Rusija upozorava Izrael oko napada na Siriju

Sergej Lavrov
17 komentara

Širenje sukoba na druge zemlje na Bliskom istoku je “neprihvatljivo”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak, dok je sa sirijskim kolegom razgovarao o nizu nedavnih izraelskih zračnih napada.

Lavrov je tokom telefonskog razgovora sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Fejsalom Mekdadom iznio pitanje izraelskih zračnih napada,  “koji su postali češći u pozadini događaja oko Pojasa Gaze” , navodi rusko Ministarstvo vanjskih poslova u čitanju poziva.

Oba ministra su “naglasila opasnost od pokušaja vanjskih snaga da Bliski istok, u trenutnoj eksplozivnoj situaciji, pretvore u arenu za poravnanje geopolitičkih računa”, dodaje se u čitanju.

Mekdad je telefonirao Lavrovu kako bi razgovarao o situaciji u Gazi, kao i o brojnim bilateralnim pitanjima i napretku u okončanju rata u Siriji. Dok je pokušaj oružane “promjene režima” ​​iz 2011. koji su podržali Zapad i neke regionalne sile završio neuspjehom, sjever i sjeveroistok Sirije ostaju van kontrole vlade u Damasku.

Od upada Hamasa iz Gaze 7. oktobra, Izrael je najmanje tri puta bombardovao Siriju, više puta zatvarajući aerodrome u Alepu i Damasku. Jedan od ovih napada priznao je i izraelski ambasador u Njemačkoj, rekavši da je njegova namjera bila da poremeti  “isporuku oružja iz Irana”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jednom je rekao da je bilo ” stotine” napada  na Siriju u protekloj deceniji. U rijetkim prilikama kada Izraelske odbrambene snage (IDF) komentiraju napade, tvrde da su djelovale u preventivnoj samoodbrani protiv Irana, optužujući Teheran da snabdijeva militante Hezbolaha. Damask je više puta insistirao da napadi predstavljaju kršenje sirijskog suvereniteta, ali bezuspješno.

Lavrov i Mekdad su se složili oko potrebe “trenutnog okončanja krvoprolića” u Gazi i rješavanja svih humanitarnih problema koje su nastale borbama.

Rusija je osudila napad Hamasa, ali je odgovor Izraela protiv Gaze nazvala neprihvatljivim oblikom “kolektivnog kažnjavanja” protiv nevinih civila. Moskva je pozvala na mirovno rješenje između Izraela i Palestinaca kroz stvaranje i priznanje nezavisne palestinske države.

Fejsal MekdadgazaIZRAELLavrovsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Na koncu će se djesit ono što Russia ne želi , niti je željela uopće i jedna trena a to je … DIREKTAN SUKOB RUSSIA VS. ISRAEL što će kao rezultantu imat i ono što niti samim Židovima nije trebalo .. PONOVNI POGROMI PO SVIJETU I SVIH ONIH SA NJIMA ŠTO TAKOVI POGLED NA SVIJET PODRŽAVAJU ⚠️ – DAKLE — GLOBALNI SUKOB ⚠️ ⚠️ ⚠️ ! NEIZBJEŽNO JE SADA A SVATKO ČE SEBI IZABIRAT STRANU ! Nazad više nema … VRIJEME JE ! P.S. ;- Da je toliko gadno kao NIKADA do sad je KRAJNJE VIDLJIVA šutnja —- VATIKANA !!! Progovoriti će tek onda … Kada se od sama Pape ULTIMATIVNO zatraži DIREKTNA PODRŠKA — ISRAELU !!!! Što će bit —- ODBIJENO ⚠️ ⚠️ ⚠️ ! Curiae će se raspasti , doć će do ” pobune Kardinala ” – uzalud – sve …. Ovo i SAMI VATIKAN stavlja pred kušnju… Čitaj više »

Ico
5 mjeseci prije

Benjamin Netanyahu Sergeju Lavrovu opet ” pokazao srednjak”!

AJeTo
5 mjeseci prije

Svojim nastupom u Siriji Rusija je nagazila jaja sadionistima,valjda će izdržati udarac u cjevanicu.

borjana
5 mjeseci prije

“Rusija je osudila napad Hamasa, ali je odgovor Izraela protiv Gaze nazvala neprihvatljivim oblikom “kolektivnog kažnjavanja” protiv nevinih civila.”

U kojim se konkretno točkama “kolektivno kažnjavanje” u meritumu stvari razlikuje od genocida da bi ga se u buduće kao takvog moglo i definirati?!?

Kao i uvijek do sada od strane cijele svjetske zajednice, sva pomoć koja pristiže Palestinskom narodu je u floskulama i ponekom konvoju humanitarne pomoći.

eks
5 mjeseci prije

,Ajde sta serhes vise pa vi ste sa njima u talu oko Sirije svaki napad je uz vase klimanje glavom ako lazem evo neka me neko demantuje.

Zvone
5 mjeseci prije

E moji Rusi pa dokle više ta upozorenja.

Jednostavno receno
5 mjeseci prije

Pa zar nebi tebali braniti siriju? Ovo siriju svi napadaju, ameri, turci, izraelci, isil….. Ja onom koga brani zapad al tek onim što ih brani istok i rusija to je triput jao….. Isto ko i gazi što ih brane perzijabci sve na riječima, izrael i ameri haraće po gazi a perzijanaca nigdje i arapa nigdje……

Suze Roni
5 mjeseci prije

Rusija je izrazila cvrstu potporu Palestini sa granicama iz 1968 i glavnim gradom Jerusalemom.To znaci snazan pritisak na Izrael uz pomoc muslimanskih drzava i Izraelu ce biti sve teze, a zracni napadi na Siriju ce mu samo otezat stanje.

witchie
5 mjeseci prije

Rusija uvijek prvo upozorava, moli, diplomatski djeluje,….. pa tek kad sve to ispuca onda krene govoriti metcima, raketama, Kindžalima…. a onda je za sugovornika kasno za sve. Ovaj javni nastup Lavrova je Izraelu jasan znak da će svaki pokušaj idućeg napada na Siriju biti kažnjen punom aktivacijom S-400 u Tartusu….

Max
5 mjeseci prije

Bezočna agresija kakvu sam i ja danas pretrpio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI