Sastanak je prerastao u stranačke svađe nakon što ga je ukrajinski lider neočekivano otkazao

SAD i Zelenski
13 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski iznenada je otkazao brifing sa američkim senatorima i zvaničnicima Bijele kuće u utorak zbog zastoja u “posljednjem trenutku” , prema visokorangiranom demokratu. Sjednica je tada zahuktala, jer su poslanici pomjerili fokus na debatu o američkoj graničnoj politici i nastavku pomoći Kijevu.

Tim Zelenskog je prekinuo virtuelno pojavljivanje samo nekoliko trenutaka prije nego što je planirano da se nastavi, rekao je lider većine u Senatu Chuck Schumer, napominjući da se nešto dogodilo za lidera bez detaljnijeg objašnjenja.

Očekivalo se da će zvaničnici administracije ponuditi najnovije informacije o ogromnom paketu vojne pomoći za Izrael i Ukrajinu koji je trenutno u pregovorima u Kongresu, a Bijela kuća je više puta pozivala zakonodavce da usvoje. Neki poslanici GOP-a nastojali su da povežu novu pomoć Ukrajini sa finansiranjem američkih graničnih agencija, s više senatora koji prijete da će obustaviti račun o potrošnji ukoliko ne uključi željene odredbe za kontrolu imigracije.

Nakon iznenadnog otkazivanja Zelenskog, brifing je postao sporan, a neki republikanci, uključujući senatore Deb Fischer i Mitta Romneya, čak su rano otišli.

„Poenta je da tamo dole nema odgovora ni na jedno pitanje“, rekao je Fišer za Defense News, dodajući „Imali smo ga“. Ona je naglasila da je ranije podržavala sve zakone koji podržavaju Ukrajinu, dodajući da je Bijeloj kući „bolje da se brine. Jer sam sve podržao.”

Najviša budžetska službenica predsjednika Joea Bidena, Shalanda Young, upozorila je da je Washington “bez novca” za Kijev ranije ove sedmice, navodeći da ćemo “bez akcije Kongresa, do kraja godine, ostati bez resursa za nabavku više oružja i opreme za Ukrajinu i da obezbedi opremu iz američkih vojnih zaliha.”

Nastavila je da je do sredine novembra Pentagon potrošio 97% od 62,3 milijarde dolara koje je dobio za Ukrajinu ove godine, dok su State Department i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potrošili 100% dodijeljena sredstva. Bajden je zatražio ogroman paket potrošnje vrijedan 106 milijardi dolara za financiranje nekoliko prioriteta njegove administracije, odnosno vojne pomoći Ukrajini i Izraelu, ali se suočava sa protivljenjem sve skeptičnije Republikanske stranke.

Iako je Zelenski na kraju odustao od brifinga Senata bez objašnjenja, njegov šef kabineta Andriy Yermak se u utorak osobno pojavio na Capitol Hillu kako bi lobirao za dodatnu pomoć Ukrajini. Tokom govora u američkom Institutu za mir u Washingtonu, zvaničnik je rekao da se Kijev suočava s “velikim rizikom” poraza ako Washington prekine svoju vojnu podršku.

“Na kraju smo našeg užeta u pogledu postojećeg finansiranja”, rekao je neimenovani savjetnik Zelenskog za Politico, dodajući da novac neće “ići dalje od decembra”.

KongresSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Name
4 mjeseci prije

Nisu partizanske već stranačke svađe.

tihobl
4 mjeseci prije

Nije lud da se ukljuci pa da ga piraju za dvije jahte sto je kupio i razna neugodna pitanja.

Ico
4 mjeseci prije

Taktika je : MOJ TE MOTA OKO PLOTA!

Dux
4 mjeseci prije

Još prije godinu i pol dan sam napisao komentar na temu Američke (tj. NATO) pomoći Ukraini, sva logična razmišljanja ( svih nas normalnih ) su išla u smijeru zasićenja i ratnog zamora. Tada sam komentirao da je Amerika za Ukrainu daleko i predaleko i dok Ameri budu imali nekakav interes bit će tu, a Rusija je susjed i tako će ostati za sva vremena i opet će ( kad- tad) Ukraina MORATI naći suživot sa Rusima, i što više budu odugovlačili biti će teže i kompliciranije…..kako će ovo sve završit….pokazat će vrijeme, ali sam siguran da će Rusi dobiti ono što budu htjeli.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Ukrajinu navukli na rat, a sada će ostati ratno siroče.

44 milijuna stanovnika Ukrajine je izuzetnima tek kolateralna šteta u njihovom Svetom ratu kontra Rusa – nema veze što je Hladni rat završio prije 34 godine.

Izuzetni niti zbrinjavaju, niti useljuju Ukre, a štamparija dolara radi po potrebi.

tuf
4 mjeseci prije

Yermak se kao zamjenski klaun na Capitol Hillu pojavio u maslinasto zelenoj vojnoj odori, zar misli da taj reklamni trik i dalje pali? It’s time to move on, man! Take your money and run!

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Neće Ukraine propasti već Zeleni i njegovi gangsteri ; A i vrijeme je bilo 🤷 ! Biti će interesantno za vidjet gdje se kani skloniti jer sada Ukrainaca ima posvuda a malo tko ga ne želi ubit , tak da tko god ga primi , valja mu računar na mogućnost ” domaća terrorisma ” ⚠️ …

Max
4 mjeseci prije

Zeleni sluti da mu se bliži kraj.

Josip
4 mjeseci prije

Sto sve sebi ta nistarija dozvoljava..

nessy
4 mjeseci prije

Tako treba, ima Zeleni pravo, treba zube pokazati. Dali su mu sugavih cca 100.000.000.000 $. Sta oni misle sa tim sitnisem. Neka im otvoreno kaze ‘odhebite skrti govnari, dok mi ne date barem 200-300 miljardi, nema razgovora. Pa sta oni misle? On je drzavnik 21. stoljeca, koji je uvjeren u pobjedu, pa makar poginuli svi koji hodaju (a i ostali). Svi ti visokoskolovani generali pojma nemaju, pa valjda on moze voditi rat i bez njih. I jos ti smijesni ameri traze, sada vec inzistiraju, da navede gdje su otisli toliki novci. Normalno da je uvrijedjen. Pa nece on valjda zajmodavcima pravdati na sto je spickao lovu. Samo naprijed Zeleni, dok jos mozes. Ovakvog idiota planeta jos nije vidjela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI