Ruski dizel na putu ka Saudijskoj Arabiji

Nestašica dizel goriva
12 komentara

Saudijska Arabija je povećala uvoz ruskog dizela i direktnim i sa broda na brod (STS), izvijestio je u petak Reuters, pozivajući se na podatke o praćenju i trgovce.  

Zaljevska država primila je svoje prve terete u ukupnom iznosu od 190.000 tona ruskog goriva u lukama Ras Tanura i Jeddah prošlog mjeseca, navodi agencija. Rusija je počela izvoziti dizel svom savezniku iz OPEC+ nakon što je 5. februara stupio na snagu embargo EU i G7 na uvoz ruskih rafiniranih proizvoda iz Rusije.

Dva tereta sa ukupno 99.000 tona dizela ukrcana su u luci Primorsk na Baltičkom moru u Rusiji i prebačena su s broda na brod na drugom tankeru koji je krenuo u luku Ras Tanura u Saudijskoj Arabiji, pokazuju podaci o otpremi Refinitiva. .

Iz ruske crnomorske luke Tuapse isplovio je još jedan teret sa 30.000 tona nafte. Također je koristio utovar s broda na brod u blizini grčke luke Kalamata kako bi prenio dizel na drugi tanker koji je već ispraznio gorivo u luci Jizan u Saudijskoj Arabiji, prema podacima Refinitiva.

STS transferi pomažu u skraćivanju skupih ruta za tankere koji se kreću ka Africi, Aziji i drugim destinacijama, sugerira agencija. Dok su EU i zemlje G7 uvele ograničenja cijena i ograničenja na uvoz ruskog goriva, Moskva je uspješno diverzificirala svoje isporuke, a Kina, Indija, Turska i druge zemlje povećale su kupovinu svoje nafte i naftnih derivata.

Saudijska Arabija će vjerovatno preraditi i reeksportirati neke isporuke ruskog dizela, navodi agencija, pozivajući se na izvore na tržištu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
19 dana prije

Eto srijeće 😄😄😄 ??? Još ako počnu uvoziti i pijesak iz Russia🙃 !?

joškoboško
19 dana prije

Zašto portal ne istraži kako Mađarski MOL koristeći situaciju sa naftom, preko Janafa i rafinerije u Urinju, prodaje rusku naftu i zarađuje na Hrvatskoj imovini (nafntnoj infrastrukturi ) a Hrvati plaćaju preskuppe naftne derivate,.Još jednom su Hrvati pokazali da su budale koje pametni koriste…a AP igra se velikog bana “Jelačića”

Max
19 dana prije

Nema ništa od propasti Rusije.

Rudar
19 dana prije

I sad će to dobiti nove papire “Made in USA” i pravac stara kljusina Europa !
Naravo, cijena će biti američanska, nikako Ruska ili kako ono, Moskovljanska. 🙂

Sir Oliver
19 dana prije

Halo Bing kako je brat? Pošalji nekoliko američanskih tankera sa Ruskim dizelom da uvaljam europejcima.

tihobl
19 dana prije

Brent – 81 $ VTI – 74$ Ural – 77 $ Indijska – 81$ Ural za Rusiju i Bjelorusiju – 52$ Sad mijesaju rusku naftu kod obala Grcke i kod obala Spanije. Mjesavina ide u EU po cijeni brenta. Prije je ural nafta drzala cijenu za dolar vise od americke VTI, pa je bila razlika i po 10 $ u odnosu na bernt. Sad se razlika povecala na 2-3 dolara u odnosu na VTI i priblizila se brentu. U cemu je fazon – privreda SAD ima jeftiniju naftu od EU, a Rusija (Bjelorusija, Abhazija, Osetija i sl.) imaju daleko jeftiniju energiju. Sta mislite cija ce privreda postati nekonkurentna zbog preskupe energije i preplacene radne snage? I jos nesto – prije godinu dana slusali smo kako ce se privreda Rusije slomiti i kako ce uskoro rusi ostati bez granata. Proizvodnja u Rusiji jednaka je njemackoj proizvodnji, a duplo veca od francuske.… Čitaj više »

Niko
18 dana prije

Pa sto je čudno
Razmjena Brisel -Rusija u 2022 14 milijardi eura.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI