“Sabotaža” Sjevernog toka mogla bi dovesti do Trećeg svjetskog rata

Donald Trump
7 komentara

Navodna sabotaža ruskih gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru mogla bi dovesti do Trećeg svjetskog rata, upozorio je bivši američki predsjednik Donald Trump.

Trump se u srijedu pojavio na svojoj platformi Truth Social, objavljujući snimak iz februara u kojem je njegov nasljednik, predsjednik Joe Biden, rekao novinarima da „ako Rusija napadne [Ukrajinu], više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo tome stati na kraj .” Na pitanje kako to tačno Washington planira postići, s obzirom na to da je naftovod pod kontrolom Njemačke, Biden je odgovorio: “Obećavam vam, moći ćemo to učiniti”.

“Vau, kakva izjava. Treći svjetski rat itko?” napisao je Tramp u kratkom komentaru ispod videa.

Objava je bila očigledan napad na Bidena, nagoveštavajući da su SAD mogle biti povezane s curenjima koja su otkrivena ranije ove nedelje na gasovodima Sjeverni tok koji povezuju Rusiju sa Evropom – gasovodom br. 2 posebno s Njemačkom – ispod Baltičkog mora.

Daily Mail se za pojašnjenje obratio Trumpovom glasnogovorniku Tayloru Budoviču, ali je on rekao samo da izjave bivšeg američkog predsjednika govore same za sebe.

Trump je posvetio nekoliko postova onome što je nazvao “sabotažom” plinovoda Sjeverni tok. U jednoj od poruka savjetovao je američkom rukovodstvu da bude “kul, smiren i suv” u vezi cijele situacije. Curenja su bila “veliki događaj koji ne bi trebao podrazumijevati veliko rješenje, barem ne još”, napisao je.

Ovaj 76-godišnjak je incident povezao sa sukobom u Ukrajini i tvrdio da se vojni sukob između Moskve i Kijeva “definitivno ne bi dogodio da sam ja predsjednik”.

Washington bi trebao raditi na pregovorima o miru između Rusije i Ukrajine, insistirao je Trump. “Obje strane to trebaju i žele. Cijeli svijet je u pitanju. Ja ću voditi grupu???” predložio je.

Trump, koji je uveo sankcije projektu Sjeverni tok 2 dok je bio na vlasti, podsjetio je sljedbenike u jednom drugom postu da je upravo on skrenuo pažnju svijeta na naftovode kao predsjednik kada sam objasnio kako bi oslonac na njega mogao biti za Njemačku i drugim dijelovima Evrope.”

“Svi su se tada smijali, ali se više ne smiju!” istakao je on.

Danska je u ponedjeljak otkrila curenje iz cjevovoda nakon što je operater prijavio gubitak pritiska na oba voda Sjevernog toka 1 i 2. Danske i švedske vlasti su kasnije rekle da je došlo do serije podmorskih eksplozija u blizini ostrva Bornholm. To je dovelo do toga da Rusija, SAD, EU i Švedska sugerišu da je curenje informacija moglo biti rezultat namjernog čina.

Cjevovodi koji se polažu duž dna Baltičkog mora bili su u središtu energetskog zastoja između Moskve i Brisela od izbijanja sukoba u Ukrajini krajem februara.

NapadrusijaSADSjeverni tokTrumpukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Točno i zlokobno upozorenje.

tihobl
1 godina prije

Ovo nije sabotaza.
Ovo nije terorisicki akt.
Ovo je napad na EU. Ovo je pocetak III svjetskog rata. Zapoceo je napadom na Dansku, kao sto sam najavio prije nekoliko godina.

U EU suvi su slijepi, ne vide da su u ratu, pa se vade iza izraza sabotaza i terorizam. Kad ameri anektiraju grenland od Danaca i tad ce tvrditi da to nije okuacija i da nije poceo rat.

Dreamer
1 godina prije

Što se događa,stranice s temom sjevernih tokova se teško ili nikako otvaraju?🥴
Nečija zla posla?

R M
1 godina prije

Treci svetski rat je odavno u toku, jos od korone, pa i ranije. I to nije rat Rusi-Ameri, ili Nemci-Englezi. Ovo je rat svetske elite protiv covecanstva.

RAJKO DAMJANIC
1 godina prije

0VAKO ILI ONAKO SVJET JE USAO ODAVNO U TRECI SVJ.RAT MI NA BALKANU MOZEMO SAMO BITI NIJEMI PROMATRACI NIKAKO NE I UCESNICI U TOM LUDILU I TO JE DE FAKTO ISTINA.JER UZIMANJE PRAVA UCESCA U TOM KAOSU ZNACI KAKVO I TAKVO DOBIVANJA PO GLAVAMA SVIM BALKANSKIM NARODIMA MA KAKO GOD SE ZVALI. TO NAJBOLJE NARAVNO ZNA KOSOVO NAATO IZBOMBARDOVANI SIROMASNIM URANIJUMOM ZATO BJEZE DJECA S KOSOVA I NARAVNO ZATO JE ZAPAD I PRIZNAO KOSOVO ZA DRZAVU JER BI USLEDILA TUZBA U BILIONSKIM IZNOSIMA JOS JEDAN VELIKI PATRONAT AMERIKE U EVROPI TO JE KOSOVO I NARAVNO SVI NEPRIJATELJI SU GA PRIZNALI KAO DRZAVU I TO JE TACNO I SAD MI GLUMIMO DA SMO TOBOZ PRIJATELJI INTEGRACIJA DOK SE ISTOVREMENO VODI BITKA DA SE U BITI EVROPSKA IDEJA RAZBIJE U PARAPARCAD.I ZATO JE IZGLEDA NAJBOLJA IDEJA U SE I U SVOJE KLJUSE POVUCI PREOSTALI NAROD S KOSOVA U SRBIJU ODNOSNO OSTATKE OSTATAKA… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI