Ruski i američki najviši generali razgovaraju

Valery Gerasimov i Mark Milley
14 komentara

Načelnik ruskog generalštaba Valery Gerasimov i predsjedavajući Združenog generalštaba SAD Mark Milley održali su rijetku seriju telefonskih razgovora u četvrtak.

Dvojica visokih vojnih zvaničnika razgovarali su o raznim “pitanjima od zajedničkog interesa”, uključujući tekući sukob između Rusije i Ukrajine, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane. Razgovori su vođeni na zahtjev američke strane, navodi se. Pentagon je također ostao zatvoren, ne iznoseći detalje o razgovoru.

“Vojni čelnici su razgovarali o nekoliko sigurnosnih pitanja koja su zabrinjavajuća i dogovorili su se da linije komunikacije budu otvorene”, rekao je Milleyjev glasnogovornik. “U skladu s dosadašnjom praksom, pojedinosti njihovog razgovora ostat će privatni.”

Govoreći u četvrtak u Briselu, vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a za Evropu, Tod Wolters, izrazio je nadu da će razgovori između Gerasimova i Milleya donijeti diplomatsko rješenje tekuće krize za korak bliže.

Razgovori visokog profila uslijedili su manje od tjedan dana nakon što su američki ministar odbrane Lloyd Austin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali prvi put od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem februara. Od tada se pojavilo nekoliko detalja o razgovorima na najvišem nivou, pri čemu su obje strane samo potvrdile da su Ostin i Šojgu razgovarali o raznim sigurnosnim pitanjima, uključujući, ali ne ograničavajući se na krizu u Ukrajini.

Rusija je napala susjednu državu nakon neuspjeha Ukrajine da provede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska, uz posredovanje Njemačke i Francuske, osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

generalirazgovorirusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Japanac
1 godina prije

Mora da su Rusi roknuli Američke oficire negdje u nekom bunkeru. Pa onda, eto Ameri traže razgovor jer su zabrinuti.

Japanac
1 godina prije

Mora da su Rusi roknuli nekoliko Američkih oficira. Pa eto, oni sada moraju da razgovaraju o nekoliko zabrinjavajućih sigurnosnih pitanja….

tihobl
1 godina prije

Ovo je dokaz da je Debeli Djuro bio u pravu: Gerasimov dok je bio ziv nije se amerikancima javljao na telefon. Sad kad je pokojni javlja se.

Mrčikola
1 godina prije

Mogao bi se okladiti da će sve što su “dogovorili” pući po leđima sirotinje.
Nema Subarua i Ive “nuklearca” da nastave prizivati onu poznatu medicinu koja jedina ima moć izjednačiti zemaljsku sirotinju i “elitu”. 😁

nekoime
1 godina prije

To je samo nastavak američke miroljubive politike, dokazane bijegom iz Vijetnama, Afganistana, uskoro i Iraka i Sirije.

Rudar
1 godina prije

Pa da li ih nagovaraju da uđu u NATO ??
Jer onda mogu i Ukrajinu u NATO pa da se oni maknu jer izgleda da im računica ovog rata ne odgovara. Ovako, dvije članice NATO ratuju i NATO samo gleda, ne mješa se.
Sad su se malo zaletili a to košta i košta, odu stare zalihe a i štamparija papirića ili virtualni oblak valuta se gomila. Puknut će Dolar ko balon a onda …
Građanski u USA ne gine.

Max
1 godina prije

Programirani i kontrolirani sukob.

jozo.bloket
1 godina prije

Pa, rusi su sve izveli iz Azovstala, a još nisu objavili koga su pronašli. Očito su i ovaj put spremni za trgovinu sa amerima po starom principu.
Uhićene potajno osloboditi u zamjenu za višebojne kuglice i ogledalca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI