Saudijska Arabija strahuje od neposrednog napada Irana

Iran-Vojne igre
15 komentara

Saudijska Arabija upozorila je američke obavještajne službenike na skori napad na njenu teritoriju iz Irana, objavio je u utorak Wall Street Journal. Iako novine nisu otkrile nikakve detalje o dotičnim obavještajnim podacima, američke, saudijske i savezničke snage na Bliskom istoku navodno su stavljene u stanje visoke pripravnosti.

Iran namjerava napasti i samu Kraljevinu i irački grad Erbil, gdje su stacionirane američke trupe, rekli su zvaničnici svojim američkim kolegama, prenosi WSJ.

Kasnije u utorak, sekretar za štampu Pentagona Patrick Ryder rekao je novinarima da su SAD “zabrinute zbog situacije prijetnje” i da zadržavaju “pravo da se zaštitimo i branimo bez obzira gdje naše snage služe, bilo u Iraku ili drugdje”. Baš kao i Wall Street Journal, Ryder nije ponudio više detalja o navodnoj prijetnji.

Iranske snage su ove godine u nekoliko navrata pogodile Erbil, ispalivši desetak balističkih projektila na grad u martu i lansirajući više projektila i dronova od kraja septembra. Teheran je rekao da su najnoviji udari bili usmjereni na kurdske “terorističke grupe” koje djeluju u blizini iračkog grada.

Iran je optužio strane sile – posebno SAD, Izrael i Saudijsku Arabiju – za podsticanje talasa antivladinih demonstracija širom zemlje posljednjih nedjelja. Komandant iranske Islamske revolucionarne garde, general Hossein Salami, prošlog mjeseca je javno optužio Rijad da se “miješa u naše unutrašnje stvari” medijskim izvještavanjem o protestima.

“Vi ste uključeni u ovu stvar i znate da ste ranjivi”, upozorio je Salami Saudijce, prenosi Wall Street Journal. Nejasno je da li je najnovije upozorenje povezano sa izjavom iranskog komandanta.

iranPotencijalni napadsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Valdemar
1 godina prije

Nešto se sprema. I to vrlo brzo…

eks
1 godina prije

Amerikanci veštački stvaraju strah i tenzije od napada Irana, što Iran niti planira, niti će se desiti. Sve je izmišljotina Amerikenjaca u cilju stvaranja haosa . USA ludaci stvaraju psihozu straha i navode na sukobe i ratove po celom svetu. Od Vašingtona i Londona dolazi samo zlo.

Jato
1 godina prije

Nešto mi se sprema u želucu,…hmmm,,,ahhh,,,oohhh,….moram na wc

Tupko Glupko
1 godina prije

Mislim da je ovo samo širenje panike od izuzetnih da pridobe ponovno Saudijce na svoju stranu, nakon što ih je MBS odhebao u velikom stilu.

Nemojmo se čuditi da Saudijska Arabija i Iran počnu brzo međusobno gospodarski surađivati.

Obje su prije nekoliko mjeseci – skupa sa Egiptom i Turskom – tražile ulazak u BRICS.

Stari politički i gospodarski poredak doživljava tektonske promjene.

Max
1 godina prije

Ukoliko bude potrebno Iran može uzvratiti Saudijcima.

anik bučko
1 godina prije

MBS =Mabus

anik bučko
1 godina prije

ja mislim, da je to upozorenje saudicima iz strane USA. Da ne idu v posle s BRICS. Ili če se jim nešto desiti…

frenkknez
1 godina prije

Velikom bratu uvjek treba Rat…

Bosanac
1 godina prije

Sad bi ovi malo Divide et Impera izmedju Irana i Saudije, al sumnjam da će i to ovaj put proć.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI