Šef Mossada predat će izraelske zahtjeve Bidenu za ponovno pridruživanje iranskom nuklearnom sporazumu

Yossi Cohen - Izraelski šef Mossad-a
29 komentara

Tokom svoje predsjedničke kampanje, Joe Biden je izložio svoje planove za ponovno pridruživanje iranskom nuklearnom sporazumu nakon povlačenja Trumpove administracije 2018. godine, koja je tvrdila da Teheran nije postupio u skladu sa zahtjevima sporazuma da ograniči razvoj nuklearnog materijala.

Benjamin Netanyahu poslat će šefa Mossada Yossi Cohena u Washington kako bi predstavio izraelske zahtjeve za Iran u bilo kom ponovnom potpisivanju nuklearnog sporazuma.

Očekuje se da će Cohen otputovati u SAD u februaru na zahtjev izraelskog premijera, gdje će biti prvi zvaničnik Jerusalima koji će se sastati sa novim američkim predsjednikom Joe Bidenom. Takođe se očekuje da će se on sastati sa direktorom CIA.

Izvještaj ne navodi konkretne izvore, već se poziva na „poruke“ razmjenjene između neimenovanih zvaničnika u administraciji Bidena i Izraela. Kaže se da će Cohen i njegov tim pružiti Bidenovoj administraciji sve informacije koje je Izrael prikupio o navodnom iranskom nuklearnom programu.

Zahtjevi će uključivati niz izraelskih preduslova da se SAD ponovo pridruže nuklearnom sporazumu, uključujući Teheranovo zaustavljanje obogaćivanja uranijuma, i kraj proizvodnje naprednih centrifuga; zaustavljanje podrške grupama poput libanskog Hezbollaha, koje Izrael označava kao teroriste, i navodne terorističke aktivnosti protiv izraelskih ciljeva u inostranstvu; povlačenje svog vojnog prisustva u Iraku, Siriji i Jemenu; i davanje međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) potpun pristup svom nuklearnom programu.

Cohen je ovog mjeseca putovao u Sjedinjene Države, ali na oproštajni sastanak sa bivšim državnim sekretarom Mike Pompeom.

Medijski izvještaji tvrde da su Bidenov tim i iranski zvaničnici prije tri nedjelje počeli tajne razgovore u vezi sa izgledima za ponovno pridruživanje Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije (JCPOA) , još dok je Trump bio predsjednik. Prema riječima portparolke Bijele kuće Jen Psaki, nova administracija planira da razgovara o budućnosti pregovora i nuklearnim ograničenjima za Iran sa saveznicima i stranim kolegama.

Izrael je zabrinut da bi novi sporazum mogao omogućiti Iranu da nastavi obogaćivanje uranijuma, kao i pružiti dovoljno finansija ili olakšica sankcija da Teheranu omogući oporavak oštećene ekonomije. Dok je čestitao Bidenu na inauguraciji, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je američkog predsjednika da se i dalje suočava sa „prijetnjom koju predstavlja Iran“.

Iranski ministar spoljnih poslova Javad Zarif rekao je u petak da “prozor mogućnosti” za novu američku administraciju da se vrati Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) ima ograničenja, jer je Iran odlučan u postizanju uklanjanja sankcija i protivi se bilo kojoj reviziji uslova nuklearnog sporazuma. Najviši iranski diplomata rekao je da će, ako kabinet Joea Bidena odluči da napusti politiku „maksimalnog pritiska“ Donalda Trumpa – što uključuje trenutno i potpuno uklanjanje svih sankcija za Teheran – i vrati se nuklearnom sporazumu, i Iran će nastaviti sa svojim obavezama u potpunosti.

“Nova američka administracija treba da načini osnovni izbor: može da prihvati neuspjele politike svog prethodnika i nastavi putem prezira prema međunarodnoj saradnji i međunarodnom zakonu. Ili može odbiti neuspjele pretpostavke i tražiti mir i učtivost“, tvitovao je Zarif.

U utorak, kandidat za američkog državnog sekretara Antony Blinken rekao je da će Sjedinjene Države recipročno odgovoriti na ponovljeno iransko poštovanje nuklearnog sporazuma, ali da će tražiti širi sporazum koji takođe pokriva njihov raketni program. Čak i prije svog ulaska u Bijelu kuću u srijedu, Joe Biden je izrazio podršku ponovnom potpisivanju JCPOA od strane Washingtona, prema kojem bi Iran pristao da ograniči razvoj nuklearnog materijala u zamjenu za međunarodne inspekcije i ukidanje teških ekonomskih sankcija.

Trumpova administracija povukla se iz sporazuma 2018. godine, nakon što je optužila Iran da nije ispoštovao dogovor, uprkos tome što međunarodni posmatrači i Evropska unija tvrde da je Teheran u potpunosti poštovao dogovor. Washington je ponovo uveo sankcije Iranu, dok je ovaj odgovorio postupnim napuštanjem vlastitih obaveza.

U decembru je Iran usvojio zakon o povećanju obogaćivanja uranijuma i zaustavio UN inspekcije njegovih nuklearnih lokacija kao odgovor na ubistvo nuklearnog fizičara Mohsena Fakhrizadeha, za šta su iranski zvaničnici optužili izraelsku špijunsku agenciju Mossad. Početkom januara iranska organizacija za atomsku energiju objavila je da je ta zemlja uspjela da obogati uranijum sa 20 odsto u pogonu za obogaćivanje goriva Fordov.

BideniranIranski nuklearni sporazumIZRAELMossadYossi Cohen
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noman
3 godine prije

Iran treba razoružati po svaku cijenu.

homohominilupus
3 godine prije

SAD-u treba dati još veće ovlasti i “podebljati” nuklearno naoružanje zbog sigurnosti u svijetu, jer napokon Amerika ima pravog predsjednika koji je korumpirani dementni globalistički pedofil i jednostavno rečeno nekako zrači pozitivno i “čovjek” (čitaj puppet) je kojem se zaista može vjerovati. Naponon mogu mirno spavati.

SULE
3 godine prije

Ide šef mosada da obavjesti amerikance o detaljima napada kakvi pregovori o potpisivanju novog sporazuma to Iran može samo sanjati bolje da se pripreme za rat

Mahatma
3 godine prije

Pa Iran je mossadova filijala. Jesam li propustio što?

nessy
3 godine prije

Ma zamisli samo, sto Izrael sebi umislja! Rekao bi netko nedovoljno upucen. Nazalost, oni nista ne umisljaju, dogodit ce se upravo navedeno, zidovski sef obavjestajne sluzbe, predat ce USA predsjedniku direktive i zahtjeve, i da stvar bude ludja, budite sigurni da ce ih ovaj ispostovati. Jadna je ta USA sa svom svojom vojskom, BDP-om, dolarom i td., a mora slusati zahtjeve zemlje od par miljuna stanovnika. Pa neka mi netko kaze da je prica da nosonje vladaju svijetom, teorija zavjere.

bezimeni djole
3 godine prije

Ko su oni da to traže od Irana?! Treba ih vratiti na granice iz 1948. godine i razoružati.

Max
3 godine prije

Ruglo licemjerja svjetske politike; Izrael Koji ubija Iranske znastvenike i legalno prisutne Iranske vojnike u Siriji bi diktirao uvjete sporazuma SAD i Irana kojem nije supotpisnik. Nakaradno i neće proći.

Kažun
3 godine prije

Sauron podno Libanona traži da bude uključen u dogovor sa Bidenovom
administracijom,prije pregovora USA I Irana o mogućem povratku u
JCPOA.Pored toga traži uništavanje iransko raketnog programa ,također
traži da u konzultacijama sudjeluju zemlje koje su potpisale “mirovni
sporazum” sa Sauronom,propalitet I izdajice Palestinaca.
Po E.J.Magnier
( propalitet I izdajice Palestinaca – po Kažun.)
Što je babi milo , to joj se i snilo 

Painkiller
3 godine prije

E, da se zna ko je gazda i čija je posljednja

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI