SAD će zabraniti kompanijama koje posluju u Kini da dobiju savezne ugovore

Donald Trump - Kina
10 komentara

Tokom predizborne kampanje 2016. godine, predsjednik je obećao da će američke kompanije, koje su svoju proizvodnju uglavnom prebacile u strane zemlje, „vratiti“ u SAD. Istovremeno, najviše se fokusirao na kompanije koje su radile u Kini.

Predsjednik Donald Trump najavio je da uskoro američke kompanije koje su prebacile svoje poslovanje u Kinu neće moći da se takmiče za američke savezne ugovore pod novom predstojećom zabranom. Takođe je rekao da je moguće odvojiti američku ekonomiju od Kine bez pretrpljenih „monetarnih gubitaka“.

“Gubimo milijarde dolara, a da ne poslujemo s njima ne bismo gubili milijarde dolara. To se zove razdvajanje, pa ćete početi da razmišljate o tome”, rekao je Trump.

Još 2019. godine Pentagon je podigao uzbunu da bi neki od njegovih dobavljača u odbrani koji su radili na osjetljivim vojnim tehnologijama mogli biti povezani ili djelimično u vlasništvu Kine, što ih je učinilo mogućim izvorom ovih podataka za Peking.

Zabrana saveznih ugovora samo je najnoviji korak koji je najavio predsjednik u pokušaju da restrukturira američku ekonomiju, koja već dugo prebacuje proizvodnju i druge operacije u zemlje u kojima to može biti jeftinije nego na domaćem tržištu. U avgustu 2020. godine, Trump je obećao velike poreske kredite onim američkim kompanijama koje presele svoje poslovanje nazad u SAD, ali samo ako su prethodno poslovale u Kini.

Ovo posljednje je naizgled postalo njegov glavni fokus u kampanji za dovođenje američkih preduzeća „kući“, jer je više puta optuživao Peking da je razorio SAD zloupotrebom „nelojalne“ trgovinske prakse. U pokušaju da zaustavi ovu praksu, Predsjednik je pokrenuo veliki trgovinski rat sa Kinom 2018. godine, ošamarivši neke od izvoza zemlje pozamašnim carinama i zahtijevajući od Pekinga da sklopi novi trgovinski sporazum koji bi bio „pošten“. Dvije zemlje nastavile su da nameću nove poreze na svoju trgovinu sve dok nisu postigle svoj prvi korak dogovora 2019. godine, koji je trebalo da postavi osnovu za budući sveobuhvatni trgovinski sporazum. Njihovi razgovori o tom pitanju, međutim, u međuvremenu su u zastoju, uglavnom zbog toga što je Trump optužio Peking za širenje pandemije koronavirusa u svijetu navodnim neprijavljivanjem izvornih razmjera u Kini.

AmerikaDonald Trumpkinazabrana poslovanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
3 godine prije

Nadam se da će se i EU ugledati na Trumpa, te također svoje proizvodne linije iz Kine početi vraćati doma, tamo gdje i pripadaju. Umjesto da sudjeluju u galopirajucem ekonomskom i tehnološkom napretku Kine, pokrenu opet iznova stagnirajuću domaću prozvodnju, povećaju uposlenost i isplativost domaće privrede.
Nemam zaista ništa protiv Kine, ali od ta dva svijeta,onaga u kojemu ja živim i kineskog, volio bih ipak vidjeti razvoj i napredak moga svijeta.

3 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
Max
3 godine prije

Pa i Trumpova se roba proizvodila u Kini. ekonomski terorizam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI