Rusija računa na Kinu

Putin i Xi
43 komentara

Primjedbe dolaze nakon što je Putin rekao da su odnosi Moskve s Pekingom sada na “neviđenoj” razini

Suočena sa zategnutim odnosima između Istoka i Zapada, Rusija ovisi o Kini više nego ikad kako bi pomogla uspostaviti jednaki teren za igru među svjetskim silama, otkrio je jedan od najviših izaslanika Moskve.

Govoreći u sklopu intervjua za RIA Novosti u petak, zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski iznio je svoje stajalište o rastućem sukobu njegove zemlje sa SAD-om i nekim od njihovih saveznika u Europi.

“Naši zapadni partneri više ne mogu ignorirati našu zabrinutost, ako su, naravno, stvarno zainteresirani za mir i stabilnost u svijetu u cjelini, a posebno u Europi”, ustvrdio je.

Prema Poljanskom, Rusija “računa na potporu Kine, budući da je ona naš najbliži susjed i naš strateški partner”. Nastavio je, dodajući da Peking i Moskva uživaju u “svevremenim” odnosima, što im omogućuje dijalog “o najsloženijim međunarodnim pitanjima, kao i drugim pitanjima, i pronalaženje zajedničkog jezika”.

“Kao što se ističe u rezultatu razgovora predsjednika Rusije i Kine na marginama ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, naši kineski partneri u potpunosti razumiju i dijele našu zabrinutost i podržavaju naš stav o europskim sigurnosnim pitanjima”, rekao je izaslanik.

Njegove su izjave uslijedile nakon što su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping uputili zajednički poziv NATO-u da se odrekne bilo kakvih planova proširenja i napusti svoj ”hladnoratovski” mentalitet nakon sastanka dvojice čelnika.

“Stranke se protive daljnjem širenju NATO-a i pozivaju Sjevernoatlantski savez da se suzdrži od ideoloških pristupa iz vremena Hladnog rata”, stoji u priopćenju koje je objavio Kremlj. Također je pozvao blok “da poštuje suverenitet, sigurnost, interese drugih zemalja i raznolikost njihovih civilizacijskih i kulturno-povijesnih puteva; te da se objektivno i pošteno bavi mirnim razvojem drugih vlada.”

Napetosti su se rasplamsale posljednjih tjedana, a brojni zapadni čelnici upozoravaju da bi Rusija uskoro mogla narediti invaziju na Ukrajinu. Moskva je u više navrata inzistirala na tome da nema agresivne namjere, te je nastojala dobiti sigurnosna jamstva koja bi ograničila širenje vojnog bloka predvođenog SAD-om.

Pomoćnik u Kremlju Yuri Ushakov rekao je da Xi u potpunosti podupire rusko traženje uvjeravanja od NATO-a nakon razgovora između dvojice šefova država u prosincu, što je posebno značajno otkriće budući da je Peking prethodno nastojao da se distancira od pitanja Moskve s drugim europskim zemljama.

“Budući da je predsjednik [Xi] izričito izjavio kako podržava ruske zahtjeve za jamstvima, on je naravno dobro svjestan i razumije glavno pitanje: zabrinutost koju Rusija ima na svojim zapadnim granicama”, rekao je Putinov savjetnik za vanjsku politiku, dodajući da dvije strane bi i dalje u kontaktu o ovom pitanju.

Moskva i Peking naglasili su važnost svojih odnosa u brojnim područjima, uključujući trgovinu, energetiku, ekonomiju i obranu, suočeni s pritiskom Zapada posljednjih mjeseci. Unatoč znakovima rastuće suradnje između Rusije i Kine, nekoliko analitičara je dalo naslutiti da je partnerstvo manje razvijeno u usporedbi s drugim blokovima, poput NATO-a.

kinapodrškapotporarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Rusija neće pod cijenu rata dozvoliti Ukrajini da postane članica NATO-a, jer bi NATO izbio direktno na dugačku granicu Ukrajne s Rusijom.
Izuzetnima je to jasno, europskim vlastodršcima nije.
Nakon što su nam napumpali inflaciju umjetnim dizanjem cijena plina, Europskoj Uniji je cilj opet prihvaćati milijune izbjeglica i nuklearno ozračiti čitav europski kontinent.
Količina izdajništva u EU je neviđena.
Kancelar Palpatine odavno je postao Darth Sidious i pokazao svoje pravo lice.

Markony
2 godine prije

Pitanje je, računali Kina na Rusiju…. Iz Pekinga zadnjih dana dolaze suzdržane izjave glede Ukrajine, daleko od toga da su na strani SAD-a ili UK, ali Rusija nije dobila 100% podršku koju je očekivala… Tako se da isčitati iz kineske komplicirane diplomacije… Uskoro videmo

tihobl
2 godine prije

Putin i Si su izdali zanimljivo zajednicko saopstenje. U njemu svasta pise. Izmedju ostalog i da se mora onemoguciti mala grupica drzava koja koci napredak citavog covjecanstva.
Zajednicka izjava je toliko zanimljiva da je niko od nasih novinara ne smije prenijeti.

Гавран
2 godine prije

“nekoliko analitičara je dalo naslutiti da je partnerstvo manje razvijeno u usporedbi s drugim blokovima, poput NATO-a”

Rusija i Kina su partneri. Amerika i saveznici su uglavnom u odnosu okupatora i okupiranog, kao Nemačka, Italija, Francuska, Japan. Postoji i grupa sasvim malih saveznika za koje ameri ne znaju ni gde se nalaze.

preseren3
2 godine prije

Rusija sa pravm računa na Kinu i obrnuto…
Da nema Rusije, Kina bi več bila gotova, kad bi ovaj kolektiv hijena, SAD sa svojim slugama u EU planuo po njoj….
Ovoj kriminalnoj združbi teče voda u grlo….

Schwarze Hunderte
2 godine prije

A ja ..! Ko Bjelorusi na Srbe …

Max
2 godine prije

Ovom porukom Kina jasno pokazuje na čijoj je strani.

gimnastika
2 godine prije

Ova poruka i ovaj clanak su irelvantni. Kina i Rusija su zajedno. Ako Rusija pane, UKUSA ce doci Kini iznad glave. Onda je i Kina gotova. Ako UKUSA svladaju najprije Kinu onda ce Rusiji doci ispod trbuha i Rusija ce pasti saptom. Vec 30 godina neprijatelji Rusije i Kine pisu postove, studije i doktorate na teoriji da Kina i Rusija ne mogu biti zajedno i nikako da ubjedu rusko i kinesko vodstvo u to. Oni koji su lukaviji to rade planski a oni koji sporije shvacaju nasjedaju na te njihove teorije. Mislim da su ih dogadjaji dokazali da su Rusija i Kina saveznici. Dva ravnopravna saveznika bez statusa gospodar i vazal. Mozda je takav odnos prosjecnom Europljanu neshvatljiv zato jer je navikao da netko mora biti gazda a ovi drugi sluge. Europljani imaju kolonijalni mentalitet naspram svijeta a to je da netko mora na vrhu a netko na dnu, drugacije… Čitaj više »

Stribor Panov
2 godine prije

Mogući scenarij ( bez ratnog sukoba 🙂
Po završetku ZOI Kina eskalira po pitanju Tajvana, Amerikanci mjenjaju fokus sa Evrope na Daleki istok, EU pritiska USrainu da prihvati dogovor iz Minska te stvara sa Rusijom novu sigurnosnu arhitekturu, NATO odlazi u povjest.

Mogući scenarij ( sa ratnim sukobom 🙁
!!!!!!! BUM !!!!!!!…nema više scenarija

Alen
2 godine prije

Nije namjera amerike i britanije da ratuju s rusijom i kinom , namjera je da odvoje svoje kolonije od ruskog i kineskog uticaja , ekonomskog sistema , obima trgovine , valuta itd da ne nabrajam , te da imaju potpuno kontrolu nad kolonijama..

bled
2 godine prije

Prema procijeni Bijele Kuce…izjavljuju US-rani da ce Rusija 16-tog ovog mjeseca napasti americki puppet rezhim u Kijevu.

neznanac
2 godine prije

Haha.To ste sami sebi utuvili u glavu. Niti Kinezi mogu oteti Sibir niti im je to u intereseu

Mirko
2 godine prije

Nikad verovat Kinezima pa in zapadu. Kinezi su lisice velike. Dobro da Rusi imaju nuklearke. Kad Kinezi jos malo vojno ojacaju doci ce Rusi na red. Rusija ima prostrana bogatstva i energente koje Kinezi trebaju ako hoce da osvoje svet. Uvek u istoriji bilo neko hoce da zavlada svetom

tihobl
2 godine prije

Top vijest: ameri ambasadu iz Kijeva prebacuju u Lavov. CIA je vec presla.

abc
2 godine prije

Rusija i Kina su strateške i geografske saveznice, koja jedna drugoj čuvaju leđa. Pri tom obe dobro znaju, da ako prekinu savezništvo, da če obe biti uništene i raskomadane među zapadne hijene.

abc
2 godine prije

A ako USA preko ukrajinskih neonacista započne rat protiv LNR i DNR, Rusija granice pomiče na reku Dnepar, periferiju Kijeva i Odesu. Ukrajina če se raspasti na više djelova i od nje če ostati samo Lvovski pašaluk na zapadu. Ostali djelovi če se vratiti državama, kojima su pripadali prije drugog svetskog rata (Poljska, Madžarska, Rusija).

mrimproper
2 godine prije

tihobl – ameri ambasadu iz Kijeva prebacuju u Lavov. CIA je vec presla

stoljecima je sve isto samo sto ljudi ne zele da vide, istocna i zapadna njemacka, juzna i sjeverna koreja, tajvan i kina, juzni i sjeverni vijetnam, kurdistan i irak, kurdistan i sirija…

ako neku zemlju nisu sposobni potpuno okupirati, prelazi se na plan B, trajne podjele… i sukoobi… razaranje… iscrpljivanje… nelegalne sankcije…

tkz kontrolirani kaos

kontrolirani kaos smisao je US vladavine, podjeli pa vladaj funkcionira savrseno jos od rima, a i ranije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI