Šta je u vašem Happy Mealu? Neki od pomfrita sa potpisom McDonald’s potiču od krompira uzgajanog na poljoprivrednom zemljištu Bill Gatesa

Gates-McDonalds
67 komentara

Krompir koji se koristi za proizvodnju pomfrita McDonald’s djelimično se dobija sa farmi u vlasništvu Bill Gatesa koje su toliko velike da se mogu vidjeti iz svemira. Ali to je samo jedan dio portfelja zemljišta najvećeg američkog vlasnika poljoprivrednog zemljišta.

Za manje od jedne decenije, Gates i njegova bivša supruga Melinda French Gates tiho su stekli gotovo 109.000 hektara poljoprivrednog zemljišta – otprilike veličine Hongkonga – u 18 država u SAD, prema podacima prikupljenim u trgovinskoj publikaciji The Land Report i NBC News.

Krompir koji koristi gigant brze hrane uzgaja se na industrijskoj farmi koja se prostire na oko 5.700 hektara u državi Washington. Imovinu, nazvanu 100 Circles Farm, par je kupio za 171 milion dolara u 2018. godini, prema izvještajima.

Preciznije, kupljen je od mnoštva kompanija povezanih sa njihovom investicionom grupom Cascade Investments, takođe sa sjedištem u Washingtonu.

Učestvujući u Reddit AMA (Pitajte me bilo šta) u martu, Gates je to isto potvrdio kada su ga pitali o kupovini poljoprivrednog zemljišta, dodajući da to nije povezano sa njegovim publikovanijim naporima da promoviše svijest o klimatskim promjenama i održivoj poljoprivredi.

„Moja investiciona grupa je odlučila da to uradi. Nije povezano sa klimom“, napisao je u odgovoru prije nego što je prešao na teme koje su više povezane sa fokusom AMA – njegov novi vodič za izbjegavanje klimatske katastrofe.

„Sektor poljoprivrede je važan. Sa produktivnijim sjemenom možemo izbjeći krčenje šuma i pomoći Africi da se nosi sa klimatskim poteškoćama s kojima se već suočava“, nastavio je Gates.

„Nejasno je koliko biogoriva mogu biti jeftina, ali ako su jeftina, to može riješiti emisije vazduhoplovstva i kamiona“, dodao je, završavajući temu i odlučujući da ne učestvuje u raspravi o etici privatnog gazdinstva u poljoprivredi koju su pokrenuli oni koji nisu poljoprivrednici.

Ostali proizvodi uzgajani na poljoprivrednom zemljištu povezanom sa Gatesom uključuju soju, kukuruz, pamuk, luk, šargarepu i pirinač.

Prema izvještaju NBC News, postoje lokalno registrovane firme u svakoj državi gdje njih dvoje posjeduju zemljište sa skrivenim vezama do Cascade u obliku zajedničkih adresa, a povremeno čak i adresa e-pošte u okviru Bill and Melinda Gates Investment Group.

Cascade, koja je nedavno bila u vijestima nakon što su se pojavili izvještaji o navodnom toksičnom ponašanju na radnom mjestu u firmi, odbila je da komentariše NBC News u vezi sa određenim posjedovanjem zemljišta.

Međutim, glasnogovornik Charles V. Zehren rekao je publikaciji da firma „veoma podržava održivu poljoprivredu“. Primijetio je da je poljoprivredno zemljište u vlasništvu firme dio programa održivosti iz 2020. godine koji vrši reviziju poljoprivredne prakse koja se na njima sprovodi.

Prema izvještaju, Leading Harvest – novoformirana neprofitna organizacija koja se na mreži plasira kao „prethodnica unapređenja održive poljoprivrede“ – kreirala je program održivosti, koji mjeri promjenljive kao što su zdravlje tla, biodiverzitet, kvalitet usijeva i upravljanje vodama.

Među članovima osnivača Leading Harvest je i Cottonwood Ag, jedna od podružnica kompanije Cascade.

Prema nekim poljoprivrednicima koji posjeduju zemljišta u blizini Gatesa, malo je učinjeno da se izbjegnu uticaji industrijske poljoprivrede na životnu sredinu.

Primjećujući da se nadao da će Gates investirati u nove poljoprivredne tehnike, John S. Kuarterman, poljoprivrednik iz države Georgia, rekao je za NBC News da „nikada nije radio ništa drugačije od onog prije nego što je stigao ovdje i onoga što su drugi farmeri radili u blizini“.

Međutim, Zehren je rekao publikaciji da Cascade zaista radi na promociji ekološki svjesne poljoprivrede na svojim imanjima.

Bill Gatesmcdonald's
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zelinčanka
2 godine prije

Povrača mi se od pomisli na McDonalds ili slična mjesta, a još više od pomisli na zlog pajaca. Ne trebam čitati članak ali bi rado pozvala na bojkot svih fast food restorana…ali iste ovčice koje se bockaju vjerojatno idu na takve “provode”.

Spacevoodoo
2 godine prije

Prije nekoliko godina kružip je onaj video hamburgera s prženim krumpirićima donesenih iz restorana, prosječnog fasy fooda i McDomaldsa. Čovjek je napravio pokus tako da je sve tri kombimacije hamburger, krumpirići raspakirane stavio ispod pripadajućeg staklena zvona.
Snimane su sve faze uticaja vremena i na kraju, meso i krumpirići iz restprana bili su skoro potpuno crni, iz običnog fast fooda tamno sneđi, a hamburger i krumpirići iz McDonaldsa kao svježi, krupirići su se žutili kao na reklami.
Zar to nije napredak čovječanstva?

Realno
2 godine prije

Kupiš njihovo smeće od coca cole, dvije kriške wannabe leba s mljevenim mesom u kojeg melju ko zna što, i sve to u paketu s falšim krumpirićima za skromnih 50+ oderanih kuna. Za tu cifru imam dvije porcije pravih sočnih ćevapa ili jednu porciju od 12 sa prilozima kakvim želim i “sokić”, ubijem se ko vol. Još mi ostane za popit piće u kavani i dat ciganu kad me žica. Ajde bre. Jučer me jedan gospodin s djetetom uljudno pita da ako može bili mu mogao kupiti neke batake i litru mlijeka za dijete, ne želi novce samo da mu se hrana kupi. Odveo sam ga u interšpar i rekao da bira za sebe i dijete što god hoće. Uzeo jedan paket bataka i litru mlijeka kao što je rekao. Kažem uzmi još, al da neće. Uzeo sam onu litru mlijeka iz korpe i šiknuo je u tri lepe, natrpao… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Realno
dulebg
2 godine prije

Ko je jednom probao pljeskavicu, il ćevap – ima li šanse da više zagrize Big Mack?

dulebg
2 godine prije

Internetom se vrti sličica:

  • Jesu li ove jagode GMO?
  • Nismo, nismo!!
Zagten
2 godine prije

Uvijek je kriv netko drugi. Ja sam u Mc Donaldsu bio tri ili cetiri puta u zivotu. Da li tamo truje Gates ili netko drugi nebitno. Ljudima je uvijek kriv netko drugi. Jedu se masovno slatkisi i industrijski rafinirani proizvodi s pojacavacima ukusa, piju gazirana pica i alkohol, i onda za bolesti kriv netkk drugi.

2 godine prije

Nije poanta u čitanju deklaracija, nego u našem nepcu koji sve manje razlikuje hranu od smeća ( uvoznog ili domaćeg)! Nije dovoljno da samo izgleda kao hrana.

Patriot
2 godine prije

Samo snowflake jede u Maccasu. To smrdi brate.

Stara kuka
2 godine prije

Ja znam što je u mom Happy Mealu. Grah, luk, mrkva, kobasice, šunkica ili pak šaran, štuka, deverika, crvena paprikam luk, razni začini, široki rezanci. Pa onda odresci smuđa i krumpirova salata. A u mojem Happy mealu zna biti i pohanih ili pečenih svinjskih ili junećih šnicli, ćevapa s lukom i šopskm salatom i još puno puno drugih sadržaja i sastojaka od kojih nijedan nije sa farme Billa Gatesa.

rttgh556sdccv233dfgh
2 godine prije

prije 15-tak godina znao sam kompića koji je radio u McĐubretu i pričao mi je da se ulje u fritezama mijenjalo možda 3 puta godišnje.. znači…čisti rak!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI