Španija zaustavlja vakcinaciju AstraZeneca vakcinom zbog zabrinutosti za bezbjednost, pridružuje se 17 drugih država, dok EU kaže da ‘koristi vakcine premašuju rizike’

Suspendovanje AstraZeneca vakcina
14 komentara

Španija je suspendovala davanje AstraZeneca vakcine protiv Covid-19, nakon što su izvještaji o neželjenim efektima podstakli više desetina drugih država da učine isto, uprkos uvjeravanjima regulatora EU da je vakcina sigurna.

Španski zdravstveni službenici rekli su u ponedeljak uveče da će zaustaviti vakcinaciju AstraZeneca vakcinom na najmanje dvije nedelje, dok se ne preispita bezbjednost, a odluka je kopirana u Francuskoj, Portugaliji, Kipru i Sloveniji istog dana. Svi su ukazali na nedavne izvještaje o zgrušavanju krvi i nekoliko smrtnih slučajeva kod primalaca vakcine.

Iako je glavni regulator EU za lijekove, Evropska agencija za lijekove (EMA), rekla da sada pregleda izvještaje – koji uključuju smrtne slučajeve u Austriji, Danskoj, Italiji i Norveškoj – tvrdila da „blagodati vakcine AstraZeneca u sprječavanju Covid-19 , sa povezanim rizikom od hospitalizacije i smrti, prevazilaze rizike od neželjenih efekata”. Svjetska zdravstvena organizacija ponovila je taj stav, rekavši da ne postoji dokazana veza između zgrušavanja krvi i vakcine. EMA je rekla da će odlučiti o svom sljedećem koraku nakon hitnog sastanka zakazanog za četvrtak.

Austrija je postala prva država koja je prošlog ponedeljka djelimično obustavila svoje davanje vakcine AstraZeneca, zaustavivši distribuciju jedne serije nakon što je primaocu dijagnostikovana multipla tromboza (zgrušavanje u nekoliko krvnih sudova odjednom) i koji je preminuo 10 dana nakon vakcinacije. Najmanje tri druge osobe imale su negativne efekte od iste serije.

Nekoliko dana kasnije, Danska je prekinula vakcinaciju AstraZeneca vakcinom, a Norveška i Island su to slijedile. Tokom vikenda, norveški zdravstveni službenici prijavili su još tri hospitalizacije i jedan smrtni slučaj kod primalaca vakcine, sve povezane sa krvnim ugrušcima ili krvarenjem u mozgu. Danske vlasti takođe su najavile smrt 60-godišnje žene od zgrušavanja krvi u nedelju.

Estonija, Letonija, Luksemburg, Litvanija i Rumunija od tada pauziraju vakcinaciju iz iste serije zaustavljene u Austriji, nazvane ABV5300, koja je distribuirana u 17 zemalja.

Italija se pridružila zabrani doza iz serije ABV5300 prošle nedelje prije nego što je u ponedeljak proširila zabranu na sve vakcine AstraZeneca, preko svog zdravstvenog organa Aifa, nazvavši taj potez „mjerom predostrožnosti i privremenom mjerom“ nakon što je 57-godišnjak preminuo nekoliko sati nakon vakcinacije. Italijanska tužiteljka Teresa Angela Camelio naredila je zapljenu oko 400.000 doza vakcine AstraZeneca dok vlasti istražuju smrt, kao istragu o ubistvu.

Holandija, Irska i Njemačka takođe su proglasile pauzu za davanje AstraZeneca vakcine tokom prošle nedelje, pozivajući na dalju istragu o smrtnim slučajevima i drugim neželjenim efektima.

AstraZenecacjepivoŠpanijavakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 godine prije

Sva Covid-19 cjepiva imaju potpuno nepoznate srednjeročne i dugoročne posljedice po ljudsko zdravlje, a o kratkoročnima čitamo svaki dan.

AstraZenecu čereče jer je uvjerljivo najjeftinija i što koristi DNA baziran na adenovirusu čimpanze umjesto mRNA, i ne moraju biti smrznuta kao mRNA cjepiva (za AZ cjepivo se tvrdi da je funkcionalno ako se drži na 2 do 8 stupnjeva Celzijusa, i to minimalno šest mjeseci).

Oxford/AstraZeneca: 1,78 eura
Johnson & Johnson, 8,50 eura
Sanofi/GSK: 7,56 eura
BioNTech/Pfizer: 12 eura
CureVac: 10 eura
Moderna: 18 eura

Siniša
3 godine prije

Samo Sputnik V.

The Beatles
3 godine prije

Pitam se ovih dana u čemu je stvar vezano za napade na AstraZenecu, kad danas tek vidim (jer ne pratim dobro uopće priču vezano za cjepiva) da to nije ono novo mRNA cjepivo, da da to je to, jer zašto bi Index recimo pričao o nus pojavama cjepiva, no sad vidim zašto

irsjngfbviuernbtuneu
3 godine prije

Trovači glume dobrog i lošeg policijota, koje su to fekalije.

gostgost
3 godine prije

Samo dodatni dokaz da se radi o najkorumpiranijoj tvorevini u povijesti čovječanstva, a što uključuje i ove naše liliputance.

3 godine prije zadnji put uredio gostgost
marty
3 godine prije

Za EU, više je prijavljenih nuspojava za Pfizer nego AZ. Točnih podatak o raspodjeli pojedinačne vrste cjepiva nema nigdje.
Ovo je stranica Europske baze podataka sa izvješćima nuspojava na lijekove. Pretraga je zakomplicirana do krajnjih granica, ali pojedinci se trude pa izvlače podatke u jednostavne tablice:
[imgcomment image[/img]

Slonica
3 godine prije

Dobrobiti nadmašuju rizike.
Odličan članak i rečenica koja se ponavlja i ponavlja.
Od početne euforije spasonosnog cjepiva ,spustiti ljestvicu ovako nisko je vrijeđanje razuma.
Po toj logici ako je u obitelji 6 članova, dvoje umre, ipak dobrobit nadmašuje rizik.
Stvarno dobar rejting.

Lucija, prva
3 godine prije

A koji je ovdje omjer rizika i koristi?

Nezna se niti za jedno dijete umrlo od Covida.

“AMERIČKA farmaceutska tvrtka Moderna priopćila je kako je počela testirati cjepivo protiv covida-19 na djeci.

Kliničko testiranje naziva KidCOVE obuhvatit će približno 6750 djece u SAD-u i Kanadi u dobi između 6 mjeseci i 11 godina, piše CNN.

Testiranje je podijeljeno u dva dijela. U prvom će se na djeci ispitati različite doze cjepiva. Djeca u dobi od 6 mjeseci do 1 godine primit će dvije doze cjepiva (od 25 do 50 mikrograma) u razmaku od oko 28 dana, a ona od 2 do 11 godina dobit će dvije doze u istom periodu, ali od 50 do 100 mikrograma.”, Index.hr

Max
3 godine prije

Pa otrov i treba zaustaviti.

Muppet shou
3 godine prije

Evropsku komisiju i sve uvlakace anusne cjepiti astrozen. Mislimo na njih. Dajmo im nase doze.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI