Saudijska Arabija ”prevarila” Washington

Mohamed bin Salman i Biden
22 komentara

Predsjednik Joe Biden je navodno doputovao u svoju kontroverznu julsku posjetu Saudijskoj Arabiji, prekršivši predizborno obećanje da će se kloniti kraljevine, jer je njegova administracija mislila da je osigurala tajni dogovor za Rijad o povećanju opskrbe naftom. Umjesto toga, Rijad je učinio suprotno, vodeći OPEC u smanjenju ciljeva proizvodnje.

Povećanje proizvodnje trebalo je da dođe od septembra do kraja ove godine, što će pomoći u ublažavanju inflacije i opravdanju Bidenovog puta u Rijad, objavio je u srijedu New York Times, pozivajući se na intervjue s neidentifikovanim zvaničnicima vlade SAD-a i Bliskog istoka. Ranije ovog mjeseca, OPEC je najavio planove za smanjenje proizvodnje za dva miliona barela dnevno, stvarajući veći pritisak na cijene i potencijalno povećavajući rizik da će Demokratska stranka predvođena Bidenom izgubiti kontrolu nad Kongresom na novembarskim američkim izborima na sredini mandata.

Nekoliko američkih poslanika odgovorilo je sugerirajući da bi Washington trebao kazniti Saudijsku Arabiju prekidom prodaje oružja ili ukidanjem vojne podrške kraljevstvu. Bajden je optužio Rijad da je stao na stranu Rusije u ukrajinskom sukobu i upozorio na odmazdu, rekavši: “Bit će posljedica”.

Članovi Kongresa koji su primili povjerljive brifinge o tajnom naftnom sporazumu “bili su ljuti što je princ Mohammed bin Salman prevario administraciju” , piše Times. Američki zvaničnici rekli su za novine da ih je čak nekoliko dana prije objave OPEC-a bin Salman uvjerio da neće biti smanjenja proizvodnje. Kada su kasnije čuli da je Saudijska Arabija preokrenula svoj stav o tom pitanju, zvaničnici administracije uložili su neuspješan napor da se “predomisli na kraljevskom dvoru”.

Saudijski zvaničnici rekli su ranije ovog mjeseca da je odluka OPEC-a zasnovana isključivo na ekonomskim razlozima, a ne na politici, te da je Washington pokušao odgoditi taj potez za nekoliko sedmica. Takvo odlaganje moglo bi pomaknuti najavu preko 8. novembra, datuma poluizbora. Inflacija u SAD-u ostaje blizu 40-godišnjeg maksimuma i prema anketama je najveća briga američkih birača.

Bajden je tokom predsjedničke kampanje 2019. rekao da će tretirati Saudijsku Arabiju kao “pariju” i da će ih natjerati da “plate cijenu” za ubistvo novinara Jamala Khashoggija. Times navodi da su čak i neki od njegovih najjačih pristalica tvrdili da je Bidenova odluka da se ionako sastane s bin Salmanom, nakon što je njegova administracija mislila da ima tajni naftni dogovor u svibnju, predstavlja najnoviji primjer „žrtvovanja principa radi političke svrsishodnosti – i malo pokazati za to.”

„Sada postoji stepen sramote dok Saudijci veselo idu svojim putem“, rekao je američki predstavnik Gerald Connolly, demokrata iz Virdžinije.

Bajden je u junu javno demantovao da će tražiti od saudijskih zvaničnika da povećaju opskrbu naftom. “Ono što se dogodilo u posljednjih pola godine je priča o dogovorima o rukovanju, razmišljanju o željama, promašenim signalima i upiru prstom na prekršena obećanja”, piše Times.

BidenSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Čini se da ih ne slušaju više.

Jomla
1 godina prije

Prekršena obećanja?
Barem ameri imaju golemo iskustvo s tim 😛 😛
(Kao i s još nekim zločestim ponašanjima 😛 )

tuf
1 godina prije

Buhuhuhu, bu f… hu… Zamislite vi tragedije, da netko prema SAD-u kojemu je kršenje dogovora, sporazuma, ugovora, međunarodnog prava i svih ljudskih normi svakodnevica u obliku doručka – povuče pokeraški blef. To neće proći bez reperkusija, a ne. Sad će odjednom nastupiti naknadna pamet i moral, pa se bude ne samo preispitivala američka vojna asistencija nego ih se bude išlo kačiti za Jemen te podršku terorizmu. A potonje se vjerojatno bude ‘odjednom’ počelo koristiti i protiv njih. Onako, nekakav odred “Demokratskih snaga za osamostaljenje Al Mabiyaha” i sl. Jedino moraju oprezno s doziranjem. Saudijska Arabija ima golem utjecaj na status petrodolara a nedavni zacrtani vektori iste da počne prelaziti na trgovinu u drugim valutama kao i apliciranje za članstvo u BRICS-u ne daju petrodolaru prognozu za dug život. Baš kao što neće pomoći ni strateški, više puta isticani, plan Kine da promovira plaćanje u drugim valutama (primarno yuanu, ali znaju… Čitaj više »

Vrata
1 godina prije

Pojavio se jaci zastitnik,a SA je dosta zavrtanja ruku od “saveznika” amerikanaca.

Dokurčilomi
1 godina prije

Gospon Admin, zašto mi nije objavljen komentar. Niti sam psovao niti vrijeđao samo rekao istinu? Nije valjda da je demokratska, američka cenzura ušla i u vaš portal.

Tupko Glupko
1 godina prije

Saudijska Arabija je službeno zatražila ulazak u BRICS.

Nisu više na lancu Gospodara i ne planiraju se više tamo vratiti.

EU još uvijek jest, ali nemojmo se čuditi da i EU zatraži ulazak tamo za nekoliko godina.

Neko ime
1 godina prije

Samo interesi.
Nista prijatelji…osim mozda u akciji pLandemija…

1 godina prije

To je to narode..Arabija je bila ” roditelj broj 2 ” u radjanju usa kao hegemona ..Tu je počela , tu i završava moć usa..
I upravo je završila…

Putin i 90% svijeta upravo dogovaraju novi svijet…

zac
1 godina prije

mohamed zasro bidena do jaja, curi mu niz pelene, al boli bidena pimpekic, on ionako ne zna sta je jucer bilo, lupa po svome i gubi se vrteci u krug, samo dokle, uskoro kraj

Mat
1 godina prije

Ovo stvarno nije u redu,od koga to naucise?

Lucija, prva
1 godina prije

“”Plan Zapada protiv izvoza ruske nafte, samo će dovesti do toga, da Moskva dobije još više novca, piše američki list „The Washington Post“. 

Embargo Zapada na uvoz ruske nafte morskim putem, doveo je do katastrofalnih posledica po globalnu ekonomiju. Međutim, to nije uticalo na obim izvoza „crnog zlata“ iz Ruske Federacije, pošto je Moskva jednostavno preusmerila zalihe.”

Lucija, prva
1 godina prije

“Švicarska vlada priznala: Zapad ne uspijeva izolirati Rusiju.
Švicarska vlada priznala je da je svijet postao MULTIPOLARAN i kao posljedica toga Zapad NE USPIJEVA IZOLIRATI RUSIJU.

U izvješću o politici neutralnosti, švicarska vlada podsjetila je da devet zemalja, koje su članice G20, nije odobrilo antiruske sankcije koje su uvele zapadne zemlje u vezi vojne operacije Rusije u Ukrajini.
U švicarskoj vladi istaknuli su kako u Africi, Bliskom i Bliskom istoku, kao i u Aziji, mnoge zemlje ne žele se pridružiti jednoj ili drugoj svjetskoj poziciji, već očekuju da imaju šire političko manevarsko polje iz kojeg će izvući ekonomske prednosti . “

Lucija, prva
1 godina prije

Još malo o krizi sirovina: aluminij.

“Uvoz ruskog aluminijuma i nikla u EU i SAD PORASTAO JE ZA 70 ODSTO između marta i juna 2022. godine“, napominje autor italijanskog izdanja.

Ekspert Inside Over smatra da je povećanje isporuke ruskih sirovina zapadnim zemljama bila reakcija trgovaca na geopolitičku neizvesnost. Uvoznici sirovina nastoje da se maksimalno opskrbe metalima, u slučaju vanredne situacije.

Na Zapadu strahuju da sankcije protiv ruskog metala mogu imati teške posledice. Najgori scenario za ovaj aluminijumski rat pretpostavlja da će ruska strana, zbog nemogućnosti snabdevanja svojih sirovina u SAD i EU, početi da preusmerava metal u Aziju – u Kinu, Indiju i druge zemlje. Amerikanci i Evropljani će morati da traže nove dobavljače, a Kina će najverovatnije biti jedan od njih.”

Dokurčilomi
1 godina prije

Ukoliko su Saudijci prevarili Amere, što su Anda Ameri napravili Kurdima?

FATIH
1 godina prije

NISU PREVARILI.PRINC JE NAPOKON ODLUCIO DA SVOJ NAROD IZVUCE IZ ZAGRLJAJA LUCIFERA-SEJTANA.
MOJA ROBA MOJA PRAVILA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI