Ruski odgovor Washingtonu – Devet medija proglašeno stranim agentima

Mediji strani agenti u Rusiji
9 komentara

Nakon što je su američko pravosuđe po zakonu iz 1938. rusku televiziju RT proglasila za inozemnog agenta i zabranila novinarima ove kuće da prate rad Kongresa, odredila da podnose izvješća o radu i druge mjere, Moskva je priopćila da će kao odgovor poduzeti slične korake.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, rekla je da će popis medija koji će biti sankcionirani biti iznenađenje za SAD.

Rusija može ograničiti pristup Državnoj Dumi i Vijeću Federacije za najmanje devet ili deset američkih medija.

“Kao što smo shvatili, na razini izvršne vlasti možemo govoriti o najmanje devet ili deset američkih masovnih medija, a koji su to, neka bude iznenađenje”, rekla je jučer Zaharova.

Ministarstvo vanjskih poslova je podržalo prijedlog za zabranu pristupa rusko  parlamentu za  američke medije, a danas je Ministarstvo pravosuđa Rusije objavilo popis s prvih devet medija koji su proglašeni inozemnim agentima.

Kao što slijedi iz priopćenja na službenim stranicama odjela, zabranu su dobili Radio Slobodna Europa, Glas Amerike i televizija Sadašnje vrijeme (Настоящее Время).

Međutim, zabranu nema samo ruski odjel Radija Slobodna Europa, nego i više ogranaka ove medijske kuće iz raznih dijelova Ruske Federacije. Među njima su Aktualno vrijeme (Idel.Реалии), Kavkaz.Reali (Кавказ.Реалии), Krim.Reali (Крым.Реалии), tatarsko-baškirijski ogranak RSE Radijske slobode (Азатлык Радиосы), potom Sibir.Reali (Сибирь.Реалии) i na kraju zasebni projekt Faktograf (Фактограф).

Zakon o inozemnim medijskim agentima je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao krajem studenog, a prema zakonu su to mediji koji su registrirani u drugoj zemlji.

Što se tiče zakona o stranim agentima, ona je u Rusiji na snazi od 2012. godine. U početku je vrijedio samo za nevladine udruge, čiji su se čelnici, ako primaju novac iz inozemstva, morali registrirati kao inozemni agenti, a ako to ne učine, mogao im se zabraniti rad putem suda.

Ovim je popisom ipak pošteđen CNN, a za Glas Amerike, više ogranaka Radija Slobodna Europa, projekt Faktograf i televiziju Sadašnje vrijeme vrijedi zabrana ulaska u Vijeće Federacije  i Državnu Dumu.

“Ovaj popis uključuje medije američke propagandne kampanje, koji koriste državni novac, a ruski CNN i drugi mediji nisu dio ove propagandne kampanje. Neću ih imenovati, neka to bude na savjesti onih koji su ih ranije spomenuli u ovom kontekstu, ali oni također ne spadaju pod ovu definiciju”, rekao je senator Andrei Klimov.

Predsjednik Povjerenstva za informacijske politike Vijeća Federacije, Aleksej Puškov, rekao je da Moskva uvijek može proširiti popis, ako Sjedinjene Države nastaviti ugnjetavati ruske medije.

Dokument je jednoglasno prihvaćen od svih grana vlasti u Rusiji u znak odmazde na američki pritisak i zlostavljanje djelatnika ruskih medija, osobito protiv osoblja kanala RT America i podružnice Sputnika u Sjedinjenim Državama “Reston Translator”.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je istaknulo da Moskva može ukinuti ograničenja, ako to učini Washington.

Što ovaj zakon znači za navedene medije?

  • Inozemnim agentom se može proglasiti bilo koji strani medij koji dobiva sredstva iz inozemstva, uključujući i od ruskih pravnih osoba koje financiraju strani izvori.
  • Odluku o proglašenju nekog medija za inozemnog agenta zastupnika ili isključenja iz registra donosi Ministarstvo pravosuđa.
  • Mediji, prepoznati kao strani agenti će na odgovarajući način morati označiti materijale i davati izvješća.
  • Mediji koji se odbijaju registrirati pod vladinim zakonom o stranim agentima, kao i nevladine organizacije, bit će kažnjeni za flagrantno kršenje zakona.

U Državnoj Dumi su predložili da pravna osoba plati kaznu od pet milijuna rubalja, a i fizička sto tisuća.

Kao što je navedeno, svim novinarima navedenih medija su oduzete akreditacije za ulazak u oba doma ruskog parlamenta.

Medijistrani agenti
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Tako je,reciprocno odgovoriti,i sto prije zabraniti nevladine organizacije.

rodoljub
6 godine prije

Vec sam rekao, ali cu ponoviti: zakon reciprociteta je bog. Sada ocekujem “pobunu” na zapadu i optuzbe da je to krsenje slobode govora i krsenje ljudskih prava. Kada se to cini na zapadu, to je “demokratski oblik zastite slobode i odbrana od agresije ruskih medija” .

Nekoime
6 godine prije

Nemaju li Ameri blagi osjećaj da ih Putin, nakon što ih je više – manje najurio s Arapskog poluotoka, lagano za**bava?

Osoba C
6 godine prije

”……..američko pravosuđe po zakonu iz 1938………” Kad smo već kod tridesetih godina prošlog stoljeća, evo još jedne stvari. Ondašnji političar iz Luisiane, Huey Long je 1935. g. izjavio: ” When fascism comes to America, it will be in the name of/come under the guise of/be called antifascism.” ”Kad fašizam dođe u Ameriku, zvat će se/sakrit će se/bit će u ime antifašizma.” Htio je reći da će se fašizam skrivati iza patriotizma/amerikanizma. Zanimljivo je da antifašizam u to vrijeme kao pokret uopće nije ni postojao. Mislio je na ondašnje antinjemačke osjećaje. Još je zanimljivije da danas tu izjavu, totalno izvan konteksta vremena, često citiraju upravo desničari, koji mašu zastavama i ističu svoj patriotizam, u svrhu izazivanja negativnog mišljenja o antifašizmu. Da bi izjava dobila na snazi pripisuju autorstvo Churchillu, što je totalna bedastoća. Nisam siguran za druge, ali u Hrvatskoj ju je upotrijebio filmski redatelj Jakov Sedlar čije je mišljenje o… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI