fbpx

SAD zemljama EU zabranile stvaranje vlastitih oružja i obrambenih kapaciteta

EU ne treba imati svoju vojsku

Zamjenica američkog državnog tajnika, Ellen Lord, poslala je pismo čelnici europske diplomacije Federici Mogherini u kojem je upozorila Europsku uniju na ekonomske i političke posljedice ako nastavi razvijati vlastite obrambene projekte. Ova opomena bez presedana odražava stav svih američkih administracija, od kojih je Trumpova možda nešto iskrenija, koji govori da za SAD ne postoje ravnopravni partneri i saveznici, već samo vazali i kolonije.

Iz pisma Ellen Lord slijedi da su trenutni planovi Europske unije u području obrane prijetnja desetogodišnjoj integraciji transatlantske obrambene industrije i vojne suradnje unutar Sjevernoatlantskog saveza.

Washington je posebno nezadovoljan usvajanjem zakona o Europskom obrambenom fondu, koji državama članicama Europske unije omogućava pozivanje neeuropskih zemalja na sudjelovanje u projektima, dok će bilo koji od tih projekata biti u potpunosti intelektualno vlasništvo Europske unije.

Osim toga, Sjedinjene Države nisu zadovoljne ni uvjetima europskog Programa trajne strukturirane obrambene suradnje (PESCO), čiji je cilj bliža suradnja 25 država članica Europske unije, izvještava španjolski s El Pais.

Zamjenica američkog državnog tajnika je također izrazila mišljenje da će razvoj obrambenih kapaciteta u Europi dovesti do dupliranja vojnih sustava koji ne mogu mijenjati jedan drugoga,

To samo troši obrambene resurse i stvara rivalstvo između NATO saveza i Europske unije, poručila je Ellen Lord.

Sjedinjene Države također inzistiraju na tome da se u projektima koji su u okviru europske odredbe o intelektualnom vlasništvu i kontroli izvoza u sektoru obrane, te da se ukine klauzula o pravu veta koja zemlji koja vodi jedan ili drugi projekt omogućava nadzor nad projektom. Konkretno, traži se slobodno natjecanje američkog vojno-industrijskog kompleksa u sektoru europske obrane iz kojeg su SAD ovom odredom de facto izbačene.

Europska komisija je ranije predložila povećanje ulaganja u sigurnost u proračunskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine za 40%, kao i za stvaranje Europskog fonda za obranu. Zahvaljujući ulaganjima iz zajedničkog fonda, EU očekuje da Europa postane jedan od četiri najveća ulagača u području obrambenih istraživanja i tehnologija.

U tom kontekstu se može promatrati i upozorenje Međunarodni institut za strateške studije (IISS), think tanka sa sjedištem u Londonu, koji je prošlog tjedna objavio studiju prema kojoj će europskim zemljama članicama NATO pakta, ako SAD izađu iz Sjevernoatlantskog saveza, godišnje trebati 350 milijardi dolara izdataka da jamče približno istu razinu obrane u slučaju, na primjer, ruske agresije. Prema toj studiji će Europi trebati tenkovi, ratni brodovi, zrakoplovi, sustavi Patriot i druga oružja, vjerojatno američka, a još uvijek je upitno može li jamčiti obranu u slučaju napada velesile sile poput Rusije, upozorio je Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji je dobio na uvid izvješće Međunarodnog instituta za strateške studije.

No, čini se da su na razini EU odlučili da zemlje članice mogu razvijati vlastite obrambene industrije, neovisno o američkom vojno-industrijskom kompleksu, što je razljutilo Trumpovu administraciju i natjeralo gospođu Ellen Lord da Federici Mogherini uputi pismo u kojem SAD zabranjuju zemljama Europske unije da razvijaju svoja oružja i obrambene kapacitete.

Podsjetimo da je Europski parlament u više navrata pozvao na stvaranje vojske Europske unije, a predsjednik Francuske Emmanuel Macron je u jesen 2018. Pokrenuo inicijativu za stvaranje europskih oružanih snaga. Njemačka kancelarka Angela Merkel se također složila da EU treba vlastitu vojsku, što je glasno odjeknulo u Washingtonu, gdje predsjednik Donald Trump priprema nacrt plaća obrane NATO saveznika po formuli “100 plus 50%”.

Prema ovom izračunu, europske NATO zemlje moraju Washingtonu platiti 150% troška raspoređivanja američkih snaga i oružja na njihovom teritoriju, a dio iznosa će im biti “oprošten” ako svoju vanjsku politiku usklade s vanjskopolitičkim kursom Bijele kuće, što trenutno nije slučaj u odnosima s Iranom, prema Kini, djelomično prema Venezueli i drugim svjetskim žarištima.

Pismo koje je Federici Mogherini uputila zamjenica američkog državnog tajnika, Ellen Lord se može protumačiti kao otvorena prijetnja i vjerojatno će voditi daljnjem zahlađenju odnosa Washingtona s europskim kancelarijama, posebno s Berlinom i Parizom.

“Plan B” Washingtona je podjela EU i stvaranje alternative NATO paktu

“Ako Europa pokuša stvoriti vlastite vojne strukture, Sjedinjene Države će potaknuti unutarnju europsku podjelu i stvoriti alternativu NATO paktu”, rekao je politički analitičar Alexander Rahr, koji je komentirao informacije o pisanim zahtjevima Washingtona zemljama EU da zaustave neovisni razvoj vojno-industrijskog kompleksa i obrambenog sektora.

“Upozorenje Washingtona ekonomskim i političkim posljedicama u slučaju da Europska unija nastavi razvijati vlastite obrambene projekte je ultimatum, izražen tonom vladara koji ne priznaje nikakve alternative”, rekao je njemački politolog Alexander Rahr.

Kao što smo naveli, pismo Washingtona navodi kako trenutni planovi Europske unije u području obrane ugrožavaju desetogodišnju integraciju transatlantske obrambene industrije i vojne suradnje unutar NATO pakta. Washington je izrazito nezadovoljan usvajanjem pravilnika Europskog obrambenog fonda koji zemljama članicama EU omogućava da pozovu neeuropske zemlje da sudjeluju u projektima, koji bi u isto vrijeme u  cijelosti bili u intelektualnom vlasništvu Europske unije.

Američka strana se protivi smanjenju njihovog utjecaja u Europi kroz bilo koju inicijativu, ali je posebno bolno ako smanjenje tog utjecaja bude posljedica  neke vrste novog vojnog saveza.

Isključivo zbog vlastitih interesa su Sjedinjene Države uvijek jačale NATO pakt, kako bi kroz njega Europu zadržale pod svojim okriljem. To je uobičajena strategija Sjedinjenih Država, gdje još uvijek vjeruju da su pobijedili u Prvom i Drugom svjetskom ratu, da su same izvojevale pobjedu u Hladnom ratu i Europu dobile kao ratni trofej.

Američko vodstvo i elite su uvjereni da bi Europa trebala plaćati NATO. Najbolja potvrda tome su žučne rasprave tijekom koje se ozbiljno raspravlja o tome da svaka europska zemlja treba izdvajati 2% bruto nacionalnog proizvoda za obranu i taj novac uplaćivati u zajedničku NATO blagajnu.

“Ali iznenađen sam naivnošću nekih Europljana, uglavnom Nijemaca i Francuza, koji vjeruju da uspjeti pružiti otpor volji Sjedinjenih Država i izgraditi europsku obranu”, rekao je njemački stručnjak Alexander Rahr.

“Amerikancima će se vrlo teško oduprijeti. Reći će da su najprije dužni platiti NATO, a ne neke svoje vojske, a ako i dalje budu stvarali svoju vojsku, onda mogu zaboraviti na NATO. Mislim da će u tom slučaju Amerikanci sami stvoriti alternativu NATO paktu i to će biti savez američkih najodanijih vojnih saveznika”, tvrdi politolog.

Nije teško pretpostaviti koje bi se zemlje pridružile takvom bloku. Međutim, tada bi u Europskoj uniji nastala dva vojna bloka s očito suprotstavljenim interesima i ciljeva, što bi u kratkoročnom ili srednjoročnom razdoblju moglo stvoriti uvjete za novi rat na europskom kontinentu.

Prema Alexanderu Rahru, Amerikanci će prije svega imati potporu Poljske, Velike Britanije, Rumunjske i baltičkih zemalja, koje, iako nisu tako jake kao ostatak Europe, također imaju glas u NATO paktu.

“Njemačka i Francuska Amerikancima nisu toliko zanimljive. Ne žele se nigdje boriti na strani Sjedinjenih Država, ne žele plaćati, a čak razmišljaju o stvaranju konkurentske vojne strukture. I ovdje se Europa može suočiti s vrlo ozbiljnim raskolom. Sjedinjene Države, čak i s vrlo malim naporima svoje diplomacije, dobit će potporu vlada istočne Europe, za koje je NATO važniji od europske vojske. I na kraju će većina zemalja NATO članica pod američkim pritiskom odustati od ideje paneuropskog sigurnosnog saveza. Zbog toga će Njemačka i Francuska biti gubitnici. To je najvjerojatniji scenarij razvoja događaja”, rekao je njemački stručnjak.

Prijetnja Washingtona ekonomskim i političkim posljedicama, ako EU nastavi razvijati vlastite obrambene projekte, zapravo je upozorenje koje je europskim kancelarijama naglas uputio vladar transatlantskog bloka koji ne priznaje nikakve alternative. U tom smislu se u odnosu na Europu po prvi put čuju komentari američke administracije o vojnim savezima, iako je, obzirom na američki stav o NATO paktu, čudno da se to i prije nije dogodilo.

“Amerikanci neće oklijevati podijeliti Europu ako, suprotno upozorenjima iz Washingtona, počne stvarati vlastite vojne strukture. S druge strane, jedina šansa da Europa postane neovisna od Sjedinjenih Država je da počne razmišljati o vlastitoj obrambenoj strategiji. Da, morat ćemo tražiti nove strateške partnere i revidirati međunarodne odnose, uključujući one s Rusijom i Kinom. Put u tom smjeru bit će vrlo težak, ali je u budućnosti sve moguće”, zaključio je Alexander Rahr.

Frankfurter Allgemeine tvrdi da Europa mora ostati američki vazal

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
55 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
LauerNalis
Gost
LauerNalis
1 godina prije

Ja mislim da bi i prvu bracnu noc morali ameri dobiti, jer europljani nisu ni za ku**c

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

Ja sinu: ajd, mali trči u Mercator po kilo kruha.
I usput nazovi USA ambasadu, ako može danas bijeli..

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ fbslo – danas ne može ni bijeli, ni crni, ni bilo kakav…..razlog? ….onako, ustali smo na lijevu nogu – USA ambasada.

davor
Gost
davor
1 godina prije

Vrh!

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Fuck EU!
Victoria

Fuck US!
Možda, netko jednom… ako ameri nastave udarati gdje boli, a to je džep.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Kinezi će ih boljeti jako, jako dugo.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Fuc. EU!
Victoria

Fu.k US!
Možda, netko jednom… ako ameri nastave udarati gdje boli, a to je džep.

Točkice poradi ćudoređa!

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Iskreno od ” velikog brata ” !! Pokazali su EU, čitaj Njemačkoj, gdje joj je mjesto, ” ekonomska velesila i politički patuljak ” !! Njemačka može biti ” velika ” samo naspram nas ” malih ” !!

scorpio1959
Gost
scorpio1959
1 godina prije

To je zato što njemačka nema mu.a. Sve jih oterati iz njemačke

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
1 godina prije

Njemačka je izgubila Drugi svjetski rat i ona vise ne postoji osim na papiru. Da su dobili, Amera danas ne bi bilo ni na mapi. Spadali bi u zemlje trećeg svijeta.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Tako je. Njemacka ima zabranu imati svoju vojsku do 2099. Tri pune generacije. Upravo da se “Gott Mit Uns” nebi ponovio.

igi
Gost
igi
1 godina prije

….njemačkoj sudbina neće ni ubuduće biti sklona;hazari spremaju konačnu osvetu za konclagere i ostale zločine…bez obzira na razum rat između NATO i rusije,kine je neizbježan..naravno kalinjingrad je prvi na popisu pririteta….na koncu ovih ili onih napada i kontranapada nuklearke će odraditi svoje…budite uvjereni…dat ću svoj milokliz i kojones da gringosi u tom raspletu neće pržiti po rusiji jer deep state ostat će bez …state….stoga najebat će stari hazarski prijatelji…ono stoljetni….poljaci,njemci,ukrajinci….stari hazarski prijatelji….mora se priznati hazari su hebeno pametni…za svakom kroz dimnjak provučenog,batinama skršenog,o zid razbijenog navedeni će platiti desetorostruku cijenu….i zaslužili su…njemci jesu krivi za holokaust ali nije trebalo previše uvjeravati ni poljake,ni ukre,ni balte da se priključe zločinu…stoga hazari skidam vam kapu….majstorski odigrano.

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije

Dovoljno je da se samo Njemacka otrgne s lanca i u roku 10 godina bi u prakticki svakom segmentu naoružanja bili najbolji na svijetu. Dovoljno je prisjetiti se kako su u 5 godina dosli od Panzera 2 do kraljevskog tigra koji je bio daleko najjaci tenk na svijetu jos citavo desetljece nakon WW2.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

A danas policija ne sme da udje u odredjene kvartove nemackih gradova zbog dosljaka koje je merkelova pozvala da dodju i planiraju da ih prime jos.
Svi Nemacki kraljevi kajzeri i kancelari se prevrcu u grobu ko im vodi drzavu.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Ko bi om onda radio nedostaje milion radnika!Nemaju izbora populacija stara ,koliki je procenat pravih nijemaca?

Undertaker
Gost
Undertaker
1 godina prije

Njemačka je već vise od 70 godina pod USA/UK okupacijom. A Leopard 2 nije ni medu top 5 tenkova na svijetu.
Toliko

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije

Riddick – tesko da si mogao bolju paralelu povuci, s tim da to vrijedi za citavu Europu. Zemlje koje su nekoc (svaka na svom vrhuncu) dominirale svijetom, sada se ponasaju kao psi a kraljevi, kajzeri, carevi i duzdevi se toliko okrecu u grobovima da bi nuklearni reaktor mogli upogoniti.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Totalno odsustvo diplomatije kao i strateškog planiranja. Okreću protiv sebe ceo Istok a sad i Evropljane. A na kraju će opet “false flag” gde će Rusija biti krivac a zbog težine “krivice” će postati “smrtni neprijatelj”, Ameri će da dovuku na granicu sa Rusijom silno naoružanje i ljudstvo koje će biti gde – u Nemačkoj, Francuskoj i svim ostalim državama koje pomišljaju na samostalnu politiku…

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko
1 godina prije

Mislim da su Ameri vrlo blizu da ih ogromna većina Europljana počne mrziti, a onda se parametri drastično mijenjaju. Hrvatska je totalni vazal, ili okupirana ako ti je draže, ali mogu ti reći da su Ameri, tj. njihova politika, daleko najomraženiji među fakultetski obrazovanim ljudima, a i ovi “ostali” ih sve više gledaju s prijezirom. Bacite oko na komentare na hrvatskim režimskim portalima, u odnosu na prije par godina to je prava lavina gađenja američkom politikom.

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Pocetak kraja….pucanje po savovima.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

amerikanci su poručili europljanima da ne smiju koristiti mozak I vlastitu glavu. međutim bog je ljudima podario mozak I glavu a američka administracija traži da protivno božijoj volji europljani ne koriste mozak I glavu. ovo je misterija iz zone sumraka Ili s one strane razuma I trebat će je rješavati inspektori mulder I keli I neuropsihijatri

ps. u rusiji mogu kupiti kud I kamo jeftinijeg a kvalitetnijeg oružja a mogu doći I do novih tehnologija za svoju vojnu industriju. prema najnovijim informacijama I amerikanci su počeli kupovati s-300 ali stare verzije jer im rusija ne dozvoljava da kupe novije verzije s-300 a pogotovo s-400 ili s-500 koje rusija posjeduje. europa bi mogla kupiti npr. s-400 jer bi rusija to europi dozvolila

scorpio1959
Gost
scorpio1959
1 godina prije

Svašta! Ako ne reagiraju na takav odnos amerike, stvarno su papci. Isterat sve am vojnike iz Evrope. To je prvo. Neka ide banda na svoj kontinent. Ali Evropa nema m..a.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Scorpio,
nije stvar u mudima. O novcu je riječ. EU je impregnirana anglocionističkim kapitalom koji kola financijskim tržištem. To je novčani krvotok koji povezuje Europu i SAD, a dva srca krvotoka su u Londonu i New Yorku. EU i SAD su stoga kao sijamski blizanci sa sva srca, ali oba IZVAN Europe (VB nikad nije bila niti će biti Europa, bez obzira bila ili ne bila u EU). Operacija razdvajanja?. Dva srca ne žele tu operaciju, a nema ni kirurga na horizontu. Bez toga nema ni Europske vojske. Dakle, idemo dalje. Vazale koji su digli glavu smirit će poslušni vazali.
Nažalost, Europa je završena priča. Jedina preostala nada čovječanstva još su RF i NR Kina.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Evropa ima zaradi Ameriškega lova na nafto, v Evropi ogromno muslimanov. Evropa bo s krvavo plačala za umor gospoda Gadafija. ZDA pa niti krščanskih južnjakov nočejo v svojo ZDA. So ZDA sploh katoliki? Jaz mislim, da njihovo posredovanje po celem svetu povzroča samo trpljenje katolikom. Pred prihodom ZDA V Irak, v Sirijo in v Libijo so katoliki živeli. Po prihodu ZDA v Irak, Sirijo in Libijo so bili katoliki brez glav. Upam, da razumete, da bo isto z Iranom. Zdaj so Židje in katoliki v Iranu živi. Potem bodo mrtvi.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Mateja ne skrbi ,vse skupaj je en velik blef,Amerikanci ne bodo napadli Iran ker je za njih pretrd oreh bi pa židovskj kriminalci radi videli da bi se to zgodilo.So sosedje Irana premočni da bi to dovolili,v svojo trditev sem popolnoma prepričan .

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Trgovinski rat USA-Kina je dječji vrtič naspram ovoga
Zvjer se ogolila do kraja

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

A gdje ste vi naivni sto se dizete na spinove

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Kako se ono izlazi iz NATO pakta . . . 🙂

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Ajmoo oool !svih 27-28 premijera gaće na koljena tubu vazelina u ruku i. naginji se preko grede!!!!
Čekaju ulet”uncle Sam-a”
Ne mogu vjerovati da je kolijevka znanja civilizacija izuma demokracije i svega naprednog ,postala toliko nazadna ovisna o
Grupi razbojnika! strah,ovisnost,poltronizam ??
Uglavnom ljudska i. moralna bijeda ! Fuj …????

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Očito da se kasa prazni,sukob sa Kinom za svjetskog lidera je više nego izvjestan,dapače dolazi brže nego su najcrnji scenariji mogli predvidjeti,pa se krenulo u pretresanje evropskih nazovi partnera?Nejasni su evropski odnosi,što su sve potpisali Nijemci,koje su obaveze?Francuzi su zbog očito nesnosnih odnosa još 1964 napustili NATO,istovremeno sama EU je u interregnumu gdje nitko ne zna što će biti sutra,Ameri očito žure da stvari istjeraju na čistac prije nego se EU stabilizira?A Rusija čeka razvoj sa svojim adutima?Sve u svemu biti će veselo,tko poživi pričati će?

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

Ma tako nam i treba

Umjesto da Europa bude do Vladivostoka, Azija će biti do Krima , St. Petrsburga i Minska.
Umjesto da prigrlimo Rusiju gdje pripada u Europu i imamo zaokruženu energiju, hranu ,industriju i odbranu, nasilno je guramo u zagrljaj Aziji koja ju objeručke zove.
Paranoični britanski strahovi o približavanju i savezu Njemačke i Rusije,o ujedinjenju kontinentalne Europe postali su i naši strahovi.
Prodali su nam svoje strahove.
Strahovi koji su od nas stvorili vazalčiće.

E moja Europo bez vizije i kičme bolje nisi ni zaslužila

P.S:.
Što mislite da Rusi izađu s prijedlogom da izrade plinovod Moć Sibira 2, da li bi se Kinezi bunili?
Da li bi mislili da trebaju diverzificirati svoju opskrbu plina i da će postati ovisni o Rusima?

Meni se čini da bi prije rekli :” Čuj, je li možemo mi malo uletiti pa da paralelno gradimo i trojku?”

Go West
Gost
Go West
1 godina prije

E moja Ara, samo lud čovjek bi prigrlio Rusiju. Država u kojoj ubijaju novinare i Putinove neistomišljenike. Ostali su morali pobjeći kako bi sačuvali živu glavu ili izbjegli Putinov zatvor. Svi su ruski susjedi u strahu od ruske okupacije, a ti bi da se mi u Europi dobrovoljno naguzimo Rusima? Ukrajina i Gruzija su htjele pobjeći od ruske dominacije, pa ih je Rusija kaznila ratom i otimanjem njihova teritorija.

Ruske su tajne službe pobile na teritoriju Britanije desetak Rusa koji su tamo pobjegli, a ti govoriš da je Britanija – paranoična? Ti ne bi vidio rusku šaku ni kad bi te odalamila po licu.

Sve ove rusofile koji zazivaju rusku dominaciju, trebali bi otići u Sibir. Mi bi se riješili budala, a Rusija bi održavala svoje gulage.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Odbjegli špijun je posve legitiman cilj napada,on je briga zemlje domaćina,inače otvaraš samoposlugu? Rusi ne mogu biti dominantni,iz jednostavnog razloga jer ih ima malo,objektivno ne mogu pokriti ni svoj prostor?Jedina mogućnost za Evropu je suradnja sa Rusijom,dovoljno su veliko trziste,imaju novaca,nisu velikih zahtjeva?

Go West
Gost
Go West
1 godina prije

Odbjegli špijun nije nikakav legitiman vojni cilj. U ratu se ne smiju ubijati prema Ženevskim konvencijama civile i vojne zarobljenike, a kamoli u miru bivše špijune. A većina žrtava u Britaniji i nisu špijuni već politički neistomišljenici, poslovnjaci koji su pobjegli u Britaniju kad im je Putin oduzeo imovinu, a njih htio poslati u zatvor.

Rusa ima malo? Ima ih više od stanovnika u njegovim susjednim državama u bivšim sovjetskim republikama, a što se tiče oružja, imaju ga 100 puta više. Jedini ruski susjedi koji su izbjegli ruska maltretiranja tri su državice koje su uskočile u EU. Ali posljednjih godina i sama je EU žrtva ruskih podmuklih igara po principu “podijeli pa vladaj”, jer se EU zbog svoje fragmentirane političke konstrukcije podložna podjelama. Tako se primjerice Orban zalaže za odbacivanje liberalnih demokracija i preuzimanje ruskog političkog sistema (gušenje političkih opozicijskih stranaka, eliminacija kritičnih medija, oduzimanje neovisnosti pravosuđu..).A EU će biti još više rasklimana ulaskom rusofilske Srbije u tu integraciju.

Suradnja EU i Rusije? Pa najvjerniji ruski psić Lukašenko je odustao od politčkog entiteta nazvanog Savez Rusije i Bjelorusije kada je shvatio da Moskva ne želi ravnopravne članice već apsorpciju Bjelorusije u Rusiju. Ako dosad nisi shvatio, ruska politika se ponaša agresivno u želji za dominacijom. Ono što je Srbija na Balkanu, to je Rusija u Europi.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Odličan tekst, istina “crno na bijelo”.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Iako osobno nemogu smisliti Carstvo zla zvano US, potpuno su u pravu sto se tice njihovog odnosa prema EU. Svoj poslijeratni standard zemlje zapadne Evrope mogu, prije svega, zahvaliti US, pogotovo Njemacka! Desetljecima mnoge zemlje zapadne Evrope koriste Nato ( US) za svoj interes ( Njemacka najvise), vire iz US supka, slijede ga hijene po svijetu i gledaju gdje ce sta zgrabiti. Jbg, stigao racun od US na naplatu. I sta cemo sad?! Suprostavice se hrabri Evropljani US?! Hoce, naravno ????!!

davor
Gost
davor
1 godina prije

Reketarsko udruženje NATO nastavlja svoje bratoubilačke projekte zauzimanja Heartlanda.

Kaligula
Gost
Kaligula
1 godina prije

Imperija, pre skoro očekivane borbe za opstanak, prvo mora doterati vlastite vazale u red.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

INACE U OSNOSIMA SA KAUBOJIMA STARA DAMA JE UVIJEK VOLJELA DA BUDE NA KOLJENIMA…………………..

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

EU je isto sto i NATO ista svrha isto zlo samo 1 civilno a drugo vojno.Da je EU za evropljane negativno evo 1 primjer.Godine 1999 kad se napadala SRJ Srbija i CG poruseni su mostovi na Dunavu i tako je mjesecima sprecena plovidba tom rijekom zilom evropskog transporta i stete za evropske drzave su bile ogromne.
Da li je ijedna drzava Evrope barem pokusala da to zlo sprijeci ?
Ne nijedna nije smjela Ujka Semu da kaze a kamo li da nesto ozbiljno urade.
Zamislimo se da neka Azijska drzava npr.Kina ,Indija bombarduje mostove na rijeci Sen Loran zili kucavici izmedju Kanade i USA ….

Evropljani su se cak utrkivali ko ce vise,jace i uzasnije da evropsku drzavu skenjaju i da Dunavske mostove ruse bez obzira na vlastite stete.

Dakle gazda EU je isti gazda ko i u NATO .Ehhh bijede od Germanije i Francuske ….pihhhh

Sas
Gost
Sas
1 godina prije

Kurgane, za razliku od NATO-bombardiranja Srbije, ti si pao s Marsa. Goroviti o nekakvim srušenim mostovima, a potpuno ignorirati što je dovelo do rušenja mostova je idiotski. Ako si iz Hrvatske, valjda ti je poznato da je Srbija primjerice sravnila Vukovar sa zemljom. Ako si iz BiH, valjda ti je poznato da su srpske vojske počinile genocid nad Muslimanima i etničko čišćenje nad Hrvatima. Ako si iz Srbije, trebalo bi biti poznato da je Milošević za kosovske Albance pripremio srebrenički scenarij, koji nije ostvaren jer je NATO porušio, između ostalog, mostove za kojima naričeš.

Ako već kukaš, bilo bi humano da kukaš za žrtve srpske agresije, dakle na desetke hiljada mrtvih ljudi, a ne blesave mostove.

Kelsos
Gost
Kelsos
1 godina prije

Babiću, srećo što to pišeš? “Amerikanci vjeruju da su pobijedili u Prvom i Drugom ratu?” Meni se čini da je to fakt, a ne vjerovanje, jer nisam primjetio da Austro-Ugarska ili Treći Reich još postoje. Ako tvrdiš da postoje, brzo javi kako se zove habsburški car ili aktualni Führer. Prvi je svjetski rat Carska Rusija izgubila, a u Drugom, Staljin je sporazumom Ribbentrop-Molotov hranio ukrajinskim žitom nacističke vojnike i gonio njihove tenkove na Pariz kavkaskom naftom.

Ako se ovaj portal zove Logično, onda bi možda bilo vjerodostojno da se promisli što je logično i iz američke perspektive. Možda je njima logično da im se ne da i treći put završavati europske ratove američkim životima. Isto tako, pristrana je tvrdnja da je Amerika nametala Europi NATO savez. U hladnom je ratu zapadna Europa bila životno zainteresirana za američki vojni štit kako u Berlin i Pariz ne bi umarširali sovjetski tenkovi kao što su umarširali u Budimpeštu ili Prag. Amerika nije nikoga tjerala da uđe u NATO ili prisiljavala da ostane u toj vojnoj organizaciji, pa kad je Francuska izašla iz njega, ništa se bitno u Washingtonu nije dogodilo.

Kako kod bilo, Europi je jeftinije plaćati Amerikancima obranu nego stvarati vlastitu zajedničku ratnu strukturu. K tome, Europljani do pojave Trumpa nisu nikad, izuzev Velike Britanije, plaćali dva posto BDP-a kao što su obećali. Uz to, micanjem Amerike, Europa bi praktički ostala bez nuklearne sile. U europskim članicama NATO-saveza samo Francuska i U. K . posjeduju takvo oružje, ali najviše ga imaju 10 puta manje nego Rusija.

igi
Gost
igi
1 godina prije

….ww1 je carska rusija izgubila – vjerovatno i jeste ali poraz nije potpisao car već vlada kerenskog…carske rusije je nestalo još u aktuelnom ratu…međutim zanemaruješ jedno..a to da ww1 ima nastavak…ono produžetke u kome su boljševici došli do visle…kažeš staljin je hranio nacističke vojnike…a što ne bi…gledaj…francuska,britanija,poljska tih godina bili su neprijatelji SSSRu koliko i njemci 1941….nego možda ne znaš…čitava evropa radila je za nacistički stroj nakon 1939. od francuske do turske…sjećam se na sutjesci peko dapčević je na njemačkoj kapi našao markicu koja je pokazivala da je proizvedena u višijevoj francuskoj….itd,itd…

Kelsos
Gost
Kelsos
1 godina prije

Prvi svjetski rat nakon ruske kapitulacije nije imao nastavak. Boljševici su Njemačkoj predali toliko teritorija da se ona udvostručila. Francuska, Britanija i Poljska nisu priznavali sovjetsku vlast, ali nepriznavanje je vrlo daleko od ratnog stanja. Kao da kažeš da primjerice danas Španjolska napadne Kosovo jer ga je odbila priznati. Nije radila čitava Europa za nacistički ratni stroj već samo porobljena. Kad je Staljin potpisao pakt sa Hitlerom to je učinjeno dobrovoljno s pozicije suverene države.

igi
Gost
igi
1 godina prije

.svašta..ti nepriznavanje kosova uspoređuješ sa sovjetskom državom kao da je problem u teritorijalnom priznanju a ne u ideologiji koje su međusobno suprostavljene….koliko je meni poznato nakon ww1 njemačka je smanjena…francuska,britanija,poljska,amerika ratovale su 1920.protiv SSSRa tj boljševika…znači samo 19 godina prije ww2..na dnu baltika još uvijek leže britanske podmornice potopljene od sovjeta…kažeš porobljena…varaš se višijeva francuska nije porobljena na nju nije stupila njemačka noga u prvim godinama rata…bugarska,mađžarska,rumunjska,italija,austrija,španjolska nisu porobljene…itd…nego da ti priznam…i ja da sam na mjestu brke potpisao bih isti pakt s hitlerom…

Kelsos
Gost
Kelsos
1 godina prije

Igi, malo mi je naporno raspravljati o povijesno-političkim temama s nekim tko je s njima upoznat samo ofrlje. Uopće nije bitan razlog za nepriznavanje Kosova od strane Španjolske i sovjetske revolucionarne vlasti od strane mnogih tadašnjih vlada. Korelacija se odnosi da nepriznavanje vlada i država ne znači ratno stanje. Kažeš da su neke države ratovale protiv boljševika samo 19 godina prije Drugog rata. I Španjolska je ratovala prije 19 godina u sklopu NATO saveza protiv srpske vlasti na Kosovu, ali to ne znači da će i danas ratovati jer je odbila priznati Kosovo.

Ali to je sporedna tema, važnije je tvoje opravdanje pakta između Staljina i Hitlera jer su, kako kažeš, “Francuska, Britanija i Poljska bili neprijatelji SSSR-a”. Budući da je Hitler već u Mein Kampfu objavio zločinačke namjere, pravdati savezništvo nacističke Njemačke i Sovjetske Rusije neprijateljstvom Engleske, Francuske i Poljske je groteskno. Za tvoju informaciju, Staljin je umislio da će zajedno sa Hitlerom vladati Europom, jer mu je Hitler privremeno prepustio okupaciju istoka Europe.

Što se tiče višijevske Francuske, valjda je jasno da je ona nastala kao posljedica poraza francuske vojske. Njeni ministri su bili marionete koji su se samovoljno trudili udovoljiti nacistima, pa su donijeli primjerice antisemitske zakone koji su bili rigidniji od nacističkih. Slično je bilo i sa ostalim državama koje spominješ osim Austrije koja se referendumom priključila nacističkoj Njemačkoj i Španjolskoj koja je bila neutralna. Dakle, većina Europe je bila porobljena i morala je svoje resurse dijeliti sa nacistima. Staljin 1939. nije bio porobljen već samo pohlepan prema tuđim teritorijima. Kažeš da bi i ti potpisao sporazum s Hitlerom. To možda govori o tvome moralu, jer je Staljin tim sporazumom pobio ili izručio nacistima njemačke komuniste koji su pobjegli pred nacistima u Moskvu misleći da su ondje spašeni.

Nije sporno da je Njemačka nakon Prvog rata smanjena. Mislio sam da sam jasno napisao da je Njemačka udvostručila svoj teritorij kad je prisilila Rusiju na kapitulaciju. Ako to nisi uspio pročitati iz prvog pokušaja, možda ćeš iz drugog.

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

I onda se cudite sto istresani Kim raketman mora svako malo ispaljivati raketice. Zna momak sta ga cuva.
Brzo bi mu govedari urlali ispod prozora sa momcima iz banke.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Europa treba, što prije, napraviti vojno-politički savez s Rusijom i riješila bi gomilu problema.

wes
Gost
wes
1 godina prije

Ivane, nitko s Rusijom nije sreću našao. Rusija je gomila problema, ako ne vjeruješ, možda bi bilo poučno da malo odeš tamo umjesto što zazivaš rusku čizmu. Putin je pobio oko 300 novinara, aktivista za ljudska prava i oporbenih političara. Ako u Rusiji razviješ zastavu duginih boja na javnom mjestu, dobit ćeš 40 dana zatvora, a ako nešto otpjevaš protiv Putina, ne gine ti Sibir.

U Rusiji caruje korupcija Putinovih prijatelja, a sam Putin koji je prije nego što je postao špijun i političar, živio u socijalnom stanu. Danas je vjerojatno najbogatiji čovjek na svijetu s milijardama na tajnim računima, dvorcima i jahtama. To nije zaradio svojim poslovnim uspjesima već političkom represijom. A takve neznalice koje slobodarsku Europu guraju diktatorskoj Rusiji, naše živote će gurnuti u totalitarizam.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

ZDA bodo toliko časa podpirale desne skrajneže (vahabiti so skrajno desni) da bodo končali kot Stari Rim. Samo, da bodo tokrat Indijci prišli v Washington in naredili svetovni mir. Za zmeraj. To pa pomeni, plačilo za zločine nad Indijanci in Vietnamci.

Baba
Gost
Baba
1 godina prije

Uh povuci vodu majstore….

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

A sta ako se Njemacka i Francuska okrenu Rusiji i Kini da im osiguraju zastitu?

gledamvas
Gost
gledamvas
1 godina prije

Decki, pljunuli ste na jaku i relativno veliku drzavu YU svi vi domoljubci, samo se sjetite svih gadosti a sad vam smeta Usa. USA je nemilosrdna ili ste sa nama ili protiv stoko sitnih zuba.Na koncu sve se placa

Niko
Gost
Niko
1 godina prije

Treba tu gamad kravarsku izbacit iz Europe skupa sa britancima i poljacima

Muppet shou
Gost
Muppet shou
4 mjeseci prije

Gamad masonska i njihove fukare

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
55
0
()
x