Saudijski prestolonaslednik zaprijetio da će oštetiti američku ekonomiju

Mohamed Bin Salman - SAD
38 komentara

Prestolonasljednik Mohamed bin Salman privatno je zaprijetio da će naštetiti američkoj ekonomiji nakon što je predsjednik Joe Biden upozorio Saudijsku Arabiju na “posledice” zbog dogovora o smanjenju proizvodnje nafte s Rusijom, objavio je Washington Post, pozivajući se na procureli materijal.

Bidenova administracija je rekla da će preispitati odnose s kraljevstvom nakon odluke Rijada da smanji proizvodnju sirove nafte protiv želja SAD-a.

Prestolonasljednik Mohammed bin Salman, kojeg se uveliko naziva MBS, upozorio je da se više neće baviti američkom administracijom ako Biden kazni Saudijsku Arabiju. On je također obećao “velike ekonomske posljedice za Washington”, objavio je Post u četvrtak.

Prijetnja je bila sadržana u povjerljivom dokumentu koji je procurio na Discord server, ali nije jasno da li je primjedba dio presretnutih komunikacija ili poruka poslata privatno u SAD.

Biden je jasno izrazio svoje nezadovoljstvo Rijadom prošlog oktobra nakon što je grupa OPEC+ velikih proizvođača nafte, uključujući Rusiju, pristala da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno. Washington je radio na tome da kazni Moskvu sankcijama na njenu trgovinu naftom zbog sukoba u Ukrajini.

“Biće nekih posljedica za ono što su uradili s Rusijom”, rekao je tada američki predsjednik u intervjuu za CNN, ne precizirajući bilo kakve moguće mjere.

U tragu predizborne kampanje, Biden je obećao da će Saudijsku Arabiju učiniti “parijom” zbog navodne uloge prestolonaslednika u ubistvu kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija 2018. godine, za koje je Rijad okrivio lažne agente.

Ova prijetnja se nikada nije materijalizirala, a insajderi Bijele kuće su naznačili da se Bajdenova administracija odlučila protiv ugrožavanja bilateralnih odnosa. Prema decenijama starom aranžmanu, SAD pružaju sigurnost Saudijskoj Arabiji, a u zamjenu zadržavaju pristup svojoj nafti, kojom kraljevstvo trguje za dolare, podržavajući je kao globalnu valutu.

Nekoliko najviših američkih zvaničnika nedavno je otputovalo u Saudijsku Arabiju, uključujući državnog sekretara Antonija Blinkena. Ovi odnosi su u suprotnosti sa navodno lošom ličnom hemijom između Bidena i MBS-a, koji se nisu sastajali od prošlog jula.

37-godišnji saudijski prestolonaslednik, koji je odgovoran za svakodnevne poslove u kraljevstvu umesto svog oca, kralja Salmana, navodno se nasamo ruga Bidenu, ismevajući njegove gafove i mentalne propuste. Kritičari američkog predsjednika optužuju ga da je popustio pred saudijskim pritiskom.

BidenSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mamu im *bem americku-satanisticku
10 mjeseci prije

Ide i ovaj u historiju

hiber
10 mjeseci prije

Pazi priče. Zamijenjuje senilnog oca i ne pada mu na pamet da Biden nista ne odlučuje. Sada traje zabava sa Putinom.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

“Bidenova administracija je rekla da će preispitati odnose s kraljevstvom nakon odluke Rijada da smanji proizvodnju sirove nafte protiv želja SAD-a.”

Nema ovdje ponude razgovora/pregovora, samo prijetnje.
Zato izuzetni i jesu sada gdje jesu, zaboravljaju da više nisu svjetski policajci, a svima su se zamjerili svojom kaubojštinom koja traje desetljećima, pogotovo na Bliskom Istoku.

“Prema decenijama starom aranžmanu, SAD pružaju sigurnost Saudijskoj Arabiji, a u zamjenu zadržavaju pristup svojoj nafti, kojom kraljevstvo trguje za dolare, podržavajući je kao globalnu valutu.”

Saudijska Arabija je četvrta u svijetu po izdvajajanju za vojsku po količini novaca, odmah iza SAD, Kine i Rusije, a kupuju samo oružje izuzetnih.
I što se desilo u Jemenu? Jemenci u sandalama ne samo da su ponizili saudijsku vojsku u Jemenu, već su ih napadali duboko na teritoriju Saudijske Arabije.
Jake li sigurnosti koju izuzetni nude SA 😄

Mahatma
10 mjeseci prije

Veći problem od smanjenja proizvodnje nafte je neuspjeh državnog tajnika (((Blinkena))) u organizaciji Pride povorke u Rijadu. Američka diplomacija je stvarno spala na niske grane.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

A bilo i vrijeme za to …

damjan
10 mjeseci prije

ma je oštečena a pogotovo sa onakvim debilnim presjednikom…

Max
10 mjeseci prije

On to i može ali mogli bi ga ubiti.

Pršutar
10 mjeseci prije

Saudijski prijestolonasljednik neće imati gafove i mentalne propuste kao Joe Biden, jer neće doživjeti Bidenove godine.

Ante
10 mjeseci prije

Da pogađam scenariji koji će usljeditri ako princ ne popusti pred prijetnjama amera. Odjednom će započeti rat u Sudijsko Arabiji, ili će tvz oporba organizirati masovne prosvjede, a možda će Princ iznenada umrijeti od raka. Ili će se dogoditi jako potres.

gargamel.
10 mjeseci prije

Autori NetEase-a su naveli da su sankcije Zapada trebale da sruše prodaju ruskog dizel goriva, zbog čega bi Moskva morala drastično da snizi cijene svojih proizvoda da bi ga nekako prodala. Na papiru je ovaj plan izgledao briljantno, ali je bilo problema s njegovom provedbom. “Putinov oštar temperament je svima poznat, on nikada ne bi dozvolio da se dizel gorivo prodaje sa gubitkom”, kažu analitičari NetEase. Kina je tvrdila da je Rusija razvila lukavu šemu koja je omogućila zemlji da prodaje gorivo kako bi zaobišla sankcije. I EU je nasjela na to. Nedavno se pokazalo da jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte – Saudijska Arabija, kupuje ruske naftne derivate u ogromnim količinama. Zanimljivo je da Saudijska Arabija ovaj dizel ne preprodaje drugim zemljama, već ga koristi za svoje potrebe. Istovremeno, energetski resursi proizvedeni u Saudijskoj Arabiji se izvoze, uključujući i zemlje Evropske unije. Kao rezultat toga, isporuke ruskog dizela na… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Aha.
A nigdje ne piše kako je izgledao posjet Blinkena Saudijskoj Arabiji. 😄

Blinkena posjeli na stolčicu, zastave nema.
Iza MBSa zastava Saudijske Arabije.

Pa si vi mislite.

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. samo naprijed. Tuci to smeće 🚮 ljudsko…

nessy
10 mjeseci prije

Kada MBS najavljuje osvetu USA, jasno je da nije bas impresioniran njihovom moci. Ako nista, tip je dobro informiran, pa ovo znaci nesto.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“ИРАН је предложио Саудијској Арабији да формирају „регионалну коалицију која би осигуравала поморску безбедност“.         Нормализација односа два ривала је у пуном јеку. Само што је профункционисала иранска амбасада у Ријаду.         Иранска новинска агенција Мехр објавила је:         „Командант наше морнарице, контраадмирал Шахрам Ирани, рекао је да ће бројне земље у региону, укључујући Иран и Саудијску Арабију, формирати нову поморску коалицију за операције у северном Индијском океану“.         Техеран је подсетио да има поморски савез са Москвом и Пекингом, у оквирима којег три земље сваке године изводе поморске вежбе.         И друге земље – укључујући Бахреин, Индију, Ирак, Катар, УАЕ и Пакистан – такође би желеле да сарађују на мору.         Ријад још није прокоментарисао изјаву Иранија. Али, ако се појави ирано-саудијски војни савез – промениће ситуацију на Блиском истоку.         Ријад и Техеран прекинули су дипломатске односе почетком 2016. године. У Саудијској Арабији је тада погубљен шиитски проповедник… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI