SAD sumnjiče dizalice za špijuniranje za Kinu

SAD i Kina spijuniranje
41 komentar

Pentagon vidi divovske kineske dizalice koje rade u američkim lukama, uključujući nekoliko brodskih čvorišta koje koristi vojska, kao potencijalnog „ trojanskog konja“ kojeg bi Kina mogla iskoristiti za prikupljanje obavještajnih podataka o materijalu koji se unosi i izlazi iz zemlje, Izvještava Street Journal u nedjelju.

Svježe nakon debakla kineskog “špijunskog balona” , neimenovani “službenici nacionalne sigurnosti i Pentagona” su navodno skrenuli pažnju na još jedan navodni alat za špijunažu. Iako novine nisu navele da li je bilo stvarnih slučajeva korišćenja dizalice za špijuniranje, citirale su bivšeg američkog kontraobaveštajnog zvaničnika Billa Evaninu koji je izrazio zabrinutost da bi mogao da obezbedi daljinski pristup kako bi se poremetio protok robe.

“Kranovi mogu biti novi Huawei”, rekla je Evanina, misleći na kineski telekomunikacioni gigant Huawei Technologies, čiji su proizvodi zabranjeni na američkom tržištu zbog sličnih špijunskih problema. “To je savršena kombinacija legitimnog poslovanja koji se također može maskirati kao tajno prikupljanje obavještajnih podataka.”

Brige o kranovima dolaze nakon prošlomjesečnog sukoba između SAD-a i Kine oko balona na velikim visinama. Administracija predsjednika Joea Bidena oborila je navodni špijunski balon kod obale Južne Karoline nakon što je lebdio širom zemlje. Američki zvaničnici optužili su Kinu da koristi takve balone širom svijeta kao sredstvo za nadzor.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova negiralo je da je Peking imao bilo kakav takav program, te je osudilo Washington zbog zloupotrebe sile i pretjerane reakcije na, kako je nazvalo, civilni vazdušni brod koji je izletio sa kursa i nehotice ušao u američki vazdušni prostor.

Prijavljena zabrinutost zbog dizalica je pokušaj “paranoje” da se opstruira trgovinska i ekonomska saradnja s Kinom, rekao je za WSJ predstavnik kineske ambasade u Washingtonu. “Igranje na ‘kinesku kartu’ i iznošenje teorije o ‘kineskoj prijetnji’ je neodgovorno i naštetit će interesima samih SAD-a.”

Predmetne dizalice proizvodi Shanghai Zhenhua Heavy Industries, poznata kao ZPMC. Kompanija je postala glavni igrač na američkom tržištu nudeći visokokvalitetne dizalice po jeftinijim cijenama od zapadnih dobavljača. ZPMC je radio sa Microsoftom i drugim kompanijama kako bi ponudio automatizovane sisteme koji mogu analizirati podatke u realnom vremenu.

Odbrambena obavještajna agencija Washingtona rekla je u povjerljivoj procjeni iz 2021. da bi Kina potencijalno mogla poremetiti lučki saobraćaj ili prikupiti podatke o vojnoj opremi koja se otprema, saopćio je WSJ.

Američki zvaničnici za nacionalnu sigurnost posljednjih su godina izrazili zabrinutost zbog druge opreme kineske proizvodnje, kao što su sistemi za pregled prtljaga i električni transformatori. Nacrt zakona koji je Kongres usvojio u decembru naložio je istraživanje o tome da li kranovi strane proizvodnje u američkim lukama predstavljaju sigurnosni rizik.

DizalicekinaSADŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noppo
1 godina prije

Totalna paranoja. Neprijatelj za svakim uglom. Takvi su najopasiji.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Predmetne dizalice proizvodi Shanghai Zhenhua Heavy Industries, poznata kao ZPMC. Kompanija je postala glavni igrač na američkom tržištu nudeći visokokvalitetne dizalice po jeftinijim cijenama od zapadnih dobavljača.”

U ove dvije rečenice je sadržan jedini pravi razlog ove medijske hajke.

Гавран
1 godina prije

I DIZALICE IMAJU OČI!
Nečista savest. Znaju kako su sami koristili svaku tehnologiju koju su izvozili. Presahli su kolonijalni proizvodi USA-đana. Ostale su samo fine tehnologije. Materijalistička religija, LGBT$, muzika, droga, mafija, film, IT tehnologije, AI i internet, virusi i kontravirusi. Izolovani na svom ostrvu, brzo bi uništili sami sebe.

Ivan
1 godina prije

Niti sanjati nismo mogli da su Amerikanci toliko blesav i glup narod, a k tome i banda pokvarenjaka i lazova..

MNK
1 godina prije

Ja bi pitao nesto. Jeli vec druga armija svijeta zauzela mali gradic od naroda koji prema njihovoj propagandi ne postoji? Urraa za rodinu za Putlera! 😀

eks
1 godina prije

Američki cirkus. Bar se imamo čemu smejati .

tihobl
1 godina prije

Vidio sam ja jednu kinesku dizalicu kako se šunja oko americkog konzulata. Odmah mi je palo u oci njeno sumnjivo ponasanje.

nekoime
1 godina prije

A tek kineske kemijske čistionice?

Гавран
1 godina prije

Šta tek Rusi da kažu.
Kinezi su upravo napravili i poslali Rusima ploveći dok za nosače aviona.

Franjo Vinkovski
1 godina prije

Valjda ove kineske dizalice noču potajno šetaju, špijuniraju i vrše diverzije…

Alex Keller
1 godina prije

Opasnost prijeti i od zraka koji puše iz smjera nepoćudnih zemalja. A i morske struje su sumnjive.😂😂😂

Dokurčilomi
1 godina prije

Uskoro riža optužena za suradnju s Kinom.

Max
1 godina prije

Kinezi ionalo proizvode sve što Amerikanci dižu pa im je dosta pratii brodske kontejnere.

Kopf
1 godina prije

Pogledao sam ispod kreveta I nasao Sam dva kineska spijuna

Umpah Pah
1 godina prije

Kina “spustila” USA :

Naše dizalice

su i spuštalice !

Kad pomisliš

ona nira

Kineskinja špijunira ?

nessy
1 godina prije

Ne vidim nista sporno. Kroz povijest je ustanovljeno da su dizalice opasno orudje neprijatelja. Cak neki arheolozi kazu (nije dokazano), da na Hamurabijevom stupu pise “tko suradjuje sa kineskim dizalicana, se otkine kran na dizalici”. Ameri su mudri ljudi, oni hoce sprijeciti posast. Zamislite da u svakom USA gradu pocnete vidjati kineske dizalice, kao fol u sopingu, na skolovanju… To je sve banda spijunska. Smrt kineskim dizalicama!

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

ha, ha, ha.. idiotski žderači 🍔 hamburgera, tko vam proizvodi mobitele i kompjutore s kojima se služe vojne, obavještajne, policijske i sve ostale službe u državi? 🎃..

DIABOLIK
1 godina prije

Oni sve rade javno da nebude tajno !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI