Saudijska Arabija brani smanjenje nafte, otkriva američki zahtjev

Pumpa gorivo
15 komentara

Saudijska Arabija je saopćila da je odluka OPEC-a da smanji proizvodnju nafte zasnovana isključivo na ekonomskim razlozima, a ne na politici, te da je organizacija odoljela pritisku Sjedinjenih Država da odgodi taj potez na nekoliko sedmica.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije objavilo je u srijedu saopćenje u kojem je odbacilo navode da je smanjenje nafte bilo namijenjeno Rusiji, ističući da kraljevina ne “zauzima strane u međunarodnim sukobima” niti donosi “politički motivisane” odluke.

“Ovi rezultati se temelje isključivo na ekonomskim razmatranjima koja uzimaju u obzir održavanje ravnoteže ponude i potražnje na naftnim tržištima, kao i cilj da ograniče volatilnost koja ne služi interesima potrošača i proizvođača, kao što je uvijek bio slučaj unutar OPEC-a. +” , saopštilo je ministarstvo, dodajući da su smanjenje odobrile “jednoglasno sve države članice” organizacije.

Dok je Washington predložio “odlaganje odluke OPEC+ za mjesec dana” , Ministarstvo vanjskih poslova je reklo da bi američki zvaničnici bili obaviješteni da bi takvo odlaganje “imalo negativne ekonomske posljedice”.

Wall Street Journal je prvi izvijestio o zahtjevu Sjedinjenih Država, napominjući da je Rijad tu ideju smatrao “političkim gambitom administracije Joea Bidena kako bi se izbjegle loše vijesti uoči američkih posrednih izbora”.

Međutim, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC), Adrienne Watson, demantirala je tu karakterizaciju, rekavši da su američki zvaničnici “doveli u pitanje saudijsku analizu da će cijena nafte pasti i pozvali ih da sačekaju i vide kako će tržište reagovati. ”

“Kategorički je pogrešno povezivati ​​ovo sa američkim izborima,” rekao je Watson. “Radi se o uticaju ove kratkovide odluke na globalnu ekonomiju.”

Predsjednik Bajden oštro je odgovorio na smanjenje proizvodnje, sugerirajući da bi taj potez pomogao Moskvi da ostvari veće cijene za svoj izvoz energije, dok zapadne nacije nastoje ugušiti rusku ekonomiju u znak odmazde za rat u Ukrajini. Bajden je također obećao “posljedice” za Saudijsku Arabiju, i iako nije elaborirao šta bi to moglo značiti, glavni glasnogovornik NSC-a John Kirby kasnije je rekao novinarima da će Bijela kuća preispitati američko-saudijski odnos kako bi osigurala “da služi našoj nacionalnoj sigurnosti interesovanja.”

BidenOPECSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Saudi naplatiće vam to Ameri. ije se lako otet iz njihovog zagrljaja.

tihobl
1 godina prije

Bajden ce do kraja godine sprziti americke rezerve i rezerve svojih saveznika.

tuf
1 godina prije

Dokaz koliko su Biden i njegova administracija patetični kada po svijetu prijete samo kako bi im pred izbore bili bolji izgledi na domaćem terenu.
Samo se pribojavam da će, uslijed poplave loših vijesti za američke građane, zaista napraviti kakav generalni false flag u Ukrajini kako bi prikrili smrad svojih Build Back Better odluka i homogenizirali glasačko tijelo. Kirby se danas izlanuo: “SAD i NATO su opasno blizu toga da se uključe u rusko-ukrajinski sukob”

Max
1 godina prije

Sve manipulacije naftom uvijetovane su političkim igrama i ciljevima,

Dokurčilomi
1 godina prije

Ma kako vas nije sramota ne slušati naređenja sa Wall Streeta.

Nekoime
1 godina prije

Amerikanci će povući trupe i ostaviti Saudijsku Arabiju bez zaštite. Od koga?

1 godina prije

Poluga za III SR je dijelom u rukama ksa..

1 godina prije

🇷🇺🇪🇺 Вицепремијер Русије Александар Новак је, коментаришући предлог Урсуле фон дер Лајен потрошачима да пошаљу повећане рачуне у Русију, посаветовао шефицу Европске комисије да повећане рачуне за гас и струју пошаље политичарима који су одустали од руског гаса и дугорочних уговора за снабдевања енергентима.

Poslednjikorak
1 godina prije

Go qraz.

Promatrac
1 godina prije

Nista, kako se tope americke rezerve i kako OPEC smanjuje proizvodnju, mozemo ocekivati veci rast cijena na medjunarodnim trzistima, samim time veci inflatorni pritisak na cijene.
E sad, zec lezi u tom grmu iz kojeg sredisnje banke vrebaju mjerama protiv inflacije, mjere koje su vec gotovo slomile neke ekonomije, ukljucujuci Ujedinjeno Kraljevstvo.

Jedan je scenarij postepeno unistenje ekonomije, resetom i zamjenom s novim monetarnim poretkom, a drugi nauciti zivjeti s inflacijom sto FED kategoricki odbija.

Budite konsistentni i javljajte naredne mjere sredisnjih banaka SAD i EU jer ce to odredjivati koliki ce sok na nas ostavljati OPECovo smanjenje proizvodnje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI