SAD zemljama EU zabranile stvaranje vlastitih oružja i obrambenih kapaciteta

EU ne treba imati svoju vojsku
58 komentara

Zamjenica američkog državnog tajnika, Ellen Lord, poslala je pismo čelnici europske diplomacije Federici Mogherini u kojem je upozorila Europsku uniju na ekonomske i političke posljedice ako nastavi razvijati vlastite obrambene projekte. Ova opomena bez presedana odražava stav svih američkih administracija, od kojih je Trumpova možda nešto iskrenija, koji govori da za SAD ne postoje ravnopravni partneri i saveznici, već samo vazali i kolonije.

Iz pisma Ellen Lord slijedi da su trenutni planovi Europske unije u području obrane prijetnja desetogodišnjoj integraciji transatlantske obrambene industrije i vojne suradnje unutar Sjevernoatlantskog saveza.

Washington je posebno nezadovoljan usvajanjem zakona o Europskom obrambenom fondu, koji državama članicama Europske unije omogućava pozivanje neeuropskih zemalja na sudjelovanje u projektima, dok će bilo koji od tih projekata biti u potpunosti intelektualno vlasništvo Europske unije.

Osim toga, Sjedinjene Države nisu zadovoljne ni uvjetima europskog Programa trajne strukturirane obrambene suradnje (PESCO), čiji je cilj bliža suradnja 25 država članica Europske unije, izvještava španjolski s El Pais.

Zamjenica američkog državnog tajnika je također izrazila mišljenje da će razvoj obrambenih kapaciteta u Europi dovesti do dupliranja vojnih sustava koji ne mogu mijenjati jedan drugoga,

To samo troši obrambene resurse i stvara rivalstvo između NATO saveza i Europske unije, poručila je Ellen Lord.

Sjedinjene Države također inzistiraju na tome da se u projektima koji su u okviru europske odredbe o intelektualnom vlasništvu i kontroli izvoza u sektoru obrane, te da se ukine klauzula o pravu veta koja zemlji koja vodi jedan ili drugi projekt omogućava nadzor nad projektom. Konkretno, traži se slobodno natjecanje američkog vojno-industrijskog kompleksa u sektoru europske obrane iz kojeg su SAD ovom odredom de facto izbačene.

Europska komisija je ranije predložila povećanje ulaganja u sigurnost u proračunskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine za 40%, kao i za stvaranje Europskog fonda za obranu. Zahvaljujući ulaganjima iz zajedničkog fonda, EU očekuje da Europa postane jedan od četiri najveća ulagača u području obrambenih istraživanja i tehnologija.

U tom kontekstu se može promatrati i upozorenje Međunarodni institut za strateške studije (IISS), think tanka sa sjedištem u Londonu, koji je prošlog tjedna objavio studiju prema kojoj će europskim zemljama članicama NATO pakta, ako SAD izađu iz Sjevernoatlantskog saveza, godišnje trebati 350 milijardi dolara izdataka da jamče približno istu razinu obrane u slučaju, na primjer, ruske agresije. Prema toj studiji će Europi trebati tenkovi, ratni brodovi, zrakoplovi, sustavi Patriot i druga oružja, vjerojatno američka, a još uvijek je upitno može li jamčiti obranu u slučaju napada velesile sile poput Rusije, upozorio je Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji je dobio na uvid izvješće Međunarodnog instituta za strateške studije.

No, čini se da su na razini EU odlučili da zemlje članice mogu razvijati vlastite obrambene industrije, neovisno o američkom vojno-industrijskom kompleksu, što je razljutilo Trumpovu administraciju i natjeralo gospođu Ellen Lord da Federici Mogherini uputi pismo u kojem SAD zabranjuju zemljama Europske unije da razvijaju svoja oružja i obrambene kapacitete.

Podsjetimo da je Europski parlament u više navrata pozvao na stvaranje vojske Europske unije, a predsjednik Francuske Emmanuel Macron je u jesen 2018. Pokrenuo inicijativu za stvaranje europskih oružanih snaga. Njemačka kancelarka Angela Merkel se također složila da EU treba vlastitu vojsku, što je glasno odjeknulo u Washingtonu, gdje predsjednik Donald Trump priprema nacrt plaća obrane NATO saveznika po formuli “100 plus 50%”.

Prema ovom izračunu, europske NATO zemlje moraju Washingtonu platiti 150% troška raspoređivanja američkih snaga i oružja na njihovom teritoriju, a dio iznosa će im biti “oprošten” ako svoju vanjsku politiku usklade s vanjskopolitičkim kursom Bijele kuće, što trenutno nije slučaj u odnosima s Iranom, prema Kini, djelomično prema Venezueli i drugim svjetskim žarištima.

Pismo koje je Federici Mogherini uputila zamjenica američkog državnog tajnika, Ellen Lord se može protumačiti kao otvorena prijetnja i vjerojatno će voditi daljnjem zahlađenju odnosa Washingtona s europskim kancelarijama, posebno s Berlinom i Parizom.

“Plan B” Washingtona je podjela EU i stvaranje alternative NATO paktu

“Ako Europa pokuša stvoriti vlastite vojne strukture, Sjedinjene Države će potaknuti unutarnju europsku podjelu i stvoriti alternativu NATO paktu”, rekao je politički analitičar Alexander Rahr, koji je komentirao informacije o pisanim zahtjevima Washingtona zemljama EU da zaustave neovisni razvoj vojno-industrijskog kompleksa i obrambenog sektora.

“Upozorenje Washingtona ekonomskim i političkim posljedicama u slučaju da Europska unija nastavi razvijati vlastite obrambene projekte je ultimatum, izražen tonom vladara koji ne priznaje nikakve alternative”, rekao je njemački politolog Alexander Rahr.

Kao što smo naveli, pismo Washingtona navodi kako trenutni planovi Europske unije u području obrane ugrožavaju desetogodišnju integraciju transatlantske obrambene industrije i vojne suradnje unutar NATO pakta. Washington je izrazito nezadovoljan usvajanjem pravilnika Europskog obrambenog fonda koji zemljama članicama EU omogućava da pozovu neeuropske zemlje da sudjeluju u projektima, koji bi u isto vrijeme u  cijelosti bili u intelektualnom vlasništvu Europske unije.

Američka strana se protivi smanjenju njihovog utjecaja u Europi kroz bilo koju inicijativu, ali je posebno bolno ako smanjenje tog utjecaja bude posljedica  neke vrste novog vojnog saveza.

Isključivo zbog vlastitih interesa su Sjedinjene Države uvijek jačale NATO pakt, kako bi kroz njega Europu zadržale pod svojim okriljem. To je uobičajena strategija Sjedinjenih Država, gdje još uvijek vjeruju da su pobijedili u Prvom i Drugom svjetskom ratu, da su same izvojevale pobjedu u Hladnom ratu i Europu dobile kao ratni trofej.

Američko vodstvo i elite su uvjereni da bi Europa trebala plaćati NATO. Najbolja potvrda tome su žučne rasprave tijekom koje se ozbiljno raspravlja o tome da svaka europska zemlja treba izdvajati 2% bruto nacionalnog proizvoda za obranu i taj novac uplaćivati u zajedničku NATO blagajnu.

“Ali iznenađen sam naivnošću nekih Europljana, uglavnom Nijemaca i Francuza, koji vjeruju da uspjeti pružiti otpor volji Sjedinjenih Država i izgraditi europsku obranu”, rekao je njemački stručnjak Alexander Rahr.

“Amerikancima će se vrlo teško oduprijeti. Reći će da su najprije dužni platiti NATO, a ne neke svoje vojske, a ako i dalje budu stvarali svoju vojsku, onda mogu zaboraviti na NATO. Mislim da će u tom slučaju Amerikanci sami stvoriti alternativu NATO paktu i to će biti savez američkih najodanijih vojnih saveznika”, tvrdi politolog.

Nije teško pretpostaviti koje bi se zemlje pridružile takvom bloku. Međutim, tada bi u Europskoj uniji nastala dva vojna bloka s očito suprotstavljenim interesima i ciljeva, što bi u kratkoročnom ili srednjoročnom razdoblju moglo stvoriti uvjete za novi rat na europskom kontinentu.

Prema Alexanderu Rahru, Amerikanci će prije svega imati potporu Poljske, Velike Britanije, Rumunjske i baltičkih zemalja, koje, iako nisu tako jake kao ostatak Europe, također imaju glas u NATO paktu.

“Njemačka i Francuska Amerikancima nisu toliko zanimljive. Ne žele se nigdje boriti na strani Sjedinjenih Država, ne žele plaćati, a čak razmišljaju o stvaranju konkurentske vojne strukture. I ovdje se Europa može suočiti s vrlo ozbiljnim raskolom. Sjedinjene Države, čak i s vrlo malim naporima svoje diplomacije, dobit će potporu vlada istočne Europe, za koje je NATO važniji od europske vojske. I na kraju će većina zemalja NATO članica pod američkim pritiskom odustati od ideje paneuropskog sigurnosnog saveza. Zbog toga će Njemačka i Francuska biti gubitnici. To je najvjerojatniji scenarij razvoja događaja”, rekao je njemački stručnjak.

Prijetnja Washingtona ekonomskim i političkim posljedicama, ako EU nastavi razvijati vlastite obrambene projekte, zapravo je upozorenje koje je europskim kancelarijama naglas uputio vladar transatlantskog bloka koji ne priznaje nikakve alternative. U tom smislu se u odnosu na Europu po prvi put čuju komentari američke administracije o vojnim savezima, iako je, obzirom na američki stav o NATO paktu, čudno da se to i prije nije dogodilo.

“Amerikanci neće oklijevati podijeliti Europu ako, suprotno upozorenjima iz Washingtona, počne stvarati vlastite vojne strukture. S druge strane, jedina šansa da Europa postane neovisna od Sjedinjenih Država je da počne razmišljati o vlastitoj obrambenoj strategiji. Da, morat ćemo tražiti nove strateške partnere i revidirati međunarodne odnose, uključujući one s Rusijom i Kinom. Put u tom smjeru bit će vrlo težak, ali je u budućnosti sve moguće”, zaključio je Alexander Rahr.

Frankfurter Allgemeine tvrdi da Europa mora ostati američki vazal

Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LauerNalis
4 godine prije

Ja mislim da bi i prvu bracnu noc morali ameri dobiti, jer europljani nisu ni za ku**c

fbslo
4 godine prije

Ja sinu: ajd, mali trči u Mercator po kilo kruha.
I usput nazovi USA ambasadu, ako može danas bijeli..

Adriana
4 godine prije

Fuck EU!
Victoria

Fuck US!
Možda, netko jednom… ako ameri nastave udarati gdje boli, a to je džep.

Adriana
4 godine prije

Fuc. EU!
Victoria

Fu.k US!
Možda, netko jednom… ako ameri nastave udarati gdje boli, a to je džep.

Točkice poradi ćudoređa!

Željko
4 godine prije

Iskreno od ” velikog brata ” !! Pokazali su EU, čitaj Njemačkoj, gdje joj je mjesto, ” ekonomska velesila i politički patuljak ” !! Njemačka može biti ” velika ” samo naspram nas ” malih ” !!

Bubakar Sanogo
4 godine prije

Dovoljno je da se samo Njemacka otrgne s lanca i u roku 10 godina bi u prakticki svakom segmentu naoružanja bili najbolji na svijetu. Dovoljno je prisjetiti se kako su u 5 godina dosli od Panzera 2 do kraljevskog tigra koji je bio daleko najjaci tenk na svijetu jos citavo desetljece nakon WW2.

shumadinac
4 godine prije

Totalno odsustvo diplomatije kao i strateškog planiranja. Okreću protiv sebe ceo Istok a sad i Evropljane. A na kraju će opet “false flag” gde će Rusija biti krivac a zbog težine “krivice” će postati “smrtni neprijatelj”, Ameri će da dovuku na granicu sa Rusijom silno naoružanje i ljudstvo koje će biti gde – u Nemačkoj, Francuskoj i svim ostalim državama koje pomišljaju na samostalnu politiku…

Mat
4 godine prije

Pocetak kraja….pucanje po savovima.

eu kolonija
4 godine prije

amerikanci su poručili europljanima da ne smiju koristiti mozak I vlastitu glavu. međutim bog je ljudima podario mozak I glavu a američka administracija traži da protivno božijoj volji europljani ne koriste mozak I glavu. ovo je misterija iz zone sumraka Ili s one strane razuma I trebat će je rješavati inspektori mulder I keli I neuropsihijatri

ps. u rusiji mogu kupiti kud I kamo jeftinijeg a kvalitetnijeg oružja a mogu doći I do novih tehnologija za svoju vojnu industriju. prema najnovijim informacijama I amerikanci su počeli kupovati s-300 ali stare verzije jer im rusija ne dozvoljava da kupe novije verzije s-300 a pogotovo s-400 ili s-500 koje rusija posjeduje. europa bi mogla kupiti npr. s-400 jer bi rusija to europi dozvolila

scorpio1959
4 godine prije

Svašta! Ako ne reagiraju na takav odnos amerike, stvarno su papci. Isterat sve am vojnike iz Evrope. To je prvo. Neka ide banda na svoj kontinent. Ali Evropa nema m..a.

Mateja
4 godine prije

Evropa ima zaradi Ameriškega lova na nafto, v Evropi ogromno muslimanov. Evropa bo s krvavo plačala za umor gospoda Gadafija. ZDA pa niti krščanskih južnjakov nočejo v svojo ZDA. So ZDA sploh katoliki? Jaz mislim, da njihovo posredovanje po celem svetu povzroča samo trpljenje katolikom. Pred prihodom ZDA V Irak, v Sirijo in v Libijo so katoliki živeli. Po prihodu ZDA v Irak, Sirijo in Libijo so bili katoliki brez glav. Upam, da razumete, da bo isto z Iranom. Zdaj so Židje in katoliki v Iranu živi. Potem bodo mrtvi.

samo tako
4 godine prije

Trgovinski rat USA-Kina je dječji vrtič naspram ovoga
Zvjer se ogolila do kraja

Moreno
4 godine prije

Kako se ono izlazi iz NATO pakta . . . 🙂

Duki
4 godine prije

Ajmoo oool !svih 27-28 premijera gaće na koljena tubu vazelina u ruku i. naginji se preko grede!!!!
Čekaju ulet”uncle Sam-a”
Ne mogu vjerovati da je kolijevka znanja civilizacija izuma demokracije i svega naprednog ,postala toliko nazadna ovisna o
Grupi razbojnika! strah,ovisnost,poltronizam ??
Uglavnom ljudska i. moralna bijeda ! Fuj …????

Splitexpress
4 godine prije

Očito da se kasa prazni,sukob sa Kinom za svjetskog lidera je više nego izvjestan,dapače dolazi brže nego su najcrnji scenariji mogli predvidjeti,pa se krenulo u pretresanje evropskih nazovi partnera?Nejasni su evropski odnosi,što su sve potpisali Nijemci,koje su obaveze?Francuzi su zbog očito nesnosnih odnosa još 1964 napustili NATO,istovremeno sama EU je u interregnumu gdje nitko ne zna što će biti sutra,Ameri očito žure da stvari istjeraju na čistac prije nego se EU stabilizira?A Rusija čeka razvoj sa svojim adutima?Sve u svemu biti će veselo,tko poživi pričati će?

Ara
4 godine prije

Ma tako nam i treba

Umjesto da Europa bude do Vladivostoka, Azija će biti do Krima , St. Petrsburga i Minska.
Umjesto da prigrlimo Rusiju gdje pripada u Europu i imamo zaokruženu energiju, hranu ,industriju i odbranu, nasilno je guramo u zagrljaj Aziji koja ju objeručke zove.
Paranoični britanski strahovi o približavanju i savezu Njemačke i Rusije,o ujedinjenju kontinentalne Europe postali su i naši strahovi.
Prodali su nam svoje strahove.
Strahovi koji su od nas stvorili vazalčiće.

E moja Europo bez vizije i kičme bolje nisi ni zaslužila

P.S:.
Što mislite da Rusi izađu s prijedlogom da izrade plinovod Moć Sibira 2, da li bi se Kinezi bunili?
Da li bi mislili da trebaju diverzificirati svoju opskrbu plina i da će postati ovisni o Rusima?

Meni se čini da bi prije rekli :” Čuj, je li možemo mi malo uletiti pa da paralelno gradimo i trojku?”

Ivan
4 godine prije

Odličan tekst, istina “crno na bijelo”.

Miki maus
4 godine prije

Iako osobno nemogu smisliti Carstvo zla zvano US, potpuno su u pravu sto se tice njihovog odnosa prema EU. Svoj poslijeratni standard zemlje zapadne Evrope mogu, prije svega, zahvaliti US, pogotovo Njemacka! Desetljecima mnoge zemlje zapadne Evrope koriste Nato ( US) za svoj interes ( Njemacka najvise), vire iz US supka, slijede ga hijene po svijetu i gledaju gdje ce sta zgrabiti. Jbg, stigao racun od US na naplatu. I sta cemo sad?! Suprostavice se hrabri Evropljani US?! Hoce, naravno ????!!

davor
4 godine prije

Reketarsko udruženje NATO nastavlja svoje bratoubilačke projekte zauzimanja Heartlanda.

Kaligula
4 godine prije

Imperija, pre skoro očekivane borbe za opstanak, prvo mora doterati vlastite vazale u red.

FATIH
4 godine prije

INACE U OSNOSIMA SA KAUBOJIMA STARA DAMA JE UVIJEK VOLJELA DA BUDE NA KOLJENIMA…………………..

Mamajev Kurgan
4 godine prije

EU je isto sto i NATO ista svrha isto zlo samo 1 civilno a drugo vojno.Da je EU za evropljane negativno evo 1 primjer.Godine 1999 kad se napadala SRJ Srbija i CG poruseni su mostovi na Dunavu i tako je mjesecima sprecena plovidba tom rijekom zilom evropskog transporta i stete za evropske drzave su bile ogromne.
Da li je ijedna drzava Evrope barem pokusala da to zlo sprijeci ?
Ne nijedna nije smjela Ujka Semu da kaze a kamo li da nesto ozbiljno urade.
Zamislimo se da neka Azijska drzava npr.Kina ,Indija bombarduje mostove na rijeci Sen Loran zili kucavici izmedju Kanade i USA ….

Evropljani su se cak utrkivali ko ce vise,jace i uzasnije da evropsku drzavu skenjaju i da Dunavske mostove ruse bez obzira na vlastite stete.

Dakle gazda EU je isti gazda ko i u NATO .Ehhh bijede od Germanije i Francuske ….pihhhh

Kelsos
4 godine prije

Babiću, srećo što to pišeš? “Amerikanci vjeruju da su pobijedili u Prvom i Drugom ratu?” Meni se čini da je to fakt, a ne vjerovanje, jer nisam primjetio da Austro-Ugarska ili Treći Reich još postoje. Ako tvrdiš da postoje, brzo javi kako se zove habsburški car ili aktualni Führer. Prvi je svjetski rat Carska Rusija izgubila, a u Drugom, Staljin je sporazumom Ribbentrop-Molotov hranio ukrajinskim žitom nacističke vojnike i gonio njihove tenkove na Pariz kavkaskom naftom. Ako se ovaj portal zove Logično, onda bi možda bilo vjerodostojno da se promisli što je logično i iz američke perspektive. Možda je njima logično da im se ne da i treći put završavati europske ratove američkim životima. Isto tako, pristrana je tvrdnja da je Amerika nametala Europi NATO savez. U hladnom je ratu zapadna Europa bila životno zainteresirana za američki vojni štit kako u Berlin i Pariz ne bi umarširali sovjetski tenkovi kao… Čitaj više »

krezubi glasac
4 godine prije

I onda se cudite sto istresani Kim raketman mora svako malo ispaljivati raketice. Zna momak sta ga cuva.
Brzo bi mu govedari urlali ispod prozora sa momcima iz banke.

Ivan
4 godine prije

Europa treba, što prije, napraviti vojno-politički savez s Rusijom i riješila bi gomilu problema.

Mateja
4 godine prije

ZDA bodo toliko časa podpirale desne skrajneže (vahabiti so skrajno desni) da bodo končali kot Stari Rim. Samo, da bodo tokrat Indijci prišli v Washington in naredili svetovni mir. Za zmeraj. To pa pomeni, plačilo za zločine nad Indijanci in Vietnamci.

Baba
4 godine prije

Uh povuci vodu majstore….

Trt
4 godine prije

A sta ako se Njemacka i Francuska okrenu Rusiji i Kini da im osiguraju zastitu?

gledamvas
4 godine prije

Decki, pljunuli ste na jaku i relativno veliku drzavu YU svi vi domoljubci, samo se sjetite svih gadosti a sad vam smeta Usa. USA je nemilosrdna ili ste sa nama ili protiv stoko sitnih zuba.Na koncu sve se placa

Niko
4 godine prije

Treba tu gamad kravarsku izbacit iz Europe skupa sa britancima i poljacima

Muppet shou
3 godine prije

Gamad masonska i njihove fukare

Joe
3 godine prije

oružje dati dreku??? svašta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.