Saudijci otimaju humanitarnu pomoć Jemenu, ali je vijest američka zapljena „iranskog oružja“

Djeca Jemena
4 komentara

Jedna od najnezahvalnijih zadaća je demantirati vijest korporativnih zapadnih medija, a koju su već proširili takozvani „objektivni portali s određenom dozom simpatija prema otporu kojeg slobodan svijet pruža imperijalizmu i neoliberalizmu“. Tako je jedan hrvatski portal citirao State Department i objavio vijest „kako su Amerikanci u Arapskom moru zaplijenili iransko oružje i rakete, najvjerojatnije namijenjeno Jemenu“.

„Prema navodima State Departmenta oružje je zaplijenjeno 25. studenog, kada je američki vojni brod obavio nadzor jednog trgovačkog broda u međunarodnim vodama ispred jemenskih obala“, stoji u vijesti objavljenoj 6. prosinca.

Zapravo, ovu su vijest od zapadnih medija objavili samo Voice of America, Reuters, Associated Press i još neke agencije, te katarska Al-Jazeera, saudijska Al-Arabiya sa svojim ograncima u Europi, te izraelski Haaretz. Neki navode kako to oružje „ima veze s Iranom“, ali ne i da je iransko, dok drugi tvrde kako je upravo iranske proizvodnje.

Kakogod bilo, ovo „otkriće“ je bilo povod da odbjegla „vlada“ Mansura Hadija prijavi Iran za kršenje međunarodnog embarga, što je učinio i američki State Department.

Takozvana “jemenska vlada“ koju podržava Saudijska Arabija sa saveznicima je pozvala je u subotu Ujedinjene narode na poduzimanje čvrstih koraka protiv Irana kako bi prestao opskrbljivati oružjem Huti „pobunjenike“, kako jemensku vojsku i njihove saveznike iz redova šiitskih narodnih milicija zovu na Zapadu, pa i mnogi u našim medijima, čvrsto se držeći narativa State Departmenta.

“Oduzimanje iranske pošiljke oružja namijenjene Hutima, od strane američke mornarice u Arapskom moru, potvrđuje kontinuirano krijumčarenje oružja od Irana kako bi se ubijali Jemenci, gađale susjedne zemlje, prijetilo regionalnom i međunarodnom pomorskom prometu”, stoji u izjavi odbjegle vlade Mansura Hadija.

I istoj optužbi se dodaje kako je “brod je zaplijenjen u jemenskim teritorijalnim vodama pokraj otoka Kamarana, a preliminarne informacije govore da je trebao istovariti oružje u blizini otoka na malim ribarskim brodicama”.

Na internetu nisu dostupne slike zaplijenjenog broda, a nije ih objavio ni State Department. Odnosno, objavio je samo fotografije oružja iz skladišnog prostora unutar broda, koji je mogao biti usidren bilo gdje.

Oružje koje je Iran navodno „poslao Huti milicijama“
FOTO: Oružje koje je Iran navodno „poslao Huti milicijama“

Što kaže Sana?

No, kako postoje i drugi izvori, oni jemenski ili Ujedinjenih naroda, bilo je lako provjeriti ili barem usporediti ovu informaciju s drugim izvorima, što bi trebalo biti pravilo, a ne iznimka pri pisanju ovako teških optužbi protiv Teherana.

Na engleskom jeziku je još uvijek dostupna stranica Shiite News, koja objavljuje vijesti iz jemenskih, libanonskih, iračkih, iranskih i drugih medija, što olakšava pregled gorućih informacija.

Tako je 5. prosinca, prije nego je State Department objavio svoje „veliko otkriće“, jemenska televizija iz Sane objavila vijest da je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom presrela i zaplijenila više desetaka brodova koji su prevozili naftne derivate i hranu namijenjenu arapskoj zemlji koja je pogođena sukobom i proživljava tešku humanitarnu krizu. Jemenski dužnosnici iz Sane kažu da su brodovi prije ulaska u jemenske like pribavili sve potrebne dozvole od Ujedinjenih naroda.

Dužnosnik u lici Al-Hudayda je u srijedu televizijskoj mreži Al-Masirah na arapskom jeziku rekao kako je u luci Jizan na jugozapadu Saudijske Arabije zadržano desetak brodova.

Dodao je da su plovila prošla kontrolu Ujedinjenih naroda i imali su sve potrebne dozvole za isporuku goriva i pomoći jemenskom narodu koji je na zapadu zemlje u poputnom okruženju.

Primjedbe dolaze dan nakon što je Yemen Petroleum Company priopćila kako koalicija predvođena Saudijskom Arabijom uporno odbija dopustiti tankerima da plove prema Jemenu i da tamo iskrcavaju svoje pošiljke.

U priopćenju se navodi da Saudijci drže pet brodova natovarenih benzinom i dizelom, samo kako bi povećali patnju jemenskih civila. Brodovi navodno nose 84 837 litara benzina i 53 004 litara dizela.

23. studenoga je jemenski ministar za javno zdravstvo i stanovništvo rekao je kako se procjenjuje da svakih 10 minuta od gladi umre jedno dijete mlađe od pet godina, upozoravajući da je zbog blokade koju predvodi Saudijska Arabija porasla smrtnost novorođenčadi.

“Prestanite prolijevati suze za našu djecu koja su ubijena, jer u vašim međunarodnim izvještajima nema vjerodostojnosti i oni ne pomažu u ublažavanju ove tragične situacije”, rekao je ministar zdravstva Taha Al-Mutawakel u obraćanju Ujedinjenim narodima.

Jemenski ministar također je rekao da UN do sada nije uspio otvoriti humanitarni medicinski zračni most za jemenske civile koji se ne mogu liječiti u ratom pogođenoj zemlji.

Dakle, imamo vijest koju objavljuje State Department nekoliko sati nakon obraćanja jemenskog ministra Taha Al-Mutawakela u Ujedinjenim narodima, koji traži da se Sanom uspostavi zračni most kako bi se izbjegle patnje civila? Nekoliko sati poslije prokazivanja nekoliko fotografija „iranskog oružja“ u Washingtonu,   više nitko ne spominje gorivo i humanitarnu pomoć koju je, iako je imala dozvole Ujedinjenih naroda otela Saudijska Arabija, već se traže sankcije protiv Irana za kršenje embarga na izvoz oružja u Jemen.

To da Iran pomaže jemensku vojsku nije nikakva tajna, ali ovako „preklapajuće vijesti“, od kojih je ona važnija, koja se tiče humanitarne pomoći, potpuno zanemarena, a kao eksplozivna se objavljuje ona o „iranskom oružju“, sugerira da nešto s „iranskim kršenjem embarga“ nije u redu. Koliko se da primijetiti, to da Saudijci otimaju brodove s legalnom humanitarnom pomoći Jemenu za mnoge uopće nije vijest, ali jesu nekoliko strojnica, projektila i navodnih „sofisticiranih projektila“ s kojima je Huti borici ugroziti regionalnu stabilnost i slobodu međunarodne plovidbe.

Podsjetimo, Saudijska Arabija i njeni regionalni saveznici su u ožujku 2015. godine, uz američku podršku, pokrenuli genocidni rat protiv Jemena s ciljem vraćanja vlasti bivšeg predsjednika Mansura Hadija na vlast i rušenja pokreta Ansarullah.

Američki projekt o oružanim sukobima ACLED procjenjuje da je rat u Jemenu protekle četiri i pol godine odnio više od 100 000 života. Rat je također teško utjecao na infrastrukturu u zemlji, uništavajući bolnice, škole i tvornice. UN kaže kako 10 milijuna Jemenaca pate od ekstremne pothranjenosti, a preko 24 milijuna ih hitno treba humanitarnu pomoć, upravo onu koja im je oteta i sada je u saudijskoj luci Jizan.

VOA News / PressTV / Shiite News

Hutirat u Jemenu
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Vrlo zanimljiv slijed događaja, Ovaj jemenac u UN-u traži da Barbarija vrati humanitarnu pomoć i da se uspostavi zračni most sa Sanom i Ameri odjednom “zarobe brod pun iranskog oružja”, Broda na netu, naravno, nema. Ali ima oružja. I isti dan svi mediji zaborave ministra i pišu o “fantomskom brodu”. Mislim da su Iranci malo pametniji nego da šalju brodove u more gdje sve vrvi od američkih i drugih vojnih brodica, brodova, aviona, radara itd. Koji je ovo naš portal , što nije htio reći

Mateja
4 godine prije

Tudi Ratko in Radovan sta mislila…

Max
4 godine prije

i mislio sam da nije istins ima Jemen i starih zaliha oružja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI