SAD kriju žrtve iranskog napada, iako je u bazi Ain Al-Asad bilo mrtvih i ranjenih

Mi-17MD Iranski crfveni polumjesec
109 komentara

U prvom priopćenju nakon iranskog napada na američku vojnu bazu u Iraku Ain Al-Asad, Pentagon je priopćio kako nema mrtvih i ranjenih, ni među američkim snagama, kao ni među pripadnicima iračke vojske.

Međutim, na društvenim mrežama su se pojavile informacije kako je nekoliko helikoptera Hitne pomoći Crvenog polumjeseca hitno sletjelo i odletjelo iz baze nakon napada.

Osim toga, američka  zračna baza u Ain Al-Asadu zatražila je od iračkih vlasti hitnu medicinsku pomoć.

Kako izvještava Al-Itijah, američke trupe su pobjegle iz baze Ain Al-Asad.

Prema lokalnim izvjestiteljima, bazu Al-Taji, dvadesetak kilometara  sjeverno od Bagdada, pogodilo je pet raketa, ali taj se napad pripisuje iračkoj šiitskoj Hashd Al-Shaab armiji.

Jedna od snimki nakon provedenog raketnog napada pokazuje da su iranske rakete pogodile bazu Ain A-Asad u Iraku i iz daljine se čini da je u bazi buknuo veliki požar.

Iranski mediji su izvijestili o 80 ubijenih „američkih terorista“, što je s najnovijom odlukom iranskog parlamenta službeni status Pentagona i njemu pridruženih entiteta.

Cilj Irana je protjerati američke snage iz regije. U tom smislu je iranski vrhovni vođa rekao kako ovo nije zadnja akcija iranske vojske.

Ajatolah Ali Hamnei: „Ovo je bio samo jedan šamar, a ne puna osveta“

Vrhovni vođa Islamske Republike, ajatolah Sayed Ali Hamnei, jutros se susreo sa stanovnicima grada Qoma i govorio je o generalu Sulejmaniju, te napadu koji je sinoć izveden na američke baze i stalnoj borbi protiv neprijatelja.

Hamnei je istakao da je general Sulejmani bio i hrabar i da je djelovao promišljeno i razumno, u politici i na ratnim frontovima.

Kao najvažniju karakteristiku istaknutog generala, ajatolah Hamnei je naveo iskrenost, hrabrost i pronicljivost.

Podsjetio na ulogu koju je Sulejmani odigrao u jačanju palestinskog otpora u Gazi, o čemu danas svjedoče Palestinci.

„Američki plan u Iraku, Siriji i Libanonu osujećen je kroz aktivnosti tog dragog mučenika. Amerikanci žele da Irak bude poput bivšeg iranskog režima ili današnje Saudijske Arabije, da pod svojom kontrolom imaju područje puno nafte i da rade što žele, ali je iračka omladina odana vjeri s vjerskim liderima ustala protiv toga, a Qassem Sulejmani je pružao pomoć tom frontu“, rekao je ajatolah Hamnei i dodao da su Amerikanci slične planove imali i za Libanon, ali da je to spriječio Hezbollah.

Komentirao je i raketni napad kojeg su sinoć iranske snage izvele na američke baze u Iraku.

„Sinoć je Amerikancima opaljen jedan šamar, ali osveta je druga stvar. Samo ovakvi potezi nisu dovoljni da se okonča američko prisustvo, koje je regiji donijelo samo nevolje i ratove. Najveća dužnost je spoznati neprijatelja i njegove planove na različitim poljima. Američko neprijateljstvo prema Islamskoj Republici je trajno i neće prestati, a rješenje je jačanje Irana na sigurnosnom, političkom, ekonomskom i drugim područjima. To što neki misle i pišu u novinama da ne trebamo činiti nešto što bi naljutilo Ameriku je potpuno pogrešno i u suprotnosti je s kur’anskim ajetima“, zaključio je ajatolah Sayed Ali Hamnei i naglasio „da je neprijatelj bijesan zbog omladine koja služi islamskoj revoluciji, bilo na polju znanosti ili na vojnom polju“.

VIDEO: Snimka raketiranja američke baze Ain Al-Asad u Iraku

Hezbollah
Pretplatiti se
Obavijesti o
109 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
4 godine prije

Tumačenje geopolitike je strašno interesantan hobi i odvratno težak posao zbog nepredvidljivosti. Ne postoji šansa da imate sve informacije ma kako dobre izvore imali a ponekad mala odstupanjna mogu da uzazovu veliki džumbus. Jučerašnje Trampovo obraćanje je bilo izuzetno interesantno. Čekao je skoro ceo dan posle raketiranja američkih baza, kasnio više od 20 minuta na zakazanu konferenciju što ukazuje na ozbiljne pripreme. I kada su svi očekivali “gvozdenu” izjavu ona je bila više nego mlaka. Mnogi su sasvim logično zaključili da je u pitanju neki dogovor – to ne bi trebalo uzimati u obzir ali je kontrola štete nejverovatnije objašnjenje. Da li se sećate obaranje ruskog aviona od strane Turske? U svom obraćanju Erdogan je snažno branio potez svoje vojske kao što i Tramp opravdava ubistvo Suleimanija. Rusija je zbog toga Turskoj uvela sankcije zbog kojih su trpeli teške gubitke pa je Erdogan “jurio Putina po wc-u” na samitu na… Čitaj više »

žrec
4 godine prije

Mene više zanima onaj potres taman na području gdje i rade nuklearnu elektranu. Super tajming za “prirodnu” katastrofu?

Zemohudin
4 godine prije

Meni se cini, da su ove informacije vise manje rekla kazala.. Da nema ni jednog videa helikoptera ili vozila ili nesto slicno.. Samo neke informacije.. A svaki poedinac ima telefon sa kamerom pa bi mogao snimiti barem nesto..

Sion
4 godine prije

Zaista ste prešli u potpuno žutilo od izvještavanja. Iranci su napali u rane jutarnje sate kada je aktivnost osoblja u bazi najmanja, a neposredno prije udara su obavijestili iračane o pokretanju napada, znajući da će ovi obavjest prosljediti amerima. Sve upućuje na činjenicu da su se maksimalno potrudili izbjeći žrtve, i svi relevantni analitičari to ističu, kako na istoku tako i na zapadu. Iranu želi izbjegnuti otvoreni sukob, a ni amerima se ne ulazi u sukob većeg inteziteta, i zato većeg sukoba neće biti još neko vrijeme. Po svemu sudeći, ameri će se sa vremenom povući iz te regije, i potom će uslijediti rat, jer će se neki tada osjetiti jakima i nezaustavljivima. No do tada ima još neko vrijeme, a vrhunac ove trenutne krize je čini se upravo prošao na olakšanje i radost većine uključenih. Izuzetak su oni radikalniji krugovi na obje strane i oni koji u medijskom prostoru… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Jeli iko zna šta ovo znači;

“Iranski mediji su izvijestili o 80 ubijenih „američkih terorista“, što je s najnovijom odlukom iranskog parlamenta službeni status Pentagona i njemu pridruženih entiteta.”

Gott mit uns!
4 godine prije

Radi se o velikom broju stradalih vojnika, ali se sve zatašakalo da bi se spasila svjetska ekonomija koja bi uslijed veće eskalacije sukoba doživjela kolaps.Jbg, financijski interes je na prvom mjestu za razliku od osvete nekih “nebitni” Života. Jučer bi rado Trump i njegovi spalili i porušili Iran da su mogli to napravit. Trumpu je izborna godina što je također jedan od razloga ne započeti rat. Tko je pratio jučerašnju preskonferenciju Trumpa mogao je vidjeti pokisla lica njegovih suradnika.

Alfa33
4 godine prije

Kad su se slegnuli prvi dojmovi,i valjda je završilo ovo sa navijačkim komentarima, glavni udar je izgleda završio ako je suditi po izjavama Iranaca. Očito je bio to napad sa kontroliranom štetom,a što se tiče mrtvih vjerojatno je daleko manje nego što tvrde iranski mediji. A sad kolika je uopće šteta na infrastrukturi,može se donekle procijeniti po satelitskim snimkama…očekivali smo daleko veći obim odmazde,ali sad ostaje onaj ne manje bitan faktor,gerilski rat protiv amera i njihovih saveznika,to bi ih moglo koštati više od samog ovakvog napada. Da postoji nekakav dogovor,to je očito,pa jel su mogli Iranci ispaliti par stotina projektila i sravniti bazu,a palo je samo desetak,predstava za narod je gotova,sad se mogu okrenut svojim svakodnevnim problemima.

Alen
4 godine prije

Moje razmisljanje oko ove situacije je da je tramp figurativno u sobi punoj ljudi (figurativno svijet ) izvadio rucnu bombu i izvadio osigurač da “make a point “ , u tim trenutcima svima proradi osjećaj koliko krhko je sve ,kad si nad provalijom ,kako onima kod kuće tako i onima na bliskom istoku i da će njegov sledeći potez biti “lets make a deal “ Ratom niko nista ne dobija , svi gube , u ovim trenutcima svima je to jasno ,od demokrata kod kuće do izraela i irana na bliskom istoku.. Druga stvar Tramp koliko sam ga upratio do sada ima veliku zelju ostatin upamćen kao jedan od najvećih americkih predsjednika , mislim da mu je to jedini cilj , sad ide izborna godina ,pored ekonomije ,ostalo i nije bas odradio kako treba te mu sigurno treba jedan bliskoistočni dogovor stoljeća ,vraćanje vojske kući , osiguranje izraela , smirivanje… Čitaj više »

basso
4 godine prije

Nije tacno da su napustili bazu prije napada,na satelitskim slikama poslije napada se vide helikopteri,vozila i tehnika.Amerikanci su imali sigurno puno mrtvih i ranjenih.Sami su trazili…

Siniša
4 godine prije

Mokri snovi.

Emiliano Zapata
4 godine prije

mozda nekriju. Vjerojatno ih zrtve ni nezanimaju, buduci da za topovsko meso biraju nekakve hispano amere iz najsiromasnijih geta, tako da nisu jos brojali…Mozda im se bude dalo kasnije…

alterego
4 godine prije

posljedice se kriju ili umanjuju kako se ne bi demotivisala vojska napadnutoga ili uvecavaju kako bi se motivisala onog koji napada.
iran je morao nekako odgovoriti jer je iranska javnost to trazila.
da nisu, to bi mogla biti opasnost po samu vlast u iranu.

Mirko
4 godine prije

“Međutim, na društvenim mrežama su se pojavile informacije kako je nekoliko helikoptera Hitne pomoći Crvenog polumjeseca hitno sletjelo i odletjelo iz baze nakon napada”……Ameri imaju svoj MEDEVAC i svojim vozilima evakuiraju ranjene, nitko ako je to uposte bilo od Amercke vojske nije bio u ovom helikopterju Crvenog polumjeseca. Hitna pomoc volimo ili ne kod Amerikanaca je na najvisoj razini.

Slovenac
4 godine prije

Bilo zrtava ili ne, nebitno je Iranci su pokazali sta su htjeli preciznost je na nivou pa sada vidjet cemo koliko to cijene amerokenjci i izraelsko svjetsko zlo…

Mirko
4 godine prije

Evo kao sto sam rekao nece bit nikakvog rata. Ameri su postigli svoj cilj a a Iranci izpucali nesto raketa da zadovolje svoju javnost i to je to

samo tako
4 godine prije

Za Teheran je Pentagon teroristička organizacija, za Washington je Iranska revolucionarna garda teroristička organizacija. Na znanje i ravnanje tajniku OUN–a.
I sukobljavljaju se žestoko na teritoriji treče zemlje, baš one koja je najranjivija na BI.

Z.A.
4 godine prije

Udar na americke baze u Iraku se je desio. Za nepovjerovati da se je Iran usudio to izvesti . Iran je ovim aktom dokazao da se ne boji i da ima vojnu moc da uzvrati i da ispunjava svoja obecanja. Ko bi ovo jos smio uraditi osim Irana ? Malo ko, nema ih puno na ovom svijetu da uzvrate sili broj jedan. Konfuzija je nastala barem kod mene a cini mi se i kod vecine komentatora na ovom portalu uslijed komentarisanja ucinka i nanesene stete i gubitaka na americkoj strani.Posto mi je Alen puno pomogao a iz ovog teksta koji je napisao Nermin misljenja sam da se radi o strahovito razornom udaru i nanesnim velikim gubitcima amerikancima.Iran je poslije udara koje je izveo upozorio sve susjede da ce biti meta u slucaju da sa njihovih teritorija dodje odmazda. Jacina a i silina i preciznost napada a i koje vrste raketa… Čitaj više »

Živa istina
4 godine prije

Lažu!!! Kada su Iranci javili u ponoć Iračanima da će napasti američke baze, iračani su pozvali amerikace da organiziraju košarkašu utakmicu u bazi koju će iranci za dva sata raketirati i normalno da su amerikanci se odazvali utakmici čak su i svoje obitelji pozvali na utakmicu u ponoć, IRCG da je malo pričekao već je u zraku bila i jedna momčad NBA ! Ali su ipak iranci zaključili da ne bi bilo dobro sad momčad iz NBA raketirati pa su u 2 ujutro završili sa napadom i pobili sve što je bilo u američkim bazama!!

niko
4 godine prije

Nermine pomažeš li migrantima u bih, to je ta raja, ovamo preko granice ih baš ne vole, ali zato ih podržajaju u komentarima razni licemjeri. Podržavaju žicu na granici i irance dok su u iranu, kad dođu na granicu EU onda postaju osvajači i potencijalni teroristi, možda bi mogao napisati neki text i o tome?

Perzija do trsta
4 godine prije

Samo lagano,otkriti će nam trump sljedečih dana u svojim tvitovima više nego sve tajne slużbe,slučajno ili namjerno

Max
4 godine prije

Nisu Amerikanci dokazali da nemajužrtava niti tamošnji mediji da ih ima. Ali jedno je jasno rakete su pogodile baze.

Jomla
4 godine prije

Čini mi se da iz Alenovih komentara viri istina 😉

Lucija
4 godine prije

“Najveća dužnost je spoznati neprijatelja i njegove planove na različitim poljima.”
Predlažem čitanje jučerašnjeg članka o Ukrajini onima koji ga nisu pročitali…

Zax
4 godine prije

Ako je netko poginuo na americkoj strani onda se sigurno radi o migrantima koji su se prijavili u vojsku kako bi dobili zelenu kartu i drzavljanstvo. Takvi su inace glavni izvor topovskog mesa za americku armiju zadnjih godina posto novacenje tamo ne postoji. Nikoga u americkim vrhu I medijima nije briga za njih. Gledaju to cak i kao ustedu. Skinuti s platne liste

Davor drugi
4 godine prije

“Međutim, na društvenim mrežama su se pojavile informacije kako je nekoliko helikoptera Hitne pomoći Crvenog polumjeseca hitno sletjelo i odletjelo iz baze nakon napada”.
U nekoliko helikoptera su stigli upakovati 80 mrtvih i 200 ranjenih?????
Tek tako zataškati, svejedno o kome je riječ, 80 mrtvih i 200 ranjenih u jednom momentu, i još pri tom navesti da neće biti uzvratne akcije???? Kasim za 280 ,najvjerovatnije, pripadnika snaga za posebnu namjenu od čega 80 mrtvih i 200 ranjenih i Trump suglasan s takvim dealom do te mjere neuzvraćanja na napad, a Iranci još uvjek nezadovoljni te najavljuju još akcija??????????????????????????
Jbte, imali mašti kraja?????????

Davor drugi
4 godine prije

To što neki misle i pišu u novinama da ne trebamo činiti nešto što bi naljutilo Ameriku je potpuno pogrešno i u suprotnosti je s kur’anskim ajetima“, zaključio je ajatolah Sayed Ali Hamnei”… Od pokretanja oružanog sukoba pa do njegovog okončanja, odnosno ostvarenja cilja zbog koji je isti i pokrenut, postoji jedan određeni kontinuitet sa unaprijed razrađenom strategijom i dinamikom potrebnih mjera neophodnih za izvršenje zadaće, odnosno ostvarenje cilja. Ako su jučer izvršili prvi raketni napad s ishodom, za koji sami tvrde, od 80 mrtvih i oko 200 ranjenih, za prvi momenat izneneđenja učinak više nego odličan. U tom smislu nije mi jasna današnja stanka u djelovanju nakon ovakve briljantne akcije, koja je po svojoj dimenziji morala uzrokovati paniku i rasulo u neprijateljskim redovima, a što je za daljnje napredovanje veoma bitno, ukoliko se ne dopusti stanka neprijatelju, a koji bi to mogao iskoristiti za konsolidaciju i pregrupiranje, što u… Čitaj više »

Mali Mujo
4 godine prije

Procitah izjavu amerikenjca hrvatskom ribaru kaze amerikenjac: “Mi smo prijateljski narod.” a ja se pitam kome su amerikenjci prijatelji? I kada samo malo razmislim kazem NIKOME pa ni samima sebi uni su uvijek i svima samo NEPRIJATELJI.

zoran
4 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI