Šestero djece i dvije žene poginule su tijekom izraelskog bombardiranja prepunog kampa u Gazi

Žrtva izraelskog napada
9 komentara

Zračni napad IDF-a na gusto naseljeni izbjeglički kamp u Gazi bio je zaslužan za smrt najmanje osam ljudi, od kojih su većina djeca, prema više izvještaja, dok izraelski ratni zrakoplovi i dalje napadaju blokiranu palestinsku enklavu.

IDF je bacio najmanje tri bombe na trokatnicu u izbjegličkom kampu Al-Shati rano u subotu ujutro, prema svjedoku, kojeg je citirao Times ofIsrael. Iako je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Gaze Ashrafal-Qudra u početku stavio broj poginulih na sedam, rekao je kako se očekuje da će ta brojka porasti, jer se vjeruje da su druge žrtve pokopane u ruševinama. Ozlijeđeno je još najmanje 15 osoba.

“Vidio sam kako su tijela četvero ljudi, uključujući djecu, prebačena u bolnicu. Nisam mogao izdržati i otrčao sam natrag svojoj kući,” rekao je svjedok Saidal-Ghoul, stanovnik kampa. Tvrdio je nije bilo nikakvih upozorenja prije početka napada.

U kasnijim izvještajima zabilježeno je osam smrtnih slučajeva na početku spasilačke akcije. Među poginulima je šestero djece i dvije žene, za koje se tvrdi da pripadaju obitelji Abu Hatab. Fotografije, koje navodno pokazuju posljedice zračnog napadai napora spasilačkog tima, kruže internetom.

Nedugo nakon teškog zračnog napada, Hamas, politička stranka i militantna skupina koja upravlja Gazom, iz osvete je ispalio još jednu salvu raketa na južni Izrael, izvijestio je Times.

Unatoč tome što je tijekom ofenzive objavljivao neprestani tijek komentara, IDF još nije priznao bombardiranje kampa, nego je naglasio da su njegove operacije usmjerene na mjesta odakle Hamas lansira rakete i na druge vojne ciljeve, koji su navodno često skriveni među civilnom infrastrukturom. IDF tvrdi da je od ponedjeljka Hamas ispalio najmanje 2.000 raketa, nakon čega je započeo izraelski protunapad.


Poznat i kao “kamp na plaži” zbog neposredne blizine sredozemne obale Gaze, Al-Shati je treće po veličini izbjegličko područje na kojem živi 86.000 stanovnika, a prema podacima UN-a njegovi žitelji ”natrpani” su na samo pola kvadratna kilometra. Agencija tvrdi da je pretrpani kamp među najgušće naseljenim područjima na Zemlji.

Jedan od osam službenih izbjegličkih kampova u Gazi, Al-Shati osnovan je 1948. nakon što su deseci tisuća Palestinaca pobjegli iz svojih domova i sela tijekom izraelskog Rata za neovisnost, Palestincima poznatog i pod nazivom “Nakba”, ili “katastrofa.” Nakon tog rata 750.000 Arapa raseljeni su s teritorija koji je službeno postao dio Izraela. Prema podacima UN-a, izbjeglička se populacija u međuvremenu povećala na oko 5,7 milijuna, dok je više od 1,3 milijuna ostalo je u Gazi.

Unatoč čestim pozivima međunarodnih tijela na prekid vatre, neprijateljstva su nastavljena i šesti dan od subote ujutro. Prema izvješćima poginulo je najmanje 137 Palestinaca, uključujući i 36-ero djece uz gotovo 1.000 ranjenih.

Najmanje devet Izraelaca također je stradalo u raketnom napadu; među njima su šestogodišnjakinja i jedan vojnik IDF-a, uz oko 500 teže ranjenih.

Hamasov raketni napad, koji je započeo u ponedjeljak navečer, uslijedio je nakon žestokih prosvjeda u vezi s prijetnjama deložacijama palestinskih stanovnika istočnog Jeruzalema, što je izazvalo nasilne obračune između policijskih snaga i Palestinaca, u kojima je stotine ljudi ozlijeđeno. Zračni napadi IDF-a započeli su ubrzo nakon toga. Izraelska strana izvršila je stotine udara na Gazu. Neki od zračnih napada bili su toliko razorni da su srušile do temelja neke nebodere, stambene četvrti i  urede medija. Vojska također tvrdi da je pogodila desetke ciljeva Hamasa, pri čemu je eliminirala nekoliko visokih dužnosnika. Izrael inzistira na tome da su zračni napadi IDF-a mjere predostrožnosti, kako bi se izbjeglo daljnji napadi na civilne ciljeve.

gazaIDFIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
2 godine prije

Tko je natjerao teroriste iz hamasa da raketiraju i ubijaju po Izraelu?

ledeno doba
2 godine prije

prije 7 godina, izraelska armija je u kolovozu, već tada napravila strahovit pokolj i bombardiranjem Gaze, za 2 tjedna pobila oko 2000 ljudi. od toga je bilo polovica djece.

Preko 50 španjolskih glumaca, redatelja, scenarista i slično tada su uputili javni protest protiv Netanjahuove vlade i nazvali to genocidom. Među njima su bili i poznati redatelj Pedro Almodovar i poznati glumci Javier Bardem i njegova supruga Penelope Cruz, koji su inače igrali i u više holivudskih filmova.
Ali pojedine židovske organizacije napale su ove španjolske glumce, i optužili ih za antisemititam. Bardem je odgovorio da je to glupost, da on ima mnoge prijatelje židove..

Alen
2 godine prije

Ja sam židov i kao takav moje je pravo da jedem govna. Kada me pitaju zašto sam pustio zulufe, kažem im da sam jewbre, i moj dečko voli da me čupa dok sam u submisivnoj poziciji.

2 godine prije zadnji put uredio Alen
Max
2 godine prije

Ti se zločini moraju zaustaviti.

Mosha
2 godine prije

mogli su lansere stavit u vrtiće

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI