Saudijska Arabija se zvanično pridružila BRICS-u

BRICS
22 komentara

Saudijska Arabija je u utorak službeno objavila da se pridružila BRICS+ grupi, a vijest prenosi državna TV.

Rijad je mjesecima bio u pregovorima o pristupanju grupi, a ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan je prošlog augusta izjavio da će svi detalji o tom potezu biti procijenjeni prije nego što se donese “odgovarajuća odluka” .

Tada je ministar vanjskih poslova rekao da je grupa BRICS “koristan i važan kanal” za jačanje ekonomske saradnje između zemalja članica.

Grupa, u kojoj su do 1. januara bili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, dočekala je pet novih članova na Novu godinu. Osim Saudijske Arabije, sada uključuje Egipat, Etiopiju, Iran i UAE. Još jedna potencijalna članica, Argentina, napravila je nagli zaokret u pogledu svojih planova za pristupanje nakon što je na predsjedničkim izborima u zemlji pobijedio Javier Milei krajem prošle godine.

Očekuje se da će grupa kasnije ove godine postati još veća, a Venecuela želi postati stalni član na sljedećem samitu u Rusiji u oktobru 2024.

Moskva je preuzela jednogodišnje rotirajuće predsjedavanje grupom za ovu godinu, a predsjednik Vladimir Putin se obavezao da će “omogućiti harmoničnu integraciju” novih partnera. Još 30-ak zemalja već je izrazilo namjeru da u ovom ili onom obliku učestvuje u aktivnostima grupe, rekao je Putin.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro govorio je o tome za špansko izdanje Le Monde Diplomatique u intervjuu objavljenom u ponedjeljak, tvrdeći da grupa predstavlja “budućnost čovječanstva”, s obzirom na njenu ogromnu ekonomsku moć.

Prema podacima MMF-a, prošireni BRICS sada nadmašuje G7, neformalnu grupu vodećih zapadnih zemalja, u smislu BDP-a po paritetu kupovne moći, čineći 36% ukupnog svjetskog.

Maduro je takođe kritikovao taj potez svog argentinskog kolege, tvrdeći da je odluka da se odustanu od planova BRICS+ “jedna od najnespretnijih i najglupljih stvari koje je Milei uradio” njegovoj zemlji do sada. Svojom odlukom Milei je zapravo vratio zemlju u 19. vijek, nastojeći da je pretvori u “vazala imperijalnog unipolarnog svijeta”, sugerirao je Maduro.

BRICSEkonomski Savezsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

BRICS je puno više od puke zajednice za trgovinu …To je nucleus iz kojeg će izrast zajednica za sve one koji sebe vide izvan diktata liberalizma i to poglavito na obrambenom planu , sociološkom a na koncu – i trgovačkom …. Stoga je ova , svojevrsna zamjena , damo vam Argentinu za Saudi Arabia 😁 , savršeno uspjela i može se reći da su u tom smislu stvari zacementirane 🤷 … Argentina , svakako da sutra zatraži ulazak u BRICS , biti će — REZOLUTNO – ODBIJENA ! Ne ! Uživajte dragi Argentinci u Monroe Doctrine , US Dollar I sve to što sobom nosi 🤷 ..Dalje ste svoji na svome u OKRUŽENJU u kojemu ste 😁 … Saudi Arabia je s’ druge strane napravila POTPUNI ZAOKRET I OTKLON od ” kolektivna zapada ” i poglavito od US & Israel što teško da bi mogla da nije dobila , čvrstih… Čitaj više »

Trajko
3 mjeseci prije

Ostali izvan brikda će najebati od mandate-cjepiva . Jedino valjano anticovid cjepivo u svijetu je izgleda vektorski sputnik .

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Posebno će bit neugodno Skandinavcima i vrlo moguće Britancima , premda se sa Britancima nikada ne zna … Zašto ?! Sami sebe , teško da mogu prehraniti !!! Zemlje premalo a kvaliteta zemlje – bijedna 🤷 ! Većina hrane se i do sada uvozila a da je još gore po njih , Švede posebno …. Sve što je u njih valjalo – sve poprodali strancima 😱 a još im pride i 20% pučanstva , ne Europska podrijetla sa tendencijom rasta i koji se kao i drugdje , NIKAD NEČE integrirati !!! Njemačka je također , potencijalni faktor iznenađenja ⚠️ ! Oni nikada nijesu bili gladni hrane ali su oduvijek bili PREGLADNI — RESURSA ENERGENATA !!! A kada su Njemci gladni energenata …. Znamo 🤷 ! Ludi regij Balkana , zapravo ima SVE ⚠️ , HRVATSKA POSEBICE !!! Jedino što nema a sve će manje i imati su … LJUDI 😪… Čitaj više »

Tadija
3 mjeseci prije

Razočaran sam odlukom ovog argentinskog novog šefa.

tuf
3 mjeseci prije

Ulaskom Saudijske Arabije te Irana uz najavu ulaska Venecuele nam govori kakvu novu točku utjecaja će na svjetskom energetskom tržištu ostvariti BRICS ove i sljedeće godine.

Ring
3 mjeseci prije

Briks ili g7 sve su to isti muzičari

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Sada članice BRICS-a čine ukupno 40% svjetskog izvoza nafte!

Prva je u 2023. Saudijska Arabija, druga Rusija, peta UAE, šesnaesti Iran, sedamnaesti Brazil.
Uskoro će i osma Venecuela.

Lako određuju cijenu nafte na svjetskom tržištu.

Max
3 mjeseci prije

Nož u leđa američkim intersima.

nessy
3 mjeseci prije

S.A. je americka kuja od samog nastanka (najprije GB, a onda USA). To da oni promjene tabor, iz US u ruski… Nista mi nije jasno. Ili se njihova vanjska politika bitno i temeljito promjenila ili su predvidjeni da u BRICS-u budu ‘guja u njedrima. Desetljecima kupuju miljarde $ US oruzja (samo za vrijeme Trumpa su potrosili, mislim, 50 miljardi). To oruzje trazi odrzavanje i rezervne djelove, kako su oni zamislili da to funkcionira, a usli su u rusku sferu utjecaja? Tu nesto smrdi i to na daleko, ali posto Putin nije bas veslo sisao, znat cemo u dogledno vrijeme. MbS, je tip koji da mi kaze da je dan, otvorio bih prozor i provjerio. Putin je sasvim sigurno svjestan s kojim licemjerom ima posla. Moguce i da je MbS nanjusio kako klatno mijenja teziste, ali, opet, sto ce sa svim US oruzjem ako mu ameri ukinu podrsku i dijelove?

Magefun
3 mjeseci prije

najebo si ti davno, mozak ti ostao u porodilistu

noppo
3 mjeseci prije

MBS neka se dobro čuva…. I ja mu želim puno zdravlja i dug život.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI