Scholz cilja na fundamentalnu promjenu EU

Olaf Scholz - Reforma EU
52 komentara

EU mora postati veća da bi ispunila ulogu koju igra u međunarodnoj areni, izjavio je u subotu njemački kancelar Olaf Scholz. On je također ponovio svoj poziv na velike promjene principa jednoglasnosti u bloku.

“EU sa 27, 30, 36 država, sa tada više od 500 miliona slobodnih i ravnopravnih građana, može dodatno ojačati svoju globalnu poziciju”, rekao je on na skupu socijaldemokrata Evropske unije u Berlinu.

Šolc je rekao da je “posvećen proširenju EU”, dodajući da bi dalje širenje bloka na istok bila “dobit za sve nas”.

Njemačka kancelarka je posebno označila Ukrajinu kao potencijalnu buduću članicu, dodajući da ona, kao i Moldavija, Gruzija i zemlje Zapadnog Balkana, “pripadaju nama”. Reči sada konačno moraju biti praćene delima, rekao je on, ukazujući na činjenicu da je nekim državama obećano članstvo u EU pre mnogo godina.

Šolc je takođe smatrao da blok mora “preuzeti više odgovornosti” za sopstvenu bezbjednost i ojačati svoje odbrambene sposobnosti, navodeći kao primjer zajedničku inicijativu za protivvazdušnu odbranu. Dodatne sigurnosne mjere mogle bi uključivati ​​zajedničke snage za brzo reagovanje i zajednički vojni štab EU, dodao je on.

Njemački lider je također pozvao na dalekosežne reforme koje se odnose na proces donošenja odluka u bloku, posebno navodeći da princip jednoglasnosti EU treba ukinuti kako bi se izbjegle situacije u kojima su određene odluke blokirane.

“U vanjskoj i finansijskoj politici mora postojati postepeni prijelaz na većinske odluke”, ustvrdio je on, dodajući da to znači “nema gubitka suvereniteta”.

Scholz je priznao da bi za takve promjene bilo potrebno “mnogo uvjeravanja”. On je u prošlosti više puta pozivao na ukidanje nacionalnih veta u EU, protiv prijedloga kojima su se oštro protivile Poljska i Mađarska. Varšava je optužila Berlin da traži “dominantnu” poziciju u bloku i podstiče njegove “imperijalističke” tendencije, dok je Budimpešta tražila da se pravo veta preda nacionalnim parlamentima.

eunjemačkapromjeneScholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Radar
1 godina prije

Ako Njemačka želi riješiti svoje probleme onda pod hitno mora progurati prijem Rusije u EU, za početak samo Rusija, kasnije se može proširiti i na članice RF.
Njemačka i Rusija, to će biti nova velesila !

1 godina prije

jbt.,ovaj stvarno hoce podijeliti propast njemacke sa sho vise gubernija.moze prosirenje EU,sa vracanjem ovlasti bruxellesa i berlina na razinu 1993 godine.kako je jednom pernar rekao-mijenjao je pelene nekom starom wehrmactovcu dok je sljakao u njemackoj..i ovaj mu govori kako je njemacka uspjela preko EU-a napraviti prevlast u europi kakvu nije uspjela u 2.svjetskom ratu.danke.

Max
1 godina prije

EUropska unija je zlo.

Jomla
1 godina prije

Nije bolest samo ono što boli…

Nekoime
1 godina prije

Ne trebate se odreći suvereniteta, mi ćemo vam ga sami oteti. Možete i vi biti američke pudlice i sluge LGBT lobija.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Odi Scholz u %@#& ! Ta ti niti u sanoj Njemackoj nemas tezinu a kamoli …. Kada god Zeleni – PRNE !!! Ti skocis i vices — ZIVIO ! Greta Thunberg ti daje odibrijenja za elektrane a ti se … SIRIS 😁 😁 😁 ! Ja rodila mater IDIOTA a Njemacka , VLASTITU SRAMOTU ! Kanzler – za MAJMUNARNICU I BJEDA — ZA NJEMACKU !

Nekoime
1 godina prije

Zar zadnja Komunistička Internacionala nije bila u Moskvi? Sada se je vratila na rodnu grudu – u Berlin.

Samo U Prolazu
1 godina prije

EU u kojoj ce jedan ovakav ili ona Leyen odredjivati ostatku sto smije bez mogucnosti veta je za trenutni razlaz. Ako im se ratuje, nek ratuju. Ja zelim mir. Hvala, ali novi Rajh nas ne zanima(i to opet na krivoj strani povijesti).

tihobl
1 godina prije

Vulin je sve rekao u onoj poruci Analeni Brabonjak.

Ja nisam diplomata pa mogu koristiti prqave izraze kao sto je IV rajh, njemacki okupator, gulajter Smit …

Otpornik
1 godina prije

Zakasnili ste jedno 10-tak godina, dok je EU nešto predstavljala. Danas je EU starac u terminalnoj fazi bolesti, nažalost. Dok ste imali snage za proširenje, EU birokratima se to nije dalo. Što im to treba? Maltretirat se s nekakvim proširenjem i primanjem novih članica koje će samo raditi probleme. Tlaka. Para curi i ovako. Sad kad se EU smanjuje, GB je izašla i pitanje je tko je slijedeći, sad bi se oni proširivali. Da ne bi. Ošla baba s kolačima.

SIRIUS
1 godina prije

Sholz je teži psihopata. Pročulo se da kad mu itko proturiječi, odma krene optuživat sugovornika da je ruski agent 😉
#croxit

Krkić
1 godina prije

kaže to američki sluga

1 godina prije

Lol , komplet EU je pred ekonomsko -energetskim kolapsom a moguće da će levate i gurnuti u rat s rusijom a šolc bi se širio ?
Kažem vam po xy puta , šizofreničari vode eu..

tihobl
1 godina prije

Još u aprilu, rezolucija Evropskog parlamenta pozvala je na „trenutni“ embargo na ruski uvoz nuklearnog goriva, i pozvala zemlje članice da prestanu da sarađuju sa ruskim državnim nuklearnim gigantom „Rosatomom“ na postojećim i novim projektima. Samo se ispostavilo, da je nuklearna snaga Ruske Federacije praktično nezamenljiva i saradnja se nastavila.

Sad su anglosaksoni ubacili novi dzoker – ekoloske placenike:

Prema Ariadne Rodrigo, menadžeru EU za održivo finansiranje ekološke grupe „Greenpeace“, rad sa Moskvom na energetici je „apsolutno ludilo“ za Brisel.
„Moramo da presečemo pupčanu vrpcu evropske nuklearne industrije, koja je povezuje sa Kremljom, i umesto toga da se fokusiramo na ubrzanje očuvanja energije i obnovljive energije“, rekao je Rodrigo.

tihobl
1 godina prije

Пре 11 година је известилац Уједињених нација Гадафија оптужио да војницима дели Виагру да би силовали што више људи.
Данас званичник УН извештава да војска Русије користи Вијагру да би могла да силује што више људи.

Ovi stvarno nemaju maste.

Meštar
1 godina prije

Šolc sniva ( dobio nalog?)o obnovi franačkog carstva. Samo je sad pitanje kome će to carstvo bit vazal: Vatikanu ko nekad ili SADeu ( ili je to ista tvrtka ). Pa jel moramo opet u rani srednji vijek

tihobl
1 godina prije

Njemacka je propala do kraja:

Тренутна енергетска криза и висока инфлација могле би да доведу до затварања болница у Немачкој, истакао је немачки министар здравља Карл Лаутербах.

tihobl
1 godina prije

Jasna poruka za NATO:

Летови ловаца МиГ-31 са „Кинжалима” снимани су изнад Минска више од 20 минута.

6 MiG-31 sa kindzalima pola sata su kruzili iznad Minska da ih svi dobro vide, a ovi na 1000 km udaljenosti da dobro razmisle.

tuf
1 godina prije

Logični korak u projektu federalizacije & centralizacije EU. Uklanjanje i zadnjih poluga kojima manje članice mogu pokušati utjecati na deep state odluke.

tihobl
1 godina prije

О руском камиказа-дрону „Герањ-2“: Према добро обавештеним изворима, Иран у Русију није пренео саме дронове, већ и технологију за њихову производњу. Извори тврде да на територији Руске Федерације већ постоје три предузећа која се баве овим дроновима. Цена једне беспилотне летелице је око 800 долара, Поновићу 800 ДОЛАРА! То је занемарљиво мала цена. Беспилотне летелице се могу једноставно користити за наутралисање непријатељске противваздушне одбране. Уз тако ниску цену, беспилотна летелица камиказа показује веома добре карактеристике. Масивно, бучно возило које се споро креће (тежина око 200 кг, тежина бојеве главе до 50 кг, брзина до 185 км/час). За савремене системе противваздушне одбране „Герањ-2“ је веома тешка мета. Лаки преносни противваздушни одбрамбени системи не могу да га захвате својом ИЦ главом за навођење због његових дизајнерских карактеристика. Ракете комплекса као што су С-300, Бук, а сада и западни ПВО системи, који су у служби Оружаних снага Украјине, десетине и стотине пута су… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Jos vije zanimljivosti:

Na telegrqamu se puno pise da Iran prebacuje u Rusiju rakete srednjeg i kratkog dometa. Meni ne lici to na kupovinu kad rusi imaju bolje rakete (samo iskandera ima 14 verzija). Izgleda da Iran testira svoje naoruzanje u sudaru sa NATO uz dozvolu Rusije.
Bilo bi jako zanimljivo kad bi putin dopustio drugu Kimu da isproba svoju armiju u sudaru sa NATO. Vec 7 mjeseci ga moli.

Druga vijest je iz Kijeva:
Lik je danas upalio motorku da izreze drva za zimu. Stanari iz obliznjih zgrada su sjurili u podrume misleci da je iranski dron. Kad su skontali da je rijec o motorki izasli su i nalupali se jadnog drvosjece.

gigi pinna
1 godina prije

Ma kakva Gruzija – EU do Mongolije, lol!
Ne pada im na pamet mijenjati sadržaj, već samo formu.
A kako sada stvari stoje u Berlinu i Bruxellesu će se prije dogoditi Majdan, nego neko proširenje, hahaha!

tihobl
1 godina prije

Zeder je ljut sto se iris isporucuje Kijevu, a ne Minhenu. Trazi prvo da se zastiti Bavarska, a onda da se salje Kijevu.
Ne znam sta se buni kad to ne moze da presretne iskandere, kindzale i ostale ruske rakete. A iranske dronove od 800$ moze presretati kao ukri – direktnim sudarom sa avionom.

CroExit
1 godina prije

Ja kao Hrvat ne pripadam vama ni ti priznam tu vašu zločinačku tvorevinu.

CroExit
1 godina prije

AU, YU, EU HR

euson
1 godina prije

EU bi postala snažan faktor na međunarodnoj sceni kada bi Makedonija i Kosovo postale članice

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI