Sjeverna Koreja “nema namjeru izbjeći rat”

Kim Jong Un Sjeverna Koreja
20 komentara

Sjeverna Koreja je spremna za rat i neće imati “oklijevanja da uništi ” Južnu, izjavio je lider Kim Jong-un, ističući da Pjongjang neće inicirati sukob. On je opisao Seul kao ” najneprijateljskiji ” prema Sjevernoj Koreji i optužio ga za pokušaj svrgavanja vodstva u Pjongjangu.

Kimove primjedbe uslijedile su ubrzo nakon što je Južna Koreja evakuirala civile sa ostrva Yeonpyeong, optužujući Pjongjang da je u petak ispalio 200 artiljerijskih granata u pomorsku tampon zonu kod svoje zapadne obale. Južnokorejska vojska je kasnije pokrenula sopstvenu topničku rafalu u istom području. Pjongjang je tvrdio da zapravo nije ispalio ni jedan metak, već da je detonirao ” prašak koji simulira zvuk obalske artiljerije od 130 mm ” da vidi kako će reagovati njegov susjed.

Prema državnoj Korejskoj centralnoj novinskoj agenciji (KCNA), Kim je u ponedjeljak i utorak pregledao nekoliko fabrika municije. Govoreći tokom posjeta, sjevernokorejski lider je rekao da, iako DNRK ne planira da izazove vojni sukob na Korejskom poluostrvu, „ mi nemamo namjeru ni izbjeći rat. ”

KCNA je citirala zvaničnika koji je upozorio da ako se Južna Koreja ” usudi pokušati upotrijebiti oružane snage protiv DNRK ili ugroziti njen suverenitet i sigurnost… nećemo imati oklijevanja da uništimo ROK [Republiku Koreju] mobilizacijom svih sredstava i snaga u našim rukama . ” Kim je Južnu Koreju označio kao “ glavnog neprijatelja ”, insistirajući da to znači da DNRK mora pojačati svoje odbrambene vojne kapacitete, posebno nuklearno oružje.

Komentarišući nedavni incident granatiranja, Kim Yo-jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog lidera, rekla je u nedjelju da je Pjongjang spreman da odgovori “vatrenim krštenjem ” na svaku ” glupavu pogrešnu procjenu ” od strane Juga.

Kim Jong-un je prošlog mjeseca tvrdio da ponovno ujedinjenje Koreje trenutno ne dolazi u obzir, tvrdeći da je Jug “ kolonijalno podređena država ” SAD-a, navodi KCNA.

Nekoliko dana prije, Kim je pozvao sjevernokorejsku vojsku i industriju da ” još dalje ubrzaju pripreme za rat”, navodeći ” neviđene ” provokacije Washingtona i njegovih saveznika u regiji.

Neposredno prije Nove godine, SAD i Južna Koreja održale su zajedničke vježbe bojnom paljbom koje uključuju mehanizirane jedinice u blizini granice sa Sjeverom. Manevrima su prethodile druge vojne vježbe na poluotoku posljednjih mjeseci, od kojih su neke američka podmornica na nuklearni pogon i nuklearni bombarderi raspoređeni u Južnu Koreju.

Južna KorejaKim Yong UnSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Jasno i glasno.

Marmel
3 mjeseci prije

Sve evropske države imaju po jednog takvog bisera.

Dotur
3 mjeseci prije

budimo iskeni , i ti bi bio u ustanovi da je normalna zemlja

Observeterius
3 mjeseci prije

Kult autokracije. Neki iz povijesnih razloga ne znaju drukčije. Južno Koreanci možda i jesu to za što ih Kim optužuje, ali ne pada im napamet uživati dosege crvene ekonomije jedinog pristojnog obučenog u toj zemlji.
Zlonamjernici će reći da je u Jugi bilo baš super provesti cijeli život kao financijski sluga crvenih nametnika. Zato imamo iste na vlasti, “Haj’ nek’ nam živi, živi rad”.

Ime
3 mjeseci prije

A za koga ti navijas? Osim ovih LGBTqwerty sto su na vlasti u vecini drzava u EU!?

Nekoime
3 mjeseci prije

Misliš na Bidena?

noppo
3 mjeseci prije

SK ima samo pješake i skoro ništa drugo, osim artiljerije. Aviacija im je iz kameno doba, i nemaju nikakve šanse pobjediti južnu koreju. Ali i južni če imati ogromne civilne žrtve, Seul i okolički gradovi imaju 1/3 stanovnika JK i 50% BDP. KIA, Hyundai, Samsung…ode za duže vrijeme.

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

Nema brige. Američki imperijalisti i njihovi južni kmetovi nemaju muda napasti druga Kima i njegovu slobodnu Koreju. US hijene napadaju samo države koje ne mogu da se brane.

tihobl
3 mjeseci prije

Sta kaze drug Kim: nisam vam ja Putin pa da izbjegavam rat.
Ispalio je juce raketu sa ruskim satelitom preko Tajvna pa su se svi usr*li.

Captain
3 mjeseci prije

Kim je indirektni američki proizvod nakon cca 2 mil.pobijenih Korejanaca.
Isto tako je i Sadam njihov proizvod (direktni),još možemo dopisati i Zelenskog.
Daljnje riječi su suvišne.

Babilon
3 mjeseci prije

Lukavi Kim će sve nadmudriti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI