Sorry, senatore McCain, popularnost Putina u SAD-u se gotovo udvostručila

Vladimir Putin - Sjedinjene Države
57 komentara

Ogromna većina Amerikanaca ne podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali se njegova popularnost u Sjedinjenim Državama, prema anketi Gallupa objavljenoj 21. veljače, gotovo udvostručila, za  Forbes piše kolumnist Kenneth Rapoza.

“Ovi rezultati su u oštroj suprotnosti sa stavom mnogih republikanaca, na čelu se senatorom Johnom McCain u Arizoni, koji je tijekom svog nedavnog posjeta Njemačkoj kritizirao predsjednik Trumpa zbog pokušaja poboljšanja odnosa s Kremljom”, rekao je Kenneth Rapoza.

“Prema Gallupu, 22% Amerikanaca ima pozitivan stav prema Putinu, što je skoro dvostruko više u usporedbi s 13% iz 2015. Razina nepopularnosti Putina u Americi ostaje nepromijenjena i iznosi oko 72%, ali se mišljenje republikanaca o njemu u zadnje dvije godine znatno poboljšalo. Samo 12% republikanaca je 2015. godine Putina vidjelo u pozitivnom svjetlu, a sada je među tom populacijom njegova popularnost porasla na 32%. U usporedbi s njima, samo 10% demokrata ruskog lidera vidi u pozitivnom svijetlu, što je pad u usporedbi s 15% iz 2015. Zanimljivo je da je rejting ruskog lidera među ispitanicima koji ne pripadaju niti jednoj od dvije vodeće stranke također povećan, odnosno s 12% porastao je na 23%”, piše Forbes.

“Kada je Gallup proveo istraživanje o Putinu 2002. godine, tijekom njegovog prvog predsjedničkog mandata, 41% Amerikanaca ga je ocijenilo kao pozitivnog političara, za 18% je bio negativan, a 41% nikada o njemu nije ništa ni čulo ili nisu imali nikakvo posebno mišljenje. 2013. godine, kada je Gallup ponovo proveo anketu, kada je Putin treći put postao predsjednik, sve više Amerikanaca ga je gledalo negativno, unatoč činjenici da se Rusija nije pojavljivala na naslovnicama medija”, kaže Rapoza.

“Stavovi Amerikanaca o Rusiji kao zemlji su u bliskoj vezi s njihovim stavovima o Putinu. 28% Amerikanaca na Rusiju gleda pozitivno, a 70% negativno”, rekao je kolumnist Forbesa.

Prema Gallupu, 2017. može postati “ključna godina“, ako se utvrdi u kojoj mjeri će Sjedinjene Države postići dogovor s Rusijom i je li umjereni rast Putinove popularnosti kratkoročni fenomen ili znak pozitivnijeg stava u budućnosti, zaključuje Forbes.

Na drugoj strani su zanimljive redovite ankete koje provodi poznati ruski Levada Centar.

Dok je, nakon dva mandata kao predsjednik, Putin bio premijer, podržavalo ga je od 60 do 65% Rusa. Popularnost mu vrtoglavo raste ujedinjenjem Krima s Ruskom Federacijom, kada dobiva podršku 86% stanovništva, da bi nakon pokretanja kampanje u Siriji ona narasla na vrtoglavih 89%. Čak ni efekt sankcija nije uspio umanjiti podršku Kremlju i trenutno je na razini od 84%.

Stav ruskog stanovništva prema Sjedinjenim Državama je 2011. Bio većim dijelom pozitivan, čak 64%. Podrška Americi pada u trenutku izbijanja “EuroMaidana” u Ukrajini, kada počinje padati i iznosila je 48%, a 1. siječnja 2015. SAD je podržavalo samo 12% Rusa.

Sada je podrška nešto veća i nakon izbora Trumpa u studenom je bila 28%. Na Ameriku je prije nekoliko mjeseci negativno gledalo 56% Rusa, dok ostali nisu imali nikakvo mišljenje.

popularnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
7 godine prije

Popularnost Putina u svetu sve više raste a na domaćem terenu probija sve plafone. Gotovo da je sigurno da će Putin tu populatnost da iskoristi tako što će da reši probleme sa opozicijom ali i sa oportunistima koji su u okviru sistema. Sve je vidljiviji i ideološki sukob sa Zapadom, posebno posle dolaska Trampa tako da me ne bi iznenadilo da Putin značajno “preradi” politički sistem – možda čak uvede i neku vrstu direktne demokratije jer je njemu mesto predsednika zagarantovano još dugi niz godina (zbog podrške stanovništva). Rusija postaje motor značajnih svetskih promena (koje su čekale dugo vremena jer “onim drugima” nisu odgovarale) i zato vežite se – polećemo.

wand
7 godine prije

McCain je veliki prijatelj terorista u Siriji. Isao je u Siriju par puta i sastao se s teroristima. To je bilo ilegalno, njegovo putovanje u Siriju je bilo ilegalno. Dosao je na tlo Sirije bez odobrenje vlade koja je priznata u UN. U Guantanamo Bay – komad zemlje koji su Amerikanci ilegalno oduzeli Kubi – se nalazio zatvoren jedan ruski terorist 15 godina, negovo ime je Ravil Mingazov. Ruske vlasti trazu godinama da se izruci Rusiji. Amerikanci su odbili s obrazlozenjem da on nece dobro proci u Rusiji i jedan dan prije nego sto je dosao Trump na vlast Obama ga je pustao iz zatvora i liferovao na sigurno, u Ujedinjene Arapske Emirate. Ta muslimanska drzava je zamolila Francuze da oni otvore tamo vojnu bazu i Francuzi su to napravili 2009. Baza se zove Camp de la Paix. Amerikanci, citaj us-rani, isto imaju vojnu bazu na tlu te zemlje a… Čitaj više »

Ola-ro
7 godine prije

Jao se ruskom narodu kad bude vecina Amerikanaca podrzavala ruskog predsjednika…tad ce Rusija imati status kao sto ima Hrvatska ili Mexico a to je status vazala, gdje ce vecu vlast imati Goldman & Sachs nego Sergej Kuzhugetovich Shoygu ili Sergej Lavarov.

Alen
7 godine prije

Moze biti i 70-30 u korist putina ,malo to da sta mijenja.. Kad se hoce dosta je i 10 % da napravi sranje.. Sjetimo se juge..

krivA
7 godine prije

….si smo “smrtni”…, pogotovo za one koji teoriju reinkarnacije tretiraju kao SF. Gosp. Putin je u okvirima ovozemaljakih uvijeta zasluzio svoje u povijesti…, jedini nakon Gandija…gosp. Tita ne spominjem da ne krenu “izgoni”. Malo je onih koji “koliko-toliko” vide “buduci razvoja poretka ali…i on je jedan od onih u kojega vezano za njegove “”pluseve i minuse” jos uvik imam vire u njega jer Slaveni su jos uvik naj”posebnija” rasa-nacija” na planeti a zna se odo kuda su se prostirali i koliko su danas rasprostranjeni. Dosta je procitat knjigu “Udarac Ruakih Bogova”.., ugeti na razmatranje izjavu knjizevnika…, mislim da je u pitanju Jack London koji je izjavio “da ce Slaveni nestat prije nego im narastu brkovi”…, pa da gluhi i aljepi shvate da se danas skoro sve ustredotocilo na zatiranje Slavenskog gena. O nasim orostorima ne zelin govorit jer…”tlacili” su nas Turci, Mlecani, Hungari, Austrijanc….a mozda jos poneki. AI…kao i zadnjih… Čitaj više »

krivA
7 godine prije

….vrlo vjerojatno je da od 3-4 god. Gosp. Vladimira Vadimirovica Putina izaberu za dozivotnog predsjednika RF. Ne zato sto ga “vole” nego ih sve vise shvaca da je planetarni balast te uljeva povjerenje i nadu da mnogi od nas jutrom “otvorimo oci”…, ne zbog pruridnog nacina budjenja, vec da nas u snu nesto “ne snadje”!

Ivan
7 godine prije

@ zlatan
Pa dva posta unatrag ja sam pitao sto je to “povjesno NE”.
Covjek mi je odgovorio da je to znacilo odbijanje Jugoslavije da bude ruski vazal.[ sic ]
Kad sam mu provao dokazati da je to dogma, onda su me zapljusnuli minusovima.
A nitko se nije htio upustiti u diskusiju iako sam molio.
I ovo spada u drustvo onih koji vjeruju da je zemlja plosnata.

jale
7 godine prije

Onaj tko prema njemu ne osjeća strahopoštovanje – nije živ, nije zdrav ili nije normalan jer, to je čovjek gromada!!!

Hash
7 godine prije

Putin je spasilac planete od anglosax zla. Naravno tu je i Kina.
A sto se procenta podrske tice, za “naciju” nivoa znanja i obrazovanja americke, rezultat je izuzetan.
Mozda se i ameri probude ali imajuci u vidu njihive korijene i nacin nastanka te drzave, malo se sta dobro moze ocekivati.
Osim da se golica/sirotinja digne i smlati onih 1%.

Ivan
7 godine prije

@ Georgij Žukov – Svatko ima svoja mjerila po cemu vrijednuje nekog drzavnika. Ja spadam u onu grupu ljudi koji vrijednuju drzavnika koliko su njegova djela nadmasila njega osobno. Npr. Ataturk bi mogao spadati u velike drzavnike jer ono sto je on zastupao je jos uvijek prisustno u Turskoj. Ideje Tita kao federalizam, samoupravljanje, nesvrstanost, socijalizam su se ugasile zajedno s Titom. Znaci te ideje su bile “dobre” dok je Tito bio ziv. Drugim rijecima to nije bilo za “sva vremena”. Po tome ce povjesnicari vrijednovati Tita. Imao je Tito i ideje koje su ostale nakon njega a to je otvorenost prema svijetu, ne samo fizicko koje se odrazilo otvaranjem vrata za ulazak i izlazak u Jugoslaviju nego i kulturno koje ce tek doci u mnoge zemlje zapada mozda jednog dana u dalekoj buducnosti. O cemu se radi, Zlatan ce znati o cemu govorim, u knjigama iz hrvatskog jezika djeca… Čitaj više »

Ivan
7 godine prije

@ Georgij Žukov
Ataturk je napravio sekularnu drzavu, ukinuo sultana dakle plemstvo, takoreci ukinuo feudalizam, uveo reforme i povratka nema na staro.

S moje strane uopce nisam pisao sto je pozitivno u raspadu Jugoslavije, ne znam ni sam sto je pozitivno a sto je negativno, samo tvrdim da glavne misaone ideje Tita njega nisu nadzivile.

Sto se tice sugave Jugoslavije, nisam benefitirao od bivse Jugoslavije i ne benefitiram od danasnje Hrvatske a nisam imao ni koristi prilikom raspada Jugoslavije.
.
Sugava Jugoslavija je bila za nekog dobra, za nekog losa…e sad koliko je bila losa i koliko dobra vagu nemam.

Na ostala pitanja nemam odgovor.
Inace hvala na diskusiji.
Bolje je i popricati s nekim tko se razilazi nego sutnja.

Ivan
7 godine prije

Mozda sam bio nejasan i krivo shvacen.

Ne kazem da su ove ideje federalizam, samoupravljanje, nesvrstanost, socijalizam bile lose ni dobre u to necu zalaziti.

Hocu samo reci da bi Tito bio veliki drzavnik a to vrijedi za svakog da su njega njegove ideje nadzivile.

Ivan
7 godine prije

@ Zlatan

Bojim se da prodje nezapazeno.
Ovo je moja prepostavka.
Tito je napravio isto ono sto je napravila Kina malo kasnije.
Podjimo od ovoga,
Tito je bio komunista i takoreci svi YU komunisti su vidjeli u SSSR svjetionik.
Tito je vidio da je zapad bogat a istovremeno mu se i zapad udvarao.
Pa sto se radi u toj situaciji?
Noc dugih nozeva i to uz mnogo buke, nek se dobro cuje na zapadu, u Londonu i Washingtonu.
Kad su Englezi i Amerikanci vidjeli da je to nesto zapravo, oni su promjenili svoj stav naspram Jugoslavije.
Tito je ostvario svoj cilj…dakle Tito je imao cilj ili skrivenu agendu.

On je sve to mogao postici bez onog svega sto si ti obilato opisao u svom postu ali Noc dugih nozeva tako ne funkcionira.

Ivan
7 godine prije

@ zlatan, nije isto govoriti usmeno ili pisati pa nastane nesporazum olako.
Da, slazem se s tobom i te kako moze biti da se u ostalim socijalistickim zemljama ucila kultura drugih naroda, to ne osporavam i vjerujem da si 100% u pravu.
Moje se odnosilo na ucenje u Jugoslaviji naspram drugih zapadnih zemalja.
Vjerujem da sam bio tu u pravu.

Ivan
7 godine prije

Skoro je moglo doci do rata izmedju Kine i Rusije a zasto?

Danas svatko vidi da razloga nije bilo i meni dan danas nije jasno zasto su takoreci Kina i Rusija skoro zaratovali.
Mao Ce Tung je trebao veliku svadju s Rusijom i to je uslo u povijest kao otvaranje Kine prema zapadu.

Kina se dobro okoristila SSSR-om.
SSSR im je napravio tisucu tvornica, dao A-bombu, to jest tehnologiju, podrzali su koncept jrdna Kina, podrzali ih u Koreji i kad ono kao grom iz vedra neba neko puskarenje na granici i skoro rat izmedju te dvije zemlje.

Kina je napravila svadju s SSSR-om da bi se zblizila s zapadom i da bi modernizirala drzavu.

Tito je napravio 100% isto ali prije Kine.

Tako ja vidim
Ovo je “politika” a ne ono sto radu danas EU politicari, protiv svojih nacionalnih interesa a motivacija su samo eu fotelje.

Travis
7 godine prije

haha

Alan Ford
7 godine prije

McCain je jedan od takozvanih “nežidovskih cionista”, koji pripada takozvanim neokonzervativcima (neocons). Ovaj pojam “neokonzervativci” je za neupućene zbunjujući,– ali tu se radi ni o kakvim vrijednosmim konzervtaivcima, već su neokozervativci agresivni ratni huškači. Neokonzervativci su u ustvari ultra-cionisti, skoro svi hazari, koji određuju američku vanjsku politiku u zadnjih 25 godina, još tamo od vremena Busha starijega. Cionistički neoconsi su izazvali ratove na Bliskom istoku i rat u Ukrajini i oni po svaku cijenu žele rat protiv Rusije, zato im je Trump toliko trn u oku. Glavni ideolozi “neoconsa” su hazari Paul Wolfowitz, Richard Perle, William Kristol, Robert Kagan, i njegova supruga Victoria Nuland, –to je ona koja je sa Sorosem vukla konce u puču protiv Janukoviča prije 3 godine. McCain i njegov kolega senator Lindsay Graham iz Republikanske stranke, dvojica su najpoznatijih ratnohuškačkih jastrebova i protivnika Trumpa. Rusofobija u SAD ne postoji. Zapravo svu tu rusofobiju u SAD, stvaraju… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI