SAD objavile financijski i ekonomski rat Venezueli

sankcije
24 komentara

Kako prenosi kineska državna agencija Xinhua, glavni nacionalni savjetnik za sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa je jučer izjavio kako u ovom trenutku, razmatrajući bližu budućnost kada je riječ o Venezueli, nema vojnog plana.

H.R. McMaster je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući dodao kako nema planova vojne akcije u Venezueli, ali da predsjednik Trump namjerava iskoristiti široki niz ”integriranih opcija” u budućnosti.

Podsjetimo da je Trump početkom ovoga mjeseca izjavio kako ne isključuje ni ”vojnu opciju”, kada je riječ o toj latinoameričkoj zemlji.

McMasterove izjave dolaze nakon najave uvođenja novih ekonomskih sankcija od strane Sjedinjenih Američkih Država, kojima će se toj južnoameričkoj zemlji onemogućiti pristup američkim tržištima obveznica i vlasničkih instrumenata.

Naime, Bijela kuća je jučer Venezueli uvela nove financijske sankcije, među kojima je i zabranu kupnje novih obveznica koje izdaju venezuelanska vlada i nacionalna naftna tvrtka PDVSA.

“Nećemo pasivno promatrati slom Venezuele”, ističe Bijela kuća u priopćenju u kojemu je najavila sankcije.

Venezuela je vrlo bogata naftom, s dugom zemlje koji se procjenjuje na više od 100 milijarda dolara, ali kojeg je Caracas uredno podmirivao.

“Ove su mjere pomno razrađene kako bi Madurovoj diktaturi oduzele glavni izvor financiranja”, dodaje Bijela kuća, koja je nakon Rusije, Irana, Sjeverne Koreje, Kine sada za ovim instrumentom pritiska posegla i u obračunu s vladom Nicolasa Madura.

Izgovor je uvijek isti.

“Sjedinjene Američke Države još jednom pozivaju Venezuelu da obnovi demokraciju, organizira slobodne i poštene izbore te odmah i bezuvjetno oslobodi sve političke zatvorenike i zaustavi represiju nad venezuelanskim narodom”, navodi se u priopćenju.

Washington i Caracas, koji od 2010. nemaju diplomatskih veza, ipak su zadržali čvrste gospodarske i trgovinske veze, najviše u naftnoj industriji.

Predsjednik Nicolas Maduro je kao odgovor na sankcije pozvao američke državljane, ulagače u Caracasu, kako bi se dogovorio o odgovoru na nove Trumpove sankcije koje su pogodile financijski sektor i državne naftnu tvrtku PDVSA.

Maduro je izjavio kako su nove financijske sankcije koje nameće američki predsjedink nezakonite, ali i prve koje će pogoditi američke ulagače u zemlji.

”Zabranom američkim građanima i tvrtkama koje kupuju venezuelanske obveznice i vrijednosne papire pokušavaju zadaviti gospodarstvo Venezuele. Može li svijet to prihvatiti?”, pitao je Maduro i pozvao na solidarnost međunarodne zajednice.

Priznajem da će sankcije značiti žrtvu za venezuelanski narod, nam otvaraju priliku i za novo doba neovisnosti. Danas započinje doba postdominacije od strane Sjedinjenih Država, a za Venezuelu ponovo borbe za dostojanstvo i oslobođenje. Tijekom posljednje dvije godine je vlada Venezuele pravodobno uplatila svaki cent od 65 milijardi dolara koje je dugovali. Mogli smo to potrošiti na obrazovanje, više domova, vodoopskrbu i javne radove”, rekao je Maduro.

Dodao je kako ove mjere podrazumijevaju blokadu Venezuele, sličnu onoj koja je nametnuta Kubi, ali da Washington neće uspjeti u svom naumu.

Maduro je istaknuo kako 62 posto državnih obveznica Venezuele drže američki investitori. Još 12 posto ih drže ulagači u Velikoj Britaniji i 6 posto u Kanadi.

”Trump je spalio svoje investicije. Što će sada učiniti s njima?”, pitao je Maduro.

Venezuelanski predsjednik je najavio kako će pozivati sve američke državljane, investitore i tvrtke koje primaju naftu iz Venezuele na sastanak u Caracasu, kako bi raspravljali o najboljem odgovoru na “ovaj destruktivni potez Trumpa”.

Nove sankcije su prve od strane Sjedinjenih Američkih Država koje ciljaju na ekonomiju Venezuele, a ne pojedince.

Osim što je zabranjena kupnja novih obveznica koje izdaju vlada Venezuele i nacionalna naftna tvrtka PDVSA, također je zabranjeno i prodavati  postojeće obveznice Caracasa. To bi u neku ruku značilo da su svi oni koji raspolažu s obveznicama, koje je naveo Maduro, sada s mrtvim kapitalom u rukama.

Govoreći nakon sastanka s glavnim  tajnikom Ujedinjenih naroda u New Yorku, ministar vanjskih poslova Venezuele Jorge Arreaza je opisao sankcije ”jednom od najgorih agresija protiv Venezuele u posljednjih nekoliko godina”.

“Ove vrste sankcija pokazuju da SAD žele vladati kontinentom, a mi to nikada nećemo prihvatiti. Proučavamo sve mjere koje možemo poduzeti u odgovoru na ove sankcije”, rekao je Arreaza.

Kuba je također snažno osudila sankcije.

”Kuba snažno osuđuje izvršnu uredbu Trumpa. Mi odbacujemo nelegalne, jednostrane, proizvoljne, nezakonite radnje i kršenja međunarodnog prava koje će se i dalje primjenjivati protiv ustavne vlade na čelu s predsjednikom Nicolasom Madurom”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Kube.

Najavljujući sankcije, glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders, rekla je ”kako su sankcije uvedene u nastojanju da se zemlja sačuva od Madurove diktature i da se bogate korumpirani dužnosnici i sigurnosni aparat, koji na teret budućih generacija Venezuele masovno gomilaju dugove”.

”Ove mjere su pažljivo dizajnirane da Madurovoj diktaturi uskrate najvažniji izvor financiranja i da se zaštititi američki financijski sustav od sudioništva u korupciji u Venezueli i osiromašenju venezuelanskog naroda”.

“Ne slažemo se ni s čime što predsjednik Maduro radi”, rekla je američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley.

”Željeli smo se osloniti na Organizacija američkih država, ali ona nije bila u stanju ništa učiniti. Pokušali smo kroz hitan sastanak Vijeća sigurnosti, a sad smo uveli sankcije i vidjet ćemo postoji li još nešto što možemo učiniti kroz UN”, dodala je Nikki Haley.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Trumpa, H.R. McMaster, priznao je kako je Trumpova odluka želja da se “snažno kazni režim Venezuele”.

“Sjedinjene Američke Države neće dopustiti nelegitimnu diktaturu u našoj hemisferi”, rekao je McMaster.

Odluka dolazi dan nakon ako je američki potpredsjednik Mike Pence obećao je da će povećati pritisak na Venezuelu zbog održavanja izbora za Nacionalnu ustavotvornu skupštinu 30. srpnja, što je ustavni mehanizam kojeg je Hugo Chavez zemlji ostavio u nasljeđe u slučaju rekolonizacije zemlje.

S odlukom da se ”uguši ekonomija zemlje” složili su se i ”disidenti” Venezuele, koji su se s Mikeom Penceom susreli ranije Miamiju. Sastanak s 15 emigrantskih političara se održao u Katoličkoj crkvi u Doral, područje koje se smatra ”enklavom” državljana Venezuele koji su zemlju napustili za vrijeme bivšeg predsjednika Huga Chaveza i aktualnog vođe zemlje Nicolasa Madura.

Prošlog mjeseca su Sjedinjene Američke Države nametnule sankcije za 13 venezuelanskih dužnosnika i članova nove Nacionalne ustavotvorne skupštine.

Predsjednik Trump je jasno rekao da Sjedinjene Američke Države neće zanemariti trajne napore Madurovog režima kojima potkopava demokraciju, slobodu i vladavinu zakona”, rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin.

Među ranije sankcioniranima su svi visoki dužnosnici, među kojima predsjednica Nacionalnog izbornog povjerenstva Tibisay Lucena, čelnik Predsjedničkog povjerenstva za Nacionalnu ustavotvornu skupštinu Elias Jose Jaua Milano, članica predsjedničkog povjerenstva za novo ustavotvorno tijelo Maria Iris Varela Rangel i ministar unutarnjih poslova i pravosuđa Nestor Luis Reverol Torres.

Ova odluka, bila ona ideja Trumpa ili ne, potvrđuje je nekoherentni idiotizam kojeg je nova administracija naslijedila iz tamne ere Baracka Obame i njegovih prethodnika. No, ne treba se ničemu čuditi. SAD, koje su sjedište ”međunarodnih financijskih” institucija i vlasnici sustava iz Bretton Woodsa, mogu priuštiti ovakve i druge jednostrane odluke. Ako se uspije razoriti ovaj sustav, sve slične mjere protiv suverenih zemalja će biti besmislene. To je problem kojeg treba riješiti, a ne tražiti način kako u postojećem sustavu tražiti rupe koje vladama mogu omogućiti da zaobiđu nametnute sankcije. Zvuči neostvarivo? Moguće, ali drugog izbora jednostavno nema.

McMasterVenezueliXinhua
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
6 godine prije

Je li riječ o zafrkanciji? Pa godinama već vodi hibridni rat protiv te zemlje.

elijah magnier
6 godine prije

Reich 4.1

Mate
6 godine prije

“NAŠOJ hemisferi” !

dalmata
6 godine prije

Jos malo,izdrzi Presidente,jos malo izdrzi Chavezov narode,jos malo.Kako se pise(ne virujen)ali se nadam da ima nika sila koja ce dokusurit USrA,jer in doma kuva manistra koju su oni kuvali drugima,pa ce je sad samo kusat.Sve ide u pravcu da najveca teroristicka imperija istorije dozivi sudbinu koju su sami provodili po svitu,da crkne u svom omiljenom ratu u svojoj jazbini.Izdrzi narode,izdrzi

17 novembar
6 godine prije

covjeku se vise zivot zgadi kada cita ovakve clanke dobijes rat i sankcije sto branis svoje resurse i zemlju gledam po bosni kolone slepera drveta sto idu vani za ikea namjestaj i ostale kompanije . razocaran sam i u boga i u narod

davor
6 godine prije

united shits of america–sjedinjena američka govna mogu voljenu venezuelu jedino da povuku za kitu

Laki Topalović
6 godine prije

???? Čudno, meni otvara. Gdje god. Chrome.

Alen
6 godine prije

Unistiti BW tj unistiti dolar jer je isti vec unistio BW nece nazalost proci bez velikog potresa ekonomskog a i moguceg oruzanog kao sto niti unistenje funte i radjanje dolara nije proslo bez drugog velikog..
A dolar “brane ” u siriji a tamo obilato gube…

Bolivar
6 godine prije

Današnja Venezuela pokazuje kako za ostvarenje države blagostanja nisu nužni prirodni resursi. Zemlja koja je ima najviše nafte po glavi stanovnika na svijetu se već desetljećima klati između diktature i anarhije, korumpiranog socijalizma i predatorskog kapitalizma. Vezivno tkivo koje drži Venezuelu upravo takvom jesu interesne skupine i korupcija kao način života, kao vladajuća religija nacije. Nešto vrlo slično ovomu što vlada kod nas (uza sva nacionalna bogatstva,prirodne resurse – mi smo šaka jada na začelju svih europskih ljestvica). dakako da su za to uvijek krivi neki drugi, najbolje je kad su to strane sile. Ali nisu strane sile. Već unutarnje sile kojima je glavni medij ljudska svijest. Venezuela je imala priliku postati država blagostanja i tu je šansu propustila. Logično je da svaka zemlja koja posjeduje naftne rezerve bude na meti stranih osvajača. Vidimo to kroz ratove na Bliskom Istoku, u Siriji, Međutim, Rockfelleri i Rotschildi se povlače iz naftnog… Čitaj više »

Čađo
6 godine prije

Vidim da su Trumpu i svima oko njega podocnjaci svaki dan sve veci i veci…
Jadni ljudi ne mogu spavati od brige sto u Venezueli nema demokracije.

Marjan Schtrauss
6 godine prije

Neka oni radije drže zatvorena usta! Lakše če plivati!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI