fbpx

Sirija, Iran i Hezbollah i navodna “tajna suradnja” Rusije i Izraela

Iran - Rusija

Uz ono što se nedavno u Siriji dogodilo između Izraela i Irana, a takvi incidenti bi se mogli ponoviti u budućnosti, uloga Rusije je i dalje da se nametne kao ključni i jedini pravi posrednik između dvije sukobljene strane i na sebe je preuzela odgovornost za smanjenje napetosti. U tom kontekstu treba promatrati i nedavni iznenadni posjet sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada ruskom gradu  Sočiju, gdje ga je ugostio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kriza u Siriji je veliki diplomatski izazov za Rusiju, kojim se mora upravljati s oprezom i da Sirija ne postane još jedno bojno polje u vrijeme dok se još uvijek ne može proglasiti puna pobjeda nad terorizmom.

Isključivo “vojno rješenje”, kojeg mnogi s udobne udaljenosti priželjkuju i zazivaju, u kojem bi sirijske, ruske i iranske snage oružjem protjerale Tursku, SAD, odbacile Izrael na sigurnu udaljenost i protjerali vojsku izraelskog režima s Golana ne samo da graniči sa zdravim razumom, nego ga odbacuju svi – Damask, Teheran, Moskva, čak i Hezbollah.

Dakle, zadaća Moskve ne samo da je komplicirana, nego i rizična i zagonetno. To se vidjelo iz načina na koji je izraelski premijer, nakon povratka iz Moskve, naredio da se gađaju iranski ciljevi u Siriji, što je bila akcija osmišljena da se vidi što će reći Rusija i je li na strani židovske države u ratu protiv Irana.

S druge strane, Iran i dalje na Rusiju gleda kao na jednog od najpouzdanijih saveznika. To se može vidjeti iz izjava visokih dužnosnika, vojnog vrha i ljudi iz sjene bliskih vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju, poput admirala Alija Shamhanija ili Alija Akbara Velayatija, posebnog savjetnika vrhovnog vođe Irana za međunarodne poslove.

Za iranske dužnosnike je Rusija saveznik i oni redovito posjećuju Moskvu, proteklo vrijeme kako bi spasili nuklearni sporazum nakon Trumpove najave da SAD izlaze iz dogovora.

Dakle, pitanje je što se stvarno događa između Izraela i Rusije po pitanju Irana i Sirije? Netanyahu je nakon posjete Moskvi govorio o promjeni ruskog stava o ulozi koju Iran može i treba igrati u Siriji, a koju ne.

Izrael napao Siriju

FOTO: Izraelski F-16

Međutim, tih izjava nije bilo i Rusija je odlučila ne mijenjati stranu, prije svega zato što je sukob u Siriji još uvijek nije daleko od završetka. Stabilizacija Sirije je i dalje zagonetka, koja će biti riješena, ali Iran ostaje ključni faktor mira i jamac prekida vatre. Izrael čini sve da umanji važnost Irana za Rusiju i obrnuto.

Činjenica da Rusija javno i za medije nije kritizirala nedavne izraelske napade na Siriju nikako ne znači da je odjednom postala “prijatelj” Izraela i “neprijatelj” Irana. Ispod površine postoje puno ozbiljniji ciljevi koje treba ostvariti i za Rusiju glavni cilj ostaju stabilnost i jedinstvo Sirije kao zemlje i spriječiti podjelu na “zone utjecaja”, a potom slijedi obnova zemlje.

Tišina Rusije na izraelske napade pokazuje da će Moskva ostati prijatelj Irana, ali ne želi sudjelovati u sukobu s Izraelom.

Međutim, ovdje postoje nijanse. Dok se politički vrh Rusije suzdržao od komentara i kritiziranja Izraela, ministarstvo obrane nije propustilo spomenuti da je sirijska protuzračna obrana oborila pola od 60 projektila ispaljenih od strane izraelskih snaga, što znači da Rusija budno prati obranu Sirije.

Ranije je Rusija izjavila kako će, ako dođe do izvanrednog stanja, sirijsku protuzračnu obranu ojačati sustavima S-300. Nakon višednevne rasprave je priopćeno “kako se za sada s Damaskom ne vode pregovori o toj temi”, ali rusko dužnosnici nisu nijednom riječju spomenuli da je ovo poglavlje zatvoreno i da isporuka neće biti.

Isto tako, iako Izrael očekuje da Rusija ograniči ulogu Irana u Siriji, osobito blizu izraelskog teritorija, Rusija u sve sporazume o Siriji uključuje Islamsku Republiku.

U stvari, vojna prisutnosti u Siriji Rusije i Irana imaju iste razloge i logiku, a obje zemlje je pozvao Damask i ključne su u borbi protiv “Islamske države” i drugih terorističkih skupina koje su financirane iz inozemstva.

Rusija vjerojatno nema interesa da bude dio iranske Osovine otpora protiv Izraela, ali se ne protivi iranskom prisustvu u Siriji.

Posada koja se udaljava s mjesta napada

FOTO: Izraelski napad na PVO sistem Pancir S1

Drugi važan detalj je Hezbollah, kojem su nakon pobjede na izborima u Libanonu SAD nametnule nove financijske sankcije. Za razliku od Izraela i Sjedinjenih Država, Hezbollah za Rusiju nisu “teroristi” i organizacija, ni vojno ni političko krilo, nisu na nikakvim “crnim listama” Moskve. Glavni tajnik libanonskog pokreta otpora Hassan Nasrallah je to prepoznao i pozitivno mišljenje Hezbollaha o ruskoj politici na Bliskom istoku i Siriji je primjetno na televiziji Al-Manar, službenom kanalu Hezbollaha koji emitira na više svjetskih jezika.

Osim toga, rezultat izbora u Libanonu su pokazali da su je Hezbollah puno više od “skupine gerilaca”. Pokret ima jaku bazu i solidnu podršku biračkog tijela i Moskva će ga uzeti u obzir kao vodeću političku snagu u Libanonu, budući da ima podršku društva i politički legitimitet. To će samo olakšati iznošenje ruskog stava da Hezbollah nije “teroristička organizacija” i ne treba je tretirati kao takvu.

Nakon toga slijedi logična razlika u stavovima između Izraela i Rusije i usklađivanje interesa između Rusije i Irana, koji je upravo postao pridružena zemlja u zoni slobodne trgovine Euroazijske ekonomske unije. Ovakva odluka Rusije, prije svega, donesena je u trenutku kada se međunarodni odnosi preispituju zbog izlaska Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma.

Izrael se raduje američkoj odluci, dok je Rusija priopćila kako je odluka Trumpa “novom potvrda nepouzdanosti Washingtona”, dodajući “kako je Rusija otvorena za daljnju suradnju s ostalim potpisnicima Zajedničkog akcijskog plana djelovanja, što je službeni naziv sporazuma, te da će aktivno nastaviti razvijati suradnju i politički dijalog s Islamskom Republikom”.

Stoga, unatoč polemikama koje se rasplamsale zbog nedavne posjete Netanyahua Moskvi, velika je mogućnost da Rusija predloži mogući angažman Irana u Siriji koji bi bio u interesu Teherana, ali nikako u obliku koji bi vodio ka ratu dvije regionalne supersile.

Ruska vojska na paradi

FOTO: Dan pobjede

S druge strane, Rusija je ugostila Netanyahua na Dan pobjede nad nacifašizmom, kojeg židovski narod, bili cionisti ili ne, slave u cijelom svijetu. No, odmah nakon Netanyahua je Moskvu posjetila iranska delegacija na čelu s ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, što pokazuje da ruska diplomacija djeluje u svim smjerovima.

Moskva ima jedinstvenu ulogu da aktivnom i tihom diplomacijom podupire sve što će doprinijeti izbjegavanju izravnog sukoba Irana i Izraela na teritoriju Sirije. Stoga je pogrešno zaključiti, kao što čine analitičari nekih medija, kako postoji nekakav tajni sporazum između Rusije i Izraela, prema kojem Rusija omogućava Izraelu da napada iranske ciljeve i da neće reagirati sve dok ti napadi ne utječu na sirijske i ruske interese. Ono što je najvjerojatnije u ruskom interesu jest da se Rusija jednostavno pozicionira između Irana i Izraela, jer zna da bi povlačenje iz ove uloge rezultiralo ratom kojeg nitko ne bi mogao kontrolirati.

Stoga, unatoč dojmu da je Netanyahu ostvario neki uspjeh, nerealno je očekivati da je Rusija napravila izbor između Izraela i Irana ili da će bezuvjetno podržavati izraelsku agendu kojoj je cilj pobijediti Iran u Siriji. Isto tako će učiniti sve da ne dođe do sukoba Irana s Izraelom, kojeg želi dio tvrdolinijaške struje u Teheranu.

Najviše što Izrael može očekivati od Moskve je ulaganje napora da se spriječi uporaba sirijskog teritorija za pokretanje napada protiv Izraela i obrnuto.

U tom smislu nema nikakvih potpisanih sporazuma, ali je više nego očito da u svemu što čine u Siriji svi akteri moraju uzeti u obzir Rusiju i njene interese.

Iranu i Hezbollahu, koje Izrael smatra za najveću prijetnju, trenutno odgovara posrednička uloga Rusije, jer imaju dva ili tri fronta na kojem se moraju boriti. U Siriji su pomogli vladinim snagama u velikim pobjedama, koje bi bilo suludo riskirati sve dok se situacija u zemlji ne stabilizira. Južni Libanon je pod stalnom prijetnjom izraelske agresije i sve dok Hezbollah ima najbolje trupe i oružje u Siriji to je točka koju bi bilo teško braniti. Iran je aktivan u Siriji, ali i Iraku, vjerojatno i Jemenu, što bi značilo da je otvaranje fronta protiv Izraela u južnoj Siriji rizik kojeg po svaku cijenu treba izbjeći. Ni Hezbollah ni Iran ne mogu računati na podršku jedne od svjetskih supersila, osim na Rusiju, što dobro znaju u Teheranu i Beirutu i u skladu s tim donose političke i vojne odluke i daju izjave za medije.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
44 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Branko
Gost
Branko
2 godine prije

Ruski ambasador u Izraelu je nedavno rekao ukoliko Iran napadne Izrael, Rusija će braniti Izrael. U Izraelu zivi veliki broj stanovnika koji govore ruski jezik. Najveći broj ruske dijaspore zivi u Izraelu. Drugi službeni jezik u Izraelu je ruski. Rusija će vojno pomoći Iranu samo ukoliko SAD napadne Iran. Ali ukoliko dođe do direktnog rata između Izraela i Irana, Rusija će stati na stranu Izraela. Uostalom vodeći ruski oligarsi imaju jevrejsko porijeklo.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Branko

Hoce K…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Branko

Joj ,branko iskljuci internet…Bices pametniji

Nenad
Gost
Nenad
2 godine prije
Reply to  Branko

Branko nasao si Tanjug kao izvor informacije. Sledeci put probaj da nadjes nesto pametno u engleskom TheSun.com.uk pa da nam preneses.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Branko

Rekla je moja pokojna baba “da je Bog mrtav, da su ga ubili dušmani u kukuruzima”, a bila je nepismena, nije čitala Nietzschea.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Branko

Izraelska protivvazdušna raketna odbrana je sijamski blizanac Ruskoj!?
Ogroman broj Jevreja iz Rusije radi u vojnom kompleksu Izraela.
Da, Moskva će štiti Izrael više nego SAD!?

pedja
Gost
pedja
2 godine prije
Reply to  Branko

Branko, neces daleko dogurati ovdje ne budes li bezuvjetno podrzavao islamiste iz Teherana i pljuvao po ubojicama djece iz Tel Aviva. Cak protiv Putina mozes nesto napisati, ali Iran, Ajatolaha i islamiste ne diraj.
Ovo sto si napisao samo budala ne vidi. Mos mislit da ce Rusija stati na stranu Irana kada ga Izrael napadne. Iranci i njihovi proxiji su bili korisni u borbama na terenu protiv terorista, a sada nikome ne odgovara da su u Siriji, ni Putinu, ni Asadu, a pogotovo ne Bibiju.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  pedja

Ne bi li bilo ispravnije Irance nazvati muslimanima umjesto islamistima,s obzirom da je termin islamisti vezan prije svega uz agresivno nametanje islama i to u verziji koja ne ostavlja drugima izbora osim da prime islam ili da nestanu.Što u slučaju Irana nije slučaj.Ako ćemo pravo,sponzori terorizma u Siriji i Iraku bi se prije mogli nazvati islamistima jer su ti sponzori oni koji su posredno ili neposredno i doveli do explozije islamizma i terorizma u Siriji i Iraku.Izrael svakako jeste jedan od sponzora i pokrovitelja terorista,koji su svi do jednoga islamisti.Dok je Iran taj koji se i materijalno i duhovno,a bogami i životima svojih ljudi suprotstavlja islamizmu.
Žao mi je što te to vrijeđa,ali država Izrael ima jednu višedecenijsku istoriju beščašća i organizovanog državnog zločina nad bespomoćnima čije očajničke odgovore na višegodišnji teror,aparthejd i rasizam naziva terorizmom.

Marko S.
Gost
Marko S.
2 godine prije
Reply to  Đuro

Siitski strand islamskog virusa jeste više virulentan nego sunitske mutacije vehabizma i salafizma.

pedja
Gost
pedja
2 godine prije
Reply to  Đuro

Vladajuca klika u Teheranu je islamisticka, o tome pricamo, ne o Irancima koji su Perzijanci islamske vjeroispovjesti. Iran je nazalost jedna totalitarna drzava islamistickog profila. Nemojmo takodjer zaboraviti tko je podrzavao mudjahedine u Bosni u ratu 90-tih.

Ne pricamo tu o Siriji gdje cemo se sloziti da su „good guys“ Asad, Rusija i Iran, a promicatelji terorizma USA, SA&Co, EU, Izrael. No, za razliku od ostalih navedenih, Izrael vodi takvu politiku (koja ni meni nije uvijek draga) jer se nalazi u neprijateljskom muslimanskom okruzenju. Bas me zanima kako bi se bilo tko od nas ponasao u njihovoj kozi, pogotovo nakon holokausta. Ja za razliku od vecine ovdje i islamista iz Teherana mislim da Izrael ima pravo postojati. Izrael nikada ne nijece pravo Iranu na postojanje i zato cu uvijek biti na njihovoj strani u tom sporu s Iranom.

Nenad
Gost
Nenad
2 godine prije
Reply to  Branko

Jeste a onda ce pomoci izraelsko americkim proksijima da osvoje i Siriju i da promjene vlast. Onda bi vjerovatno ucestvovali i u izgradnji svih mogucih plinovoda i naftovoda preko Sirije za evropu koja bi unistila sve postojece ruske energetske projekte i na duzi rok verovatno unistila Rusku ekonomiju.Ma daj Branko probudi se. Ekonomski interesi Rusije i Izraela su dijametralno suprotni i nece Rusija nista uraditi na stetu interesa gradjana Rusije.Rusi trenutno pokusavaju da vode politiku razgovora izmedju svih da izvuku maksimum mirnim putem za sve a prvenstveno za sebe.
Uostalom i ti vodeci Ruski oligarsi o kojima pricas ce izgubiti vecinu svoga bogatstva kod gore navedenog scenarija pa je pitanje na cijoj su i oni strani? Uostalom zato Rusija i balansira.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Americka ambasada u jerusalemu , istupanje iz sporazuma s iranom , raketiranje sirije.i ispipavanje dokle ce ici rusi….
To su sve pripreme.jer rusija u srcu bliskog istoka pokvarila je apsolutno sve planove izraela….
Pitanje je samo koliko su rusi spremni ici / uci u sukob s njima jer nece imati tu puno opcija….
Psihopati su odlucili i od cilja ne odustaju…

santa007
Gost
santa007
2 godine prije
Reply to  Alen

Treba znati birati bitke. Sve u svoje vriijeme. Jedan kineski troreticar umijeća ratovanja SunTzu je napisao: pobijediti će onaj koji zna kada treba ratovati, a kada ne treba ratovati.

Kažun
Member
Kažun
2 godine prije
Reply to  santa007

Sun Cu Sun-Cu (kineski: 孫子; pinyin: Sūn Zǐ; engl. transliteracija: Sun Tzu, Sun Zi; 544. – 496. pr. Kr. ) kineski je mislilac, pisac i general, te Konfucijev suvremenik. Potječe iz naroda Či. Ime mu se izvorno izgovara Cun-ze. Umijeće ratovanja Njegovo je najpoznatije djelo „Umijeće ratovanja” napisano je za vrijeme cara Ho Lua iz dinastije Wu. Original je napisan u trinaest poglavlja, i vjerojatno je najutjecajnija knjiga vojne misli uopće. U njoj na sažet i jezgrovit način opisuje što je rat, kako ga voditi, kako ga izbjeći, kako pobijediti i kako časno podnijeti poraz. To djelo je i filozofski pristup temi, ne samo pragmatični. U 10. stoljeću iz Japana dolaze misionari u Kinu gdje se susreću s tim djelom i u prijepisu i prevodu na japanski jezik odnose ga u svoju zemlju gdje je imalo golemog utjecaja na stvaranje nove filozofije ratovanja i stvaranje Bušido-kodeksa, filozofske potke samurajskog načina života. Sun-Cu bio je savjetnik na dvorovima kineskih careva i značajno je utjecao na filozofsku misao cijele kineske kulture. Jedini je preživjeli izvor informacija o životu Sun-Cua biografija, koju je napisao povjesničar Sima Kvijan u 2. stoljeću pr. Kr. Citati Upoznaj neprijatelja da bi ga pobijedio. Pobijediti bez borbe jest… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Kažun

Izvrsne misli koje vrijede vječno.Najbolje je pobijediti bez borbe jer rat je uvijek očaj i razaranje na štetu “običnih” ljudi i korist samo za ratne profitere i gospodare kaosa.Ratovati samo ako se MORA.Rusija je i ušla u Siriju(dok su stvari još “lake”) jer tamo brane i sebe s obzirom da bi bili slijedeći na redu.Sada je bolje pregovarati tisuću puta nego dati materijala ratnim huškačima za WW3(biti svjestan opasnosti prije opasnosti).Svim snagama raditi na razotkrivanju psihopata,..njihovih zakulisnih igara i okretati svijet na “stranu mira”-jer svijet se budi,..sporo, ali ipak se budi….skupljati saveznike,”pokazivati mišiće” a bez upotrebe istih…Psi rata više ne mogu navaliti na golorukog protivnika bez saveznika,bez pomoći…Arapsko “proljeće” se više ne može ponoviti..Čekaju ih spremni,naoružani,udruženi protivnici…Pa sad da vidimo tko će se usuditi izazvati eskalaciju sukoba većih razmjera gdje je pobjednik neizvjestan,gdje bi krv tekla potocima ,a sve to bez potpore javnosti-jer false flag operacije su pročitane.Čak i psihopatski umovi će dobro progruntati u što se upuštaju,jer bolesni u glavu jesu ali to ne znači da su glupi…U svim bivšim ratovima su profitirali,ali ako ovaj popu.e onda su sigurno na gubitku-a ishod u slučaju sraza je ovaj puta zaista neizvjestan..Mislim da je Putin koristio susrete s Netanyahuom da mu… Pročitaj više »

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije
Reply to  nonwo

Svaka čast lijepo si ovo opisao…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Ivi tz

U ovoj igri “zapada” i onih koji su s njima i “istoka” i njihovih saveznika je puno vise na stolu od multipolarnog svijeta… Tu se radi o propasti visestoljetne kolonijalne ideologije koja je zlocinacki vladala svijetom… Ukoliko se u toj igri slomi njihov ekonomski model te izgube vojnu dominaciju i saveznistva koja su ih i odrzavala nece znati to da mirno podnesu kao istok….

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
2 godine prije
Reply to  Kažun

A na ovo se nadovezuje tao te čing.

Rade I.
Gost
Rade I.
2 godine prije
Reply to  Alen

Psihopati su u ratu sa Amerikom od zauzimanja njihove ambasade prije 39 godina. To je do sada nečuveno u analima međunarodnih odnosa. Takode neprestano prijete Izraelu uništenjem. Izgleda da će dobiti Velikog i Malog Sejtana odjednom. Rusi gledaju kako da ih spase, ali bojim se da im je trud uzaludan.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Danas je posebni predstavnik Putina za Sirju rekao da će sve strane sile morati napustiti zemlju i spomenuo je Tursku (1) SAD (2) i na kraju Hezbollah (3). Nije uopće spomenuo Iran, a dobar broj agencija, portala i portalčića su dodali ” I IRAN”. Ima snimka, ima citat TASS i RIA Novosti. Nema Irana. Ali to je “novinarstvo”, kad je već rekao Hezbollah, koji je ionako već dovoljno izmrcvaren, ajmo dodati i Iran, kad je već rekao “strane sile”. Gade mi se, doslovno, oni koji dodaju, oduzimaju samo kako bi oblikovali stvarnost kako im paše.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

A Izrael nije nitko niti spomenuo. Golan je i dalje, barem de iure, sirijski teritorij. Gdje Gazda okom, tu Ameri skokom. How yes no! Rusija će se morati kad-tad svrstati na nečiju stranu. Ako Izrael misli da će, kao i do sada, moći mirno zadržati Golan, onda se grdno vara.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

“Oduzimaju kako bi oblikovali stvarnost”.

E, ovo je doista mudro i lijepo sročeno.

Marko S.
Gost
Marko S.
2 godine prije

Rusi znaju ukoliko dođe do većeg sukoba Izraela i Irana da će to uključiti veliko američko vojno prisustvo u Siriji sto bi vjerovatno imalo za posljedice barem značajnog smanjenja ruskog uticaja tamo.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Marko S.

Vaša tvrdnja povlači zaključak da između SAD-a i Rusije ne postoji isključivo oprečan crno-bijeli odnos, nego i kompleksna uzročno-posljednična veza koja se temelji na određenoj ugrozi – u ovom slučaju smanjenje ruskog utjecaja u Siriji u slučaju pojačanog američkog vojnog prisustva uslijed iransko-izraelskog sukoba.

Marko S.
Gost
Marko S.
2 godine prije
Reply to  Kora

Zaključak je da će Iran dobiti Velikog iMalog Sejtana odjednom, što bi ujedno i bio kraj siitskom brendu islamskog virusa.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

jedno je sigurno a to je da je mišljenje, rusije, kao jedine supersile u regionu bliskog istoka važno i bitno.

17 novembar
Gost
17 novembar
2 godine prije

putin igra prljavo sukobi u ukrajini su dogovoreni . u siriji ne smiju da se suprostave izraelu . jer planski u dogovoru zele uvuci iran u rat sa izraelom .kad se bolje pogleda i zapadu i rusiji i izraelu odgovara sto vise poginuli muslimana .

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  17 novembar

Kakav “geopolitički genij”, iz kafane kod Muje na ćošku.. Zadivljujuća konstatacija. Osim što je Rusija izgradila najvelebniju džamiju u Moskvi, politiku slobode za muslimane u Čečeniji da ne spominjem. Naravno, uz certifikat hodži da nije vehabija – selafija, onda može raditi.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ha , Rusija je s muslimanima bliza nego muslimani izmedju sebe…

Niko
Gost
Niko
2 godine prije
Reply to  17 novembar

Ajde 17 studeni nelaprdaj.Posveti se rvackoj…

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  17 novembar

?

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Svi nabrojani rade za istog gazdu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  bbbb

Apsolutna istina… Jedino se moramo usaglasiti ko je gazda…

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Pitanje:
Zašto Teheran traži uništenje Izraela?
Nisam čuo da Izrael traži nestanak irana?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Weteran

Jel tj to nas malo mezis s tim stavovima o zidovima ili ti stvarno nista nije jasno ili jos jedna hasbara….

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Alen

Iran i izrael imaju složene odnose!? Nekada su zajedno razvijali raketne sisteme!
Teheran ima brojnu populaciju Jevreja, koju niko ne dira!? Naprotiv
Odnosi nisu crno-beli!

pedja
Gost
pedja
2 godine prije
Reply to  Weteran

Zato sto su u Teheranu na vlasti ludi islamisti koji mrze Zidove, negiraju holokaust i slicne gadarije. Tu mrznju prema Zidovima ces naci i ovdje na portalu, eto odakle tolika podrska Iranu

Outsider
Gost
Outsider
2 godine prije
Reply to  pedja

Koga jude vole i tko njih voli ?
Zaboravlja se pomalo sta su uradili Isusu. Dok je dusa koje se prodaju za novac, oni uzivaju. To nije slucaj sa Perzijom , odnosno Iranom.Rusija je na istom putu, kao i Irska. Mozda Madjarska uskoro. Sve ostale drzave su se naguzile za novac. Otpor i mrznja su dva razlicita pojma. Netko zna koliko vrijedi , netko misli da vrijedi koliko mu drugi plate.

Marko S.
Gost
Marko S.
2 godine prije
Reply to  Weteran

Da, da i nikome ništa! Da Izrael tako nekome prijeti već bi se cio svijet digao da ih unište.

Rade_s
Gost
Rade_s
2 godine prije

Wilijam Pierce – Cosmotheism, Anton Brown – Digniterian Way, Fridrich Nietzhe – Antikrist, Ranger Redbeard – Moc je Pravo, Henry Ford – Medjunarodni Zidov, Das Grifin – Cetvrti Rajh Bogatih, Vladimir Istarhov – Udarac Ruskih Bogova, William Engdahl – Stoljece Rata, Vladimir Stepin – The Nature of Zionism, Ray Bradbury – Farhenheit 451, William Pierce – Turnerovi Dnevnici, Lothrop Stoddard – The Rising of Color, Madison Grant – The Passing of the Great Race, Duglas Reed – The Controversy of Zion,., John Coleman – Comitet 300, itd., itd. Ne mozemo bez znanja protiv onih kojima robujemo. Ove sve knjige imate besplatno u PDF formatu. Znam da su neki dosta toga procitali, ps i ovih pomenutih. Neki od autora su glavom platili sto su se usudili da nas upozore. Neke su napisane i pre jednog stoljeca. Vecina gradja ne vidi Veliku Sliku, nego samo ono sto mu sredstva informisanja daju na uvid. Ova Civilizacija je smrtno oboljela i zahvaljujuci hrabrim i mudrim ljudima (slava im) konstatovana je dijagnoza i uzrok bolesti. Nase je samo da ta vrhunska djela procitamo. Recimo, ja sam prije desetak godine u slobodno vrjeme tragao za tada popularnim pojmom chemtrails. Danas o njemu se skoro i ne… Pročitaj više »

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

pa putin pokusava preko izraela omeksatti partnere uzalud ostaje mu samo erdogan na bosforu pasa ili oko bratske britanije

Demokracija
Gost
Demokracija
2 godine prije

Ti polozaji kojí su bílí napadnutí,bile su fašisticke SS jedinice koje su imali zadatak napraviti haos na terenu i zato Rusi nisu reagirali na sve to i dozvolili Izraelcima da ih unisti.

Kažun
Member
Kažun
2 godine prije
Reply to  Demokracija

SS jedinice i bodljikavu žicu vidim samo oko dva konc logora-
Gaza i Zapadna Obala.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik