Ruski dizel na putu ka Saudijskoj Arabiji

Nestašica dizel goriva
12 komentara

Saudijska Arabija je povećala uvoz ruskog dizela i direktnim i sa broda na brod (STS), izvijestio je u petak Reuters, pozivajući se na podatke o praćenju i trgovce.  

Zaljevska država primila je svoje prve terete u ukupnom iznosu od 190.000 tona ruskog goriva u lukama Ras Tanura i Jeddah prošlog mjeseca, navodi agencija. Rusija je počela izvoziti dizel svom savezniku iz OPEC+ nakon što je 5. februara stupio na snagu embargo EU i G7 na uvoz ruskih rafiniranih proizvoda iz Rusije.

Dva tereta sa ukupno 99.000 tona dizela ukrcana su u luci Primorsk na Baltičkom moru u Rusiji i prebačena su s broda na brod na drugom tankeru koji je krenuo u luku Ras Tanura u Saudijskoj Arabiji, pokazuju podaci o otpremi Refinitiva. .

Iz ruske crnomorske luke Tuapse isplovio je još jedan teret sa 30.000 tona nafte. Također je koristio utovar s broda na brod u blizini grčke luke Kalamata kako bi prenio dizel na drugi tanker koji je već ispraznio gorivo u luci Jizan u Saudijskoj Arabiji, prema podacima Refinitiva.

STS transferi pomažu u skraćivanju skupih ruta za tankere koji se kreću ka Africi, Aziji i drugim destinacijama, sugerira agencija. Dok su EU i zemlje G7 uvele ograničenja cijena i ograničenja na uvoz ruskog goriva, Moskva je uspješno diverzificirala svoje isporuke, a Kina, Indija, Turska i druge zemlje povećale su kupovinu svoje nafte i naftnih derivata.

Saudijska Arabija će vjerovatno preraditi i reeksportirati neke isporuke ruskog dizela, navodi agencija, pozivajući se na izvore na tržištu.

dizelrusijasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Eto srijeće 😄😄😄 ??? Još ako počnu uvoziti i pijesak iz Russia🙃 !?

joškoboško
1 godina prije

Zašto portal ne istraži kako Mađarski MOL koristeći situaciju sa naftom, preko Janafa i rafinerije u Urinju, prodaje rusku naftu i zarađuje na Hrvatskoj imovini (nafntnoj infrastrukturi ) a Hrvati plaćaju preskuppe naftne derivate,.Još jednom su Hrvati pokazali da su budale koje pametni koriste…a AP igra se velikog bana “Jelačića”

Max
1 godina prije

Nema ništa od propasti Rusije.

Rudar
1 godina prije

I sad će to dobiti nove papire “Made in USA” i pravac stara kljusina Europa !
Naravo, cijena će biti američanska, nikako Ruska ili kako ono, Moskovljanska. 🙂

Sir Oliver
1 godina prije

Halo Bing kako je brat? Pošalji nekoliko američanskih tankera sa Ruskim dizelom da uvaljam europejcima.

tihobl
1 godina prije

Brent – 81 $ VTI – 74$ Ural – 77 $ Indijska – 81$ Ural za Rusiju i Bjelorusiju – 52$ Sad mijesaju rusku naftu kod obala Grcke i kod obala Spanije. Mjesavina ide u EU po cijeni brenta. Prije je ural nafta drzala cijenu za dolar vise od americke VTI, pa je bila razlika i po 10 $ u odnosu na bernt. Sad se razlika povecala na 2-3 dolara u odnosu na VTI i priblizila se brentu. U cemu je fazon – privreda SAD ima jeftiniju naftu od EU, a Rusija (Bjelorusija, Abhazija, Osetija i sl.) imaju daleko jeftiniju energiju. Sta mislite cija ce privreda postati nekonkurentna zbog preskupe energije i preplacene radne snage? I jos nesto – prije godinu dana slusali smo kako ce se privreda Rusije slomiti i kako ce uskoro rusi ostati bez granata. Proizvodnja u Rusiji jednaka je njemackoj proizvodnji, a duplo veca od francuske.… Čitaj više »

Niko
1 godina prije

Pa sto je čudno
Razmjena Brisel -Rusija u 2022 14 milijardi eura.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI