Šta se krije iza „Masovnog zaboravljanja lozinke“ tima Roberta Muellera?

Telefon
8 komentara

Prošle godine IG Horowitz nije pronašao dokaze o pristrasnosti u FBI istrazi Trumpove kampanje. Međutim, ispostavilo se da je više desetina telefona koji su pripadali timu specijalnog savjetnika Muellera obrisano prije predaje u kancelariju IG. Analitičar sa Wall Streeta Charles Ortel kaže da bi slučaj trebali hitno ispitati nepristrani tužioci.

Dana 11. septembra, senator iz Wisconsina Ron Johnson, predsjedavajući Senatskog odbora za unutrašnju bezbjednost i vladine poslove, pozvao je generalnog inspektora Ministarstva pravosuđa Michaela Horowitza da otvori istragu protiv tima Roberta Muellera zbog „slučajnog brisanja telefona“.

Zapisi koje je Ministarstvo pravosuđa(DoJ) objavilo kao odgovor na zahtjev Judicial Watch’s Freedom of Information Act (FOIA) ukazuju na to da su u najmanje 15 mobilnih uređaja koji pripadaju članovima Muellerove istrage Trump-Russia obrisani podaci prije nego što su predati timu IG Horowitz, koji je istraživao potencijalnu pristrasnost kompanije Crossfire Hurricane od marta 2018. do decembra 2019. DoJ evidencija navodi među razlozima gubitka podataka zaboravljene lozinke, nepovratno oštećenje ekrana ili nedostajući hardver. U svom pismu, senator Johnson je pitao Horowitza kada je kancelarija IG upoznata sa ovom situacijom i da li postoji mogućnost povrata informacija na ovim telefonima. Pozvao je generalnog inspektora da pruži odgovor „najkasnije do 18. septembra 2020.“.

Neobičan slučaj tima Roberta Muellera

„Amerikanci nisu glupi“, kaže analitičar sa Wall Streeta i istraživački novinar Charles Ortel, koji sumnja da je najmanje 15 telefona koji pripadaju Muellerovim saradnicima obrisano greškom. “Širom političkog sistema ljudima je mučno da gledaju kako vlade procesuiraju političke neprijatelje, ali štite političke saveznike.”

Korisnici mreže takođe su doveli očiglednu slučajnost u sumnju: korisnik Twitera po imenu Techno Fog sugerisao je da se čini sumnjivim to što je Andrew Weissmann, glavni član specijalnog tima savjetnika Roberta Muellera, iznenada zaboravio lozinku nakon što je mjesecima koristio uređaj. Dalje, čini se da je Weissmann dva puta izbrisao svoj telefon.

„Gore je od toga“, ponovio je još jedan korisnik društvenih mreža, Hans Mahncke. „Prema Apple Vodiču za bezbjednost, Andrew Weissmannu trebao bi najmanje 1 sat i 36 minuta da„ slučajno “obriše svoj telefon.”

„Najmanje 27 telefona koje je koristio Muellerov tim obrisano je prije nego što su mogli da se provjere da li ima evidencije“, istakao je izvještač Epoch Times Ivan Pentchoukov nakon pregledavanja zapisa DoJ. „Neki telefoni su se samo obrisali, u drugim slučajevima je došlo do masovne amnezije oko lozinke neophodne za resetovanje.“

Prema Ortelu, hitno je potrebna formalna krivična istraga, ne od generalnog inspektora, već od nestranačkih tužilaca i istražitelja koji to moraju pratiti sve do vođa i donatora.

„Ometanja su smjela, a opet amaterska“, primjećuje on. „Komunikacija koja koristi ove uređaje vjerovatno je već dobijena od dobavljača usluga ili na drugi način.“

Analitičar ne isključuje da je američki advokat John Durham, koji trenutno vodi odvojenu istragu o rukovanju Crossfire Hurricane, „to već učinio“. „Ako nije, onda je potrebno više resursa“, primjećuje analitičar.

I Hillary Clinton “kiselinom isprala” svoje mejlove

Predsjednik Trump je oštro reagovao na nedavno objelodanjivanje DoJ: „Dakle, sada saznajemo da je čitav Muellerov „hit-tim“ ilegalno obrisao svoje telefone neposredno prije istrage protiv njih, svi koristeći isti zaista glupi razlog za ovu „nesreću“, baš kao što Pokvarena Hilary čekićem razbija telefone i briše e-poštu!” tvitovao je.

Ortel se slaže da postoji zapanjujuća sličnost između dva incidenta, pozivajući se na skandal Hillary Clinton “emailgate” koji je rasvijetlio zloupotrebu povjerljivih vladinih podataka i čuvanje na nezaštićenim privatnim serverima bivše državne sekretarke.

„Sa Hillary, Muellerom i nestalim mejlovima administracije Georgea W. Busha imamo previše zgodnih nesreća zbog kojih bi obični Amerikanci mogli biti agresivno procesuirani“, ističe analitičar.

Prema njegovim riječima, istraga „Trump-Rusija“ bila je posebno usmjerena na skretanje pažnje javnosti sa nedjela prethodnih administracija, posebno Fondacije Clinton, koju Ortel smatra jednom od najvećih neprocesuiranih prevara ikada.

„Od početka tadašnji državni tužilac Jeff Sessions nije trebalo da se izuzme, niti je tadašnji zamjenik državnog tužioca Rod Rosenstein trebao imati bilo kakvu ulogu u nadgledanju istrage o otpuštanju bivšeg šefa FBI Jamesa Comeyja i potencijalnog miješanja Rusije tokom izbora 2015/2016.“, predlaže istraživački novinar. “Svaki od istražitelja imao je masovni, diskvalifikujući sukob interesa. Mueller, Comey i Rosenstein su u kritičnim fazama između 2001. i 2004. bili uključeni u jadno „iskvarenu“ istragu „Clinton Foundation“ koja nije uspjela da uoči i procesuira očiglednu prevaru i korupciju“.

Ortel smatra da su morali znati da je predsjednik Trump „predstavljao potencijalne prijetnje njihovoj ličnoj slobodi“, pa su „kovali zavjeru protiv njega“.

Ako Trump bude ponovo izabran, Amerikanci će saznati istinu

John Durham bi mogao rasvijetliti priču o navodno namještenoj istrazi “Trump-Russia” do 21. septembra, pretpostavlja analitičar sa Wall Streeta.

„Ako se naziru optužnice, sporazumi o priznanju krivice ili izvještaj, velika je vjerovatnoća da je širok krug svjestan detalja koje veći svijet definitivno želi da upije“, kaže on. „Na osnovu moje stalne revizije javnih evidencija, vjerujem da bi mnoge ljude trebalo procesuirati, zatvoriti i kazniti dajući jasan primjer da je korištenje državnih resursa za miješanje u izbore i nakon njih ozbiljan skup zločina.“

Ortel predviđa da će, ako Trump ostane na putu da bude ponovo izabran, Amerikanci „saznati mnogo više istine, moguće i prije 3. novembra 2020.“.

„S druge strane, ako Joe Biden nekako pobijedi, puni obim istine će sigurno biti sahranjen“, zaključuje on.

Donald TrumpIG HorowitzRobert Mueller
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Treba ih poslat sve u onu emisiju istina ili laz pa nek tamo odgovaraju, sta cemo se mi sad zamarat tim

Mahatma
3 godine prije

Uzalud. Sve poruke su u Utah Data Centru svejedno.

Stara kuka
3 godine prije

Obrisali mobitele? Pa što. U svakoj CSI seriji ili filmu vidimo da istražitelji imaju svoje genijalke i genijalce koji uspjevaju bez pol muke vratiti podatke ne samo s obrisanih mobitela i diskova, nego i s onih koji su preživjeli udaranje čekićem, gaženje kamionom, lomljenje ili požare. Ne znam još za atomski udar. U ćemu je dakle problem? Jednostavno nek Horowitz angažira Abby Sciuto ili Nell Jones iz NCIS da im vrate podatke. A ako se netko pobuni onda nek pozove nepobjedivu mossadovku Živadinku David da mu razbije njonju.

Max
3 godine prije

Obbaviještajna mućka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI