Šolc se nada da će se Putin predomisliti o prisustvu G20

Putin i Scholz
25 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz poželio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin mogao prisustvovati samitu G20 kako bi se lično suočio sa “svim pitanjima i kritikama” zapadnih sila u vezi sa sukobom u Ukrajini, rekao je novinarima u nedjelju.

„Bilo bi dobro da je otišao na Bali“, rekao je Šolc tokom zaustavljanja u Vijetnamu na putu do samita lidera G20 u Indoneziji, djelujući razočaran što Njemačka i njeni saveznici neće imati priliku da se suprotstave ruskom lideru licem u lice i iznesu svoje pritužbe.

Putinovo odsustvo neće spriječiti druge zemlje da osude rusku vojnu operaciju u Ukrajini i zahtijevaju povlačenje trupa, insistirao je Šolc, objašnjavajući da ako je „s naše tačke gledišta vojna eskalacija neprihvatljiva, onda mora biti i pomjeranja… Ruska vlada, od ruskog predsjednika, ka prijedlozima koji omogućavaju izgradnju mira.”

Brisel i London navodno namjeravaju koordinirati svoje napore i učiniti “sve što je moguće” kako bi se ruska delegacija osjećala nepoželjno na Baliju. Glasnogovornik službe EU za vanjske poslove rekao je za The Telegraph da će blok, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ne samo izbjegavati i inscenirati odlaske tokom obraćanja moskovske delegacije, već će i pokušati da uvjeri druge nacije da učine isto.

Njemački lider je rekao da je “čak i oprezno uvjeren” da će međunarodni pritisak uspjeti u okončanju sukoba.

Rusiju će na G20 predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je prošle sedmice da Putin neće putovati u Indoneziju, pošto je lično odlučio da ostane u Rusiji. Niti će se obraćati okupljenim liderima putem video veze, potvrdio je Peskov.

Dok je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zaprijetio da će bojkotovati samit ukoliko njegov ruski kolega prisustvuje, on je na tu vijest odgovorio najavom da će i on ostati kod kuće. Ipak, planira da se pojavi virtuelno. Ukrajina nije članica G20, ali Zelenski je tvrdio da ga je predsjednik Indonezije Joko Widodo pozvao na sastanak još u aprilu.

Dvodnevni samit zvanično će početi u utorak, a prema Politicu, Widodo i drugi zvaničnici u njegovoj vladi nastoje da spriječe da okupljanje svjetskih lidera postane fešta koja se razbija Rusiji, pozivajući zapadne političare da ublaže svoje kritike kako bi se svi članovi, uključujući Moskvu i Peking, mogli uključiti u zajedničko saopštenje na kraju događaja.

G20IndonezijaPutinScholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Karma
1 godina prije

Kabala 666 nazi gamad zasmrdila iz Davosa.

Yenkre
1 godina prije

Scholz zeli zlo Rusiji i Putinu a Slavene bi zelio drzati na lancu

tata mata
1 godina prije

banda ide da pojaca emisiju co2 a nama naplacuje porez ,sad ne mogu da imaju video konferenciju ?

Istra
1 godina prije

Koliko Amera spava pod mostovima bez krova nad glavom.
Drogirani demokratskim dostignučima svoje LGBT države.
Imaju li oni toalet?

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Lutkasta marioneta. Kvisling.

Hrvoje
1 godina prije

Hijene su uvijek hrabre u čoporu.

tuf
1 godina prije

Licemjer kao i britanski Sunak, do jučer rukama i nogama prijetili i zahtjevali da se Putinu ne dopusti sudjelovanje na G20 – sad kad ga nema tamo onda su hrabri i okreću ploču. Kukavice.

Opaaa
1 godina prije

Ako ćemo iskreno, kako drukcije provesti iskorjenjivanje svih losih jabuka u ruskim redovima, ovaj dugotrajni rat istjerati ce sve miseve iz rupa Smiješno je tvrditi da Rusija ne može Ukrainu pobijediti… Očito je cilj odugovlačenje.vČije se gospodarstvo vise iscrpilo? Rusko ili zapadno? Zapad je do sada poslao preko 100 milijardi dolara, te zbog recesije, smanjenja trgovije i hyper inflacije ostvario 2 Trilliona direktnih gubitaka… Ako uračunamo pad vrijednosti dionica i poduzeća ta svota prelazi preko 14triliona dolara Dakle tko je najveći gubitnik.

Keki
1 godina prije

Putine ne mrdaj iz Rusije i pusti ih nek se pacaju u kaljuži svoje propasti.

eukolonija
1 godina prije

Biće to jaka ekipa na Baliju. Švapski nacista i francuski babojebac i onaj američki senilni pedofil kojeg ne smiju pustiti ni u toalet bez nadzora

tihobl
1 godina prije

Solc je govorio: Kinezima cu skresati sve u lice. A onda je putovao 22 sata da bi puzio pred Sijem. Kinezi su mu sve predloge odbili, samo su pristali na zajednicku izjavu da nije lijepo bacati atomske bombe.
Sad Solc galami: gdje je taj Putin da mu skresem sve u lice.

Makron koji je za Madura govorio da je kisna glista i diktator koji muci svoj narod juce trci za njim niz hodnik i vice: Gospodine predsjednice kad cete imati vremena da popricamo.

Antrax
1 godina prije

Lakše će Putin objasniti nekome zašto nema zahod u kući, nego što će zapad objasniti svojima zašto više nemaju kuću.

Max
1 godina prije

Ipak im treba.

Žare
1 godina prije

Čemu se nada Šolc, pa jel onomad kad je Lavrov bio nisu hteli da prisustvuju govoru i izašli su napolje EU lideri.
Jel to treba da doživi Putin, jel ga zato Šolc poziva?
Kakvi foliranti licemerni.

putin putout
1 godina prije

mozda covjek nema kartu. je li na listi uzvanika uopce?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI