Sirija – Napad krstarećim projektilima je uvod u ofenzivu na Aqayrbat

22 komentara

Prekjučer je rusko Ministarstvo obrane priopćilo kako su zrakoplovne snage krstarećim projektilima H-101 uništile ciljeve terorista “Islamske države” u Siriji. Naime, ruski strateški bombarderi Tu-95MS su razorili kopnene ciljeve “kalifata” u području Aqayrbata, udaljene 1000 kilometara, dok je domet ovih modernih projektila 4500 kilometara.

Ovo nije bila samo demonstracija učinkovitosti ruskog visoko-tehnološkog oružja, nego i vrlo ozbiljna pomoć sirijskoj vojsci i njezinim saveznicima na terenu.

Na prikazanom snimku se mogu vidjeti ruski strateški bombarderi Tu-95MS, iz kojih se odvaja nekoliko krstarećih projektila, a onda kao “poklon” lete na položaje terorista u sirijskoj pokrajini Hama.

Kao što smo izvijestili, projektili H-101 su razorili tri velika skladišta oružja, kao i zapovjedno mjesto terorista, a ciljevi su bili u području od strateškog značaja za sirijsku vojnu kampanju prema gradu Aqayrbatu i dalje prema središtu istoku zemlje.

“Iskreno, treba priznati da kopnene operacije protiv terorista “Islamske države” nisu šetnja u parku, nego ozbiljno planirane i vođene operacije. S obzirom na izuzetno visoko obučene borce, njihovu prilično uspješnu opskrbu modernim oružjima, opremom, ponekad operacija ne teku uvijek tako brzo i uspješno kao što je planirano. Da biste to učinili morate organizirati potporu iz zraka, što čine ruske zrakoplovne snage,  koje uglavnom uništavaju ključne borbene i strateške ciljeva terorista”, komentirajući udare je izjavio stručnjak za vojna i politološka pitanja sa “Sveučilišta Plehanov”, Andrej Koškin.

U ovom slučaju se odlučilo za ovu vrstu udara jer su u području Aqayrbata raspoređene dobro opremljene i visoko obučene skupine terorista “kalifata”. Ranije su ruski i sirijski obavještajci izvijestili su oštar porast broja potencijalnih militanata i da ih se tamo okupilo njih oko tri tisuće.

“Morate shvatiti da je Aqayrbat grad kojeg vladina vojska i saveznici moraju zauzeti pod svaku cijenu. Teroristi od tamo imaju punu slobodu djelovanja i napadaju sirijsku stranu ceste koja je od životne važnosti za grad i područje Aleppa. Osim toga, protjerivanje terorista iz grada će omogućiti sirijskoj vojsci da snage za ofenzivu u istočnim dijelovima zemlje. Međutim, problem je u tome se tamo koncentrirao veliki broj terorista”, tvrdi vojni analitičar i dodaje kako su zbog toga korišteni krstareći projektili visoke preciznosti.

“Naime, H-101 je strateški krstareći projektil zrak-zemlja, ali proizveden modernom tehnologijom koja smanjuje radarsku vidljivost. Elektronički mozak projektila koristi sustav kombiniranog navođenja i projektil dobiva cjelovite i vrlo precizne podatke o koordinatama rute i samom cilju. Projektil je dizajniran da uništava ciljeve od iznimne važnosti, a to su u pravilu skladišta oružja i streljiva, koja se često nalaze u udaljenim područjima. Dakle, kritičari koji govore o zaostaloj ruskoj vojnoj opremi su sada svjedočili izvanrednoj moći ruke vojske”, zaključio je Koškin.

U međuvremenu su udare nastavili provoditi zrakoplovi sirijskog ratnog zrakoplovstva, koji su danas gađali ciljeve “Islamske države” u provincijama Homs, Hama i Deir Ez-Zor.

Sirijska agencija SANA javlja da su provedeni napade na ciljeve i skupine terorista “kalifata” u Ham i Homsu, dok je druga skupina uništavala položaje ISIL-a u Deir Ez-Zoru.

Na istoku provincije Hama, gdje su jučer djelovali ruski bombarderi, napadi su se provodili u područjima gdje je zabilježena velika koncentracija militanata Islamske države, što upućuje na predstojeću ofenzivu u području istočno od Grada Salamiye, sjeverno od Tyasa i južno od Itriye. Koordinirana kampanja iz ova tri pravca bi trebala rezultirati oslobađanjem područja Akayrbata, ali, kao što kaže Andrej Koškin, ne treba očekivati da će to biti “šetnja kroz park”.

Rusija protiv ISIL-a testirala nove krstareće projektile (VIDEO)

FOTO – Područje ruskih udara i kampanje ključne za vođenje daljnjih operacija

Mjesto gdje su testirani novi projektili

 

H-101Tu-95MS
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
orbis
6 godine prije

Dobro, nek dodju i pozitivne vjesti do naroda.
Neprekidno smo bombardirani negativnim vjestima.

Supersonic strateski bombarder TU-160 moze poniti 12 takvih raketa.
Tu-95MS moze poniti osam raketa.
Tu-22 moze poniti 4 rakete i
Su-34 moze poniti dvije.

Oci cijelog svijeta su uprte u Hamburg.
Hoce li se dva drzavnika moci sporazumiti?
Trump zeli svijet gdje ce Amerika zapovjedati a
Rusija zeli svijet gdje vise nece zivjeti klececi.

Velika Tartarija
6 godine prije

G.Babiču, dobar dan, taktično operativno sve se poklapa, operativni štab ruske vojske odlično odrađuje svoj posao u kreiranju bojnog polja i da tako kažem, nelogičnim potezima za protivnike, koji se na kraju svode u razarajuči rezultat – deratizacije protivnika. Ruska vojska je do sada ispitala dosta svojih novih sistema i kada se vidi neka “greška” ili su to avioni, tenkovi, helikopteri.., projektanti udarnih sistema odmah dolaze u Siriju, da na licu mesta analiziraju neispravnosti i odmah se vračaju s ciljem sve to ispraviti (u najkračem roku). Raketa X – 101s s običnim eksplozivnim punjenjem od 400kg leti na 4500 km, a sa atomskim punjenjem 5500 km. Sada se radi na novim krilatim raketama oznaka raketnog sistema ( Х – БД, H-BD – boljšaja daljnost ), to su rakete koje če leteti još dalje i biti vrlo tačne. Te rakete su namenjene za novu vojno stratešku koncepciju strateških bombardera – obnovljeni… Čitaj više »

Osoba C
6 godine prije

Američki državni tajnik Rex T, prije polaska u Europu, izjavio je da su ”SAD u Siriji spremne istražiti zajednički mehanizam za osiguranje stabilnosti, uključujući zone zabrane leta, promatrače primirja na terenu i koordiniranu dostavu humanitarne pomoći.”
Očito je teško prihvatiti da više nisi glavna faca.

David
6 godine prije

Gorbachev je potpisao ugovor s Bushom o uvozu kokosjih bataka u Rusiju 1990 godine.
Oni su bili poznati pod imenom Bush Legs ili Ножки Буша.
U Rusiji nije bilo hrane u to vrijeme a imali su novaca, da nisu imali novaca ne bi mogli platiti Busheve batke. Svake godine je ruska vlada trosila 800 miliona dolara na uvoz kokosjih bataka koji su bili hranjeni sumnjivom hranom i puni antibjotika.
Godine 2014 Putin je ukinio uvoz na americko smece.
To je pogodilo Amerikance, oni bi htijeli da Rusi nemaju domacu proizvodnju hrane i da budu ovisni o Americi. To je jedan od razloga, a ima i drugih, radi cega Amerikanci laju na Rusiju.

Sinisa
6 godine prije

Mora se primjetiti da ovi projektuli imaju mnogo vecu razornu moc…ono,bas sam se iznenadio snagom eksplozije.

Čudo jedno
6 godine prije

Idemo ruje samo jako!!

fenix
6 godine prije

Sve cestitke Rusima ovi projektili imaju veoma veliku razornu moc. Sto se tice ofensive na Aqaybart to ce ici jako tesko a mora se zauzeti ta “izbocina” je jedina opstala i dobro je branjena tamo ima oko 150 sela sto noje malo ali ako je zauzmu fakticki do Dei er zora nema nista do gole pustinje.

Ive B
6 godine prije

koliko se muče sa šakom islamista u pustinji, trebaju ruski strategijski bombarderi da napadaju pustinjska sela i zaseoke, kad bi udarili Amerikanci na sirijsku vojsku i njhove satelite nekoliko naleta bombardera B2 i dvije eskadrile F22 i F35 za tjedan dana bi uništili cijelu sirijsku avijaciju i većinu kopnenih efektiva

Josip
6 godine prije

Posječaju me os maske na 1.sv.rat

madjar
6 godine prije

udri

Drazen
6 godine prije

Bas ste naivni osim civila drugih zrtava nema..ISIL se je pregrupirao prije 3g.Njima je svejedno gdje ce niknuti novi kalifat a to je plan.Razvukli su frontu po cijeloj africi,aziji I dalje.Njihova taktika ne zahtijeva ogromni budget.igraju se rata sa velikim silama napali nas vilama.kraj price se ne nazire a poligoni za ispitivanje tehnike su otvoreni.sumrak stvarnosti…

Ante
6 godine prije

Rusim moraju napraviti avion sličan onom AC-130 što ima hrpu različitog različitog oružja na sebi. I to bi trebali koristiti umjesto helikoptera za napad na teroriste. Mislim da bi to bio mnogo učinkovitiji oružje od Helikoptera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI