SAD neće sankcionisati IDF uprkos ‘grubim kršenjima ljudskih prava’

Izrael i SAD upravljanje Gazom
15 komentara

Američka vlada je utvrdila da su tri jedinice Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) počinile kršenje ljudskih prava palestinskih civila na Zapadnoj obali, ali će i dalje nastaviti vojnu pomoć Izraelu, prema izvještajima.

Prema takozvanom Leahy zakonu, američkom ministarstvu za državu i odbranu zabranjeno je pružanje vojne pomoći stranim vojskama i jedinicama za provođenje zakona za koje je dokazano da su flagrantno prekršile ljudska prava. Međutim, postoji izuzetak kada su preduzeti koraci  “da se odgovorni članovi jedinice privedu pravdi”, naveo je državni sekretar Antony Blinken u pismu bez datuma predsjedniku Predstavničkog doma Mikeu Johnsonu koji su u petak dobili ABC News i AP.

Optužbe protiv dvije civilne i tri vojne jedinice, uključujući bataljon Netzah Yehuda, sastavljen prvenstveno od ultraortodoksnih Jevreja, proizilaze iz incidenata koji nisu povezani s ratom protiv Hamasa u Gazi.

Prema Blinkenu, četiri jedinice su od tada podvrgnute “odgovarajućim koracima sanacije”, a Izrael je obećao da će se pozabaviti preostalom u bliskoj budućnosti. Prema ranijim izvještajima, riječ je o bojnoj jedinici Netzah Yehuda, koja je u januaru prošle godine premještena na Golansku visoravan u Siriji nakon “relativno velikog broja incidenata” u kojima su vojnici uhapšeni zbog premlaćivanja Palestinaca.

“Izraelska vlada je predstavila nove informacije u vezi sa statusom jedinice i mi ćemo se angažovati na identifikaciji puta za efikasnu sanaciju ove jedinice”, napisao je Blinken.

Iako su SAD utvrdile da su tri bataljona pod revizijom počinila “grubo kršenje ljudskih prava”, nalazi  “neće odgoditi isporuku bilo kakve američke pomoći i Izrael će moći primiti puni iznos koji je prisvojio Kongres”, napisao je Blinken.

“Ovo neće imati utjecaja na našu podršku sposobnosti Izraela da se brani od Hamasa, Irana, Hezbolaha ili drugih prijetnji”, dodao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je ideju sankcionisanja IDF-a prošle sedmice, dodajući da je bio u kontaktu sa američkim zvaničnicima kako bi radili protiv potencijalne odluke. U vrijeme kada se ID „bori protiv terorističkih čudovišta“, ova namjera je „vrhunac apsurda i moralni nizak“, napisao je on u objavi na X (bivši Twitter), insistirajući da će njegova vlada djelovati „svim sredstvima

gazaIZRAELPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
12 dana prije

Vojske nikada nisu služile za nekakvu “obranu ili napad”, nego služe oligarhiji za ubijanje i uništavanje imovine.
Sve ostalo su samo bajke za sakrivanje te ključne činjenice.

eks
12 dana prije

IDF su ubile 14.000 dece brutalnim – neselektivnim bombardovanjem stambenih zgrada i bolnica. Ali, to nije zločin , možda je malo kršenje ljudskih prava , a možda nije ni to . Sve zavisi od toga kako se izjasne sponzori iz USA . Blinken i Saliven su rekli da nemaju te informacije i da rade na tome da dodju do informacija šta se dogodilo u Gazi . Ogavno .

Biti-ili-ne-biti
12 dana prije

Skoro svaka velika vlada bila je kriva za operacije pod lažnom zastavom za poticanje rata. Amerika je kriva za nekoliko stvari, ali evo samo nekoliko… Civilni putnici su ubijeni kada je torpedo pogodilo Lusitaniu. Istrage su otkrile da je eksploziv bio unutar broda, kojim je upravljao ratni profiter JP Morgan. Taj je događaj doveo Amerikance, koji prije nisu bili zainteresirani za uključivanje, u Prvi svjetski rat, gdje su izgubili preko sto tisuća sinova i kćeri. Također nisu bili zainteresirani za sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu, ali nakon razbijanja japanskih kodova za šifriranje, američka vlada je znala za njihove planove napada na Pearl Harbor. Ali velike banke su financirale obje strane i očekivale goleme profite, pa su to dopustile kako bi potaknule Amerikance da žrtvuju gotovo pola milijuna svoje djece u Drugom svjetskom ratu. U kolovozu 1964. USS Maddox i Turner Joy svjesno su lagali da su sjevernovijetnamski brodovi pucali na… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
12 dana prije

Antihumane globalističke snage koje čvrsto drže Ameriku očito je pokušavaju uništiti iznutra. Da su željeli da Amerika dobije svjetski rat, onda ne bi ubijali američke trupe smrtonosnim Covid cjepivima. I ne bi manipulirali njima da se kastriraju pod krinkom transrodnosti. Globalisti žele da Sjedinjene Države budu opljačkane i uništene, ali im je potreban žrtveni jarac na kojeg će okriviti i za tu ulogu su jasno odabrali Rusiju. Tijekom američke revolucije, Katarina Velika iz Rusije neslužbeno je podržavala kolonije trgujući s njima. Ruski brodovi počeli su isporučivati konoplju, platno za jedra i željezo u američke luke još 1763. Tijekom rata 1812. Rusija se pokušala pridružiti kao treća strana posrednik u podršci američkoj neovisnosti. Godine 1863. Rusija je poslala vojne flote u New York i San Francisco da izvrše pritisak na Britance i da se s njima bore ako bude potrebno. Patrolirali su američkim obalama 10 mjeseci. Ova ruska potpora suverenoj Americi… Čitaj više »

goran
12 dana prije

ma koga više boli kurac što amerika sere,njih uopće ne treba doživljavati

zoran
12 dana prije

Pa zasto bi to radio, kada ih oni krse na svakom koraku i nitkopm nista. Sila boga nemoli.

Josip
12 dana prije

Ne zna se jesu li veca americka ili zidovska govna? Treba ih i jedne i druge istrijebiti i svijet ce biti bolji.

Max
12 dana prije

Očekivano.

Ico
12 dana prije

Priče o ljudskim pravima su priče za malu djecu, kazao je 1971. godine državni tajnik USA Henry Kissinger!

Tonto
12 dana prije

Naravno, kad je amerika oruđe u rukama cio-hazara.
kako oni sviraju retardirani ameri plešu (čitaj: ubijaju po svijetu)
FREEDOM FOR PALESTINE

Marko
12 dana prije

Jedna pravila za Hrvate a druga za Izrael. Nisu svi americki sateliti isti

Karma
12 dana prije

Cionisticka javna kuca, sotone i ritualno ubijanje djece. Luciferi i zlo

Nekoime
12 dana prije

Zato će USA sankcionirati Kinu zbog zločina IDF’a nad Palestincima. Pravde mora biti.

Tupko
9 dana prije

Naravno, kad nisu Srbi i Rusi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI