Rusija razmišlja o uvođenju četvorodnevne radne sedmice

rudari radnici posao
35 komentara

Kraća radna sedmica pružiće više vremena za porodicu i bavljenje drugim aktivnostima i hobijima a da pri tome ne izgubite platu, kažu zakonodavci koji podržavaju smanjenje broja radnih dana u sedmici. Od ove mjere se očekuje da će smanjiti i nezaposlenost.

Vladajuća stranka Ujedinjena Rusija podržava ideju o usvajanju četvorodnevne radne sedmice, izjavio je u utorak zamjenik predsjednika donjeg doma parlamenta Andrei Isaiev.

Objasnio je da će ta mjera omogućiti radnicima da „odvoje više slobodnog vremena koje mogu da provedu sa porodicama“, kao i da ulože vrijeme u obrazovanje i brigu o svom zdravlju. Kraća radna sedmica takođe će smanjiti nezaposlenost, dodao je Isaiev.

Četvorodnevnu radnu sedmicu prethodno je predložio premijer Dmitrij Medvedev, koga je  podržala je najveća nacionalna sindikalna grupa, Savez nezavisnih sindikata.

Anketa u junu pokazuje da se skoro polovina građana protivi promjeni, a 43 odsto ih je izrazilo strah da će kraća radna sedmica donijeti niže plate. Međutim, Isaiev je rekao da zaposleni moraju zadržati svoje plate kada budu prebačeni na novi raspored.

Isaiev je napomenuo da primjena četvorodnevne radne sedmice mora biti “postepena” kako bi se kompanije i radnici mogli prilagoditi. Očekuje se da će posao na novom zakonu koji će se baviti ovim problemom početi sledećeg mjeseca.

 

Radna sedmicaRadno vrijeme
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
4 godine prije

Bilo bi lijepo raditi manje, a zarađivati više. U ruskom slučaju to znači da bi svaki radnik dobio veću cijenu za sat svog rada. Ako bi radio 4 dana u mjesecu manje što je 32-36 radnih sati manje, to znači da bi im plaća preko noći porasla za 20%, ako bi ostala ista.Mogu li Rusi preko noći povećati svoju produktivnost za 20%? Mogu li sebi dopustiti da rade manje dok svi ostali rade više? Čisto sumnjam. Država ne može dekretom povećati plaće (osim državnim službenicima što podrazumijeva veće prelijevanje novca od onih koji rade ili od prodaje državnih resursa prema državi), a tamo gdje to ipak čini, dovodi svoje financije u problem (ili završava u bankrotu). Podržavam svaku ideju koja bi dovela do manje rada. Zasad mi se državne inicijative ne čine pametnima. Najbolja je ona da postaneš poduzetnik i tako organiziraš posao da možeš sebi priuštiti da radiš recimo… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Ako se smanjuje i broj radnih sati u tjednu onda je to dobro za zdravlje Rusa . . . napredak nije radit sve više nego radit sve manje . . . a to tehnološki napredak omogućava . . .

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Rad umara……. a i donosi bolesti.
Zašto je izumljen novac?
Da bogataši umru što kasnije, odmorni…….
Još nitko nije umro jer je bio previše odmoran.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Neradna nedjelja, Dan Gospodnji, ukazala se običnom puku;
a/ u mrklom komunističkom mraku
b/ na obali u gustoj magli
c/ na jarkom demokratskom svjetlu

samo tako
4 godine prije

Normalno da se tehnološkim razvojem smanjuje radno vrijeme. Nedavno je bio šestodnevni radni tjedan, sad je petodnevni. Rusija planira četverodnevni.
Pitanje je zašto zapadne zemlje ne urade isto.
Pohlepa bogatih, korumpirane vlasti, prekomjerna, visoko plaćena birokracija….??

Venom
4 godine prije

” Anketa u junu pokazuje da 43 odsto ih je izrazilo strah da će kraća radna sedmica donijeti niže plate.”
—————————————————————————————————————————
Taki isti debili su i kod nas u Sloveniji !
Kad sam ja objašnjavao, kako bi napravili novi zakon o radu i skratili radno vrijeme na 6. sati dnevno ( 30 sati / tjedno ) UZ ISTU PLATU odgovor je bijo, da jim se ne sviđa takav zakon, jer bi imali na kraju mjeseca premalo radnih sati !!!!!!!???!!!!????!!!!!!!!!!!

Dali postoje ovaki debili i u drugim republikama bivše Jugoslavije ?

jetflash
4 godine prije

ma…ta nazadna rusija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI