SAD su vodile tajne razgovore sa Iranom

Iran i SAD
2 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena navodno je vodila pregovore iza scene s Iranom kako bi zatražila pomoć Teherana u vršenju pritiska na jemenske Huti pobunjenike da zaustave svoje napade na komercijalne teretne brodove u Crvenom moru.

Razgovori su održani u januaru u Omanu, objavio je Financial Times u srijedu, pozivajući se na neidentifikovane američke i iranske zvaničnike. Omanski zvaničnici djelovali su kao posrednici, vozeći se između američkih i iranskih pregovarača kako bi mogli komunicirati bez direktnog kontakta jedni s drugima.

Napadi Huti se nastavljaju nesmetano, što ukazuje na to da tajni pregovori nisu postigli željene rezultate. FT nije precizirao da li je Iran odbio zahtjev SAD-a ili je bezuspješno pokušao uvjeriti pobunjenike da prestanu s raketnim i dronovim napadima. Iranski lideri tvrde da, iako Teheran politički podržava militantnu grupu, Huti djeluju neovisno.

Pobunjenici su pokrenuli desetine napada na plovila u Crvenom moru i okolnim vodama, ometajući pomorski saobraćaj kroz jedan od najvažnijih svjetskih pomorskih koridora. Huti i drugi militanti koje podržava Iran ciljali su na interese SAD, Velike Britanije i Izraela širom Bliskog istoka – u znak solidarnosti s palestinskim narodom – otkako je rat Izrael-Hamas počeo u oktobru.

Napadi Huti su nastavljeni uprkos zračnim napadima vojne koalicije predvođene SAD-om na grupu. Glasnogovornik Hutija Yahya Saree obećao je da će se “eskalacijom suočiti s američko-britanskom eskalacijom i neće oklijevati da izvede sveobuhvatne i efikasne vojne operacije u znak odmazde za bilo kakvu britansko-američku glupost protiv voljenog Jemena”.

Iran je navodno nastojao izbjeći eskalaciju tenzija s Washingtonom, obeshrabrujući svoje povezane milicije od daljnjih napada na američke vojne baze u Iraku i Siriji nakon što su tri američka vojnika ubijena u napadu dronom u blizini jordansko-sirijske granice krajem januara. Iranski zvaničnik rekao je za FT da je, kada je ključni general posjetio Bagdad prošlog mjeseca, savjetovao iračke milicije da “upravljaju svojim ponašanjem na način koji neće dozvoliti Americi da se sukobi s Iranom”.

Američki pregovarači – predvođeni savjetnikom Bijele kuće za Bliski istok Brettom McGurkom i izaslanikom Abramom Paleyem – također su izrazili zabrinutost zbog širenja iranskog nuklearnog programa, navodi se u izvještaju. Iran je predstavljao njegov zamjenik ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani, koji je vodeći teheranski nuklearni pregovarač.

Bidenova administracija vidi indirektne komunikacijske kanale kao “metod za podizanje čitavog spektra prijetnji koje dolaze iz Irana”, navodi FT. Pregovarači Bijele kuće prenijeli su Irancima “šta treba da urade kako bi spriječili širi sukob, kako tvrde da žele”.

Druga runda pregovora, navodno zakazana za prošli mjesec, odgođena je jer je McGurk bio fokusiran na pokušaj da pomogne u posredstvu u prekidu vatre u ratu između Izraela i Hamasa. Sukob u Gazi je također poremetio napore SAD-a da pregovara o mjerama deeskalacije s Iranom, uključujući ograničenja obogaćivanja uranijuma Islamske Republike, navodi FT.

HutiiranJemenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Jedna priča za javnost a druga u tajnosti.

Pavo
1 mjesec prije

Nazalost nema price za ljudske zivote O B E S T R A N E.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI