SAD blokiraju kandidaturu Palestine za članstvo u UN

Vijeće sigurnosti UN-a
5 komentara

SAD su stavile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi utrla put Palestini da postane članica svjetskog tijela.

Palestina je trenutno “stalna država posmatrač” u UN-u koja učestvuje na mnogim sastancima, ali nema pravo glasa.

Nacrt rezolucije o kojem se raspravljalo u četvrtak sadržavao je preporuku Generalnoj skupštini UN-a da održi glasanje o ažuriranju statusa Palestine u okviru te organizacije. Dokument je odbijen sa 12 glasova za, jednim protiv i dva suzdržana.

Američki alternativni predstavnik za specijalna politička pitanja Robert Wood rekao je da “postoje neriješena pitanja o tome da li Palestina ispunjava kriterije da se smatra državom”. Tvrdio je da Palestina ne može biti primljena u UN sve dok militantna grupa Hamas kontrolira Gazu.

Washington nastavlja podržavati rješenje o dvije države za Izrael i Palestinu, naglasio je Wood.

“Ovo glasanje ne odražava protivljenje palestinskoj državnosti, već je umjesto toga priznanje da će doći samo iz direktnih pregovora između strana”, rekao je on u izjavi.

Nacrt je žestoko kritizirao izraelski ambasador Gilad Erdan, koji je tvrdio da je rezolucija “odvojena od stvarnosti na terenu” i da bi imala “nula pozitivnog efekta za bilo koju stranu”. On je osudio Palestinske vlasti (PA), koje upravljaju Zapadnom obalom, ali ne i Gazom, kao “entitet koji podržava teror i ne zaslužuje nikakav status u UN-u”.

Govoreći u Vijeću sigurnosti, ruski ambasador Vasilij Nebenzia rekao je da je glasanje pokazalo da “za Washington Palestinci ne zaslužuju da imaju svoju državu”.

“Današnja upotreba veta od strane američke delegacije je beznadežan pokušaj da se zaustavi neizbježni tok istorije. Rezultati glasanja, gdje je Washington bio praktično u potpunoj izolaciji, govore sami za sebe”, rekao je Nebenzia.

Palestinski ambasador Majed Bamya rekao je nakon glasanja da PA “nije odvratan u našoj potrazi za palestinskom slobodom i neovisnošću”.

Sjednica Vijeća sigurnosti održana je kada je rat između Izraela i Hamasa u Gazi ušao u sedmi mjesec, a lokalne vlasti su izvijestile da je od 7. oktobra ubijeno skoro 34.000 Palestinaca. Borbe su izbile nakon iznenadnog napada Hamasa na izraelsku teritoriju, koji je ostavio je oko 1.100 mrtvih ljudi i doveo do hvatanja preko 200 talaca.

PalestinaSADUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zlovenac
13 dana prije

Pa to je ta zapadna demokracija.

Darko
12 dana prije

Dobili bi Izraelci po pi..ki.

Hogar
12 dana prije

Sotone na djelu

Captain
12 dana prije

Američki način prodavanja demokracije i moraliziranja svima a truli su iznutra do srži

Tonto
11 dana prije

Naslov kaže: “SAD blokiraju kandidaturu Palestine za članstvo u UN”, a ako to dekriptirate onda to ovako glasi: “cio-haraska stoka koja vlada maerikom (rekao bi i ostatkom svijet preko novca) naredila amerima šta da rade. Tako je već 300 godina.FREEDOM FOR PALESTINE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI