SAD su privatno upozorile Rusiju na nuklearno oružje

Putin o nuklearnom ratu
92 komentara

Sjedinjene Države privatno upozoravaju Rusiju na ozbiljne posljedice ako Moskva pribjegne nuklearnom oružju u sukobu u Ukrajini, objavio je Washington Post u četvrtak. Prema američkim zvaničnicima koje citira izdanje, administracija američkog predsjednika Joea Bidena, međutim, odlučila je da svoju poruku o tom pitanju zadrži namjerno nejasnom.

Izvori The Posta napominju da se komunicira s Moskvom o nuklearnom pitanju posljednjih mjeseci. Dok su američki zvaničnici odbili da kažu ko je dostavio poruke i o čemu se tačno radi, ta nejasnoća navodno ima za cilj da gaji “stratešku dvosmislenost” i ostavi Kremlj da nagađa o tome kako će SAD reagovati ako Rusija rasporedi nuklearno oružje.

U međuvremenu, izdanje primjećuje da je također nejasno da li je Washington bio u kontaktu s Moskvom od srijede, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelomičnu vojnu mobilizaciju i obećao da će upotrijebiti “sva sredstva” neophodna za odbranu teritorijalnog integriteta zemlje protiv spoljne prijetnje.

Međutim, američki zvaničnici su naznačili da nema znakova da Rusija premješta svoja nuklearna sredstva kako bi se pripremila za nuklearni napad, navodi Washington Post.

U četvrtak je Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik, rekao da bi Moskva mogla koristiti nuklearno oružje za odbranu svoje teritorije, uključujući republike Donbas i Zaporožje i Hersonske regije, ako odluče da se pridruže Rusiji.

Izvještaj o nuklearnim upozorenjima Washingtona dolazi nakon što je prošle sedmice američki predsjednik Joe Biden upozorio Rusiju da će se suočiti s teškim posljedicama i postati globalni “parija”, ako upotrijebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini.

Sredinom avgusta, međutim, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odbacio je tvrdnje da bi Moskva mogla da koristi nuklearno oružje u susjednoj zemlji kao “apsurdne”, rekavši da u Ukrajini nema ciljeva koji bi to opravdavali.

Trenutna ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja u slučaju prvog nuklearnog udara na njenu teritoriju ili infrastrukturu, ili ako je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem.

nuklearni ratNuklearno oružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
92 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sun
1 godina prije

Washington Post = Fake News

Nekoime
1 godina prije

Zašto Ameri misle da bi Rusi gađali Ukrajinu?

nessy
1 godina prije

Zanima me kako izgleda ta ‘privatna komunikacija’? Je li to ono kad se nakon radnog dana Biden i Putin sretnu u kvartovskoj kafani na pice? I onda Biden, koji je stigao malo ranije, pa je vec pod cokom, kaze Putinu: Nemoj brate, te rakete, nemoj, bit ce problema. Posto je Putinu stiglo tek prvo pice, pita ga kakvih problema. A Biden vec dobro uliven, pocne onaj plac alkosa, i to je to. Zato su poruke nejasne i zamagljene.

Max
1 godina prije

Ispali in riješi me muke mater ,me zlostavlja, Moram na wc sam ne mogu a nemam od koga tražiti da me odvede. Objavit ću tko je.

tata mata
1 godina prije

govore rusi amerikancima vec mjesecima da s ne zajebavaju sa naoruzanjem ukraine ,a sad bi da ih se shvati ozbiljno koliko su zabrinuti

rade
1 godina prije

Amerikanci samo pricaju u prazno,oni ne bi nikada zapoceli nuklearni rat sa jednom nuklearnom silom radi neke druge zemlje.Oni samo napadaju slabije od sebe,gdje znaju da ce da ih sve poubijaju bez opasnosti za svoje trupe.Americki saveznici su tu da ginu za njih.

MKD
1 godina prije

Nema nista oko bacanja, Kurta i Murta su zajedno protiv ostatka ravne povrsine.

JoeP
1 godina prije

Mi neznamo što se događa iza sedam zatvoreni vrata i o tome se može samo nagađati. Nemože me nitko uvjeriti kako između vojski Rusije i Amerike ne postoji izravna komunikacija na dnevno operativnoj razini. Ono što ja vidim je kako su Rusi smanjili pa skoro prestali upotrebljavati tkz visokoprecizne projektile na zapadu Ukrajine uz granicu Poljske i kako Amerikanci još nisu pokušali gađati u dubinu Rusije dalokometnim projektilima. Sa jedne strane čuje se udri Putine po zapanoj bandi, a sa druge strane čujemo pozive za pretvaranje Moskve u papar. Odgovor Moskve i nemože biti ništa osim obrane svim raspoloživim sredstvima. Poslije Bidenovog poziva na ”regime change” u Rusiji” i prozivanja Putina ubojicom čuli su se glasovi političara na zapadu kao jednog nižerangiranog engleskog političara koji poziva na uništenje Rusije rječima završimo to već jednom s Rusijom pa ćemo što se resursa tiče biti mirni sljedećih 50 godina da bi se… Čitaj više »

1 godina prije

poznati su razgovori izmedju ukrajinaca i rusa,uz posredovanje turske,na samom pocetku sukoba.i kako su se ukrajinci naglo povukli.znamo tko vuce njihove konce.ali odvijali su se jos jedni razgovori izmedju njih,manje poznati.navodno je doslo do dogovora-rusi se povlace sa podrucja koja su zauzeli od veljace a ukrajina potpisuje da nece postati clanica nato-a.i opet se ukljucuju amerikanci i ne dozvoljavaju ikakav kompromis.ovo je zaista rat nato saveza i rusije na podrucju ukrajine.marionete u kijevu ne odlucuju nish vec rade na daljinski iz washingtona a ukrajinski narod se od ovakve izdaje vlastitih interesa od svojih vodja nece oporaviti generacijama. detaljnije ovdje https://youtu.be/1MJDvr-1Z-A hvala.

1 godina prije

Nadam se da će se nadmenost i krajnji najprimitivniji bezobrazluk obiti zapadu o glavu ovog puta

burt
1 godina prije

NATO službe za propagandnu djelatnost već počinju djelovati, građane Rusije se poziva da se ne odazivaju na mobilizaciju, vojnike se poziva da dezertiraju, socijalne skupine, ideološke protivnike vlasti i nacionalne manjine se poziva da organiziraju prosvjede, puštaju se snimke otpora mobilizaciji i svjesno izaziva pometnja i defetizam, sve je to već primjenjeno u Libiji, Siriji, Iraku, Afganistanu a sad su se okomili na Rusiju, Putin je izgubio inicijativu radi krivih procjena i nesposobnosti vojske

Emiliano Zapata
1 godina prije

Nuklearnog rata nece biti. Samo skrecu pozornost na tu pozorisnu predstavu kako bi u miru radili veliki reset.

rade
1 godina prije

Privatno,mozda sa Whatsapp-om.

1 godina prije

Trenutna ruska doktrina dozoljava i preventivnu upotrebu nuklearnog oružja – čak i strateškog… Pre desetak godina, još na Advance-u a kasnije i ovde su mi se mnogi smejali za tvrdnju da će doći do sukoba velikih sila iako sam i tada tvrdio da će to pre svega biti na proxy teritorijama. Najgore od svega je što tada nisam na ovo pitanje gledao ni približno mračno kao danas jer nisam mogao da zamislim ovakvu suludost zapadnih političara i ovcoidnost njihovog stanovništva. Zašto sam imao tako decidan stav? Rusija i Kina su se razvijale takvim tempom da su postale ozbiljna ekonomska konkurencija zapadnim državama dok je istovremeno zapadna privreda tonula tako da uopšte nije bilo dileme da će Zapad to pokušati da zaustavi. Kakva god taktika zaustavljanja Rusije i Kine bila, ona je pre ili kasnije morala da dovede do napuštanja pomirljive retorike sa ove strane i na kraju do vojne konfrontacije.… Čitaj više »

goran
1 godina prije

šta amerika ima upozoravati rusiju,jedina država na planeti koja je pribjegla tom oružju je sama amerika

Гавран
1 godina prije

Amerika povlači okidač nuklearnog rata bombardujući nuklearnu elektranu Zaporožje. Posledice eksplozija u nuklearnim elektranama su potencijalno opasnije od A-bombi zbog ogromnog stoka nuklearnog goriva. Posledice eksplozije jednog većeg reaktora su: “Zabranjena zona Černobilja ima 2.600 kvadratnih kilometara. Dalje na sever je još 2.000 kvadratnih kilometara zabranjene zone Belorusije.
Zabranjena zona je zagađena radijacijom i 35 godina od atomske havarije. Trećina te oblasti je kontaminirana transuranijumskim elementima čije je vreme poluraspada 24.000 godina. Studije u kojima se posmatraju životinje u jako kontaminiranim područjima pokazuju znatan rast mortaliteta, stope tumora, kraći životni vek, brže starenje, promene u krvi, izrasline i druge faktore koji ugrožavaju zdravlje životinja. “

TerraMarique
1 godina prije

Apsolutno je nepotrebno govoriti o upotrebi A oruzija u Ukraini . Rusija ce da zgazi Ukrainu sa konvencionalnim oruzijem i bez toga

nessy
1 godina prije

Ukrajina se sluzi propagandnim nacistickim metodama iz WWII. Pozivaju vojsku na predaju, dezertiranje, sire defetizam. Pored svega drugog, i u tom kontekstu, nije mi nikako jasno oslobadjanje zarobljenika Azova, koji samo cekaju da se vrate u borbu. I sto ce biti kada ih ponovo zarobe? Samo da cekaju novu razmjenu?

Justin T.
1 godina prije

As long as Oceania remains at war, the enemy and the ally do not matter. “It eats up the surplus of consumable goods, and it helps to preserve the special mental atmosphere that a hierarchical society needs. War… is now a purely internal affair” (Orwell 1984)

tihobl
1 godina prije

Englezi dva mjeseca pricaju da rusi bombarduju Energodar.
Sad englezi pricaju da se rusi spremaju da bace amtosku bombu na Energodar.

Genije2022
1 godina prije

Sve treba korisriti kako bi se obranila vlasttita zemlja od natto terorista. Ciljevi bi bili neki deugi..tamo fdje su glavna žarišta fašiatičke i imperijalističke ideologije. Zna se u Evropi sþo bi to bilo…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI