SAD raspoređuju nuklearnu podmornicu na Bliskom istoku

Nuklearna podmornica
8 komentara

Američka mornarica prekršila je svoj redovni protokol najavljujući raspoređivanje na Bliskom istoku nuklearne podmornice sposobne da lansira 154 projektila Tomahawk. Potez pokazivanja snage dolazi usred tekućih tenzija s Iranom.

„[Podmornica] je sposobna da nosi do 154 krstareće rakete Tomahawk i raspoređena je u 5. flotu SAD kako bi pomogla u osiguravanju regionalne pomorske sigurnosti i stabilnosti“, rekao je komandant . Timothy Hawkins, portparol 5. flote sa sjedištem u Bahreinu, u subotu.

Hawkins je dodao da je ta podmornica u petak prošla kroz Suecki kanal na svojoj ruti do neotkrivene lokacije na Bliskom istoku. On je odbio da komentariše specifičnosti misije podmornice ili šta je dovelo do njenog raspoređivanja.

Američka mornarica rijetko otkriva informacije o lokacijama ili raspoređivanju svojih podmornica. Njena 5. flota djeluje u Perzijskom zaljevu, Crvenom moru, Arapskom moru i nekim dijelovima Indijskog okeana. Hormuški moreuz, uski prolaz kroz koji se transportuje oko 20% sve nafte, takođe je u nadležnosti flote.

SAD i Velika Britanija, i drugi, optužili su Iran posljednjih godina za napade na komercijalne naftne tankere, uključujući napade na norveška i japanska plovila 2019., koji su primorali obje posade da napuste brod. Teheran je energično negirao optužbe.

SAD su također optužile Iran za “opasne i uznemirujuće pristupe” njegovoj mornarici posljednjih godina u Perzijskom zaljevu. Tenzije između njih dvojice obnovljene su prošlog mjeseca nakon što su SAD pokrenule raketne napade na snage koje podržava Iran u Siriji. Ovo je bila odmazda za ubistvo američkog izvođača radova u raketnom napadu na sjeveroistoku zemlje. U napadu je povrijeđeno još sedam Amerikanaca.

Porast tenzija je potom potaknut nakon što se tadašnji predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma iz 2015. kako bi Iranu omogućio ublažavanje sankcija, i uprkos pokušajima Bajdenove administracije da traži diplomatski lijek.

Washington je također izrazio zabrinutost zbog podrške Teherana ruskim snagama u Ukrajini. SAD se također protive iranskom stajalištu jer se odnosi na Izrael – s kojim ima takozvani proxy sukob – i na Kinu, koja je posredovala u obnavljanju diplomatskih odnosa prošlog mjeseca između Irana i Saudijske Arabije.

bliski istokNuklearna podmornicaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Uzaludan pokušaj pritiska na Iran.

baltik
1 godina prije

to nije dobro ako raspoređuju jednu. to onda zvuci kao ka-bum pečurka. ne volim pečurke.

Keki
1 godina prije

Torpedirati po kratkom postupku. Zao mi je samo vojnika.

Babilon
1 godina prije

Bliži se globalni sukob

nessy
1 godina prije

Iran radi “opasne i uznemirujuće pristupe” u svom domacem moru, a USA eto, 10.000km od kuce nuklearnim podmornicama dijeli maslinove grancice. Licmjeri par excellence, kao i do sada. Iran im je trn u oku. Pogotovo nakon kineskog poteza koji je postigao nemoguce, priblizio Saude i Iran. Saudi se koprcaju, ali u momentu kad gazda vikne ‘k nozi’, nece imati izbora, osim da poslusaju.

Ivan
1 godina prije

Americki ocajnici su u tolikoj panici sto im se kolonijalizam raspada pred ocima da vise ne znaju kakove bi poteze vukli 🙂 Bilo je i vrijeme da odu u tri PM..

Kardinale
1 godina prije

Sotonski dolar propada, nakazna imperija propada jos samo vojni krs hoda okolo kao hijene ali ne znaju sta jer su decki okolo veliki.
Sotonisti ce najvjerovatnije dobiti po pic…. Kina, Indija, Rusija, Iran nisu naivni bas.

Tupko
1 godina prije

Mekana moć

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI