Saudijska Arabija odustaje od izraelskog mirovnog sporazuma

Savez Izraela i Saudijske Arabije
16 komentara

Saudijska Arabija suspendovala je planove za normalizaciju odnosa s Izraelom usred rata koji je u toku s palestinskim militantima Hamasa, javio je Reuters u petak. Uz podršku SAD-a, sporazum bi bio diplomatski uspjeh za Washington i strateški udarac Iranu.

Prije iznenadnog napada Hamasa na Izrael u subotu, Saudijska Arabija i Izrael približavali su se sporazumu kojim bi sunitska kraljevina priznala jevrejsku državu, pri čemu bi Saudijska Arabija dobila odbrambeni pakt sa SAD-om i naprednije američko oružje u zamjenu , iako je Bijela kuća naglasila da precizni uslovi tek treba da budu razrađeni.

S obzirom na to da izraelski ratni avioni neprestano bombarduju Gazu od subote i da je invazija na palestinsku enklavu navodno neizbježna, saudijski zvaničnici su pauzirali sporazum kako bi izbjegli val bijesa u muslimanskom svijetu, izvijestio je Reuters, pozivajući se na dva izvora bliska Rijadu.

Izvori su naglasili da sporazum nije trajno odbačen, ali da će Rijad vjerovatno zahtijevati da svaki budući sporazum uključuje značajne ustupke Palestincima s izraelske strane.

Gotovo 2.000 ljudi, uključujući 583 djece, ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Gazu, prema posljednjim podacima palestinskog ministarstva zdravlja. Više od 1.300 Izraelaca je umrlo od subote, a vjeruje se da se više od 100 nalazi u zarobljeništvu Hamasa u Gazi.

Oštar odgovor Izraela, uključujući nametanje potpune opsade Gaze, zbližio je muslimanske susjedne zemlje. Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman i iranski predsednik Ebrahim Raisi razgovarali su telefonom u sredu, što je njihov prvi razgovor otkako su dva geopolitička rivala ponovo uspostavila diplomatske odnose u dogovoru koji je posredovao Kine u martu.

Iranski državni mediji rekli su da je par razgovarao o “potrebi okončanja ratnih zločina protiv Palestine”, dok su saudijski državni mediji rekli da je princ obećao da će uložiti “sve moguće napore… da zaustavi tekuću eskalaciju”.

Iran se ogorčeno protivio planiranom sporazumu o normalizaciji, kojim bi se njegova dva glavna regionalna protivnika zbližila, pri čemu bi jedan ušao u formalni savez sa SAD. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei također je upozorio cijeli arapski svijet protiv normalizacije odnosa sa “cionističkim režimom” u Izraelu.

Manje od nedelju dana prije napada Hamasa, Khamenei je Izrael nazvao “rakom” koji će “ako Bog da, biti iskorijenjen rukama palestinskog naroda i snaga otpora u cijelom regionu”.

gazairanIZRAELPalestinasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Članak na Indexu, naslov “Goldstein: Ako je u Gazi ubijeno 500 djece, za to je kriv Hamas, a ne Izrael”, lako ga nađete na netu.Iznenadila me kvaliteta komentara na tekst. Što se tiče Saudijske Arabije, primjetno je da su se oteli sa lanca izuzetnih. Izgleda da je ključno bilo prozivanje saudijskog princa MbS za ubojstvo saudijskog novinara Khasoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine kada je išao izvaditi dokumente za vjenčanje. Po želji izuzetnih, ušli su u vrlo krvavi i genocidan rat u Jemenu 2014. godine koji se medijski zanemaruje – UN procjenjuje da je više od 150.000 ljudi poginulo u Jemenu, a više od 227.000 mrtvih kao rezultat stalne gladi i nedostatka zdravstvenih ustanova zbog rata, a i to su podaci sa krajem 2021. godine. Prošle godine se tamo situacija počela smirivati saudijsko-iranskim dogovorom temeljem kineskog posredovanja. Isto tako, Saudijska Arabija dogovorila je nedavno sa Rusijom i drugim državama članica… Čitaj više »

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Hm. Napokon se netko sjetio tog sporazuma Izraela i SA. Ali, ima još. Ovdje se navode neke nove stvari: Hamas. “Osnovan je 1987, kao deo Muslimanske braće, kada je Amerika krenula u osnivanje i upotrebu islamskih pokreta u borbi protiv Sovjetskog Saveza u Avganistanu. Kao zapadni instrument Hamas je od početka imao bliske veze sa zvaničnim Izraelom i njegovu podršku. Na izborima 2007. Hamas ubedljivo i legitimno pobeđuje u Gazi čime je i ispunjen jedan od zapadnih i izraelskih ciljeva da se politički razbiju Palestinci i umanji moć PLO ili Fataha. Uprkos čestim sukobima Hamas je ostao u kontaktu sa izraelskim vlastima i vojnom obaveštajnom službom a i premijer Netanijahu se pre nekoliko godina, kako tvrde izraelski mediji, zalagao za podršku Hamasu. Drugim rečima, Hamas je suprotno javnom ponašanju u dubokoj vezi sa Zapadom i izraelskim vlastima što nameće dilemu pozadine ovog najnovijeg rata… Rusija nema nikave veze sa Hamasom,… Čitaj više »

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Nastavak. “To je ambijent rata, ali u osnovi njegova pozadina su tektonske geopolitičke promene na Bliskom istoku. Ključne zemlje Bliskog istoka su napustile dominaciju Zapada i … U tom porazu američke politike na Bliskom istoku jedna od žrtava je i Izrael koji je praktično ostao usamljen. I onda se aktuelna vlada Izraela počela približavati Rusiji pa je prvo prestala da isporučuje oružje Ukrajini a potom povukla svojih 559 vojnih savetnika iz Ukrajine. Usledio je zatim zahtev Rusiji da i ona bude garant bezbednosti Izraela. Sve to je ozbiljno uzdrmalo odnose premijera Netanijahua sa Vašingtonom. Mnogi i u tome vide razloge za rat i da je, u stvari, iniciran iz Izraela i nekih centara moći u Vašingtonu. Pored OPSTANKA NA VLASTI NETANIJAHUA, ratom se, u stvari, nastoji da se Amerika još više uvuče u Izrael što bi onda Americi dalo priliku da ostane na Bliskom istoku kao geopolitički faktor, na neki… Čitaj više »

noppo
6 mjeseci prije

progon stanovništva Gaze, ili etničko čiščenje če samo ujediniti arapski svijet protiv Izraela a i protiv Zapada. Mislim da se niko neče umješati u aktualni sukob rata koji traje več 75 godina. Ali pred Izraelom su težka vremena, jer niko neče mu dati ruke iz arapskog svjeta za nekoliko decenija. Ali neprijatelji če prije ili poslije posedovati moderno oružje, dronove, rakete koje može ciljati sav teritorij Izraela. Ali i živu silu koja je spremna ratovati.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Aha, zato čitav zapadni svijet koristi arapske brojke umjesto rimskih. Dali su nam i gitaru, povećalo, naočale, bolnice, kirurgiju, četkicu za zube, destilaciju, nalivpero itd. – sve su to arapski izumi napravljeni od 9. do 11. stoljeća dok je Europa bila u mračnom Srednjem vijeku. I kava nam je stigla u 17. stoljeću iz arapskih zemalja. Kada si već spomenuo Špnajolsku – ona je recimo bila pod muslimanima iz sjeverozapadne Afrike znanima kao Mauri od 711. do 1492. godine. Jezičari su izračunali da 8 posto današnjih španjolskih riječi potječe iz arapskog.   Córdoba je u desetom stoljeću, sa svojih 500.000 stanovnika, bila najnapučeniji grad u Evropi. Kao glavni grad islamske Španjolske, uživala je ogromne prihode, uglavnom od poljoprivrede, trgovine i industrije, što je sve cvalo pod vladajućom dinastijom Umayyada. Univerzitet je bio slavni centar učenosti, a grad se ponosio svojom javnom knjižnicom sa 400.000 knjiga. Siromašna djeca su poučavana u… Čitaj više »

Zsphere
6 mjeseci prije

To nobelovci nagrade priznanja ovo ono trebaš shvatiti da je to u glavnom sve mračna politika i ko zna šta sve se odvija iza kulisa. Pa hitler je 1939 nominovan za nobelovu nagradu za mir. Ovi sto su bjezali u Ameriku jevreji su pričali sta se tamo dešava po njemačkoj kako ih trpaju u logore i maltretiraju ali niko ništa.
Pa jedan Tesla nije dobio nobelovu nagradu a imaš planetu koja bukvalno funkcionise na tehnologiji koju je taj čovjek otkrio a u isto vrijeme nominuju hitlera

Objektivno
6 mjeseci prije

Diplomatske igre na Bliskom istoku: Kina 1:0 SAD

crodaemonx
6 mjeseci prije

kako ovakav komentar može bit odobren?

Max
6 mjeseci prije

Očekivano.

xyz
6 mjeseci prije

Čale te je prčio u mozak, pa si postao retard.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI