SAD bi mogle prestati finansirati UN zbog Palestine

Ujedinjene nacije UN
8 komentara

Američka vlada mogla bi obustaviti svo finansiranje agencija UN-a ako se usvoji rezolucija kojom se Palestina priznaje kao ispunjava uslove za punopravno članstvo, prenosi Reuters.

Palestina je trenutno “stalna država posmatrač” u UN koja učestvuje na sastancima, ali nema pravo glasa.

Generalna skupština UN-a mogla bi u petak glasati o nacrtu rezolucije kojim bi se Palestinska uprava (PA) priznala kao kvalifikovana da postane punopravni član svjetskog tijela i preporučila da Vijeće sigurnosti UN-a “ponovo razmotri tu stvar”.

Reuters je napisao da će glasanje pokazati nivo globalne podrške Palestinaca za njihovu kandidaturu, na koju su SAD stavile veto u Vijeću sigurnosti UN prošlog mjeseca. Zahtjev za punopravno članstvo u UN-u treba da odobri 15-člano Vijeće sigurnosti, kao i Generalna skupština. “Svjesni smo rezolucije i ponavljamo našu zabrinutost u vezi s bilo kakvim naporima da se određene pogodnosti prošire na entitete kada postoje neriješena pitanja o tome da li Palestinci trenutno ispunjavaju kriterije iz Povelje”, Nate Evans, glasnogovornik američke misije pri UN-u , citirano je rekao.

Prema američkom zakonu, Washington ne može financirati nijednu organizaciju UN-a koja daje punopravno članstvo bilo kojoj grupi koja nema “međunarodno priznate atribute” državnosti. Godine 2011. SAD su zaustavile finansiranje kulturne agencije UN-a (UNESCO) nakon što je Palestina postala punopravna članica. “Ostaje američko gledište da je put ka državnosti za palestinski narod kroz direktne pregovore”, rekao je Evans.  Diplomate su za Reuters rekli da će Generalna skupština od 193 člana vjerovatno podržati kandidaturu Palestine, dodajući da bi izmjene još uvijek mogle biti unesene u nacrt.

Izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan osudio je trenutni nacrt rezolucije Generalne skupštine, rekavši da će Palestincima dati prava države i da je to protivno osnivačkoj Povelji UN-a.”Ako bude odobren, očekujem da će Sjedinjene Države potpuno prestati finansirati UN i njihove institucije, u skladu s američkim zakonom”, rekao je Erdan.

Država Palestina tvrdi da ima suverenitet nad teritorijom koja se smatrala palestinskom prije izbijanja Šestodnevnog rata 1967. godine. To uključuje Gazu, cijelu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu više puta je odbacio ideju palestinske državnosti i obećao da će nametnuti “potpunu izraelsku sigurnosnu kontrolu nad čitavim područjem zapadno od Jordana”, što uključuje sve ove regije.

Dijelovi Zapadne obale već su pod potpunom izraelskom vojnom i civilnom kontrolom, dok Gazom upravlja Hamas, koji smatra da je PA nelegitimna za priznavanje i pregovore s Izraelom.

PalestinaSADUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 dana prije

Neka idu.

Franjo Vinkovski
11 dana prije

Cilj USA je da Palestina i Palestinci prestanu postojati. I onda tako redom, po željama cionista.

xyz
11 dana prije

Eto dokaza tko stvarno upravlja sa UN i tko preko njega terorizira ceo svet.

FELIX
11 dana prije

JOS JEDAN SUPORT TERORISTIMA KOJIMA JE U INTERESU DA UNISTE ISRAEL ZAJEDNO SA SVOM POPULACIJOM PRI TOME NEBI PRAVILI NIKAKVE RAZLIKE JER SI ZELE DA CEO ISRAEL POSTANE SVOBODNA PALESTINA BEZ OMZNJENIH ZIDOVA, NADAJMO SE DA JIM TO NECE USPETI JER JE ONDA U PROGRAMU ISTREBLJENJE SVIH NEVERNIKA, POCEVSI SA BALKANOM.POTRAZITE BOSANSKU HIMNU MI SMO VOJSKA ALAHOVA TU JE LAKO NACI NA YOY TUBU, LEO JE MELODICNA A MOGLA BI NEKOLICINI SLUSAOCA POSLUZITI I KAO BUDNICA.

Josip
10 dana prije

Svakim danom postaje sve jasnije cijelom svijetu kakova je USA septicka jama prepuna starih govana koja plivaju na povrsini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI