Stratfor objašnjava zašto Amerikanci ne razumiju Putinovu popularnost

putinpp
24 komentara

Za mnoge Amerikance nevjerojatno visoki rejting ruskog predsjednika je i dalje misterija. No, kako bi razumjeli njegovu popularnost dovoljno je obratiti pozornost na povijest moderne Rusije, za američku analitičku agenciju Stratfor piše urednik Jay Ogilvy. Prema novinaru, za vrijeme njegove vladavine ruski lider ne samo da je zemlju izvukao iz siromaštva i kaosa, nego je Rusiji vratio status svjetske sile.

“Zašto je Vladimir Putin tako popularan u Rusiji? S obzirom na to da je zemlja upravo izašla iz dvogodišnje recesije, uzrokovane kombinacijom sankcija i niskih cijena nafte, moglo bi se pretpostaviti da je podrška predsjedniku oslabila. Ali ne. Njegov rejting je još uvijek nevjerojatno visok i varira ovisno o anketama, ali često prelazi 80 posto. Kako je to moguće?”, pita se urednik Stratfora Jay Ogilvy.

Prema novinaru, za mnoge Amerikance je popularnost Putina misterija, jer oni još uvijek imaju sliku Rusije iz vremena Hladnog rata. Ovaj negativni pogled na zemlju potaknut je stereotipima zapadne masovne kulture koja je puna ”ruskih zločinaca”.

Ruski lider, kao bivši KGB agent, za američke građane je tiranin, jer su čak i nakon sovjetskog kolapsa vidljivi znaci ”povratka u totalitarizam”. Sve to prate informacije o ”ograničenjima slobode medija u zemlji”, koji su sve jasnije skloni ”promoviranju macho homofobije” .

”Sada su se otvorile teme ”ruske intervencije” ne samo u američkim, nego i na europskim izborima. Tu je atmosfera neprijateljstva, koja je u suprotnosti sa stavom Donalda Trumpa, koji je u prošlosti u više navrata nudio poboljšanje odnosa s Rusijom”, naglašava američki analitičar.

Jay Ogilvy djelomično demantira pogrešne stavove o Rusiji ”kojih su puni mainstream mediji”. Ogilvy pruža uvid u noviju povijesti zemlje i po njegovom mišljenju samo onda možemo razumjeti zašto mnogi Rusi, iako ne svi, imaju tako visokom mišljenje o predsjedniku”.

”Nakon završetka Hladnog rata su u slobodnom svijetu mnogi uzdahnuli s velikim olakšanjem i bili su spremni za susret s Rusijom koja je zbacila jaram komunizma i totalitarizma. Ali ’90-ih država nije postala ni svjetionik, niti je došlo do procvata demokracije. Naprotiv, potonula je u kaos. Godine 1991. je na vlast došao Boris Jeljcin, a dvije godine kasnije su njegovi tenkovi napali parlament. Što zbog loše organiziranog prijelaza na tržišno gospodarstvo ekonomija zemlje se urušila. Ljudi su izgubili svoje mirovine i uštede. Za mnoge je život postao čak i teži nego u totalitarizmu. Godine 1998. rublja je propala, a većina ruskih banaka je bankrotirala”, nastavlja analitičar Stratfora.

”Takva je bila situacija na početku 2000. Rusija izgubila status jedne od najboljih svjetskih supersila, a na njeno gospodarstvo je bilo u neredu. No, onda uzde vlasti preuzima Putin. Ekonomska situacija se stabilizira, a za sljedećih 14 godina su se realni prihodi Rusa usedmerostručili. Za vrijeme Putina su se milijuni Rusa pridružili globalnoj srednjoj klasi. Naravno, ne bez pomoći visokih cijena nafte, ruska ekonomija je lako izbjegla partnerstvo gospodarstava G7 od 2000. do 2014. godine”, istaknuo je Ogilvy.

Ali, ne radi se samo o gospodarstvu. Naime, Putinova popularnost nije pala ni za vrijeme ozbiljnog pada prihoda stanovništva u posljednjih nekoliko godina. Nakon kaosa i siromaštva ’90-ih i gubitka statusa supersile, stanovnici zemlje opet mogu biti ponosni. To je razlog zašto je većina Rusija osjetila pravu radost kada je Putin pripojio Krim,  kaže američki novinar.

”Rusija je, zajedno s drugim zemljama, mogla riješiti mnoga pitanja, od okoliša, do borbe protiv terorizma ili globalnog gospodarstva. Ali tragedija situacije je da se mi nalazimo ispod hrpe opskurnih razloga, loših novina i propuštenih prilika”, rekao je autor članka.

Mašta privlači mnoge alternativne scenarije. Na primjer, 1991. godine Sjedinjene Američke Države su, umjesto prvog rata u Perzijskom zaljevu, mogle pomoći rusku tranziciju iz planskog u tržišno gospodarstvo, kao što je Zapadna Njemačka nakon pada Berlinskog zida pomogla DDR. Je li sada prekasno za nadu u pozitivan ishod? Sve ovisi o tome kako gledate na ruskog lidera. Ako je Putin doista zločinac, kako ga opisuju zapadni mediji, njegov odnos s Trumpom nije mnogo od koristi. S druge strane, ako je ruski predsjednik zaslužio čvrstu podršku svog naroda, koji mu se divi, priznanje od strane Trumpa kao partnera ima više smisla”, zaključuje Jay Ogilvy.

popularnosttotalitarizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
6 godine prije

Odgovor je koliko je prosječan Rus skroman i sposoban trpiti zbog svoje države, a koliko prosječan amerikanac ili europejac!!

Imenjak
6 godine prije

ja mislim da bi amerikancima trebalo malo rusoizacije.

pikaču
6 godine prije

Normalno da ga vole. Ovakvog lidera nisu imali još od Katarine velike i Petra velikog. Svi koji su vladali u zadnjih 200 godina su obična boranija

Jirźi
6 godine prije

Amerikanci su bahati i krvožedni kauboji i ništa više očekivati od njih da nešto razumiju je u najmanju ruku blesavo

rodoljub
6 godine prije

Amerikanci ne razumeju nista osim sile i moci. Putin je patriota i veliki drzavnik, koji vodi drzavu u interesu naroda, a to je Amerikancima potpuno strano. Politika Amerike svodi se na interes najbogatijih – pohlepnih psihopata i korumpiranih kongresmena i senatora. Oni cine manje od 3% americke populacije.

Dražen
6 godine prije

Što je to čudno. Ameri imaju CIA-u te naftne i vojne tajkune pa moraju negdje tako što prodati, ane mogu prodati bez umjetnih svaranja kriza. Putin to ne radi na taj način

F* George Friedman
6 godine prije

1) Stratfor je americka privatna CIA, koju vodi veliki Rosofil, madjarski Zhidov, George Friedman.
Nema onog pisca politickih studija koji je vise unio mrznje u svoje clanke prema Rusima od Georga Friedmana.
Geoerge Friedman je posvetio cijli zivot mrznji prema Rusiji.
Taj covjek nece imati mira ni u paklu sve dok Amerika ne zavlada svijetom.

On tvrdi da ce Rusija kolapsirati ono godine 2020.
On je “predvidio” Rusiji sudbinu Kartage a Americi sudbinu Rima.
Sve cete to naci u njegovoj knjizi The Next Hundred Years.

G. Friedman je odgojio generacije Rusofila u Americi i po svijetu, njegovo sijeme ce neprekidno rasti u biljku rata i mrznje, kaosa i destrukcije.
U Rusiji nema ni 1% mrznje prema njegovom “izabranom narodu”, koliko on i njegova bratija mrzu Rusiju.

Zasto mora biti uvijek neki Friedman, Soros, Hodrovski, Berezovski, Bloomberg, Trocki…koji huskaju goye na Ruse a ovi se povedu za njima?

Tomica
6 godine prije

Amerikanci imaju totalno iskrivljenu percepciju svijeta oko njih. Očigledno im je i sustav vrijednosti totalno poremećen.
Stalno to naglašavaju ali nisu ni svjesni koliko (i kako) su izuzetni.

tabula
6 godine prije

“Stratfor objašnjava zašto Amerikanci ne razumiju Putinovu popularnost”
Prosječan Amerikanac ni ne može razumjeti masu stvari, koje se tiču svjetske politike, obzirom da je duboko indoktriniran u sistem. Ono što im mas mediji svakodnevno serviraju, to je njihova istina i realnost. Mislim da nema mainstream medija u Americi, koji će išta lijepo reći o Rusiji ili Putinu, pa ni o Kini ili Iranu, te je više nego očigledno kako ti isti mediji stvaraju nakaradno mišljenje o događajima u svijetu kod većine prosječnih Amerikanaca. Htjeli ili ne htjeli reći, radi se o određenoj vrsti kontroje mišljenja, a šta je tome cilj, svakome je jasno. Držati stanovništvo pod kontrolom!

Mate Jebach
6 godine prije

Ala čuda. Vole čuvjeka koji ih je spasio glada, kolonijalizacije, siromaštva, ponižavanja. Nakon par godina vlasti i dominacije američkih kompanija i američke vlasti (vrijeme Jelcina) ovaj je prekinuo rasulo, odbranio granice, razbio i rastjerao korumpirane “oligarhe” u rukama zapadnih kompanija i polako vratio standard, sigurnost, ponos, dobar život. Da istina, rusi su danas u strahu ali ne od Putina nego od vojnog napada USA, nuklearnog napada, terorističkih napada od strane US “kalifata” (da poprilično dobro znaju da je to djelo zapadnih zemalja i amerike). Boje se rata, a Putin im je netko na koga se mogu osloniti.

Jupiter
6 godine prije

Narod voli vođu koji zna šta hoće , a kada ostvari vizije onda i ga poštuju.
Nije bitno ime već dela koja lider ostavi iza sebe.

antun comb
6 godine prije

evo ovaj columnist iz daily maila je sve to jos bolje objasnio i to u “tri crte”….” Putin came to power in 1999-2000 he inherited a system completely designed and controlled by the USA. During the Yeltsin years, Russian ministers had much less power than western ‘advisers’ who turned Russia into a US colony. In fact, during the 1990s, Russia was at least as controlled by the USA as Europe and the Ukraine are today. And the results were truly catastrophic: Russia was plundered from her natural wealth, billions of dollars were stolen and hidden in western offshore accounts, the Russian industry was destroyed, a unprecedented wave of violence, corruption and poverty drowned the entire country in misery and the Russian Federation almost broke up into many small statelets. It was, by any measure, an absolute nightmare, a horror comparable to a major war. Russia was about to explode and… Čitaj više »

igi
6 godine prije

Ne radi se samo o putinu i njegovim odlukama jer te odluke zajedno donosi tim iako vjerujem putin ima u tome zadnju riječ.ali da bi se odluke donjele važnu savjetodavnu ulogu imajukrugovi njemačkih i austrijskih industrijalaca povezanih s rusijom energetskim interesima.Oni vrlo dobro znaju – nijemci – da se pitalo brite i francuze nikada njemačka ne bi bila jedinstvena država…i u tome njemačka elita vidi zahvalnost spram rusa.Ja osobno vjerujem da je iza putina osoba koja ne živi u rusiji a koja mu daje važna svjete kao čovjek koji gleda probleme iz skrivenog kutka…jer inače nijedno ljudsko biće ne bi moglo zadržati hladnokrvnost u odlukama koje su bile i koje jesu pred rusijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI