SAD i Velika Britanija protive se antinacističkoj rezoluciji u UN

Ujedinjene nacije UN
35 komentara

Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje veličanje neonacizma, rasizma i drugih oblika mržnje, uprkos protivljenju mnogih zapadnih zemalja – uključujući SAD, Veliku Britaniju i Kanadu.

Rezolucija kojom se osuđuje “opstanak i ponovno oživljavanje neonacizma, neofašizma i nasilnih nacionalističkih ideologija zasnovanih na rasnim i nacionalnim predrasudama” usvojena je u petak sa 111 glasova za i 50, uz 14 suzdržanih.

Bez izdvajanja nijedne zemlje, dokument dalje izražava “duboku zabrinutost” zbog veličanja nacističkih ličnosti i pokreta, uključujući bivše pripadnike Waffen SS i drugih jedinica koje su se borile protiv antihitlerovske koalicije tokom Drugog svjetskog rata.

Lisa Carty, američka izaslanica u Ekonomskom i socijalnom vijeću UN-a, tvrdila je da rezolucija koju su sponzorisale Rusija i 35 drugih zemalja “nije ozbiljan napor u borbi protiv nacizma”, već “eklatantan pokušaj Rusije da ostvari svoje geopolitičke ciljeve”.

“Ovo je sada nečuvenije, kada Rusija koristi lažne optužbe za nacizam kako bi pokušala opravdati svoj agresorski rat protiv Ukrajine”, rekao je Carty u izjavi.

Moskva je više puta skrenula pažnju na otvorene proslave veterana SS-a i članova Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), čiji su članovi sarađivali sa nacističkom Nemačkom, u današnjoj Ukrajini.

„Marševi neonacista i bakljade u čast onih koji su aktivno radili sa nacistima i bili saučesnici u njihovim zločinima, održavaju se ulicama gradova u centru Evrope“, rekao je ruski diplomata Grigorij Lukjancev . govor u UN-u u petak. Ukrajina je bila jedna od zemalja koje su glasale protiv rezolucije.

Više jevrejskih grupa i nekoliko zemalja, uključujući Rusiju i Poljsku, oštro su osudile ovacije koje je kanadski parlament dao ukrajinskom SS veteranu Jaroslavu Hunki tokom posjete ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u septembru. Incident je doveo do ostavke predsjedavajućeg Donjeg doma Kanade Anthonyja Rote, koji je tvrdio da nije znao za Hunkinu ​​prošlost.

nacizamrusijaSADUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
5 mjeseci prije

Amerofili i natoljupci na ovom portalu su poznati, to su rusofobi i šovinisti raznih “boja” . Privrženost pronacističkim državama (to su oni koji su protiv zabrane veličanja nacizma) odredjuje i njihovu svrstanost na strani pronacista .

Nekoime
5 mjeseci prije

Rusi će na kraju još tvrditi i da je Hitler bio nacist, samo zato što je želio osloboditi europu od ruskog uticaja.

Gregor Samsa
5 mjeseci prije

Ne znaš tko je veći idiot i smutljivac. Oni koji predlažu ovakve “rezolucije” ili oni koji o njima pišu kao o nečem stvarno važnom. Mišo jesi li ti retardiran, tvoj urednik ili misliš da su svi čitatelji portala retardirani? Kakva “anatinacistička” rezolucija vas spopada? To je totalitaristička rezolucija koja nam u ime “borbe protiv (nepostojećeg) “nacizma” želi nametnuti dalja ograničavanja ljudskih prava i sloboda, a posebno slobode govora. “Nacisti” su tu samo paravan i to je jasno svakom sa barem dva grama funkcionalnog mozga u glavi, ali vama izgleda nije. Dajte više kreteni jedni sjašite s tih “nacista”. Rat je završio i oni su poraženi i uništeni prije 80 godina vi debili jedni. Kenjaža o “nacistima” je samo dokaz koliko su vam svima vaši slabašni mozgići isprani stalnim više desetljenim pumpanjem o “nacistima” dok nam istovremeno o glavi rade upravo oni koji su nacionalsocijalizam pobijedili i uništili. a debili kao… Čitaj više »

Bruno
5 mjeseci prije

Hrvatska je glasala protiv. Vjrojatno. Ne možeš osuditi svoju vladu za nacizam.

nastran
5 mjeseci prije

lažne optužbe za nacizam kako bi pokušala opravdati svoj agresorski rat protiv Ukrajine, malu sutra..od 2014 su uvježbavali dečurliju po nacističkim metodama i ideologiji..sranje..ima valjda još na youtube?

Zvone
5 mjeseci prije

SAd se lepo vidi ko su pravi kriminalci na zapadu.

ddt
5 mjeseci prije

Nacrt rezolucije „Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose podsticanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije“, koju je predstavio ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzija, usvojen je sa 105 glasova podrška. Pored 52 glasa protiv, 15 zemalja je bilo uzdržano. izvor:okvir .net
postoji razlika u podacima teksta logičnoga ??? 111-50-14[175] /172 [105-52-15]

ddt
5 mjeseci prije

ranije ne zamislivo, utjecaj hegemona pada i postaje izoliran ovim porukama glasanja u GA-UN

Generalna skupština UN (UNGA) usvojila je godišnju rezoluciju kojom se Vašington poziva da prekine
svoju višedecenijsku ekonomsku blokadu Kube. Dokument, koji je usvojen 31. put, dobio je skoro jednoglasnu podršku, s tim što su mu se protivile samo SAD i Izrael od 190 nacija prisutnih na glasanju. Ukrajina je bila jedina članica koja je bila uzdržana.

Mahatma
5 mjeseci prije

Sloboda govora – ili je imaš ili je nemaš. Amerika i UK su u pravu u vezi ovoga.

Doikurčilomi
5 mjeseci prije

Jasno mi je za Amere i Kanađane tamo ih je najviše “pobjeglo” da ne kažem spašeno ali što Emglezi pa sravnili im London sa V2. Jedino ako moraju šutiti američkim gazdama jer su Braunu dali državljanstvo, kuću, odličan posao, plaću…. sve ana London i Emgleze zaboravili.

Max
5 mjeseci prije

Tako i treba.

5 mjeseci prije

dokad ce ovaj siktati?
je li se moze na ovom portalu pozivati na mrznju, ubijanje, slaviti hitlera?
nema vise cenzure?

BlueZg
5 mjeseci prije

Pa iz Londonske kužine jest potekao nacizam. Čemu služi škola kad nikog nije u stanju obrazovati? 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Danas i na BBC u i drugdje: Grlić ministar pokušava cmoknuti Analenu… Komentari…: “BTJ još ćemo pored odštete Todoriću morati isplaćivati i odštetu Njemačkoj zbog silovanja.” ☺️ “Sreća naša šta nije Ličko rukovanje!!!” “Ne mogu više čitati vijesti o tom gnjusu.” “Gordan Grlic Ljubic Radman,novo ime ministra🤣” “Svakim danom sam sve više uvjeren da živimo u Matrixu” “Bjeloglavi sup, profesionalni živoder i krepanoder poželio u kadru zažvaliti mladu švapsku ministricu!? Vidi, vidi starog lešinara …” “Curka osjetila novi parfem(palež svinja) pa se sklanja (nova inkvizicija za legalne dividende)” “U Indiji bi bio “parija” pripadnik najniže kaste tkz. “nedodirljivih”, jerbo su toliko niski i prljavi da ih se ne smije ni dodirnuti. Često su se bavili poslovima koji su se smatrali nečistima: mesari, lovci, uklanjatelji uginule stoke…” “Malo bilo da je ljubi pa joj ruku gura da ga pomazi po međunožnom njuškalu hahaha” “Radman i Baerbock, kakve veličine. Teško se odlučiti… Čitaj više »

goran
5 mjeseci prije

vi seronje sa zapada zaboravljate jednu stvar nisu zapadnjaci prvi ušli u berlin za vrijeme 2 svj rata,nego su to rusi bili.
nije zapad oslobodio europu nego su rusi to napravili

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI