Španija naređuje suspenziju Telegrama

Telegram
13 komentara

Španski nacionalni sud naložio je internet provajderima da obustave upotrebu servisa za trenutnu razmenu poruka Telegrama, do istrage o tvrdnjama o kršenju autorskih prava.

Odluka u petak uslijedila je nakon što su četiri vodeće španske medijske organizacije – Mediaset, Atresmedia, Movistar i Egeda – podnijele žalbu tvrdeći da platforma omogućava korisnicima da distribuiraju svoj sadržaj bez dozvole.

Prema pisanju lokalnih medija, sudija Santiago Pedraz je u okviru istrage zatražio određene informacije od vlasnika Telegrama. Nakon što zahtjev nije ispunjen, naložio je blokiranje pristupa aplikaciji od ponedjeljka. Sudija je tu meru opisao kao „iz predostrožnosti“ i naveo nedostatak saradnje Telegrama. Očekuje se da će suspenzija trajati tokom istrage.

List El Pais navodi da Telegram uglavnom ostaje dostupan u Španiji, iako su neki korisnici počeli prijavljivati ​​probleme sa servisom u petak navečer.

Presuda je naišla na široke kritike. Zaštitnik prava potrošača FACUA nazvao je to “apsolutno neproporcionalnim” i rekao da će blokiranje popularne usluge uzrokovati “ogromnu štetu”.

“To bi bilo kao da se isključi internet jer postoje web-stranice koje ilegalno hostuju sadržaj zaštićen autorskim pravima ili da se prekine cijeli televizijski signal jer postoje kanali koji se bave piratstvom”, rekao je generalni sekretar FACUA-e Ruben Sanchez u izjavi.

Fernando Suarez, predsednik Generalnog saveta profesionalnih udruženja računarskog inženjeringa u Španiji, izneo je sličnu tvrdnju, upoređujući suspenziju Telegrama sa „potpunim zatvaranjem jedne provincije u našoj zemlji jer je na njoj bio slučaj trgovine drogom ili krađe. teritorija.”

Prema istraživanju koje je proveo nezavisni regulator konkurencije CNMC, skoro 19% Španaca koristi Telegram.

Telegram je usluga zasnovana na oblaku koja korisnicima omogućava razmjenu tekstualnih poruka, dijeljenje medijskih datoteka, glasovne pozive i javne prijenose uživo. Platformu je 2013. godine pokrenuo ruski preduzetnik Pavel Durov. Dostigao je 800 miliona aktivnih korisnika 2023. godine, prema vijesti iz industrije Business of Apps.

ŠpanijasuspenzijaTelegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivek
1 mjesec prije

Normalno da zatvaraju nepogodne medije
U hrvatskoj ne postoji neovisan medij.
Večernji, 24sata, jutarnji, slobodna dalmacija, index..forum hr, svi su pod jakom cenzurom. Mislim da to ima veze i s time šta je kradeze donio zakon gdje be smiješ oisat nepoćudna mišljenja pa sad npr admini du toliko rigidni npr. na večernji hr su svi pobjegli, nema skoro više komentara ni radprave osim onih debilnih koji ionako nema štete od njih.
Uhlavnom zato dolazim tu jer plenković i njegov kradeze su zabili čavao u lijes slobodnog govora, a mediji su obično režimsko smeće koje plenkomun poziva na report.

Max
1 mjesec prije

Udar na slobodnu društvenu mrežu.

Marmel
1 mjesec prije

Telefone baciti,pa nabaviti romane Alan Forda,Zagora i Ćike ,Mirka i Slavka ,pas im jebo mater

Gad
1 mjesec prije

Ispod kojeg kamena su sad ovi izgmizali? Ajde u jedrenjake pa malo haračite po Južnoj Americi.

Darko
1 mjesec prije

Govna na svakom koraku uspostavljaju cenzuru i dokidaju slobodu govora.

goran
1 mjesec prije

cenzura cenzura

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI