SAD i Japan navodno sprovode „strogo povjerljive ratne igre“, plan za mogući tajvanski sukob

SAD-Japan
16 komentara

Pomorski region Južnokineskog mora predmet je spora između Japana i Kine, Tokio upravlja područjem ostrva Senkaku, ali Peking i Tajvan – osim što dijele rastuće tenzije – takođe polažu pravo na tu teritoriju.

Sjedinjene Države i Japan sprovode zajedničke vojne vježbe za mogući sukob sa Kinom zbog Tajvana, izvijestio je Financial Times, pozivajući se na vojne zvaničnike.

Prema šestorici neimenovanih ljudi koji su citirani u izvještaju, američki i japanski vojni zvaničnici započeli su “ozbiljno planiranje” mogućeg sukoba tokom posljednje godine predsjednikovanja Donalda Trumpa. Paralelno sa planiranjem, Vašington i Tokio su navodno sprovodili „strogo povjerljive ratne igre za stolom i zajedničke vježbe u Južnokineskom i Istočnokineskom moru“.

Nekoliko zvaničnika koje je FT citirao rekli su da su zajedničke vježbe u Južnokineskom moru između saveznika nazvane “obukom za pomoć u katastrofama”, jer je u okolini ostrva Senkaku održano više vježbi kako bi se pripremili za sukob sa Pekingom oko Tajvana,koji je nekih 350 kilometara zapadno.

Prema izvještaju, američki i japanski zvaničnici ispituju pravna pitanja u vezi sa zajedničkim vježbama, među kojima su pristup bazama i logistička podrška koju bi Tokio mogao pružiti u slučaju sukoba. Izvještaj je, posebno ocjenjujući mogućnost da Japan bude umiješan u takav sukob, ukazao na to kako će se Vašington osloniti na vazdušne baze u Japanu.

Jedan zvaničnik je primijetio da SAD i Japan treba da „hitno“ stvore mehanizam trilateralne razmjene sa Tajvanom radi razmjene informacija o kretanju kineskih pomorskih i vazdušnih snaga.

„Neke od takvih vrsta podataka dijele Tajvan i SAD, kao i Japan i SAD. Ali nemamo direktne trilateralne raazmjene “, rekao je zvaničnik. „Ne možete to početi da postavljate usred nepredviđenih okolnosti. Morate to učiniti sada “.

Prema izvještaju, zvaničnici iz SAD, Japana i Tajvana istakli su da je saradnja „znatno porasla“ nakon sporazuma postignutog 2017. o podjeli kodova vojnih aviona koji su olakšali identifikovanje prijateljskih letjelica. Japan se navodno okrenuo ka povećanju saradnje zbog „rastuće svijesti“ o značaju nezavisnog i suverenog Tajvana za sopstvenu bezbjednost.

Konačni cilj dva saveznika je navodno izrada “integrisanog ratnog plana” za Tajvan.

Ono što je posebno uznemirilo SAD i Japan je povećani broj kineskih borbenih aviona koji lete regionima tajvanske zone PVO, a takođe i pekinški brodovi koji uplovljavaju u teritorijalne vode oko spornih ostrva Senkaku.

Tokio–Peking sporovi zbog ostrva, tajvansko pitanje

Prijavljene zabrinutosti u vezi sa mogućnošću rata zbog Tajvana dolaze pošto je Japan ranije optužio Kinu da svojim brodovima plovi vodama ostrva Senkaku – teritorije pod kontrolom Japana na koju Peking polaže pravo, jer su ostrva,kako primjećuje Peking, na japanskim mapama označena kao kineska teritorija oko 1783. i 1785.godine.

Peking ne priznaje japansku kontrolu nad ostrvima, nazivajući tu teritoriju „ostrvima Diaoyu“. Tokio se protivi pekinškim brodovima koji plove u blizini sporne teritorije, nazivajući ih „neprihvatljivim upadima”. Japan uživa podršku Sjedinjenih Država, a Peking je optužio dvije zemlje za „udruživanje” protiv kontinentalne Kine.

Pored toga, na pomorske teritorije u Južnokineskom moru polaže pravo nekoliko drugih entiteta, uključujući Filipine, Brunej, Maleziju, Vijetnam i Tajvan, s tim što posljednji istovremeno traži nezavisnost od kontinentalne Kine. Peking nastavlja da insistira na tome da je Tajvan dio kopna, nudeći politiku „Jedna Kina“.

JapankinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“… osim što dijele rastuće tenzije …”
Ma sve bi Goyim nekako i progutao, kao i u zadnjih 400 godina…
Nego – Zasto BAS SADA – “rastuce tenzije“…
Nije li “neko” – bas sada, kad Kurtona cirkus ne prolazi kako su planirali – narucio ove “rastuce tenzije“… a vrlo vjerovatno i “regionalni rat“…?

nekoime
2 godine prije

Amerikanci će razviti posebnu vrstu termita koja se hrani samo kineskim štapićima za jelo i onda samo čekati da Kinezi pomru od gladi.

Dokurčilomi
2 godine prije

Mnogo će Japanaca poginuti za obranu Tajvana kako bi ameri zaštitili svoj način života.

BanOvan
2 godine prije

Mogli bi Džapanci i ovaj rat završiti sa nuksima u avliji. Opet ih zasvrbjeo određen dio tijela.

bauštelac
2 godine prije

čačkaj mečku

Max
2 godine prije

Kina upravo zato i nadlijeće zonu obrane da iskuša njihove reakcije. Mislim da kad Kineska vojna sila krena neće biti dovoljne Japanske ni Tajvanske ni Američke snage a ni vojna tehnika neće biti dovoljne. Zato slijedi novo grupiranje snaga i opremanje Tajvana i Japana a možda i Južne Koreje novim PZO i PRO sustavima Patriot PAC 3 i THAAD a možda još ponešto pri čemu je najmanje koristan F35.. Ali mislim da to ne bi pomoglo a možda bi se u rat uključila i Sjeverrna Koreja ali to je u domeni pretpostavke. Velik adut adut Kineske strane je brojnost a drugi je raketni arsenal.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI