fbpx

SAD kriju žrtve iranskog napada, iako je u bazi Ain Al-Asad bilo mrtvih i ranjenih

Mi-17MD Iranski crfveni polumjesec

U prvom priopćenju nakon iranskog napada na američku vojnu bazu u Iraku Ain Al-Asad, Pentagon je priopćio kako nema mrtvih i ranjenih, ni među američkim snagama, kao ni među pripadnicima iračke vojske.

Međutim, na društvenim mrežama su se pojavile informacije kako je nekoliko helikoptera Hitne pomoći Crvenog polumjeseca hitno sletjelo i odletjelo iz baze nakon napada.

Osim toga, američka  zračna baza u Ain Al-Asadu zatražila je od iračkih vlasti hitnu medicinsku pomoć.

Kako izvještava Al-Itijah, američke trupe su pobjegle iz baze Ain Al-Asad.

Prema lokalnim izvjestiteljima, bazu Al-Taji, dvadesetak kilometara  sjeverno od Bagdada, pogodilo je pet raketa, ali taj se napad pripisuje iračkoj šiitskoj Hashd Al-Shaab armiji.

Jedna od snimki nakon provedenog raketnog napada pokazuje da su iranske rakete pogodile bazu Ain A-Asad u Iraku i iz daljine se čini da je u bazi buknuo veliki požar.

Iranski mediji su izvijestili o 80 ubijenih „američkih terorista“, što je s najnovijom odlukom iranskog parlamenta službeni status Pentagona i njemu pridruženih entiteta.

Cilj Irana je protjerati američke snage iz regije. U tom smislu je iranski vrhovni vođa rekao kako ovo nije zadnja akcija iranske vojske.

Ajatolah Ali Hamnei: „Ovo je bio samo jedan šamar, a ne puna osveta“

Vrhovni vođa Islamske Republike, ajatolah Sayed Ali Hamnei, jutros se susreo sa stanovnicima grada Qoma i govorio je o generalu Sulejmaniju, te napadu koji je sinoć izveden na američke baze i stalnoj borbi protiv neprijatelja.

Hamnei je istakao da je general Sulejmani bio i hrabar i da je djelovao promišljeno i razumno, u politici i na ratnim frontovima.

Kao najvažniju karakteristiku istaknutog generala, ajatolah Hamnei je naveo iskrenost, hrabrost i pronicljivost.

Podsjetio na ulogu koju je Sulejmani odigrao u jačanju palestinskog otpora u Gazi, o čemu danas svjedoče Palestinci.

„Američki plan u Iraku, Siriji i Libanonu osujećen je kroz aktivnosti tog dragog mučenika. Amerikanci žele da Irak bude poput bivšeg iranskog režima ili današnje Saudijske Arabije, da pod svojom kontrolom imaju područje puno nafte i da rade što žele, ali je iračka omladina odana vjeri s vjerskim liderima ustala protiv toga, a Qassem Sulejmani je pružao pomoć tom frontu“, rekao je ajatolah Hamnei i dodao da su Amerikanci slične planove imali i za Libanon, ali da je to spriječio Hezbollah.

Komentirao je i raketni napad kojeg su sinoć iranske snage izvele na američke baze u Iraku.

„Sinoć je Amerikancima opaljen jedan šamar, ali osveta je druga stvar. Samo ovakvi potezi nisu dovoljni da se okonča američko prisustvo, koje je regiji donijelo samo nevolje i ratove. Najveća dužnost je spoznati neprijatelja i njegove planove na različitim poljima. Američko neprijateljstvo prema Islamskoj Republici je trajno i neće prestati, a rješenje je jačanje Irana na sigurnosnom, političkom, ekonomskom i drugim područjima. To što neki misle i pišu u novinama da ne trebamo činiti nešto što bi naljutilo Ameriku je potpuno pogrešno i u suprotnosti je s kur’anskim ajetima“, zaključio je ajatolah Sayed Ali Hamnei i naglasio „da je neprijatelj bijesan zbog omladine koja služi islamskoj revoluciji, bilo na polju znanosti ili na vojnom polju“.

VIDEO: Snimka raketiranja američke baze Ain Al-Asad u Iraku

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
109 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Member
1 godina prije

Tumačenje geopolitike je strašno interesantan hobi i odvratno težak posao zbog nepredvidljivosti. Ne postoji šansa da imate sve informacije ma kako dobre izvore imali a ponekad mala odstupanjna mogu da uzazovu veliki džumbus.

Jučerašnje Trampovo obraćanje je bilo izuzetno interesantno. Čekao je skoro ceo dan posle raketiranja američkih baza, kasnio više od 20 minuta na zakazanu konferenciju što ukazuje na ozbiljne pripreme. I kada su svi očekivali “gvozdenu” izjavu ona je bila više nego mlaka. Mnogi su sasvim logično zaključili da je u pitanju neki dogovor – to ne bi trebalo uzimati u obzir ali je kontrola štete nejverovatnije objašnjenje.

Da li se sećate obaranje ruskog aviona od strane Turske? U svom obraćanju Erdogan je snažno branio potez svoje vojske kao što i Tramp opravdava ubistvo Suleimanija. Rusija je zbog toga Turskoj uvela sankcije zbog kojih su trpeli teške gubitke pa je Erdogan “jurio Putina po wc-u” na samitu na kome su zajedno prisustvovali. I situacija se između njih značajno popravila. Dobija se utisak da Erdogan nije kontrolisao tadašnje događaje.

Mlak stav Trampa ukazuje na to da ili nije bio svestan šta će da izazove ili ni on nije kontrolisao događaje. Ko je onda bio iza atentata? To možemo samo da nagađamo ali ako tako važan događaj može da se pokrene “nezavisno” onda smo u većem sranju nego što mislimo.

Ipak, iako izgleda da se situacija smiruje to je malo izgledno. Iranske vođe su pozvale na osvetu. Oni mogu kontrolisati oružane snage ali ne mogu radikalne pojedince koji “žive za osvetu Sotoni” (stav koga je izgradila vlast). Ni ucena na Trampovu glavu nije povučena a ako bi vlast Irana bilo šta u vezi osvete javno povukli osetili bi gnev mase. Takođe, i Irak bi morao da povuče “marš katru” američkoj vojsci ili bar “da se prave ludi” ali će se i oni naći izloženi gnevu mase. Za Irak je ovo mnogo teže pitanje jer im je vlast mnogo nestabilnija od Iranske i opozicija će rado koristiti bilo kakvo nezadovoljstvo stanovništva.

I Tramp se “pravi lud” na raketiranje Irana ali ako bude bilo kakvih akcija osvete, makar i nezavisnih pojedinaca, mora reagovati. On ulazi u izbornu godinu i može biti siguran da će opozicija iskoristiti čak i raketiranje bez žrtava, da ne govorimo ako bude povlačio snage iz Iraka ili ako bude terorističkih akcija sa američkim žrtvama… Bez obzira koliko Tramp želeo da se izvuče bez posledica kao što je Erdogan uspeo, njemu to neće dozvoliti ni njegova opozicija ni neprijatelji ali ni Izrael koji neće ispustiti ovakvu priliku da natera SAD u obračun sa njegovim najvećim neprijateljom.
Mogli bi sada ulaziti u teorije zavere da je situacija idealna za Venecuelu, Severnu Koreju i još neke aktere za provokacije za koje ne bi bili okrivljeni a koje bi doprinele destabilizaciji SAD-a ali je i ovo što je izvesno sasvim dovoljno.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Tumačenje geopolitike je hobi za amatere, a posal za profesionalce.
Tumačenje geopolitike je u stvari rat informacijama i enormna manipulacija jer da nije tako ko bi natira miljune vojnika da ubiju neprijateljske vojnike, a da od toga profitiraju oni nepoznati tim vojnicima na kojoj god se ti vojnici stranama nalazili.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

A što npr. ako je iza svega toga zapravo najviše stajao NATO tj.mnoge članice NATO-a, a ne samo Amerika? Mislim da je ipak jednim dijelom i dio iranskog naroda na strani zapada, a jedan dio protiv, pa je tako i sam Sulejmani bio na neki način žrtva cijele te priče, iako sam siguran da nije bio isključivo “pravedan borac/anđeo”, koliko god ga tako isticali mediji.
Zašto bi Trump na kraju zauzeo takav stav ,rekavši da se sada moraju više uključiti i zemlje Europe…?
Također je navodno poznato da Iran ima nuklearna postrojenja u blizini povjesnih nalazišta, vjerskih lokalite što im očito služi kao nekakva svojevrsna zaštita, kao i u raznim slučajevima kada iračani pružaju otpor sa mjesta u neposrednoj blizini škole, knjižnice ili neke druge znamenite institucije?
A zna se da Perzija ima ogromno književno i općenito kako vjersko tako kulturološko bogatstvo.
Samo da budem još jasniji, da ni malo ne opravdavam miješanje Amerike kao glavnog svj.policajca po pitanju ni jednog od dosadašnjih sukoba u svijetu. Ali siguran sam da će ostati puno nerazjašnjenih odgovora.

Survivor of Iranian assassination attempt tells his incredible story | watch live on LBC
https://www.youtube.com/watch?v=qCs7ZDwHcoc

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

Mene više zanima onaj potres taman na području gdje i rade nuklearnu elektranu. Super tajming za “prirodnu” katastrofu?

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  žrec

Ma ne, sve je to slučajno. 😀

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  žrec

Zulic A šta reć kad je svak već reka svoje ☺

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  žrec

Zulic E to je sad već pitanje vjere.
Jeli ti viruješ kako se potresi nemogu izazvat . . . ?
Ja osobno mogu samo reć kako neman pojma pa pokušavan saznat od onih šta “znaju”. A evo ima bit kako je puno više onih šta znaju nego onih šta neznaju.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Moreno

Zuliću, i avion je isto pao slučajno. Zbog takvih kao ti ponekad bi i volio da izbije više treći svjetski i da mogu vidjeti vaš izraz lica kad vidite nova oružja koja su sva redom proglašavana teorijom urote. “ali meni su rekli na indexu da je to glupost. A i Vakula je reko da se ne može utjecati na klimu umjetnim putem” 😀 😀 😀

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  žrec

žrec Koliko san ja uspija upratit Vakula se pojavljuje samo kad su prognoze da će padat sikire i potaracat sve živo. Vakulu nikad nisan vidija kako prognozira stabilnu anticiklonu ka šta je ova zadnjih nekoliko dana ☺

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  žrec

Da se može utjecati na klimu u Australiji bi odavno pale velike kiše pa makar I plaćene po tarifi autora.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Moreno

Zulic Pa lipo san napisa kako neznan . . . i nije mi jasno zašto mi pišeš ”Vjeruj ti i dalje” . . . u šta bi to ja triba virovat . . . a da ti nisi malo imberlan a . . .

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Moreno

Postoje tehnicke mogucnosti …mozes nac na netu….jos je Tesla nekad davno otkrio te mogucnosti

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  žrec

Zulić, Amerikanci već dugo eksperimentišu klimatskim oružjem, ja sam o tome čitao još pre 10 godina. Potvrdjeno je da su uspeli pronaći način minimalnog pomeranja tla emitovanjem odredjenih frekvencija, pojačavanjem i ponavljanjem frekvencija u odredjenim intervalima. O tome su govorili mnogi stručnjaci i naučnici . Pretpostavljam da su napredovali u poslednjih 4-5 godina i uspeli pojačati pomeranja do nivoa manjih zemljotresa. Ja ne mogu to potvrditi nekim dokazima, ali verujem da jesu .

Zemohudin
Gost
Zemohudin
1 godina prije

Meni se cini, da su ove informacije vise manje rekla kazala.. Da nema ni jednog videa helikoptera ili vozila ili nesto slicno.. Samo neke informacije.. A svaki poedinac ima telefon sa kamerom pa bi mogao snimiti barem nesto..

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Zemohudin

Zemohudin Dobro ti se čini. Ali i kad se i pojave videa i slike postavlja se pitanje autentičnosti. Nije valjda kako misliš da će neko tek tako slikat nešto, čuvat sliku i to poslat u svit, a da ga se ne uvati i osudi za “izdaju” na kojoj god strani bija.
Sve šta izlazi na web je kontrolirano od tajnih službi. U ovome trenutku bitniji je rat informacijama nego raketama.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
1 godina prije
Reply to  Moreno

Upravo tako. Svi mediji na zapadu su pod istom komandom. Ako pojedinac snimi, lako je cenzurirat objavu takvog videa na zapadu. Rusija, Iran nemaju interesa da provociraju objavljujući snimke evakuacije mrtvih i ranjenih iz baze.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
1 godina prije
Reply to  Gott mit uns!

Irački zvaničnik otkrio je da su tijela poginulih američkih vojnika u iranskom napadu prebačena u Tel Aviv, te da iračkim snagama nije dopušteno da uđu u bazu kako bi utvrdili štetu.
Zastupnik frakcije Sadequn u iračkom Parlamentu naglasio je da je iranski raketni napad na američku bazu Ain al-Assad izazvao i materijalnu štetu i ljudske žrtve, uprkos suprotnim tvrdnjama Bijele kuće i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Hossein Salem je u razgovoru za televiziju Forat kazao da je ono što se dogodilo u bazi bilo slično zemljotresu, te da je poginuo određeni broj američkih vojnika, a uništeno nekoliko helikoptera, kao i dronovi.
On je otkrio da su tijela poginulih američkih vojnika prebačena u Tel Aviv u Izraelu. Ranije su irački izvori javili da su Amerikanci zatražili pomoć od iračkog Ministarstva zdravstva u transferu i ukazivanju pomoći ranjenima, kojih je bilo preko 200, te da je ubijeno nekoliko desetina Amerikanaca, najmanje 80.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Gott mit uns!

Gott mit uns! Evo i to je informacija koja je u dijelu kako je to izjavija irački zvaničnik najvjerojatnije točna. Međutim ostaje upitno jeli irački zvaničnik ima točne informacije. Pitanje je jeli irački zvaničnik išta vidija svojin očima ili ima informacije od tajnih službi iračke vlade.
Uvik triba bit oprezan kad neko nešto govori, a naročito kad to rade zvaničnici odnosno političari ili medijski spin doktori bez obzira radi li se o iračkoj, iranskoj, ruskoj, američkoj . . . ili bilo kojoj strani.

Inače ovi tvoj komentar se meni čini smislen i koristan.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pa, kako se ono kaže, pola baci u more… A ako je pola točno onda su Yenkees dobili po tamburi.
I to dobro.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ma sto brines i slusas rekla kazala skokni tamo pogledaj i sam se uvijeri ili razuvijeri pa nam onda pisi sto si vidio.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

Zaista ste prešli u potpuno žutilo od izvještavanja. Iranci su napali u rane jutarnje sate kada je aktivnost osoblja u bazi najmanja, a neposredno prije udara su obavijestili iračane o pokretanju napada, znajući da će ovi obavjest prosljediti amerima. Sve upućuje na činjenicu da su se maksimalno potrudili izbjeći žrtve, i svi relevantni analitičari to ističu, kako na istoku tako i na zapadu.

Iranu želi izbjegnuti otvoreni sukob, a ni amerima se ne ulazi u sukob većeg inteziteta, i zato većeg sukoba neće biti još neko vrijeme. Po svemu sudeći, ameri će se sa vremenom povući iz te regije, i potom će uslijediti rat, jer će se neki tada osjetiti jakima i nezaustavljivima.

No do tada ima još neko vrijeme, a vrhunac ove trenutne krize je čini se upravo prošao na olakšanje i radost većine uključenih. Izuzetak su oni radikalniji krugovi na obje strane i oni koji u medijskom prostoru zastupaju njihova gledišta.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
1 godina prije
Reply to  Sion

Napali su točno u isto vrijeme u 1i 20 ujutro kada je ubijen njihov general. Baš u tome dobu većina vojnika je u bazi na spavanju.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  Gott mit uns!

Gott mit uns,

Najlakše je izbjeć žrtve, kad je većina vojnika u svojim krevetima, a nisu raštrkani po cijeloj bazi. Ali ionako su se vjerojatno svi sklonili prije samog udara, jer su ih iranci preko iračana upozorili na napad. Tako su iranci sačuvali obraz, i sa druge strane izbjegli rat, jer nisu ni oni baš od jučer.

Priča o mnoštvu mrtvih amerikanaca je plasirana radi velikog djela domaće javnosti u Iranu koja je zahtjevala odmazdu. Osim njih, na tu priču su se naložili i kauč-generali željni ratovanja sa tuđim životima. Svima ostalima, koji su imalo upućeni, je sve jasno.

Pozdrav.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Sion

onda nisu sačuvali obraz kad su im javili.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Zvrk,

Uzvratili su bar nekako, većina nebi nikako. Dakle napravili su presadan i napali američke baze, pokazujući da su spremni i da hoće uzvratit direktno, ali su opet amerima ostavili dovoljno prostora da ne moraju odgovoriti.

Uz to, zadovoljili su i umirili domaću javnost, i dali materijala za propagandu svim propagandnim medijima, čemu svjedočiš i na ovom portalu. Što je opet bitno za zadržavanje razine morala i daljnji informacijsko-psihološki rat.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Sion

Poštovani,

nisu oni njima ostavili nikakav prostor.

Lijepo se navodilo. Nekoliko dana žalovanja i slijedi udar. Isti se dogodio.

Sve ostalo su američke spin priče o neuništivoj vojsci i nikakvoj šteti. O istoj će se moći slobodnije pisati nakon par godina. Mislim na ljudske žrtve.

Domaću javnost teško da su mogli zadovoljiti. Toliko zapaljivih izjava, crvene zastave, poziv na mobilizaciju i slično aludiraju na mogući novi nastavak borbe. Asimetričnim sredstvima.

Pozdrav.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Zvrk,

Nije to nikakav američki spin o neuništivosti, jer nisu oni nikako za to zaslužni, već su iranci ciljano gledali da izbjegnu žrtve i daljnu eskalaciju. Nije im cilj započeti otvoreni rat, već postepeno istisnuti amerikance iz regije.

Primjeti da ni jedan od visokih iranskih dužnosnika ne spominje nikakve mrtve amerikance. Netko od njih je čak izjavio da im nije bio cilj ubiti amerikance nego oštetiti američki ratni stroj (infrastrukturu).

Pozdrav.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Jeli iko zna šta ovo znači;

“Iranski mediji su izvijestili o 80 ubijenih „američkih terorista“, što je s najnovijom odlukom iranskog parlamenta službeni status Pentagona i njemu pridruženih entiteta.”

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Moreno

Mislim da su 80 mrtvih za unutarnj upotrebu iranskih vlasti za smirivanje rulje.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Rolling Bluesman To je informacija iranske vlade. Okay je imat informaciju šta kaže iranska vlada priko svojih medija.
Međutim šta znači “. . . što je s najnovijom odlukom iranskog parlamenta službeni status Pentagona . . .”
Ne razumin vezu odluke iranskoga parlamenta i službenog statusa Pentagona . . . stvarno ne razumin pa pitan . . . valjda postoji neko objašnjenje pa i ako je negdi greška i to bi moglo bit objašnjenje.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Svi so mi na predpostavkama.
Kad bi znali, imali bi vise love u dzepu i bili u vecoj opasnosti.

nomen est omen
Gost
nomen est omen
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno To znači da su iranski mediji koristili izraz “američki teroristi” jer je iranski parlament prije dva dana proglasio Pentagon i sve srodne entitete terorističkom organizacijom. Imaš članak o tome i ovdje na logično pod naslovom “Eskalacija Iran-SAD – Rusija i Njemačka svijet žele spasiti od „novog Vijetnama”.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  nomen est omen

nomen est omen Fala na objašnjenju

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, ja mislim da se to odnosi na sluzbeno proglasenje iranskog parlamenta da je Pentagon “teroristicka organizacija”, i da ce oni to u buducnosti koristiti.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Citajuci razne izvore, zakljucio sam (ne tvrdim da sam u pravu), da su Iranci, prije napada obavijestili Iracku vladu (sto je logicno, i morali su), ovi su info. proslijedili barbarima, tako da su na vrijeme izvukli ljude, i vaznu tehniku. Rezultat; rakete ispaljene, cilj pogodjen, za internu upotrebu Iran govori o 80 mrtvih i 200 ranjenih, osvjetlali su obraz, opalili samar USA, a opet, barbari se nece svetiti, jer nema velike stete. Iranski vuk sit, a USA koza, uglavnom cijela. Volio bih da je situacija drugacija, ali, nije.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

što ti ovo znači smirivanje rulje?
misliš li uopće da bi to smirilo “rulju”?

evo novog članka u kojem jedan časnik prenosi da je to sve početak. je li ih onda smirilo ili ne?

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
1 godina prije
Reply to  Moreno

Da, Iran je dobio podatke unutar Pentagona. 80 mrtvih, 200 ranjenih. Trumpovoj administraciji trenutno ne odgovara rat, te je sve iz navedog razloga zataškano.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Gott mit uns!

Gott mit uns! Ako san dobro shvatija tvoj komentar to znači kako Iran ima informacije Pentagona, a uglavnom svi zapadni mediji to navodno neznaju i izvještavaju kako žrtava i to ni mrtvih ni ranjenih nije bilo . . .
Ako je to tako, postavlja se pitanje jeli i Trump išta zna . . . preklani negdi u Africi su poginila tri američka vojnika, a da Trump nije zna za bilo kakvu akciju ni za žrtve prij nego su to mediji javili . . . ili se i Trump pravija kako nije ima pojma . . .
Osobno me ništa nebi iznenadilo jer CIA i Pentagon često rade svaki svoje i podržavaju sukobljene strane šta se jasno vidilo u Iraku kad je Pentagon podržava iračku vojsku dok je istovremeno CIA podržavala ISIL.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Moreno

Upravo tako, vratimo se malo unatrag, tek nedavno su procureli podatci o stvarnim gubitcima NATO prilikom bombardovanja Srbije , mada SAD i NATO nikad nisu priznali iste iako postoje cak i materjalni dokazi. Pri tom su neki ruski pedantni analiticari skupljali novinarske napise o bezazlenim nesrecama pilota alijanse na raznim lokacijama u svetu, samo ne u Srbiji i na Balkanu. Pitanje je dali je i to bila puka koincidencija i zasto Srbija nije sluzbeno smela objavljivati informacije o stvarnim gubitcima te “strasne vojne masinerije” Fakt je da su u tim prilikama 3- 4 puta porasli honorari NATO pilota po izvrsenoj borbenoj akciji , te da su borbeni letovi izvodjeni na 2 – 3 puta vecoj visini od one prizeljkivane i efikasne, kako bi se podigla bezbednost.

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno. Koliko se ja sjecam Trump je odmah posle inavguracije javio za medije kako je svim vojnim sefovima, to jest Pentagona, ministra za rat, za nacionalnu varnost, Cie,… – rekao kako mogu raditi sto oni hoce i da imaju potpuno slobodne ruke. A morao je ovo cuti jos neko osim mene..

Alfa33
Gost
Alfa33
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pa sama definicija”američkih terorista“ je dosta široki pojam,misli se možda na države u koaliciji sa Amerima,pa određene grupe i frakcije što ih Ameri financijski i logistički podržavaju,a gle vraga,ako je netko i poginuo,da nisu pak isilovci preobučeni i obrijani koji su se zatekli u bazi..nije i to nemoguće…

kajgod
Gost
kajgod
1 godina prije
Reply to  Moreno

Misli se na retoriku. Dakle, nazivaju ih teroristima jer je Iranski parlament Pentagon proglasio terorističkom organizacijom.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  kajgod

kajgod Valjda to . . . nisan razumija kako je rečenica složena . . . hvala na odgovoru

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  kajgod

kajgod 👍

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

Ja koliko sam skužio, to bi trebalo značiti da se Pentagon (i Pentagonovi pridruženi entiteti..) u Iranu smatraju teroristima (po najnovijoj odluci iranskog parlamenta).

Bit će je to odmazda amerokenjcima, pošto su oni proglasili iranske revolucionarne snage terorističkom organizacijom.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Zadranin Fala svima na pomoći. Shvatija san. Ko pita ne skita ☺

Istrian
Gost
Istrian
1 godina prije
Reply to  Moreno

Iranski mediji su izvijestili o 80 ubijenih “američkih terorista” što je s najnovijom odlukom iranskog parlamenta službeni status Pentagona i njemu pridruženih entiteta. Naglasak na “američkih terorista”! Iranski parlament ih je proglasio teroristima!!

Istrian
Gost
Istrian
1 godina prije
Reply to  Istrian

Ne pravim se pametan. Nisam vidio komentar od nomen est omen. Sorry

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Istrian

Istrian Pa samo bi kreten pomislija da se praviš pametan . . . ni ja nisan shvatija iz prve šta je pisac tija reć pa san najnormalnije pita i dobija dosta odgovora pa i od tebe . . . vidiš kako za nešto šta je normalno (neshvaćanje iz prve, previd moj ili tvoj . . .) počinješ sumnjat kako to nije normalno i imaš se potribu pravdat . . . ne tribaš se ispričavat jer je sve jasno . . . 🙂

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno Iran je Pentagonu i srodnim organizacijama dao status terorista.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
1 godina prije

Radi se o velikom broju stradalih vojnika, ali se sve zatašakalo da bi se spasila svjetska ekonomija koja bi uslijed veće eskalacije sukoba doživjela kolaps.Jbg, financijski interes je na prvom mjestu za razliku od osvete nekih “nebitni” Života. Jučer bi rado Trump i njegovi spalili i porušili Iran da su mogli to napravit. Trumpu je izborna godina što je također jedan od razloga ne započeti rat. Tko je pratio jučerašnju preskonferenciju Trumpa mogao je vidjeti pokisla lica njegovih suradnika.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije
Reply to  Gott mit uns!

Što god mislili o Usaniji, ondje je nemoguće zataškati smrti 80 vojnika odjednom. Uz to, svatko zna da gdje ima mrtvih vojnika ima najmanje još dvostruko toliko ranjenih, što bi u ovom slučaju bilo oko 150. Gdje su ti ranjenici. U kojoim bojnicama? Kako su prebačeni? Pa to se ne može sakriti. A obavijesti rodbini poginulih i ranjenih? Takvo što teško bi bilo zataškati čak i Sj. Koreji, a u Usaniji nikako! Zavjera šutnje? Netko bi kad tad provalio zavjeru

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Sarmat

Majko mila, što se sve nije zataškalo u americi, tako da ako je i bilo 80 poginulih amerikanaca, to je mačji kašalj za zataškati.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Sarmat

Sarmat Vidi, ja skoro da i ne gledan TV, više TV gleda mene. A ono šta gledan je uglavnom bez tona. Ono šta san primjetija je to da kako već desetak godin ne vidin kako iz aviona u Americi ne iskrcaju kapsile zamotane u američke bandire šta je prij često bija slučaj. Nije valjda kako u zadnjih desetak, a naročito u zadnj par godin američki vojnici ne ginu po svitu prilikom implementiranja “slobode i demokracije” . . . sve to ne znači kako toga nije bilo, ali to je zanemarivo u usporedbi sa onim prij . . .

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, vise je nego sigurno da su doziveli strasan udar te da se stvari zataskavaju zbog morala u vojsci, zbog javnog mnenja, zbog stanja u privredi i desavanja na berzama, a ponajvise zbog nemoci da se uzvrati isto tako strasno. Sasvim je moguce da je Tramp prizenjkivao ovakav rezultat kako bi namestio istim onim snagama koji su mu ovo zakuvali.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Bezuhov

Bezuhov Vjerojatno je tako . . . kad malo bolje promislin o onome šta Trump govori i ispada kako je tako ka šta ti pišeš . . . na primjer Trump otvoreno govori Europljanima kako moraju više plaćat za svoju ”sigurnost” . . . to meni pari ka da Trump namjerno želi da se Europljani pobune protiv američkoga reketa . . .

Zato je meni osobno besmisleno komentirat šta Trump misli, govori, radi jer ni oni oko njega neznaju raspored i jačinu silnica koje na samoga Trumpa utiču u donošenju bilo kojih odluka . . . i ako je teško onima oko Trumpa znat razloge njegovih odluka onda je nama skroz besmisleno o tome govorit, a kamoli sastavljat razne scenarije događanja . . .

Helvetia
Gost
Helvetia
1 godina prije
Reply to  Sarmat

Kada razmislim i pokledan video napada kako amerikanci ispod kreveta jaucu mislim da je bilo zrtava posto nisu bili u sklonistu
Broj nastradalih je sigurno manji nego iranci govore a veci nego amerikanci kazu

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Sarmat

Nisi u potpunosti u pravu. U Americi se itekako može zataškati istina. Nakon invazije na Irak mnoge informacije o broju poginulih Amerikanaca nisu bile dostupne javnosti. Mediji su bili pod totalnom kontrolom , informacije cenzurisane i trebalo je mnogo vremena da se informacije o poginulim američkim vojnicima objave , iako sumnjam da su tačne. Na zapadu su mediji i informacije tog tipa potpuno pod kontrolom , u ime nacionalne bezbednosti .

Mate
Gost
Mate
1 godina prije
Reply to  Gott mit uns!

Ovaj napad je izveden da se žrtve (za sada) izbjegnu. Činjenica je da je Iran dva sata prije napada obavijestio premijera Iraka o napadu. To je bila poruka SADu da izbjegne žrtve. Materijalna šteta? Nikakva. Riječ je o montažnim limenim hangarima. Koji je onda bio cilj napada? Cilj je bio pod 1: Demonstrirati kiruršku preciznost Iranskih raketa (na što su Amerikanci ostali 100% zatečeni) Cilj 2: Lomljenje morala američkih vojnika, opet 100% uspješno. Puno gora stvar od nanošenja žrtava SAD vosci je učinak bespomoćnosti, iščekivanja i neizvjesnosti dok se mjesecima boravi u jednoj bazi u skučenom prostoru kao na strelištu. Živci, moral, to se topi polako ali sigurno. Dežuraš, čekaš i razmišljaš:
“Hoće li baš sada pati jedna ili više raketa? Evo, nije pala ni jedna. A noćas? Ne znam. Ujutro? Ne znam. Prekosutra? Ne znam… “

Alfa33
Gost
Alfa33
1 godina prije

Kad su se slegnuli prvi dojmovi,i valjda je završilo ovo sa navijačkim komentarima, glavni udar je izgleda završio ako je suditi po izjavama Iranaca. Očito je bio to napad sa kontroliranom štetom,a što se tiče mrtvih vjerojatno je daleko manje nego što tvrde iranski mediji. A sad kolika je uopće šteta na infrastrukturi,može se donekle procijeniti po satelitskim snimkama…očekivali smo daleko veći obim odmazde,ali sad ostaje onaj ne manje bitan faktor,gerilski rat protiv amera i njihovih saveznika,to bi ih moglo koštati više od samog ovakvog napada. Da postoji nekakav dogovor,to je očito,pa jel su mogli Iranci ispaliti par stotina projektila i sravniti bazu,a palo je samo desetak,predstava za narod je gotova,sad se mogu okrenut svojim svakodnevnim problemima.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Alfa33

Najvjerojatnije!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Alfa33

Alfa33 Meni je smišno to šta pišeš, a najsmišnije mi je “predstava za narod je gotova,sad se mogu okrenut svojim svakodnevnim problemima.” . . . pa ko more mirno spavat kad se nakon najvećega terorista na svitu Bin Ladena pojavija Al Bahdadi pa posli njega Suleimani . . . i sad ti kažeš kako je stvar gotova šta bi tribalo značit kako se više neće pojavit novi boogey man sa nadnaravnim terorističkim moćima . . . ☺

Alfa33
Gost
Alfa33
1 godina prije
Reply to  Moreno

Mislim sad na ovo što se događa trenutno,a biće ih još sigurno bad boys u budućnosti,ima još dovoljno kandidata…pa meni je smišno, koliko su najavljivali odmazdu a palo samo par raketa na baze,a što nisu potopili koji brod od amera,imaju oni u svakom slučaju dovoljno svojih unutarnjih problema a kamoli još i ove…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Alfa33

Alfa33 Ono šta rade zaraćene strane meni uopće nije smišno i osobno mi se neda navijat.
Skroz je druga stvar kako to izgleda sa strane uzimajući u obzir kontekst vrimena i prostora.
Niti mi je drago šta su Ameri ubili iranskoga generala niti šta su Iranci ispalili ijednu raketu. Sve skupa to je rat koji se trenutno ne vodi frontalno, ali ima izglede za totalni rat, a to nebi bilo dobro kako za zaraćene strane tako ni za promatrače. To se ne odnosi na minornu manjinu koja je profitirala od svih ratova u prošlome i ovome stoljeću.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Alfa33

Hahaha kako te boli ovo 😂🤣 samo par raketa,sam par mrtvih,po satelitu nema neke seta..kmekemekem..ovaj imaju li kenjci neki pzo doli? Bice bolje navijacu

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Moje razmisljanje oko ove situacije je da je tramp figurativno u sobi punoj ljudi (figurativno svijet ) izvadio rucnu bombu i izvadio osigurač da “make a point “ , u tim trenutcima svima proradi osjećaj koliko krhko je sve ,kad si nad provalijom ,kako onima kod kuće tako i onima na bliskom istoku i da će njegov sledeći potez biti “lets make a deal “
Ratom niko nista ne dobija , svi gube , u ovim trenutcima svima je to jasno ,od demokrata kod kuće do izraela i irana na bliskom istoku..

Druga stvar Tramp koliko sam ga upratio do sada ima veliku zelju ostatin upamćen kao jedan od najvećih americkih predsjednika , mislim da mu je to jedini cilj , sad ide izborna godina ,pored ekonomije ,ostalo i nije bas odradio kako treba te mu sigurno treba jedan bliskoistočni dogovor stoljeća ,vraćanje vojske kući , osiguranje izraela , smirivanje irana a u kojem će on pokazati svu veličinu njegovog “the art of make a deal” a ova situacija s rucno bombom mu daje dobru početnu poziciju ..

Sto se tiče atentata na kasima misljenja sam da je prije te situacije kasim , u izbornoj godini planirao akcije usmjerene ka protjerivanju usa bilo politickim bilo vojnim putem preko proksi snaga u smislu crnih vreča na naslovnicama i tako da ga prisili na povlačenje..Iran u suštini i nema nikakvog izbora , sankcije su prejake , vidjeli smo da se podmeću i nemiri i sve sto bi mogli doziviti je sve više nereda i bune naroda , sto je i bio cilj sankcija i kao jedino rjesenje je bilo udariti na usa u siriji i iraku…Iz trampovog ugla , atentatom se je rijesio najvećeg i jedinog konkurenta na bliskom istoku , odgodio njegove planove , doveo situaciju do usijanja a svijet na rub propasti gdje su se svi zamislili malo , i stvorio sebi pocetnu poziciju za pregovore , definitivno će imati paznju svih aktera na bliskom istoku a oni kod kuće će debelo da se povuku..
Dakle na trampu je sad da isposluje sta moze da isposluje , vraćanje vojske iz iraka i sirije kući , osiguranje izraela i ustupaka oko izraela , smirivanje irana i mozda smanjenje uticaja istog ,
a kod kuće bi ga taj “deal of the century “ lansirao visoko da demokrati uopste ne trebaju kandidirati nikog jer nema šanse…

Kako u ovoj situaciji svak svakog drzi za m.uda najbolje rjesenje za sviju je lets make a deal..

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene, da je Tramp hteo (da mu je dozvoljeno) da se povuče sa Blistoka proglasio bi pobedu nad teroristima (kao što je uradio), rekao kako je dalji ostanak preskup i u krajnjoj liniji nepotreban trošak i povukao bi se. Tako bi ispunio i predizborno obećanje a priče o velikoj pobedi bi neprestano vrteo do izbora.

Ovako je “guzicom zatvorio vrata”. Ako pokuša da se povuče trpeće kritike sa svih “prijateljskih” strana i likovanje neprijatelja. Ako se povuče sahraniće svoj ugled kao i ugled svojih oružanih snaga. Gledajući iz ovog ugla najlogičnije je da je Izrael imao mnogo veću ulogu u svemu nego što smo mislili.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ne baš , otpor povlačenju je bio i više nego velik da ne kazem nemoguć, sto više tramp je gurat upravo u suprotno , u rat i to od kako je stupio na duznost..Sjeti se samo cirkusa s povlačenjem iz sirije , tamo vamo , vidi se ta interna borba iz aviona.. Dakle prva bitka koju je trebao da dobije je ona kod kuće , koju nije dobio a krenuo je da je i gubi..

Ono što očekujem je jedan ugovor koji će obuhvatiti sve aktere na bliskom istoku… Ili to ili odoše svi u PM.. Ovi je “do or die ” moment
Ako ko ima neku drugu ideju , slobodno komentirajte..

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Alen

Tu se potpuno slažem. Ali ako je trpeo ogroman pritisak “dok je pobeđivao” šta će biti tek sada kada je napadnut a nije odmah odgovorio? Ako je imao išta u glavi znao je da će do odgovora doći a ako sad on odgovori…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Znao je izgleda tačno do kakvog će odgovara doći i upravo je i doslo do odgovora kakav je i očekivao..
Da je odgovor irana bio namjenjen otvorenom ratu sad bi gledao video i slike mrtvih amerikanaca i srušenih baza , no toga nema niti će biti…

Onaj prvi napad na usa ambasadu je bio odgovor irana na napad na iransku , nekoliko mjeseci prije u iraku, i uvod u ping pong rata usa – iran preko proksija (sto sam opisao gore u komentaru ) i to bi ga prilicno uvukulo u močvaru..
Tramp je to presjekao , uradio je atentat na kasima s time podigao ulog za 1000% , doveo sviju u jednostavnu situaciju ili ćemo ratovati ili lets make a deal…
Prilično sam siguran da će u ovoj situaciji mnogi popustiti tj svak od aktera će malo da olabavi apetite , kako na bliskom tako i kod kuće..

evo sad upravo dnevnik na RT , prva vjest Iran odustaje od eskalacije..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Alen

Da dodam još jedan od razloga atentata na kasima je bio i to sto je kasim bio jedan od najboljih ako ne i najbolji pregovarač na bliskom istoku i tako se rjesio najvećeg konkureta jer smatra da će s onim ko ga nasljedi bolje proći u budućim pregovorima..

Još jedna stvar , ovo je 100% Tramp ne neko iza njega , ne vojni kompleks ne izrael, vidjelo se to iz nekoliko stvari ,prva je da je Tramp odmah preuzeo na sebe odgovornost za atentat a esper to prvi potvrdjuje, odmah prva vjest to je izjavljeno,druga je izjava Bibija njegova prva , odmah nakon atentata gdje kaze ovo je Tramp , iskljucivo Trampova odluka uz pomalo zabrinut izraz lica , skoro da nije reako mi s tim nemamo nista , sto znaci da nije ni znao za namjerer a treća stvar je Trampova izjava u kojoj kaze nisam ovo uradio da zapocnem rat već da ga zaustavim sto i jeste “iskreno” ako mu je cilj postizanje dogovora na BI..

Opet jučerasnja presica meni su dvije stvari zanimljive , prva gdje kaze da je usa energetski neovisna i da ne treba naftu s bliskog istoka što se moze citati -evo ja se povlacim ( vjerovatno sirija irak ) i druga da neće dozvoliti iranu nuklearno oruzje ( obezbjedjuje izrael i dominaciju irana )
i mislim da je ovo već odaslata ponuda za “deal of the century”..

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Alen

napišeš da im jenkiji ubiju najvećeg pregovarača, a onda iranci odustaju od eskalacije.
nekako mi to jedno se ne slaže s drugim.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Baš tako , to je igra velikih uloga , ako sad iran neće eskalirati (a RT javlja da neće ) nakod atentata na ikonu bliskog istoka neće ni u buduće , dakle sjeda se za stol i pregovara se..
Ovo je bilo sučeljavanje , direkt , mak na konac , igra živaca , opipavanje odlucnosti jednih i drugih, kako hoćeš..
Obrati paznju na putinovo lezerno ponašanje jučer , kao da ga ne zanima to..
Misliš da bi se tako ponasao da ide eskalacija ? Upravo suprotno , poruka iranu da sjedne za stol…
Cilj igre na bliskom istoku je balans tj niko ne može imati sve.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Alen

Ne znam baš. Ona crvena zastava nije bezveze. Ulog je dignut i tražit će se nove krvi. Mišljenja sam da Iranci neće stati dok jenkiji ne povuku svoje postrojbe.
Doduše tražit će nešto i oni zauzvrat…
Nisu baš ni oni najbolji kockari iako su bili uvjereni u to.

antipro
Gost
antipro
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen
Neupitan je narcizam kod Trumpa i želja da bude najveći i najbolji američki predsjednik. Ono s čim se ne slažem je da je to odraz neke pameti. On je definitivno sirovina, naviknuta da sklapa poslove ucjenama i namještaljkama. Sada pokušava i politiku da vodi na takav način. Očekivao sam ozbiljan napad na Iran nakon što su raketirane američke baze koji je srećom izostao. Nažalost, sa Trumpom ništa nije isključeno. uvijek se sjetim njegovih postupaka prema Kini, pa i prema najbližim savezničkim državama. Prvo napravi veliko sra*nje da pojača pregovaračku poziciju, pa smiri tenzije, i taman kad je druga strana spremna na kakav takav dogovor, opet napravi novo sra*nje. Nije isključeno da SAD opet uskoro izvedu neku akciju i udare na iranske interese. Iran je pokazao da se ne boji, stoji čvrsto iza svojih stavova i neće pregovarati pod pritiskom. Nadam se da je i Trump to prepoznao i da se neće glupirati kao inače.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  antipro

Antipro , 100% tacno , samo dvije stvari , pamet je relativan pojam sad , to je trampov stil i to je tako , a druga stvar je upravo ulog ili zvanje , tramp nije slučajmo udario na kasima , pažljivo je to odabrano upravo radi veličine uloga..
Ovakav ulog garantira ili rat ili pregovori hladne glave…
Iran je već izjavio da ide ka pregovorima… Tramp je još od povlačenja iz BARDZAM-a želio da pregovara.. Mozda je Iran trebao odmah i ući u te pregovore , ko zna , vidjećemo..

Zvrk , zastava je dio iranskog folklora nikakvo vjersko ubjedjenjo kako ljudi misle..Da je recimo obješena zastava Ukab , to bi bilo nešto sasvim drugo.. Biće žestoka trgovina to je sigurno ,opet bolja nego žestok rat…

antipro
Gost
antipro
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen
Trump ima sasvim drugačiju predožbu o pregovorima. “Prihvati moje uvjete i to je to”. Šta je falilo prethodnom sporazumu sa Iranom? Zašto se nije dogovorio sa S. Korejom? Zašto se nije dogovorio sa Kinom?
Sulejmani je s razlogom izabran i to je trebalo natjerati Iran na popuštanje i pristupanje pregovorima. Kad (ako) Iran pristane, napraviće opet neko sra*nje da im stavi do znanja da on postavlja uvjete. Dostojno lihvara kakav Trump i jeste.

basso
Gost
basso
1 godina prije

Nije tacno da su napustili bazu prije napada,na satelitskim slikama poslije napada se vide helikopteri,vozila i tehnika.Amerikanci su imali sigurno puno mrtvih i ranjenih.Sami su trazili…

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  basso

basso, Slovenci su rekli da su obavešteni što znači da su Slovenci ako ne neko drugi obavestili Amere. Ovo bi bio dodatni šamar Amerima – znali su i posakrivali se kao miševi a nisu branili bazu. Ako su sigurni u svoju tehniku trebalo je da poobaraju rakete i pokažu Iranu i celom svetu svoju superiornost.

Razumem ja američke vojnike – došli su da zarade pare, baš ih briga i za Iračane i za Irance i sve ostale. Ali ako je već takav moral kako misle da uđu u konfrontaciju sa Rusijom i Kinom?

Zemohudin
Gost
Zemohudin
1 godina prije
Reply to  basso

Basso
Ne znam, kako mozete biti vi sigurni.. Kako je rekao vec shumadinac.. Nasi su bili obavesteni, da ce biti napad.. I otisli u bunker i tamo bili skoro tri sata.. Pa sada.. Stvarno mislite, da ce Amerikanci svirati ku***, jesti hamburgere, piti viski i cekati, da im raketa pogodi tintaru?
Ne znam, ali moja percepcija i logika radi posve drugcije..

basso
Gost
basso
1 godina prije
Reply to  Zemohudin

Moja logika mi kaze da ako su unaprijed znali za napad da bi barem spasili skupu tehniku,za nju nemaju bunkere.Avioni i helikopteri su stalno pripravni,i polijecu za par minuta.Mislim da amerikanci uopste nisu znali a niti ocekivali iranski napad,jer su mislili da se Iranci nece usuditi.Isto tako mislim da Iranci nikoga nisu obavjestili,jer su upravo zeljeli da naprave sto vise zrtava medju americkim vojnicima.Da amerikanci imaju zrtava u to ne sumnjam.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  basso

A kamo bi sklonio toliko tehnike? Za to treba dosta vrijemena. A baza im je ko mesto, ima tu svega. Osim pvo koji radi 🤣 sta kazes jack? Jel je jos tu posle ove blamaze izuzetnih? 😅🤣

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Zemohudin

Pa ima I amerikanaca koji nisu ispoštovali protokol jer u svom mozgu nisu poistovjetili moguću usku vezu iranaca I preciznosti njihovih raketa.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Mokri snovi.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

mozda nekriju. Vjerojatno ih zrtve ni nezanimaju, buduci da za topovsko meso biraju nekakve hispano amere iz najsiromasnijih geta, tako da nisu jos brojali…Mozda im se bude dalo kasnije…

alterego
Gost
alterego
1 godina prije

posljedice se kriju ili umanjuju kako se ne bi demotivisala vojska napadnutoga ili uvecavaju kako bi se motivisala onog koji napada.
iran je morao nekako odgovoriti jer je iranska javnost to trazila.
da nisu, to bi mogla biti opasnost po samu vlast u iranu.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  alterego

alterego Pa to može bit jedan od razloga napada Irana isto ka i ubojstvo Suleimanija sa druge strane di je i Amerima tribala pobjeda bar u jednoj bitki s obzirom da konačna pobjeda nije na vidiku.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

“Međutim, na društvenim mrežama su se pojavile informacije kako je nekoliko helikoptera Hitne pomoći Crvenog polumjeseca hitno sletjelo i odletjelo iz baze nakon napada”……Ameri imaju svoj MEDEVAC i svojim vozilima evakuiraju ranjene, nitko ako je to uposte bilo od Amercke vojske nije bio u ovom helikopterju Crvenog polumjeseca. Hitna pomoc volimo ili ne kod Amerikanaca je na najvisoj razini.

hecc
Gost
hecc
1 godina prije
Reply to  Mirko

U ovom helikopteru na gornjoj slici sigurno nije bilo Amerikanaca jer na repu lijepo piše “Iranian red crescent…” 😉

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Bilo zrtava ili ne, nebitno je Iranci su pokazali sta su htjeli preciznost je na nivou pa sada vidjet cemo koliko to cijene amerokenjci i izraelsko svjetsko zlo…

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Evo kao sto sam rekao nece bit nikakvog rata. Ameri su postigli svoj cilj a a Iranci izpucali nesto raketa da zadovolje svoju javnost i to je to

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Za Teheran je Pentagon teroristička organizacija, za Washington je Iranska revolucionarna garda teroristička organizacija. Na znanje i ravnanje tajniku OUN–a.
I sukobljavljaju se žestoko na teritoriji treče zemlje, baš one koja je najranjivija na BI.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Udar na americke baze u Iraku se je desio. Za nepovjerovati da se je Iran usudio to izvesti . Iran je ovim aktom dokazao da se ne boji i da ima vojnu moc da uzvrati i da ispunjava svoja obecanja. Ko bi ovo jos smio uraditi osim Irana ? Malo ko, nema ih puno na ovom svijetu da uzvrate sili broj jedan. Konfuzija je nastala barem kod mene a cini mi se i kod vecine komentatora na ovom portalu uslijed komentarisanja ucinka i nanesene stete i gubitaka na americkoj strani.Posto mi je Alen puno pomogao a iz ovog teksta koji je napisao Nermin misljenja sam da se radi o strahovito razornom udaru i nanesnim velikim gubitcima amerikancima.Iran je poslije udara koje je izveo upozorio sve susjede da ce biti meta u slucaju da sa njihovih teritorija dodje odmazda. Jacina a i silina i preciznost napada a i koje vrste raketa su upotrebljene a i vjerovatno na sugestiju Irana(da ce raketirati njihovu bazu u Siriji) koju je vjerovatno Katarski ministar prenio amerikancima da moraju napustiti Siriju , dolazi do povlacenja Amerikanaca iz Sirije. Zasto amerikanci nisu trenutno uzvratili ? Sad dolazim do zakljucka da to jednostavno nisu uradili iz straha zbog svoje vojske koja se nalazi stacionirana u tom regionu.Moze li iko zamisliti sta bi bilo sa americkom bazom u Kataru da je napadnuta. Sve americke baze u regionu su pokrivene iranskim raketama a svi raketni potencijali Irana su u pripravnosti da djeluju. Zato bi svima barem sada trebalo biti jasno kojom raketnom silom raspolaze Iran i zasto se SAD bore da razoruzaju Iran od raketnog naoruzanja. Bila je i problematicna blaga podrska Rusije i Kine Iranu. Podrska se je odnosila samo na osudu cina ubistva generala Sulejmanija i nista vise od toga ali sad sam ubijedjen da su Putin i Xsi dali zeleno svijetlo da se izvrsi odmazda. I ubijedjen sam da Rusija i Kina stoje uz Iran stoprocentno. Ove tri zemlje su stvorile trijumvirat i tesko da one nebi jedna drugoj pomogle. Slucajno sam sad gledao jednu emisiju iz Irana koja me je uvjerila koliko je Iran kao drzava bitan Kini i Rusiji. U toj emisiji sam se uvjerio koliko Iranski narod i politicari cijene Putina i Rusiju a ujedno i Kinu. Ovo su tri najmocnije zemlje istoka koje se suprostavljaju zapadnom hegemonu. Mnogi od vas ce reci da Iran nije toliko jak da se svrsta sa ove dvije zemlje a ja cu vam odgovoriti zemlje koje ne posjeduju naftu prirodna bogastva i nauku nemogu biti jake a i ujedno voditi rat. Zato i vlada panika na zapadu od ove alijanse. Glavni saveznici SAD su siromasni oni ne posjeduju ni naftu ni rudna bogastva oni to jednostavno moraju otimati i pljackati od drugih. Pred nama su burna vremena i nadati se je da nas ceka bolja buducnost.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Odličan komentar kolega Z. A:

Ti Kej
Gost
Ti Kej
1 godina prije
Reply to  Z.A.

@Z.A. ilija čvorović smiri se..

Živa istina
Gost
Živa istina
1 godina prije

Lažu!!! Kada su Iranci javili u ponoć Iračanima da će napasti američke baze, iračani su pozvali amerikace da organiziraju košarkašu utakmicu u bazi koju će iranci za dva sata raketirati i normalno da su amerikanci se odazvali utakmici čak su i svoje obitelji pozvali na utakmicu u ponoć, IRCG da je malo pričekao već je u zraku bila i jedna momčad NBA ! Ali su ipak iranci zaključili da ne bi bilo dobro sad momčad iz NBA raketirati pa su u 2 ujutro završili sa napadom i pobili sve što je bilo u američkim bazama!!

niko
Gost
niko
1 godina prije

Nermine pomažeš li migrantima u bih, to je ta raja, ovamo preko granice ih baš ne vole, ali zato ih podržajaju u komentarima razni licemjeri. Podržavaju žicu na granici i irance dok su u iranu, kad dođu na granicu EU onda postaju osvajači i potencijalni teroristi, možda bi mogao napisati neki text i o tome?

antipro
Gost
antipro
1 godina prije
Reply to  niko

Pitanje je šta ti ustvari podržavaš, da li je to potpuno uništenje Irana, muslimana ili samo da SAD neometano terorizira cijeli svijet. Uopće nije bitno što je u pitanju Iran. SAD, kao i desetljećima do sada, provodi državni terorizam, uništava države i narode. Mislim da je normalno i ljudski stati na stranu žrtve pa čak i ako ti nije baš draga.
Među migrantima neosporno ima ljudi koji su opravdano izbjegli i nemaju veze sa onima na koje su ljudi s pravom kivni. Ko krade, siluje ili ubija je kriminalac bez obzira da li je migrant ili domicilni.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije

Samo lagano,otkriti će nam trump sljedečih dana u svojim tvitovima više nego sve tajne slużbe,slučajno ili namjerno

Max
Member
Max
1 godina prije

Nisu Amerikanci dokazali da nemajužrtava niti tamošnji mediji da ih ima. Ali jedno je jasno rakete su pogodile baze.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

Čini mi se da iz Alenovih komentara viri istina 😉

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“Najveća dužnost je spoznati neprijatelja i njegove planove na različitim poljima.”
Predlažem čitanje jučerašnjeg članka o Ukrajini onima koji ga nisu pročitali…

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Ako je netko poginuo na americkoj strani onda se sigurno radi o migrantima koji su se prijavili u vojsku kako bi dobili zelenu kartu i drzavljanstvo. Takvi su inace glavni izvor topovskog mesa za americku armiju zadnjih godina posto novacenje tamo ne postoji. Nikoga u americkim vrhu I medijima nije briga za njih. Gledaju to cak i kao ustedu. Skinuti s platne liste

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

“Međutim, na društvenim mrežama su se pojavile informacije kako je nekoliko helikoptera Hitne pomoći Crvenog polumjeseca hitno sletjelo i odletjelo iz baze nakon napada”.
U nekoliko helikoptera su stigli upakovati 80 mrtvih i 200 ranjenih?????
Tek tako zataškati, svejedno o kome je riječ, 80 mrtvih i 200 ranjenih u jednom momentu, i još pri tom navesti da neće biti uzvratne akcije???? Kasim za 280 ,najvjerovatnije, pripadnika snaga za posebnu namjenu od čega 80 mrtvih i 200 ranjenih i Trump suglasan s takvim dealom do te mjere neuzvraćanja na napad, a Iranci još uvjek nezadovoljni te najavljuju još akcija??????????????????????????
Jbte, imali mašti kraja?????????

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

To što neki misle i pišu u novinama da ne trebamo činiti nešto što bi naljutilo Ameriku je potpuno pogrešno i u suprotnosti je s kur’anskim ajetima“, zaključio je ajatolah Sayed Ali Hamnei”…
Od pokretanja oružanog sukoba pa do njegovog okončanja, odnosno ostvarenja cilja zbog koji je isti i pokrenut, postoji jedan određeni kontinuitet sa unaprijed razrađenom strategijom i dinamikom potrebnih mjera neophodnih za izvršenje zadaće, odnosno ostvarenje cilja. Ako su jučer izvršili prvi raketni napad s ishodom, za koji sami tvrde, od 80 mrtvih i oko 200 ranjenih, za prvi momenat izneneđenja učinak više nego odličan. U tom smislu nije mi jasna današnja stanka u djelovanju nakon ovakve briljantne akcije, koja je po svojoj dimenziji morala uzrokovati paniku i rasulo u neprijateljskim redovima, a što je za daljnje napredovanje veoma bitno, ukoliko se ne dopusti stanka neprijatelju, a koji bi to mogao iskoristiti za konsolidaciju i pregrupiranje, što u jednom takvom sukobu baš i nije poželjno.
Ovo što ajatolah navodi znači samo jedno, u napad. Nije mi jasno, šta se čeka?

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Procitah izjavu amerikenjca hrvatskom ribaru kaze amerikenjac: “Mi smo prijateljski narod.” a ja se pitam kome su amerikenjci prijatelji? I kada samo malo razmislim kazem NIKOME pa ni samima sebi uni su uvijek i svima samo NEPRIJATELJI.

zoran
Gost
zoran
1 godina prije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik