fbpx

Stav EU protiv Turske je minirao temelje NATO pakta – Može li savez ovo preživjeti?

Jens Stoltenberg NATO

Postupci Sjedinjenih Država i Turske u Siriji izazvali su ogorčenje među ostalim članicama NATO pakta. Prvi se iznervirao francuski predsjednik Emmanuel Macron. Kazao je da je za povlačenje Amerikanaca saznao na Twitteru, a Turska uopće nije razgovarala o vojnoj operaciji s drugim članicama saveza. Nastala je situacija u kojoj jedni pripadnici vojnog bloka ignorirali svoje partnere u organizaciji. No, proturječja unutar NATO pakta su u stvari još veće.

Trumpovi protivnici dugo ga krive što ne cijeni NATO i da podriva atlantsku solidarnost, a sada je to rekao i francuski predsjednik. Govoreći u Bruxellesu, Emmanuel Macron je nesposobnost NATO-a da odgovori na tursku operaciju nazvao “ozbiljnom pogreškom” Zapada.

„Francuska, SAD i Turska su članice NATO-a. Ali ja sam, kao i svi drugi, saznao iz poruka na Twitteru da su Sjedinjene Države odlučile povući svoje trupe iz Sirije. I onda je još jedna država NATO-a odlučila napasti one koji su bili regionalni partner međunarodne antiterorističke koalicije. To što se dogodilo u posljednjim danima je velika pogreška Zapada i NATO saveza u regiji. Mislim da je to uvelike oslabilo naš ugled među partnerima u okolini i koji su se borili s nama. Također mislim da to dovodi u pitanje funkcioniranje NATO-a. Stoga je važno da se možemo okupiti i koordinirati akcije. Najmanje tri europske zemlje, Francuska, Njemačka i Velika Britanija”, rekao je Macron.

Zapravo, NATO se pokazao potpuno nesposobnim. SAD su napustile sjevernu Siriju, a Turska je tamo započela vojnu operaciju. Europljani su samo mogli zamjerati Erdoganu njegovu „bahatost“ i zahtijevati zaustavljanje turske ofenzive. Onda su se Sjedinjene Države složile s Turskom da obustave operaciju,  ali Europljani opet nisu imali ništa s tim.

Iako NATO formalno ne djeluje na Bliskom istoku, već tamo djeluje međunarodna koalicija koju su okupili Amerikanci, svi razumiju da je to vojna prisutnost zemalja Sjevernoatlantskog saveza. Ali kako ne mogu koordinirati akcije ni u Siriji, to povećava nepovjerenje svih regionalnih sila prema NATO paktu.

SAD su izdale Kurde, a Francuska ih i dalje podržava, iako samo diplomatski. Tursku ne zanimaju europske optužbe i namjerava protjerati Kurde sa svojih granica. A sve te države su dio jednog vojnog saveza.

Naravno, ovo nije prvi put da se NATO suočio s unutarnjim kontradikcijama. Dovoljno je prisjetiti se tursko-grčkih sporova oko Cipra ’60-ih i posebno 1974. godine. Tada je čak moglo doći do vojnog sukoba dviju zemalja članica NATO pakta, Grčke i Turske. Ali trenutna se kriza odvija u potpuno drugačijim geopolitičkim uvjetima.

Ne postoji protivnički vojni blok. Odnosno, ’70-ih je Tursku bilo moguće uplašiti sovjetskom vojnom prijetnjom i Varšavskim ugovorom, a sada Ankara kupuje ruski S-400 i koordinira svoje vojne operacije u Siriji prvenstveno s Moskvom, a ne s Washingtonom.

Drugo, Donald Trump zaista slabi NATO, jednostavno zato što ne želi odgovornost za Europu i da Sjedinjene Države plaćaju europsku sigurnosti. Trump kaže da europska sigurnost mora biti na plećima samih Europljana i Europske unije. Naravno da Trump ne može raspustiti NATO, ali želi da Amerika donosi glavne odluke. Utjecaj Velike Britanije i Francuske na njihovog saveznika u NATO-u pod tim uvjetima je još manji, da ne spominjemo utjecaj nenuklearne i ne baš suverene države poput Njemačke.

Treće, razumijevajući taj trend, velike europske sile, Francuska i Njemačka, počinju govoriti o potrebi stvaranja europske vojske. Iako sramežljivo i uz rezerve da je obrambena politika Europske unije vezana za NATO, proces je ipak započeo.

Četvrto, Turska, iako jača nego prije, vezana je za Europsku uniju, ali više ne gleda Zapad kao cjelinu i kao jamca njenog  suvereniteta. Sve je više sposobna samostalno jamčiti vlastitu sigurnost i ima ambiciozne vojne projekte.

Snovi o europskim integracijama odavno su pokopani, a prisutnost u NATO paktu ima smisla za Tursku samo kao dizajn vojnog partnerstva sa Sjedinjenim Državama. Problemi s Amerikancima odmah su potkopali turski odnos prema Sjevernoatlantskom savezu, a pritisak Europljana i EU na Tursku samo povećava nezadovoljstvo Ankare.

Općenito, Europa i Sjedinjene Države nemaju nikakvih načina da utječu na Erdogana tijekom svih godina njegove vladavine, a posebno posljednjih godina. Prošli su kroz gotovo sve i svaki put bili su prisiljeni tražiti načine da se pomire sa „sultanom“ u Ankari.

Sve je tako jednostavno. Zapadu je Turska potrebna više nego što Turska treba Zapad, a NATO si sigurno ne može priuštiti da izgubi jedinog azijskog člana.

Peto, NATO doista gubi kredibilitet u drugim dijelovima svijeta, u ovom slučaju na Bliskom istoku. Ne zato što su Amerikanci izdali Kurde, već će mnogi donijeti zaključke o cijelom NATO paktu kao takvom. Razlog je i taj što je cjelokupna politika Zapada, odnosno NATO pakta u regiji posljednjih desetljeća nedosljedna. SAD napadaju Irak, a Francuska i Njemačka su bile protiv. SAD pritišću Iran, a EU je protiv. SAD na sve moguće načine djeluju zajedno s Izraelom, dok EU ipak pokušava pomoći Palestincima. Stidljivo i ne radikalnim odlukama, ali kroz UN i druge institucije priznaje i podržava Palestinsku upravu. I tako je u gotovo svim pitanjima. Da, NATO se formalno borio i protiv „Islamske države“, ali sada oni odlaze, a Iran, Rusija i Turska ostaju. Turci ne kao članovi NATO pakta, već kao neovisna regionalna sila.

Američka vojna prisutnost na Bliskom istoku je ogromna i redoslijed veća je od bilo koje druge neregionalne zemlje. Ali kakve koristi od toga za NATO ako sudjelovanje drugih zemalja saveza u regionalnim sukobima ovisi o volji i želji Sjedinjenih Država? Što ako sutra SAD napuste Bliski istok i kažu da je to europski problem, kao što već kažu o Ukrajini? Trump je to već rekao za o Siriju.

U tim uvjetima unutarnja kriza u NATO-u poprima posve drugačiji karakter. Nije jasno tko je sada uopće zainteresiran da ublaži proturječja unutar saveza. Jasno je da su američki globalisti intervencionisti, ali ih Trump dijelom ograničava. Jasno je da su britanski stratezi atlantisti, ali imaju tešku situaciju s Brexitom. Ostaje samo francusko-njemački tandem, ali u načelu ne može biti središte vojnog bloka kojeg su Angloamerikanci izgradili za kontrolu Europe i održavanje u životu globalni hegemonistički atlantistički projekt.

Francuska predlaže izbacivanje Turske iz NATO pakta

A Turska? Za Tursku se traži zamrzavanje njezina članstva u NATO paktu. Pariz i EU moraju sankcionirati tursku vojnu operaciju u Siriji, izjavilo je oko 60 članova francuskog parlamenta iz osam političkih frakcija.

Zastupnici Nacionalne skupštine izrazili su ogorčenje zbog postupaka Turske i “neaktivnosti zapadnih demokracija”. Francuska i EU trebale bi „odmah poduzeti sve odgovarajuće mjere“, rekli su parlamentarci u zajedničkoj izjavi.

Posebno se predlaže pokretanje postupka “obustave članstva Turske u NATO-u, jer Ankara prijeti općoj sigurnosti”. Oni pozivaju da se Turskoj uvedu ekonomske sankcije, slične onima koje su usvojene protiv Rusije, prenosi  Le Figaro.

Zastupnici također žele da se zaustavi financijska pomoć Turskoj za izbjeglice i bilo koji oblik pregovora o njenom ulasku u EU.

Izjava zastupnika ukazuje na potrebu “zaštite kurdskih saveznika koji su već platili visoku cijenu dok su se borili za zapadne zemlje“. Francuski parlamentarci vjeruju da EU ima “moralnu dužnost prema kurdskim borcima, koji su poginuli u tisućama da bi zaštitili Europu“.

Zastupnici su osudili turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana jer je kurdske formacije nazvao teroristima, dok s druge strane štiti sve vrste islamističkih skupina, kao i sirijske džihadiste.

„Francuska bi trebala voditi Europsku inicijativu za pomoć, zbog koje će svi poštovati Europsku uniju, koja će svima pokazati da je još uvijek sposobna pisati stranice povijesti“, rekli su u izjavi zastupnici.

Dakle, situacija se dodatno komplicira i nije znanstvena fantastika razmišljati o izlasku Turske iz NATO pakta, bilo na inicijativu Ankare ili europskih saveznika Turske, koji to iskreno nikada nisu bili.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Naravno, sve je unaprijed isplanirano cak i ratovi…

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije

Ne dajem ocjenu stanja ,nego dajem viđenje jednog ČOBANA,.Imali smo nekada NEZAVISNE DRŽAVE,u njima se odvijale razne političke zavrzlame,ratovi i sličnim zbivanjima sada u NATO SAVEZU.Taj sistem su srušili drugi ili se urušio sam neću polemizirati ,ali nema ga više ,sada zaključite šta bi moglo zadesiti NATO SAVEZ.Rusija ,Kina ,Indija,Iran,Sjeverna Koreja,najnovije na vagi Pakistan -Indija pomirba.Sami prosudite ,ovo su tek razmišljanja ČOBANA ,kako tek misle fakutetlije.

Nemoze ...
Gost
Nemoze ...
1 godina prije

Onda treba 1. Arapsku ligu, 2. Savez za Balkan, 3. bez EU i 4. bez NATO

Ilirac
Gost
Ilirac
1 godina prije

NATO 2019 – te nije NATO od prije 50 godina. Nakon raspada Sovjetskog Saveza da se je tadasnji NATO drzao onog sto je bilo obecano do ovoga svega nebi ni doslo. Medjutim NATO se je ponasao kao imperija koja jednostavno nije mogla obuzdati svoje gramzive apetite. A mi znamo da imperije se raspadnu kada progutaju previse.

Okruzili su Rusiji stalno prijete, destabilizirali su Bliski Istok, destabilizirali su Europu Zapadnu, stvarno lijep rezultat.
Samo onda neka promjene ime jer to nema nikakve veze sa onim sto su bili prije 50 godina.

Prije 50 godina: Obrana od komunizma i Sovjetske Expanzije.
Prije 30 godina: Zgrabi koliko mozes i progutaj koga god mozes : Brzezinski i slicni marksisti idejni ucitelji
Prje 20 godina: Sredi i razbij Balkan, svim silama
Prije 10 godina: Zakuhaj Bliski Istok,
Danas: Neznam kuda da krenem izubio sam kompas

Ocito da velicanstveni Trump razumije da je to logican kraj jednog ludila.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Postavlja se pitanje, dali je zbog “primjera Turska”, NATO u problemima ili je “Turska”, samo lakmus, koji pokazuje, da je car gol, golcat….NATO, takav, kakav je, ne može dugoročno preživjeti bez ozbiljnih reformi…. A i to , ako bude stabilni geniji izabran i u drugi mandat, nisam siguran, da če biti dovoljno, za dalnje postojanje, tog mastodonta iz hladnog rata, koji je u obrambenom smislu danas potpuno nefunkcionalan…

mars
Gost
mars
1 godina prije

Svaki vojni savez u istoriji, formiran je da bi ostvario ili zastitio zajednicke politicke interese njegovih clanica, a koji opet svoje izvoriste imaju u njihovim zajednickim ekonomskim interesima, koji zbog lakse operacionalizacije mogu biti zaogrnuti raznim ideoloskim plastevima. Sve dok ti zajednicki ekonomski interesi skladno idu istim smjerom, funkcionisao je i sam vojni savez. Onog trenutka kada ti interesi krenu razlicitim smjerovima i vremenom dodju do tacke objektivno nepomirljivog sudaranja, savez se uvijek raspadao na ovaj ili onaj nacin.
U tome lezi i odgovor na pitanje opstaje li NATO ili ne. Ako njegove clanice, u prvom redu one kljucne i najjace, uspiju naci dovoljno zajednickih ekonomskih interesa oko kojih ce se okupiti, NATO ce i dalje postojati. Ako se nastavi sve veca vec vidljiva suprotstavljenost, koja vec poprima oblike latentnog unutrasnjeg rata. samo je pitanje vremena kada ce taj rat dostici kritcnu kolicinu nepomirljivosti i samim tim okoncati postojanje NATO saveza kao takvog.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Tacno, pakt sluzi da bi zastitio zajednicke interese njegovih clanica, ali sad USA ima drugacije ineterese od ostalih clanica, a produbljuje se jaz i medju sporednim clanicama. Ako ne nadju zajednickog neprijatelja koji je puno slabiji raspasce se.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Sve države u EU moraju napustiti NATO i osnovati svoje snage.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

Nemoze biti jer cjelokupna Evropa je americka pudlica.Nesto su tu prije jedino Francuzi zatezali sve do Ziraka a onda su i oni popustili, jer nigdje nemozes sam.. pogledaj na YouTube poznati govor George Friedman-a (inace tip je strava) ‘Stratfor us Strategie’ pa ce sve bit jasno.

norbert boulf
Gost
norbert boulf
1 godina prije

kada NATO tajnice postaju instalirane Predsjednice države kao u slučaju Hrvatske, a istovremeno ta drržava izgleda i djeluje kao apsurdistan bez cilja i sadržaja, dezorjentirana u prostoru (EU) i vremenu (hrvatski vojnici u Afganistanu i na granici Rusije- pod tuđim zapovjedništvom, sve je jasno ko “pekmez” od nemudrosti…

posefvqwerbcqewfcqweifwie
Gost
posefvqwerbcqewfcqweifwie
1 godina prije

Dok je god šef glavnog štaba nato-a FED natoSS će batije terma zemljanima jer će štiti svoju pljačku a pljačka cijelog svijeta je tek započela stoga natoSS živi vječno.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

U slučaju izbijanja večeg rata, NATO se razpada kao kučica od karata.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Aha, aha, sankcije Turskoj a onda im Turska sukne 3 i kusur miliona militana ovaj izbeglica.

Savez za mir
Gost
Savez za mir
1 godina prije

Arabsko-Balkanski Savez

gradjanin
Gost
gradjanin
1 godina prije

Makron postaje opasan političar po evropskoj pa i svetskoj stabilnosti. očigledno čovek ne vidi posledice svojih izjava i akcija. pre neki dan blokirao početak pregovora sa makedonijom i albanijom ne vodeći računa o posledicama te odluke po bezbednost evrope pa i stabilnost eu. sada se zalaže za izbacivanje turske iz nato. čovek očigledno ne shvata značaj turske ne samo na regionalne već i svetske procese. ne shvata da je značaj turske i njen uticaj na svetske tokove daleko vazniji od značaja francuske bivše velesile i sadašnje frustrirani članice eu i sb oun. neka se seti kakva je bila uloga francuske u libiji i siriji i onda neka daje ocene svetske politike.

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ gradjanin – a sta ocekivati od Makrona i buljuka danasnjih slicnih zapadnih politicara koji zauzimaju kljucne pozicije u svojim drzavama, EU i NATO- u, kada su svi uzgojeni u istom inkubatoru u kojem im je namjerno uskracivano dovoljno svjetla i topline kako bi poslije izlijeganja i tokom svog razvoja ostali umno potkapacitirani. Zato i jesu na pozicijama na kojima se vec nalaze.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Francuski parlamentarci kao francuske sobarice sa Macronom kao šeficom… oni če biti zaštitnici Kurda rezolucijama koje če tjerati američku vojsku na djelovanje a tursku na nedjelovanje. Smiješni ste

puki
Gost
puki
1 godina prije

Turska nije protivnik NATO-a, niti je protivnik Zapada, SAD-a i Izrael, već njihov saveznik, Ovo sada što gledamo sve je igrokaz, kazalište… Erdo opet malo divlja po sjevernoj Siriji, SAD, Njemačka, i ostale zapadne zemlje su kofol “jako uvredjeni i iznenadjeni” (ono kao iz filma “Tesna koža”: Pantiću, ja sam uvredjen i iznenadjen).. i malo grme po Erdi. Erdo, kao uvijek kao sirovi balkanski buregdžija grmi po njima…SAD malo nametne kobajagi sankcije Turskoj, (isto ono kao i prije 2 godine, kada je Erdo prvi put upao u Siriju), Erdin burazer Netanjahu, kobajagi je jako zabrinut, što se SAD povukle iz Sirije i što burazer Erdo gore malo divlja i opet ojačava Mosadova čudovišta- glavosječe ISILa, a Macron, Merkelica i ostali glumci i cionistiičke pudlice najavljuju da će privremeno prekinuti (dakle ne zavazda obustaviti), već samo privremeno prekinuti isporuke oružja Erdi… Ha, ha, ha, koja splačina od komedije.
Dajte ljudi ne budite naivni, Da je Erdogan doista nezavistan i da je protivnik Zaoada, onda bi davno izveo Turski iz NATO-.a. Erdogan je i lažni islamski funadfmentalist, on samo glumi islamskog fundamentalista i turskog nacionalista ustvari je skriveni burazer Netanjahua i radi za interese svoje braće. Iskreno govoreći, ja bih volio da je Erdogan stvarni islamski fundamentalist i turski nmacionalist. Da jeste, on, bi prekinuo sa NATO-om, prekinuo bi pregovore o pridruživanju Turske sa EU, prekinio bi odnose sa Izraelom, i pomago bi Palestince i druge muslimane, onako kako ih pomaže Iran. Erdogan pripada cionističkoj osovini SAD-Izrael-Saudijska Arabija.

sioergoesrigneiurgfuewrgfewr
Gost
sioergoesrigneiurgfuewrgfewr
1 godina prije

Erdođanija sam pročitao čim se pojavio, upravo ovako kako si ga opisao Forde.

puki
Gost
puki
1 godina prije

Znate li tko je većinski vlasnik najvećeg njemačkog koncerna za proizvodnju oružja “Rheinmetall”, koji pravi tenkove, koje je Merkelica prošlih godina stalno prodavala Erdi?
Black Rock, najveći američki i svjetski “investicijski” koncern/banka vrijednosnih papira. BlackRock ima dionice u svim velikim njemačkim multinacionalnim koncernima, kao Telekom (a njemački Telekom je vlasnik i hrvatskog i svih ostalih telekoma u regiji), Siemens, Thysen Krupp, itd.. BlackRock također ima dionice u svim velikim američkim i zapadnim koncernima. Drži većinu dionica i u Microsoftu i u Appleu, i u Coca-Coli i u Pepsiju.. BlackRock je jači nego sve države svijeta, osim SAD-a i Kine. Dakle samo SAD i Kina, su financijski jači od BlackRocka, koji je dakle jači i od Njemačke, Japana, Kanade, Rusije, Britanije… Vlasnik BlackRocka je Larry Fink. Čik pogodi, koju etničku pozadinu ima Larry Fink? Istu onu, kao i Netanjahu, Soros, Rotschild, ….I sada vam treba biti jasno, zašto Njemačka izručuje oružje Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Izraelu (kojemu je Njemačka dala nekoliko novih atomskih podmornica)..

Max
Member
Max
1 godina prije

Bravo kolega Puki dva plusa od mene.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Pa ovo je cista komedija. Da bi se Francuzi (NATO), povukli, a da ne bi dobili po usima od Turske (NATO), treba im Rusija. Netko se grohotom smije sa neba. Francuz, fol, ne priznaje Turske akcije. To je kao kad ja izadjem u setnju po kisi, ali ne zelim priznati cinjenicu da kisa, ipak pada, bez obzira na moje misljenje.

Max
Member
Max
1 godina prije

Nema ta organizacija nikakvog smisla.

semafor ne radi
Gost
semafor ne radi
1 godina prije

Nato kamatari i reketari. Je..ali vas ratovi i rusenja drzava izbog koristi koja ide nekolicini staraca. Gradite mir i civilizaciju ne uzas i pakao. I ovaj lik sa slike je dopiz…vise. Kao kukac izlazi iz svake rupe i slike.

davor
Gost
davor
1 godina prije

Izbacivanje Turske, Engleske, Francuske i SAD-a iz NATO pakta. Za to se ja zalažem.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
26
0
()
x