”Sjedinjene Američke Države odbile su mogućnost video-poziva, kojeg je Putin želio obaviti s Bidenom”

Putin i Biden
16 komentara

U četvrtak, dan nakon što se predsjednik Biden složio s novinarskom karakterizacijom ruskog predsjednika kao “ubojice” bez duše te nakon što je zaprijetio novim sankcijama zbog navodnog miješanja u izbore, Vladimir Putin je predložio video razgovore uživo s američkim čelnikom, kako bi razgovarao o rasponu hitnih bilateralnih i svjetskih problema.

Sjedinjene Države odbile su prijedlog predsjednika Vladimira Putina da on i njegov američki kolega obave video-razgovor uživo, objavilo je u ponedjeljak rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Sa žaljenjem možemo izvijestiti da američka strana nije podržala prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina da 19. ili 22. ožujka obavi razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u formatu otvorene videokonferencije, gdje bi se razgovaralo o brojnim problemima koji su se stvorili između dvije zemlje, kao i o temi strateške stabilnosti”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Moskva je rekla da je razvoj događaja još jedna propuštena prilika za pronalaženje izlaza iz trenutne bezizlazne situacije u rusko-američkim odnosima i naglasila da je krivnja za trenutno stanje stvari u potpunosti na američkoj strani.

Ranije u ponedjeljak, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov potvrdio je da Putin nije imao zakazane razgovore s Bidenom, jer Washington nije pokazao spremnost za takve razgovore.

Prošli petak, Joe Biden rekao je da je “siguran” da će on i Putin “kad-tad razgovarati”, ali nije ponudio više detalja o tome kada će se i u kojem formatu takvi razgovori odvijati. Putin je dan ranije naznačio da je spreman za video-razgovore otvorenog formata uživo s Bidenom, koji bi se mogli obaviti u ponedjeljak ili u petak.

Diplomatske iskre

Rusko-američki odnosi dosegli su novi minimum nakon 2014. prošlog tjedna, nakon što se Biden složio s opisom novinarke ABC Newsa u vezi s Putinom kao “ubojici” bez duše, nakon čega mu je zaprijetio da će “platiti cijenu” zbog navodnog ruskog miješanja u prošlogodišnje predsjedničke izbore.

Putin se nije obazro na epitet “ubojice” te je zaželio Bidenu “dobro zdravlje,” nakon čega je sugerirao da je američki predsjednik možda projicirao na Rusiju američku krivnju za svoje povijesne zločine.

Rusija je na Bidenovu primjedbu reagirala opozivom na konzultacije; u prošlosti je takva mjera poduzeta samo jednom, 1998. godine, nakon američko-britanskog bombardiranja Iraka. Veleposlanstvo je izvijestilo da je primilo mnoštvo pisama običnih građana SAD-a u kojima se ispričavaju zbog predsjednikovih komentara i izražavaju nadu u poboljšane odnose dviju zemalja.

Biden se ne ustručava koristiti nediplomatski jezik za opisivanje nekih inozemnih vođa. Tijekom prošle godine kineskog predsjednika XiJinpinga nazvao je ”nasilnikom”, sugerirajući da je turski predsjednik RecepTayyipErdogan “tiranin”, a sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Un-a usporedio je s Hitlerom. Sjeverna Koreja podjednako je odgovorila, nazvavši Bidena “bijesnim psom” kojeg treba “prebiti batinom nasmrt.”

Posljednje rusko-američko rasplamsavanje nastalo je nakon novih optužbi američke obavještajne službe da se Moskva pokušala miješati u američke predsjedničke izbore 2020. godine. Američke obavještajne službe iznosile su slične tvrdnje 2016. godine, idući tako daleko da su istraživale predsjednika Trumpa zbog potencijalnog ”dogovora” s Kremljem. Tvrdnje o dosluhu srušile su se 2019. objavljivanjem izvještaja koji je nastao na temelju trogodišnje istrage, u kojem nisu pronađeni nikakvi dokazi o bilo kakvim vezama između Trumpa i Rusije. No bez obzira na to, Washington je nastavio optuživati Moskvu da se pokušava miješati u izbore sustavnom kampanjom društvenih medija. Te su optužbe slično razotkrivene nakon privatnih istraga tehnoloških divova, uključujući Google, Facebook i Twitter, koji su zaključili da su optužbe za rusko miješanje u izbora bile naveliko izmišljene te da Rusija ni na koji način nije utjecala na američke izbore 2016. godine.

joe bidenvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Ne bi mogli neprimjetno zalijevati Bidena tijekom sučeljavanja.

3 godine prije zadnji put uredio nekoime
3 godine prije

Mi se sprdamo da Bajden nije imao pojma šta govori ili šta bi rekao u direknom prenosu “razgovora” sa Putinom ali situacija je vrlo ozbiljna. To vidimo i po izjavama iz Kine, Irana Severne Koreje ali i Britanije.

Sada ulazimo u fazu konstantnog zaoštravanja gde se konfrontacija neprestano diže na novi nivo. Aktiviraju se ili pripremaju za aktivaciju stara žarišta, retorika je sve oštrija, situacija u svetskoj populaciji sve teža – i zbog korone i zbog ekonomske i političke krize.
——————————-
Čak i sve to da ostavimo po strani možda je najbolji pokazatelj da tonemo u tamu potpuni nedostatak pozitivnih vesti. Svi planovi se odnose na sanacije dok gotovo niko ne misli na razvoj – osim u farmaciji i industriji oružja.
Svi su igrači na terenu, još samo sudija da svira početak…

Brainstorm
3 godine prije

hehehe.
prc prc.
taj biden vec se dosad izblamirao da je legenda veca od busha.
oni ga misle skrivati jos 4 godine?

Ringo10a
3 godine prije

Normalno da su odbili …Putin bi pomeo pod sa Bajdenom

nessy
3 godine prije

Ovaj senilni cikica, dozvoljava novinaru da mu stavlja rijeci u usta, i samo odobrava. Nije sposoban sastaviti pet povezanih recenica, jer dok dodje do trece, zaboravio je prvu. Ako je Trump bio sramota za taj polozaj, Biden je van kategorije.

Fblknbviju
3 godine prije

Mislim da on ni nezna ko je predsjednik rusije. Taj razgovor bi licio na ono lud j.be zbunjenog. Najveca greska Putina sto ga previse shvata za ozbiljno.

Max
3 godine prije

SAD i njihov predsjednik Biden izgubljen u prostoru i vremenu žele i na svim poljims potenciraju sukob s Kinom i Rusijom.

politicki nekorektan
3 godine prije

…nova opasnost!!! ruske stepenice!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI