Ruska banka tuži JPMorgan

6 komentara

Rosselkhozbank podnio je tužbu protiv američkog financijskog diva ovog tjedna, pokazuju sudski dokumenti

Ruska poljoprivredna banka, Rosselkhozbank, podnijela je tužbu protiv američke tvrtke za financijske usluge JPMorgan Chase na moskovskom sudu, prema online ruskoj bazi podataka arbitražnih slučajeva, izvijestili su lokalni mediji u srijedu. Iz njega je vidljivo da je tužba podnesena 20. studenoga i da je sud tek treba započeti s postupanjem. Međutim, u dokumentu se ne navode daljnji detalji o slučaju. Rosselkhozbank, ključni ruski poljoprivredni zajmodavac, glavni je financijski posrednik za izvoz ruske hrane i gnojiva. Prošle godine banka je bila na meti zapadnih sankcija i isključena iz međunarodnog platnog sustava SWIFT.

Ponovno povezivanje Rosselkhozbank sa SWIFT-om bio je jedan od glavnih zahtjeva Moskve u neuspješnim pregovorima oko Inicijative za crnomorsko žito, koje je Rusija prekinula u srpnju. Sporazum, u kojem su prošle godine posredovali UN i Türkiye, trebao je olakšati isporuku ukrajinskog žita na svjetska tržišta usred sukoba između Moskve i Kijeva. Također se očekivalo da će pomoći ukidanju zapadnih sankcija koje su odvraćale ruski poljoprivredni izvoz.

Prema Reutersu, u travnju 2023. SAD je dao JPMorganu dopuštenje za obradu plaćanja za izvoz poljoprivrednih proizvoda preko Rosselkhozbank u skladu sa sporazumom o žitaricama. Aranžman je trebao biti zamjena za ponovno spajanje banke na SWIFT sustav. Međutim, i ta je suradnja prekinuta početkom kolovoza, nakon što se Moskva u srpnju povukla iz sporazuma o žitaricama, navodi rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“To je bila odluka JPMorgana, a mi smo zapravo jasno dali do znanja Rusima da bi, ako pokažu znakove povratka u sporazum, bilo puno lakše održati ovaj sustav plaćanja na životu”, čelnik Reutersu je tada rekao James O’Brien iz Ureda za koordinaciju sankcija američkog State Departmenta.

JPMorgan je donio “potpuno komercijalnu odluku temeljenu na poslovnim i reputacijskim čimbenicima”, tvrdi O’Brien.

JPMorganrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Gube vrijeme …. Jedino što mogu postići je visok stupanj retorzije gdje se JP Morgan u – nadalje onemogućava svaki rad na teritoriju RF …

Max
5 mjeseci prije

To je njihovo pravo.

Neka se zna
5 mjeseci prije

Türkiye
😀😃🙂🙃
Miki se pravila da je načitan 😀

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Ovo nema veze s bankama.
Ima veze sa hranom.
Pšenicom.
Australija i Kanada imaju bitno manje prinose ove godine.
Ali…Rusija ima sada sigurnih 28% minimalno.

Pokušaj kontrole cijena.
Kao kod dijamanata.
Samo…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI