SAD umanjuju rizik od napada Hezbolaha na Izrael

Hezbollah
15 komentara

SAD nisu vidjele znakove da Hezbolah priprema veliku ofanzivu na Izrael, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u Bijeloj kući u četvrtak.

“Očigledno, zabrinuti smo zbog nastavka napada na izraelske snage tamo na sjeveru, kao i Izraelce”, rekao je Kirby. “Ali ne vjerujem da smo još vidjeli bilo kakve naznake da je Hezbolah spreman da krene u punoj snazi.”

Ranije u toku dana, šiitska politička stranka i militantna grupa saopštili su da su napali 19 izraelskih položaja preko granice sa Libanom. Hezbolah je također rekao da je oko 50 njegovih boraca poginulo u posljednjih mjesec dana u sukobima sa Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah trebalo bi da održi svoj prvi javni govor otkako je Izrael ušao u rat sa Hamasom, nakon upada palestinske grupe 7. oktobra. Video Hezbolaha koji je postao viralan na društvenim mrežama sugeriše da će Nasralah “pritisnuti dugme” i otvoreno ući u sukoba, kao što je Jemen već učinio .

„Videćemo šta ima da kaže“, kako je Kirbi odgovorio na pitanje šta SAD očekuju od Nasralahovog govora.

SAD su upozorile Hezbolah da se drži podalje od sukoba, dodao je on, napominjući da “ovdje igramo značajne nacionalne interese”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je upozorio Hezbolah da ne otvara drugi front, prijeteći kontraudarima “nezamislive” veličine koji bi opustošili Liban.

Iran je u međuvremenu okrivio SAD što je Izraelu dao blanko ček za bombardovanje Gaze. Govoreći u UN-u prošle sedmice, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je da će se “novi frontovi otvoriti protiv Sjedinjenih Država” ako Washington ne promijeni kurs.

Prema nekoliko američkih medija, pozivajući se na anonimne izvore u Bijeloj kući, administracija predsjednika Joea Bidena bila je zabrinuta da bi izraelski kopneni napad na Gazu mogao uvući Hezbolah i Iran u sukob. Kopnene trupe IDF-a ušle su u Gazu prošle sedmice i u četvrtak objavile da su stigle do ceste koja ide duž Sredozemnog mora, prepolovivši enklavu.

gazaHamasHezbolahIZRAELLiban
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
5 mjeseci prije

Otkako su Rusi razbili NATO, Amerike se više nitko ne boji. To je jasno svima osim Amerima.

Darko
5 mjeseci prije

Znaju američke pičke što su zakuhale..

nepoželjni
5 mjeseci prije

Osobno, ne vjerujem u nekakve žestoke napade na Izrael…, ukoliko do napada Hezbolaha i dođe, to će biti sporadično i ograničeno, čisto da bi se opravdalo obećanje plasirano kroz ultimatum Izraelu.

Moguće je također i uključivanje drugih muslimanskih zemalja u sukob na čelu sa Iranom, ali sve će to biti pod strogom kontrolom gospodara svijeta i to će biti usmjereno na potpuno skretanje pozornosti sa sukoba u Ukrajini kako bi Rusi dobili vremena da stvari riješe na svoj način, i u svoju korist.
Drugi razlog za eskalaciju sukoba u Izraelu može biti još i rezanje opskrbe svijeta naftom što bi izazvalo novi val recesije, inflacije i daljnji pad standarda svjetskog roblja (naročito EUropskog)

Max
5 mjeseci prije

Čut će se.

Max
5 mjeseci prije

Rezimirat ću Nasrallahov govor. Ako Izrael nastavi pokolj u Gazi suočit će se s našim punim odgovorom.

Hogar
5 mjeseci prije

Americki manijaci ce sada dobit po tamburi od potlacenih

hiber
5 mjeseci prije

Živahni starčić dočekao svojih 5 minuta.🥱 Govori već satima , a da nista nije rekao. Kako je krenulo Izrael ce prije zauzeti Gazu, nego sto ovaj ušuti. Strašno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI