Sirija osuđuje „cionistički teroristički napad na nauku“, dok Izrael kaže da „nema pojma“ ko stoji iza ubistva iranskog naučnika

mohsen fakhrizadeh-mahabadi
12 komentara

Sirija je osudila atentat na vrhunskog iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadeha, nazvavši ga zastrašujućim „terorističkim napadom na nauku“, dok Izrael poriče umiješanost.

Sirijski ministar spoljnih poslova Faisal Mikdad osudio je ono što je nazvao “kukavičkim činom” u telefonskom pozivu sa svojim iranskim kolegom Javadom Zarifom. Izražavajući saučešće svoje države Iranu zbog incidenta, Mikdad je rekao da je ubistvo napad na naučnike i istraživače širom svijeta.

Dok je Mohsen Fahrizadeh bio viši iranski nuklearni fizičar sa navodnim bliskim vezama sa odbrambenom industrijom, sirijski ministar pohvalio je svoje napore u „unapređivanju nauke i znanja“. Ranije je iranski izaslanik za UN u pismu generalnom sekretaru UN rekao da je naučnik odigrao „izuzetnu ulogu u razvoju prvog autohtonog kompleta za testiranje na Covid-19“ u Iranu.

Usred široko rasprostranjenih špekulacija o umiješanosti Izraela u zavjeru za atentat, izraelski ministar kabineta Tzachi Hanegbi rekao je da Tel Aviv nema nikakve veze sa napadom i da nema informacije o tome ko bi mogao da stoji iza njega.

„Nemam pojma ko je to učinio. Nije da su mi usta zapečaćena jer sam odgovoran, zaista nemam pojma“, rekao je ministar, koji se smatra povjerljivim licem izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Ranije u subotu, iranski predsjednik Hassan Rouhani uperio je prstom u Izrael, optužujući ga kao “plaćenika uzurpirajućeg cionističkog režima”, ali nije ponudio dokaze koji bi potkrepili tu tvrdnju. Neidentifikovani naoružani ljudi u petak su izvršili atentat na Fahrizadeha u njegovom automobilu u blizini Teherana, nakon čega je on preminuo u bolnici. Nijedna grupa ili država do sada nije preuzela odgovornost za napad, ali ranije je Iran više puta optuživao Izrael za atentate i pokušaje ubistava njegovih nuklearnih naučnika.

Još 2018. Netanjahu je tvrdio da je Fahrizadeh bio zadužen za navodni iranski projekat nuklearnog naoružanja nazvan „Amad“ („Nada“).

Međutim, prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, koja nadgleda iranska nuklearna nalazišta, projekat pod tim imenom tada već dugo nije bio u funkciji, dok je Teheran više puta izjavio da je njegov nuklearni program namijenjen samo u miroljubive energetske svrhe.

iranIZRAELMohsen Fakhrizadeh-Mahavadisirijaubistvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Basista
3 godine prije

Preminuao Miša Aleksić
Laka mu zemlja.

Laki
3 godine prije

Kaže iranski izaslanik u UN da je odigrao značajnu ulogu u testiranju Covida-19 u Iranu, ali su zaboravili reći da je najznačajniju ulogu odigrao kada je Mossad 2018.god. provalio u 3 sefa sa najvećim iranskim nuklearnim tajnama, nacrti nuklearnih glava, proizvodni planovi i dokumenti o načinu rada nuklearnog oružja kojem je na čelu bio HUMANITARAC protiv Covida-19 Fakhrizadeh!!! Lik koji je viši časnik u IRCG-u je naučnik protiv Corone:19 i nema veze sa atomskom energijom i nije njihov najveći stručnjak nego doktor virolog koji pomaže da pomogne svijetu da zbriše Izrael i kršćane za lica zemlje. “Blago njemu jer je dosegao najveći stupanj mučeništva pa u “raju” možda dobije i više od 72. djevice!

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Izrael i SAD su isplanirali pojačati pritisak na Iran “tajnim operacijama” i ekonomskim sankcijama tijekom posljednjih Trumpovih tjedana u Ovalnom uredu. Procjenjuju da Iran neće vojno odgovoriti prije kraja Trumpovog mandata. ”Tko je donio ovu odluku, zna da još 55 dana u Bijeloj kući ima netko tko iransku prijetnju vidi onako kako je i oni vide… Biden je druga priča.” Amos Yadlin, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe U iranskom vodstvu ima onih koji se zalažu da se sačeka ulazak Bidena u Bijelu kuću, iako je sve veći pritisak onih koji su za snažan odgovor nakon Fakhrizadehova ubojstva. ”Težište u Iranu i dalje je na onima koji žele pričekati dok Biden ne postane predsjednik”. Robert Malley, bivši član američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, jedan od pregovarača sporazuma iz 2015. g. ”Fakhrizadehovo ubojstvo je ”kriminalno” i “vrlo bezobzirno”…” “Iranskim čelnicima bi bilo pametno pričekati povratak odgovornog američkog vodstva na globalnu pozornicu… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
kumrek
3 godine prije

Sve sto je lose p o nauku dobro je za covjecanstvo

Max
3 godine prije

Sućut savezničkog Sirijskog naroda je očekivana a izraelci se otvoreno ismijavvaju…

Arkaj
3 godine prije

Dokazi nisu potrebni, dovoljno se zapitati cui bono?
Kao izvršioci ovako ozbiljnog atentata osim tajnih službi Izraela i USA mogu se još uključiti samo pripadnici Mujahedin-e Khalq koji su ionako pod punom kontrolom USA. Iran vjerovatno neće odgovoriti atentatom na nekog izraelskog ili američkog naučnika jer bi to bilo kontraproduktivno. Dovoljno je da što prije uspješno izvrši probu vlastite nuklearne bombe. Nakon toga mu više niko neće ubijati znanstvenike bez obzira čime se bavili…

Neuf
3 godine prije

Očigledno je da u iranu postoji nekoliko oštro suprotavjenih struja. Jedna je za izgradnju bombe druga je protiv toga. Ovaj je samo kolatralna žrtva takvog kaotičnog stanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI