Stanje na istoku Sirije – Planovi za zauzimanje posljednje prepreke do Deir Ez-Zora

Ruska haubica u Siriji
11 komentara

Akcije takozvane ”Islamske države” na Bliskom istoku su se od ”pobjede za pobjedom”, zbog kojih su od 2014. ratnici ”kalifata” za mnoge predstavljali mitsku nepobjedivu vojsku, nakon uspješne ruske kampanje, koju su pratile, pogotovo u posljednje vrijeme, dobro isplanirane i koordinirane ofenzivne operacije sirijske vojske i saveznika na terenu, pretvorile u veliki poraz i konstantnu defanzivu.

U Palmiru su isporučene ruske haubice “MSTA-B” kalibra 152mm i neprestano stižu pojačanja za predstojeći napad na posljednju utvrdu ”kalifata” na putu do Deir Ez-Zora, mjesto Al-Suhno.

Tajnik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnosti Nikolaj Petrušev, rekao je da su najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti i za svijet nove generacije terorista koje su se ujedinile pod zastavom ”kalifata”.

Prema njegovim riječima, uspješno djelovanje vladinih snaga i svih drugih saveznika u Siriji je prisililo teroriste na promjenu strategije i da traže ”slobodne teritorija” u raznim dijelovima svijeta, kako bi proširili svoje izvore sredstava i širenje svoje ideologije.

Osim toga, strani teroristi povratnici uspostavljaju organizirano podzemlje, pokušavajući se stopiti s različitim ekstremističkim skupinama.

Prema njegovim riječima, sada je vrijeme za provedbu postojećih međunarodnih sporazuma i borbu protiv terorizma u okviru rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, jer su najveći problem strani teroristi koji se odluče na povratak iz područja oružanih sukoba.

Iz ove izjave se da primijetiti kako nema vremena za gubljenje, a situacija na bojištu je takva da je ISIL praktično okružen sa svih strana i treba mu zadati smrtni udarac u sirijskoj i iračkoj pustinji.

Osim toga, potrebno se strogo držati rezolucije Vijeća sigurnosti 2199 o borbi protiv financiranja terorističkih organizacija, što uključuje i trgovinu nafte i naftnih derivata na teritoriju Sirije i Iraka.

”Haubica ”MSTA-B” će biti strašna”

Provladine snaga i dalje napreduju i oslobađaju područja od terorista takozvane ”Islamske države” na istoku provincije Homs. Kao što je izvijestili sirijski vojni izvori, ISIL se povukao i pokušava pružiti otpor u mjestu Al-Suhno, ali su sirijska vojska i saveznici  zauzeli ključne uzvisine oko grada, odakle sada granatiraju položaje terorista.

Na putu sirijske vojske je ISIL postavio brojne eksplozivne naprave, ali vladine snage znaju za ovu taktiku i nisu zabilježeni veći incidenti sa smrtonosnim posljedicama. Stoga je malo vjerojatno da će to pomoći teroristima, budući da će provladine snage u grad ulaziti iz nekoliko pravaca i oslobađanje Al-Suhna je neizbježno.

Od Palmire do Al-Suhna ima oko 70 kilometara. Antički grad i okolica su dobro zaštićeni. Za obranu grada je Rusija poslala haubice ”MSTA-B”, jedno od najmodernijih topničkih oružja kojima se koristi sirijska vojska i njezini saveznici.

S ovim topničkim oruđem je bilo moguće učinkovito uništiti artiljerijske utvrde, oklopna vozila terorista i odbiti njihove napade. Haubica ”MSTA-B” je kalibra 152 mm i ima domet od preko 28 kilometara. Posebno je važna brzina djelovanja, jer  ova haubice ispaljuje sedam hitaca u minuti.

Osloboditi Al-Suhno nužno za napredovanje prema Deir Ez-Zoru

Ranije ovog tjedna je sirijsko Ministarstvo obrane potvrdilo da su provladine snage zauzele ključne pozicije u oazi Al-Suhno na istoku provincije Homs i pripremaju napad na  posljednju prepreku terorista ”Islamske države” na putu prema Deir Ez-Zoru.

Ranije se pretpostavljalo da će Al-Suhno za zapada napasti dijelovi elitnih ”Tigar” snaga generala Suheila Al-Hassana, ali se ambiciozni zapovjednik odlučio voditi ofenzivu iz smjera istočnog Aleppa duže rijeke Eufrat. Trenutno su njegove snage prošle cijeli južni dio pokrajine Raqqa i  uz pomoć sunitskih plemenskih milicija su stigle nadomak administrativne granice pokrajine Deir Ez-Zor.

Dakle, Al-Suhno će napadati borbena skupina iz Palmire, koja je nedavno dobila velika pojačanja, zbog pregrupiranja i zahvaljujući uspjehu u uspostavljanju primirja u nekim zonama za de-eskalaciju sukoba koje su dogovorili Rusija, Iran i Turska, a 7. srpnja na jugu Sirije rusko predsjednik Putin i američki predsjednik Donald Trump.

Pojačanja u Palmiru i dalje pristižu. Sirijski izvori kažu da je Glavni stožer za napad na Al-Suhno poslao i jednu pukovniju Republikanska garde sirijske vojske, potom skupinu Al-Quwah Al-Jaafriyah, dio milicija sunitskog plemena Al-Shaitat, ali i alavitsku miliciju iz Latakije, Saraya Al-Areen. Osim njih, poslane su  i velike jedinice 1. i 3. oklopne divizije sirijske vojske. Gotovo sve postrojbe vladinih regularnih snaga su ranije sudjelovale u borbama u područjima koja su sada uključena u zone za de-eskalaciju sukoba.

Do danas su provladine snage oslobodile vrhove u jugozapadno od Al-Suhna i uspostavile punu ”vatrenu kontrolu” nad samim gradom. Napredovanje vladinih snaga na terenu podržava i pokriva rusko zrakoplovstvo. Međutim, postoji bojazan da bi se sirijski vojni vrh mogao odlučiti na napad na Al-Suhno bez adekvatne zračne potpore, računajući na pojačanja koja su stigla u to područje, a osim navedenih jedinica su tamo i brojne proiranske šijitske milicije.

Bez ruskih zrakoplova i jurišnih helikoptera bi to možda bilo moguće ostvariti, ali nakon sličnog neuspješnog napada na Al-Tabqu prošle godine, malo je vjerojatno da će se sirijski generali odlučiti na takvu avanturu.

Naime, napad na Al-Suhno je ključna akcija šire kampanje deblokade Deir Ez-Zora. Bez zauzimanja Al-Suhna bi napadi  generala Suheila Al-Hassan i njegovih ”Tigrova” na sjeveru postali besmisleni.

Osim toga, za ovaj su se napad vodila duge pripreme i iz provincije Hama je dovedeno puno borbeno spremnih jedinica koje za sada ne moraju voditi borbe protiv teroristima u Idlibu. Zbog prilično uspješne provedbe primirja, sirijski vlada je shvatila da je te trupe moguće poslati na najopasniji i najvažniji pravaca, od Palmire prema na Al-Suhnu.

No, sama uspostava ”vatrene kontrole” nad gradom je prilično širok pojam. Naime, sirijski zapovjednici su Glavnom stožeru priopćili kako su navodno bili jako blizu, a onda su uspostavili ”vatrenu kontrolu”. Ali bez izravnog zauzimanja grada se ne može govoriti o daljnjem napredovanju.

Dio vojnih stručnjaka drži da bi napad na Al-Suhno mogao potrajati duže nego se misli. To je prilično velik grad s prijeratnom populacijom od oko 35 tisuća ljudi. Sasvim je moguće da napad na grad može potrajati, kao što je bio slučaj s gradom Manbij u sjevernom dijelu pokrajine Aleppo, gdje je kurdskim i američkim snagama trebalo gotovo tri mjeseca da ga zauzmu. Naravno, sve će ovisiti o tome koliki će otpor pružiti ISIL, koji u pustinjskom području više nema dobavnih pravaca, a skladišta oružja i streljiva su redovita meta zračnih udara. Na primjer, gradovi Deir Hafer i Maskana su bili otprilike iste veličine, iako je  Maskana nešto manja, ali s brojnim selima u bližem okruženju, pa ih je ISIL napustio bježeći bez ispaljenog metka.

Jasno je da sirijska strana ne može računati samo na vlastite snage i iranske dobrovoljce i vjerovati kako se sama može nositi s oslobođenjem pokrajine Deir Ez-Zor, jer svaki od saveznika u ovom ratu, a to su Sirija, Iran, Rusija i Hezbollah, imaju svoje prednosti. Na primjer, bez ruske zračne podrške i vojnih savjetnika, ruskih i iranskih, koji će ujedno koordinirati aktivnosti s borbenom skupinom generala Suheila Al-Hassana na sjeveru, bilo kakva samostalna operacija bi bila ili osuđena na neuspjeh, ili bi potrajala mjesecima, uz nepotrebne gubitke u ljudstvu.

Najvjerojatnije će aktivnosti u oslobađanju Al-Suhna biti isplanirane i dogovorene među saveznicima i tada će početi napad za konačno oslobađanje grada. Osim toga, malo izvora spominje kolike snage ISIL ima u gradu, koliko je tamo civila i kakvim oružjem raspolaže za obranu. Ove podatke nisu objavili ni ruski, ni sirijski, ni iranski izbori, a sve ostalo su nagađanja.

No, kao što je rekao čelnik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnosti Nikolaj Petrušev, trenutak je takav da se mora djelovati odmah, zajedno i u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti, te uništiti ISIL prije nego njegovi militanti krenu napuštati sirijsku i iračku pustinju i postanju prijetnja ne samo za Rusiju, nego za cijeli svijet. Stoga priopćenje sirijskog Glavnog stožera treba uzeti ozbiljno i očekivati da će uskoro početi vojne aktivnosti za uklanjanje posljednje prepreke na ovom pravcu prema Deir Ez-Zoru.

Deir Ez-Zora -  27. 07. 2017.
Deir Ez-Zora – 27. 07. 2017.
Al-SuhnoMSTA-BNikolaj Petrušev
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Uopće ne vjerujem da ove dvije akcije nisu koordinirane. I da će Damask na vlastitu ruku , bez dogovora s ikim , samo pješadijo jurišati na Sukno

Jurica
6 godine prije

G. Babicu, jako cijenim vase tekatove i analize, ali mislim da oslobađanje Suknaha nece biti presudno u deblokadi DEZ-a. Tigrovi rade sjajan posao juzno od raqqe i mislim da cemo za najvise 15-ak dana vidjeti zagrljaj Suheila al Hasana i popularnog Brke, bez obzira na to sto se događa u istocnom Homsur

Čudo jedno
6 godine prije

Pozdrav svima.
Jel se zna sa koliko snaga sirijskih je u Deir Ez-Zora u okruženju, i koliko stanovnika broji?

bobrock
6 godine prije

Lijepo je čitati dobre vijesti! Želim puno uspjeha sirijskoj vojsci, šijitskim milicijama, alavitskim milicijama, ruskom zrakoplovstvu, sunitskim saveznicima, Hezbollahu u oslobađanju Al-Suhna od terorista ISIL-a i njihovih saveznika Amerikanaca, Saudijaca i Ive Banca!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI