SAD su u pregovorima sa saveznicima o ograničenjima ruske nafte – Yellen

Janet Yellen
12 komentara

SAD su u pregovorima s Kanadom i drugim saveznicima širom svijeta o suzbijanju ruskih energetskih prihoda nametanjem gornje cijene ruske nafte, izjavila je u ponedjeljak u Torontu američka ministrica financija Janet Yellen.

“Govorimo o ograničenjima cijena ili izuzeću od cijene koji bi poboljšao i ojačao nedavna i predložena energetska ograničenja od strane Evrope, Sjedinjenih Država, Velike Britanije i drugih, koja bi snizila cijenu ruske nafte i deprimirala Putina prihoda, istovremeno omogućavajući većoj opskrbi naftom da stigne do globalnog tržišta”, rekla je ona, prenio je Reuters.

Yellen je rekla da ovi potezi ne bi trebali negativno utjecati na zemlje s niskim prihodima i zemlje u razvoju.

„Smatramo da je izuzeće od cijene takođe važan način da se spriječi prelivanje efekata na niske prihode i zemlje u razvoju koje se bore s visokim troškovima hrane i energije,“ rekla je ona.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio je ranije da Rusija planira da obnovi proizvodnju nafte koliko god je to moguće do kraja juna, nakon pada u martu i aprilu usljed sankcija. On je priznao da bi proizvodnja mogla pasti na 480-500 miliona tona u 2022. sa 524 miliona tona godinu dana ranije. Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da bi Rusija mogla izgubiti do 17 posto proizvodnje nafte 2022. godine zbog sankcija.

Janet YellenNaftaprihodirusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Neznam čemu služe ovakvi članci na ovom portalu?
Priča je več završena pre nekoliko dana!
A situacije ne treba obrazlagati, JER JE VEČ U MEDIJIMA!
Ne može taj zapad, koji po medijima laže, kako sancioniše Rusiju, a na crno kupuje od nje, diktirati cjene! A i ruski zvaničnici su dali odgovor! Nečete ništa dobiti jeftinije!

tuf
1 godina prije

Nisam uopće vidio da su igdje spomenuli konzultacije s OPEC-om, zar misle da će postići ikakav efekt kada ionako države “s kojima su u konzultaciji” (čitaj: podanici) ne planiraju kupovati rusku naftu. Zašto misle da će njihovi međusobni, izolirani, dogovori imati ikakav utjecaj u svjetskim razmjerima? Na Indiju, Kinu? Opet se zalijeću sa svojom “izuzetnošću”, živeći u iluziji da čine međunarodnu zajednicu.

Mölltaler
1 godina prije

Inače rublja opet porasla do rekordnih vrijednosti u zadnjih sedam godina. Jedan $ za 54 rublje. Rus koji je prije 4 mjeseca zarađivao 500€ sada ima 800€.

Markac
1 godina prije

A za to vrijeme zapad će se voziti na biciklima

Max
1 godina prije

Hoće li se grijati na kitovo ulje?

Brkan
1 godina prije

Da li je to zbog klimatski promjena, odnosno zbog pomicanja Zemljine osi, neznam, ali americki kompas vise ne pokazuje kako treba. Ili su ga mozda izgubili, neznam?
Kako netko uopce moze govoriti o svjetskoj kontroli cijene nafte danas, bez OPEC?
A svima je vec dosta americkog maltretiranja. Obratite paznju na diplomatske odnose medju arapskim zemljama, oni su u medijima kod nas zanemareni. U manje od godinu dana otvorili su se kanali komunikacije i diplomacije medju svim zaljevskim drzavama. Saudijskoj Arabiji i UEA se Iran vise ne cini bas takav neprijatelj kakav je bio do nedavno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI