Sirijci raseljeni u dogovoru s militantima se vraćaju na vladin teritorij

Povratnici u Sirji
12 komentara

Nakon što su ranije ove godine sporazumom između sirijske vlade i islamističkih militanata iz istočnog predgrađa Homsa civili pristali da budu evakuirani i deportirani u izbjeglički kamp u Jarabulusu, 150 obitelji, ukupno 650 civila, odlučilo se vratiti u svoje domove na teritorij pod nadzorom vladinih snaga.

Krajem travnja i početkom svibnja je iz Al-Waera evakuirano oko 2300 militanata i članova njihovih obitelji.

Sirijska vlada je potvrdila da se provode operacije za osiguravanje povratka svih raseljenih Sirijaca u njihove domove, osobito u području Al-Waera, dodajući kako je ovo peta skupina obitelji iz četvrti Homsa koja se vratila iz Jarabulusa i Idliba. Još više obitelji je na popisu oni koji su izrazili želju da se vrate kućama, ali povratak koči turska strana i islamističke skupine koje nadziru sirijski grad na samoj granici s Turskom.

SANA prenosi kako je broj povratnika raste i kako mnogi žele napustiti izbjegličke kampove i vratiti se u sigurna područja u Siriji.

U ponedjeljak su stanovnici četvrti Al-Waer iz grada Homsa stigli u grad Tadef na istoku pokrajine Aleppo i tamo su se pripremili za povratak svojim kućama.

21. svibnja je četvrt Al-Waera proglašena potpuno sigurnom, nakon što je dovršen sporazum o pomirenju sklopljen u ožujku, koji predviđa demilitarizaciju četvrti i obnovu državnih institucija.

FOTO – Povratnici za Al-Waer iz Jarabulusa

Sirijski povratnici - autobusi
Sirijski povratnici – autobusi

Slično se događa i u Libanonu, odakle se prva skupina od nekoliko stotina izbjeglica, smještenih u blizini sjevernog grada Arsala, odlučilo vratiti u Siriju.

Njih oko tri stotine, koji su početkom rata potražili spas od terorizma i naselili preko libanonske granice u Al-Nouru, blizu grada Arsala, vratilo se kući, u svoje domove u području Assal al-Warda.

Njihov odlazak iz Libanona je potvrdila službena državna agencija NNA.

Povratak su popratili televizijski snimatelji i novinari. Izbjeglice su bile podvrgnute strogim sigurnosnim provjerama, kako bi se potvrdilo da među njima nema krijumčara ili terorista, što je bilo nužno nakon nedavne akcije libanonske vojske u kojoj je upravo u tom području uhićeno nekoliko stotina osoba povezanih s islamističkim skupinama u Siriji.

Sirijski povratnici - autobusi
Sirijski povratnici – autobusi

Assal Al-Ward je sirijsko mjesto nedaleko od Maaloule, poznatog sirijskog sela gdje se još uvijek govori aramejskim dijalektom, jezikom iz vremena početka kršćanstva. Sve do nedavno se područje Doline kršćana, Sadada i Maaloule, pa tako i Assal Al-Warda smatralo nesigurnim, ali je čišćenjem libanonskog dijela granice i potiskivanjem terorista duboko prema istoku, u sirijsku pustinju, ovo područje sigurno za povratak civila.

VIDEO – Povratak skupine izbjeglica iz Libanona

Families returning from Ersal, Lebanon to their homes in Asal Alward (west of Maaloula) in #Syria. Thank you Maytham

Gepostet von Tim Anderson am Montag, 12. Juni 2017

povratakprognanici
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Inace, sitne prodane novinarske i politicke duse davno su prestale traziti pokrice u Sirijcima kao izbjeglicama, za dovodjenje cijele Afrike i blizeg i daljeg istoka, kako bi efikasnije zatrli europske narode.

Laki Topalović
6 godine prije

Vratiće se oni svi, a neke manje skupine prelaze na stranu SAA. Gdje ono, zaboravio sam, danas baš.

Borac2
6 godine prije

Jos jednom treba naglasit da amerika i njihovi prijatelji sponzori KSA cine sveda se izbjeglice nebi vratile. Sve ovo za sada je u organizaciji hezbollaha, obavjestajnih sluzbi i nekih ljudi u vojsci, bez oficialnog blagoslova vlade u Bejrutu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI