Ruske vojne vježbe u Baltičkom moru i “Sjeverni tok 2”

Patrolni Brod Pytlivy
17 komentara

Iako ruski ministar vanjskih poslova još uvijek koristi termin “naši zapadni partneri”, više je nego jasno da će se Rusija od sada nadalje iz principa suprotstavljati pokušajima uspostave i održavanja američke hegemonije posvuda u svijetu.

Moskva je spremna diplomatski i službeno učiniti sve kako bi zaštitila svoje saveznike. Veliki plamen na Baltiku je očito povezan s plinom, a raspiruje ga slučaj u Salisburyu. Međutim, bez željenog učinka.

Europske nule od političara osuđuju Moskvu, ali su oprezni da sukob ne dotakne tržište plina, na kojem bi EU mogla biti maksimalno kažnjena. Europski čelnici za to imaju dobar razlog. Nakon polarnih hladnoća i usprkos rekordnim isporukama ruskog plina, europska skladišta plavog goriva su prazna. Gospođa Merkel može unedogled raspravljati o ideji “smanjenja ovisnosti o ruskom plinu”, planirati LNG terminale, ali bez “Sjevernog toka 2” će se Europa doslovno smrznuti ili će u ljetnoj sezonu energija poskupjeti toliko da će si “obični puk” teško moći priuštiti potrošnju električne energije veću od nekoliko kWh dnevno.

Rusko-njemački poslovni odnosi su vrlo dobri, unatoč sankcijama, a za Berlin bi bilo samoubojstvo odustati od statusa plinskog čvorišta u Europi.

Svatko je svjestan da je najava predstojećih ruskih pomorskih vježbi, koja dolazi odmah nakon izdavanja posljednjih dozvola u Berlinu za “Sjeverni tok 2”, znači da se posebno planira buduća trasa.

Zašto onda Putin želi raketni vatromet tamo gdje će prolaziti plinovod? Je li to  “poruka” Danskoj? Mirnoj skandinavskoj zemlji koja je u teškoj dilemi pri donošenju “najvažnije vanjskopolitičke odluke nakon Drugog svjetskog rata”, jer bi Danska morala dopustiti prolaz  “Sjevernog toka 2” u svojim teritorijalnim vodama. Projekt u narednim mjesecima također treba zeleno svjetlo Finske i Švedske. No, ove dvije zemlje su u puno lakšem položaju, jer trebaju dati dozvole samo za njihov ekskluzivni gospodarski pojas, što je već regulirano međunarodnim pomorskim pravom kojeg se švedska i finska vlada još uvijek pridržavaju.

Samo je Danska zabrinuta zbog svog suvereniteta. Američki izaslanici u Bruxellesu su pozvali dansku vladu da spriječi prolaz “Sjevernog toka 2” u 139 kilometara teritorijalnih voda Danske, dok Moskva i Berlin potiču Kopenhagen da to prihvati.

Može li Danska ići protiv svog glavnog partnera, Njemačke, te glavne europske vojne sile, Rusije, koja je upravo testirala projektile u blizini? SAD i Bruxelles žele torpedirati plinovod, kao što su učinili s Južnim tokom? Ruska vojska sada uvježbava taktiku pritiska, a to može funkcionirati ili se može pretvoriti u mač s dvije oštrice koji će se okrenuti protiv promotora. Što će se dogoditi, znat ćemo u sljedećoj epizodi…

sjeverni tok
FOTO – Mjesto održavanja predstojećih ruskih pomorskih vojnih vježbi i trasa plinovoda “Sjeverni tok 2”
sjeverni tok 2
FOTO – Mjesto održavanja predstojećih ruskih pomorskih vojnih vježbi i trasa plinovoda “Sjeverni tok 2”
NATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

….njemačka mora dignuti revoluciju i izroditi novog bizmarka te otjerati okupatora inače za 100god. njemaca neće biti.

Uhljebistani
6 godine prije

St2 je prelomni trenutak za Njemacku i EU, nadam se da ce Njemci izdrzati sve pritiske kojima su izlozeni

Ivo
6 godine prije

Možda mi je malo zahrđao zemljopis, ali ne vidim koje veze Danska ima s plinovodom? Njemačka ima direktan izlaz na more, dakle plinovod prolazi kroz njezine teritorijalne vode?

Spartak
6 godine prije

Ako anglocionistička mafija doista uspije blokirati Sjeverni tok 2, onda je to jasan dokaz da svijetom vlada anacionalna plutokracija koju ja jednostavno zovem “Rothschildova djeca”. Centar njihove vlasti je spojnica New York London, a moć crpe iz međunarodnog tržišta (svog) kapitala. A usanska vojska im je fizička sila koja nastupa kad novac nije dovoljno jak.
Uz to, dakako, Njemačka je od 1945. okupirana. Tragikomično je da njena oligarhija smatra da je to dobro jer im ta okupacija omogućava da koriste financijsko tržište i pa i oni dobiju poneku mrvicu sa stola Rotswchildove djece..

Bill Clinton
6 godine prije

Priča mi jaran, gastarbajter u Njemačkoj: …hebe se Švabama što su jenkijevska kolonija, američki bordel, i to još niz decenija… to su džon-obrazi, njima važno da žderu kobasice sa senfom, nabave najnoviji i-phone, a vrhunac evolucije im je — BMW! Tužno & pretužno.

antinwo
6 godine prije

Bravo Rusijo Hrvati su uz tebe!udri anglocioniste i njihove sluge

Ivo
6 godine prije

U međuvremenu, u onom drugom moru, Crnom, Rusija najavila moguću blokadu Kerčkog tjesnaca nakon ukrajinskog otimanja ruske ribarice. Nisam prije išao za time, no Rusija stvarno kontrolira Azovsko more, ista shema kao Bosporski tjesnac i Turska…s tim da nema međunarodnog sporazuma koji bi to regulirao. Te budaletine od ukrajinaca bi trebalo da malo prouče bližu geografiju prije nego krenu sa svojim glupostima…

Domba
6 godine prije

Nikako mi nije jasno da uporno vecina(glupa) hoce sa amerima….a ne sa Rusima koji su nam tako blizu.Uvijek Ruse prikazuju kao negativce….a ameri pale i ruse drzave uokolo.Hvala bogu pa je Putinu dopizdilo to vise gledati…a europa ce valjda shvatit da sa Rusima treba ostat u dobrim odnosima.Turska je to vec shvatila….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI